ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΔΝΤ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Με επίκεντρο τις σαρωτικές αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις

Στα παζάρια και το ελληνικό κρατικό χρέος

Εν μέσω της ενδοαστικής διαπάλης σχετικά με τη διαμόρφωση του «κατάλληλου» μείγματος αντιλαϊκής πολιτικής, ξεκίνησε χτες στην Ουάσιγκτον και ολοκληρώνεται αύριο η ετήσια Σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Στο φόντο της βρίσκονται οι αυξημένες αβεβαιότητες στην παγκόσμια οικονομία και ειδικότερα η κατάσταση στη Ευρωζώνη, όπου ήδη εκδηλώνονται σημάδια «κόπωσης» των όποιων ρυθμών της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Στη φετινή Σύνοδο θα συζητηθούν και θέματα που επηρεάζουν τις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις, όπως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η ουκρανική κρίση και οι επιπτώσεις από τον ιό «Εμπολα».

Από την ελληνική πλευρά, στη σύνοδο μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, με κυβερνητικό κλιμάκιο, καθώς και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, ενώ στο πλαίσιο της συνόδου θα τεθεί και το ζήτημα της «διευθέτησης» του ελληνικού κρατικού χρέους.

Τη Δευτέρα, εξάλλου, συνέρχεται στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Γιούρογκρουπ, η αντιλαϊκή ατζέντα του οποίου περιλαμβάνει την «αξιολόγηση» του προγράμματος στην Ελλάδα, τις οικονομικές εξελίξεις και τα δημοσιονομικά δεδομένα στην Ευρωζώνη και τις εξελίξεις σχετικά με την τραπεζική ένωση.

Ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις για την «επόμενη μέρα»

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την «επόμενη μέρα», για το ρόλο και τη μορφή της τρόικα από το 2015, εκδηλώνονται έντονες κόντρες ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, δηλώνει το «παρών» στις εξελίξεις, διεκδικώντας ρόλο και άποψη στις αντεργατικές ανατροπές και τις αναδιαρθρώσεις που συντελούνται στους κόλπους της ΕΕ. Η επικεφαλής του, Κρ. Λαγκάρντ, σε δηλώσεις της μία μέρα πριν την έναρξη της Συνόδου, έδωσε έμφαση στην «αναγκαιότητα της προληπτικής στήριξης για την Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, δήλωσε «απόλυτη πεποίθηση» ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες, χωρίς να χρειάζεται οικονομική βοήθεια από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Επισήμανε ότι ο τερματισμός της βοήθειας δε σημαίνει «ένα διαζύγιο» με τους πιστωτές της χώρας και ακόμη ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί έναν «κατάλληλο ρόλο» της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ για την εποπτεία της οικονομίας.

Στο ζήτημα, από άλλη πλευρά, επανήλθε χτες ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν: «Τα καλά νέα», δήλωσε, «είναι πως η Ελλάδα ανακτά σταδιακά την πρόσβασή της στις αγορές, ωστόσο παραμένουν κάποιες επισφάλειες που σχετίζονται με την πρόσφατη αύξηση των σπρεντς». Πρόκειται για τη μεγέθυνση της διαφοράς ανάμεσα στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων με αυτά της Γερμανίας και άλλων χωρών, εξέλιξη που βάζει προσκόμματα στους σχεδιασμούς της συγκυβέρνησης για την «έξοδο στις αγορές».

Ο Π. Τόμσεν επανέλαβε, γα μια ακόμη φορά, ότι «το ΔΝΤ δεν έχει λάβει καμία επίσημη ενημέρωση για ακύρωση της δανειακής στήριξης», συμπληρώνοντας ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για την τρέχουσα αξιολόγηση» και συζητούνται «οι πολιτικές και οι μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να ληφθούν στο μέλλον». Σε αυτό το πλαίσιο, είναι φανερό ότι η επίθεση του κεφαλαίου θα κλιμακωθεί με διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα, ανεξάρτητα από μνημόνια, δανειακές συμβάσεις και την όποια μορφή της τρόικα.

Αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις

«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ενισχύουν τις προοπτικές ανάπτυξης και παρέχουν σημαντική στήριξη στην καταναλωτική ζήτηση», ανέφερε προς επιβεβαίωση των παραπάνω, από το βήμα της χτεσινής συνεδρίασης του ΔΝΤ, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, κάνοντας λόγο για συνδυασμένη εφαρμογή των κατάλληλων δημοσιονομικών, διαρθρωτικών και επενδυτικών πολιτικών. «Οσες χώρες εφάρμοσαν τις μεταρρυθμίσεις επέστρεψαν άμεσα στην ανάπτυξη», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ξορκίζοντας τους φόβους για την επανεμφάνιση ρυθμών πτώσης του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, σημείωσε ότι τα 18 κράτη - μέλη πρέπει να δράσουν από κοινού, προκειμένου «να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητα και να παράξουν νέες θέσεις εργασίας». Σε ό,τι αφορά τα μέτρα νομισματικής πολιτικής, σημείωσε ότι «το μόνο που κάνουν είναι να κερδίζουν χρόνο».

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Υποχώρηση 2,8% στο 8μηνο

Απότομη πτώση 5,7% κατέγραψε τον Αύγουστο του 2014 (σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2013) ο όγκος της βιομηχανικής παραγωγής, σε μια εξέλιξη που οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην πτώση της παραγωγής στον τομέα της Ενέργειας. Σε μέσα επίπεδα 8μηνου (Γενάρης - Αύγουστος 2014), ο συνολικός όγκος της παραγωγής εμφανίζει ρυθμό υποχώρησης 2,8% (έναντι πτώσης 2,6% πέρυσι), ενώ οι κλάδοι της μεταποίησης εμφανίζουν οριακή ενίσχυση 0,3% (έναντι πτώσης 0,2% πέρυσι).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 8μηνο του 2014:

-- Μεταποίηση: Από τους 24 ταξινομούμενους κλάδους, οι 13 κινούνται σε ανοδική τροχιά και οι 11 σε καθοδική. Μεταξύ αυτών που κατέγραψαν πτώση περιλαμβάνονται οι εξής: Δέρματα και είδη υπόδησης 16,8%, κλωστοϋφαντουργικές ύλες 15,4%, ηλεκτρολογικός εξοπλισμός 15,5%, ξύλο και φελλός 13,1%, καπνός 10,6%, είδη ένδυσης 9,3%. Αύξηση της παραγωγής σε σχέση με πέρσι εμφανίστηκε μεταξύ άλλων στους εξής κλάδους: Τρόφιμα 1,3%, βασικά μέταλλα 6,2%, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και προϊόντα 35,6%.

-- Σε ό,τι αφορά την ταξινόμηση ανά «κύριες ομάδες βιομηχανικών κλάδων», ρυθμοί ανάκαμψης εμφανίζονται στα κεφαλαιουχικά αγαθά (2,7%) και τα ενδιάμεσα αγαθά (2,3%). Αντίθετα, σε πτωτική τροχιά συνεχίζουν τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά (7,5%), η Ενέργεια (6,9%) και τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά (1,1%).

Βύθιση και στην οικοδομική δραστηριότητα

Σε ρότα βύθισης συνέχισε στο 7μηνο (Γενάρης -Ιούλης) και η οικοδομική δραστηριότητα. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η πτώση διαμορφώνεται σε 15,1% με βάση την επιφάνεια των υπό ανέγερση νέων οικοδομών και με 8,1% με βάση τον όγκο. Ο αριθμός των αδειών που εγκρίθηκαν από τις Πολεοδομίες, διαμορφώθηκε σε 7.872 (από 9.653), με μείωση 18,5%.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Για την απελευθέρωση της Αθήνας

Με κατάθεση στεφανιών στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα αύριο, Κυριακή, στις 10 π.μ., θα τιμήσει η Κεντρική Διοίκηση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ την 70ή επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας. Στεφάνια θα καταθέσουν επίσης η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και το ΚΣ της ΚΝΕ.

Παρουσίαση της έκδοσης της ΙΕ της ΚΕ του ΚΚΕ «Κόμμα "παντός καιρού"»

Σήμερα, Σάββατο, στις 6.30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Κυψέλης (Καλογερά 18) οι ΚΟ Κυψέλης και Αχαρνών της ΤΟ Α' Αθήνας καλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ «Κόμμα "παντός καιρού". Ιδεολογική - πολιτική και οργανωτική ισχυροποίηση του ΚΚΕ». Την παρουσίαση θα κάνει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τα 20 χρόνια από την πλημμύρα που έπληξε την έδρα της ΚΕ, στον Περισσό

Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από την πλημμύρα που έπληξε την έδρα και το Ιστορικό Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ. Η Κεντρική Επιτροπή διοργανώνει εκδήλωση τιμής για όσους συνέβαλαν στο τιτάνιο έργο της διάσωσης και αποκατάστασης του Αρχείου του ΚΚΕ, καθώς και απολογισμού της πολύχρονης προσπάθειας για την αποκατάσταση των ζημιών.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13/10, στις 7 μ.μ., στην Αίθουσα Συνεδρίων του Κόμματος, στον Περισσό.

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στο χώρο θα λειτουργήσει έκθεση αρχειακού υλικού και έργων τέχνης, ενώ θα προβληθεί οπτικοακουστικό υλικό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ