ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΨΗΦΟΥ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Με ονομαστική ψηφοφορία, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ολοκληρώθηκε η τριήμερη διαδικασία στη Βουλή επί της πρότασης του πρωθυπουργού για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Από τους 288 παρόντες βουλευτές, υπέρ της ψήφου εμπιστοσύνης ψήφισαν 155 (όσοι είναι πλέον οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ), κατά 131, ενώ 2 βουλευτές (οι «ανεξάρτητοι» Γρ. Ψαριανός και η Κ. Μάρκου) ψήφισαν παρών.

Συγκυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, με «βοηθητικό προσωπικό» τα υπόλοιπα κόμματα της αστικής διαχείρισης, έστησαν ένα άκρως αποπροσανατολιστικό σκηνικό σε βάρος του λαού με δύο βασικούς στόχους: Αφενός, να αποκρυφτεί ότι οι όποιες διαχειριστικές διαφορές κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ δεν αναιρούν την όλο και μεγαλύτερη σύγκλισής τους στα πλαίσια της στρατηγικής του κεφαλαίου και της ΕΕ. Αφετέρου, ο λαός να ρίξει στο κατώτατο σημείο τον πήχη των απαιτήσεων, να το πάρει απόφαση ότι θα πρέπει να ζει με ψίχουλα.

Βασικό στοιχείο της κοκορομαχίας μεταξύ συγκυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο διαγκωνισμός για το ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής της αστικής εξουσίας, ενώ στο σκηνικό του αποπροσανατολισμού του λαού προστέθηκαν οι κλασικές δόσεις σκανδαλολογίας αλλά και προτάσεις από βουλευτές, «ανεξάρτητους» και της συγκυβέρνησης, για συγκυβέρνηση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ «εθνικού σκοπού», με το οποίες, εκτός των άλλων, προετοιμάζεται έδαφος για τα όσα επεξεργάζονται τα αστικά επιτελεία για το επόμενο διάστημα.

Στην αντίπερα όχθη, οι βουλευτές του ΚΚΕ αποκάλυψαν το στημένο διπολικό παιχνίδι, κάλεσαν σε άμεση οργάνωση της λαϊκής πάλης και έθεσαν καθαρά ποιο είναι το πραγματικό δίλημμα: «Ανατροπή ή υποταγή», «με τα μονοπώλια ή με το λαό».

ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Αναγκαία η μαχητική λαϊκή δράση για αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ

Eurokinissi

Στους κινδύνους που εγκυμονεί για το λαό η στήριξη που προσφέρουν συγκυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις, αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής κατά την παρέμβασή του στη Βουλή. «Ποια είναι η στάση των πολιτικών δυνάμεων απέναντι σε αυτήν την κατάσταση; Η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συναποφασίζει στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για όλες αυτές τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και δραστηριότητες, συμμετέχει σε αυτές με διάφορους τρόπους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η θέση της χώρας απέναντι στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι σταθερή. Το κύριο για τη συγκυβέρνηση και για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και για όλα τα κόμματα, εκτός από το ΚΚΕ, είναι ότι η θέση τους απέναντι στους δύο βασικούς οργανισμούς των ιμπεριαλιστών, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, είναι σταθερή και αδιατάρακτη. Με τη μια ή την άλλη εκδοχή, είτε με κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είτε με κυβέρνηση που θα έχει κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, οι σχέσεις τη Ελλάδας με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ δε θα διαταραχθούν. Αυτό είναι καίριο ζήτημα, που είναι ανάγκη να προβληματίσει τους εργαζόμενους και όλο το λαό. ΝΑΤΟ και ΕΕ στρέφονται ευθέως εναντίον των συμφερόντων των εργαζομένων και των λαών του κόσμου, καθώς και του ελληνικού λαού.

Το ΚΚΕ αγωνίζεται για όλα τα προβλήματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, δουλεύει για την ανάπτυξη της πάλης του εργατικού και λαϊκού κινήματος και καλούμε την εργατική τάξη, όλους τους εργαζόμενους σε μαζική, μαχητική δράση η οποία να οδηγήσει στην αποδέσμευση της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, το ΝΑΤΟ και τη ΕΕ. Το κλείσιμο της βάσης της Σούδας και των βάσεων, των ΝΑΤΟϊκών στρατηγείων και των πεδίων βολής.

Ζητήσαμε πολλές φορές, ζητάμε και σήμερα από αυτό εδώ το βήμα, να επιστρέψουν όλοι οι Ελληνες στρατιώτες και στρατιωτικοί που βρίσκονται σε στρατιωτικές και αστυνομικές αποστολές έξω από τα σύνορα της χώρας».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ
Αποκαλυπτική η αντιλαϊκή σύμπλευση και στα θέματα της Υγείας

Eurokinissi

Η αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κρύψει τη σύμπλευσή τους και στα θέματα της Υγείας, τόνισε παίρνοντας το λόγο στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης. Οπως σημείωσε: «Αυτή η πραγματικότητα, όσο καλύτερα και γρηγορότερα κατανοηθεί, μπορεί να αποτελέσει ισχυρό παράγοντα αποφασιστικής ενίσχυσης της λαϊκής πάλης, ανασύνταξης του εργατικού - λαϊκού κινήματος, χειραφετημένου από το σαράκι ότι "δε γίνεται αλλιώς", ότι χωρίς ρήξη με τα μονοπώλια και την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως υποστηρίζουν η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, μπορεί να μπουν σε πορεία λύσης οι λαϊκές ανάγκες στην Υγεία και στην Πρόνοια.

Η συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα στην Υγεία, η στήριξη των υγιών επιχειρηματιών, οι κανόνες λειτουργίας και ελέγχου των επιχειρηματιών, που υποστηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι θέσεις που δίνουν εξετάσεις καταλληλότητας στο κεφάλαιο, είναι θέσεις που σπέρνουν αυταπάτες και αποσκοπούν στην ενσωμάτωση της αγανάκτησης των λαϊκών στρωμάτων, ότι δήθεν έχει τον τρόπο ή υπάρχουν οι τρόποι να συγκεραστούν αντίθετα συμφέροντα και τελικά να ωφεληθούν όλοι.

Τάζει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι με την κυβέρνησή του θα αναπτυχθεί ένα πανελλαδικό δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες. Δεν απαντά, όμως, αφού θα συμβαίνει αυτό, σε τι ακριβώς θα χρειάζεται ο ιδιωτικός τομέας που θα συνεχίσει να υπάρχει και φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ δε μιλά σε καμία περίπτωση για κατάργηση του επιχειρηματικού τομέα, ούτε στην πρωτοβάθμια, ούτε στη δευτεροβάθμια φροντίδα Υγείας.

Το γεγονός ότι στη σημερινή εποχή, με την τεράστια δυνατότητα που προσφέρει η παραγωγικότητα της εργασίας, οι κατακτήσεις της επιστήμης, τα επιτεύγματα της τεχνολογίας, η ύπαρξη ενός πολυάριθμου εξειδικευμένου υγειονομικού δυναμικού δεν μπορούν να αξιοποιηθούν απ' όλο και μεγαλύτερο τμήμα των λαϊκών στρωμάτων, αποδεικνύει ακριβώς τη μεγάλη σαπίλα του καπιταλιστικού συστήματος, ενός συστήματος που έχει "φάει τα ψωμιά του", που γίνεται όλο και πιο επιθετικό και που υποτάσσει τα πάντα, ακόμη και την Υγεία, στις ανάγκες του κέρδους».

ΕΛΕΝΗ ΓΕΡΑΣΙΜΙΔΟΥ
Δεν έχουν συμβιβαστεί όλοι με το μικρότερο κακό

Eurokinissi

Η βουλευτής του ΚΚΕ, Ελένη Γερασιμίδου, στην ομιλία της ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Ενα πρωί που βρέθηκα στη Μακεδονία και συγκεκριμένα στην Πέλλα, ένας νεαρός αγρότης μου είπε: "Εγώ θέλω να δώσω όλη τη σοδειά και να μη σαπίσει ούτε μισό ροδάκινο". Και μια κοπέλα από τα σούπερ μάρκετ "ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ", μια άλλη έξω από του "FOKA", ένας συνάδελφος από την άλλη μου δουλειά που τον ήθελαν να παίξει σε παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών και του Μεγάρου Μουσικής εθελοντικά και πολλοί άλλοι από άλλες δουλειές - πρώην δουλειές βέβαια - μου έδωσαν ένα μήνυμα να σας μεταφέρω. Δεν αρκούνται στο αν κάνετε έστω και τα μισά από όσα υπόσχεστε για να είναι καλά. Θέλουν όλα όσα τους ανήκουν. Θέλουν μέλλον με προοπτική. Οχι, δεν έχουν συμβιβαστεί όλοι με το μικρότερο κακό, με την υγιή επιχειρηματικότητα, με τις υποσχέσεις για ανάκαμψη με μοντέλα διαχείρισης. Δεν βολεύονται με ζωή που μοιάζει με τα φυλλάδια πολυκαταστημάτων.

Οσο κι αν θέλετε να απαξιωθεί ο αγώνας, η διεκδίκηση, όσο κι αν θέλετε να ελπίζει ο εργαζόμενος σε μια πρόχειρη λύση, στο μικρότερο κακό, υπάρχουν και εκείνοι που μάχονται καθημερινά, που δεν έχουν αποδυναμώσει τα σωματεία τους, που βρίσκονται στους δρόμους, στις γειτονιές, με την αλληλεγγύη της τάξης τους, όταν οι επίδοξοι κυβερνώντες μνημονεύουν όπως τους συμφέρει το αγωνιστικό τους παρελθόν ως άλλοθι και έχουν υιοθετήσει τη συγκαταβατική ειρωνεία, την αφ' υψηλού αντιμετώπιση απέναντι στην ταξική πάλη»,

Η βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στον εμπαιγμό από την πλευρά της κυβέρνησης σε βάρος των εργαζομένων, σημειώνοντας: «Και τι δεν ακούσαμε αυτές τις μέρες από την κυβερνητική μπάντα! Πού συνέβησαν όλες αυτές οι αλλαγές και δεν τις πήραμε χαμπάρι; Παιδεία εξαιρετική, παροχές Υγείας εξασφαλισμένες, ουδείς ανασφάλιστος, όλοι με τα φάρμακά τους, με δουλειά, με μισθούς».

Και καταλήγοντας, τόνισε ότι είναι ανάγκη «Ο εργαζόμενος, ο άνεργος, ο συνταξιούχος, ο αγρότης, ο αυτοαπασχολούμενος να σηκώσουν τα μανίκια», για να διεκδικήσουν το δίκιο τους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ