ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Προς αγωνιστικές κινητοποιήσεις

Εγκύκλιος προς τα σωματεία για δράση στη βάση συγκεκριμένων διεκδικήσεων

Σε Παμπειραϊκό Συλλαλητήριο, δίωρη στάση εργασίας και παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισε να προχωρήσει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά,σε πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου σχετικά με τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων. Για το σκοπό αυτό καλεί τα σωματεία της δύναμής του σε σύσκεψη, ώστε να συναποφασίσουν τα συγκεκριμένα αγωνιστικά βήματα, αλλά και να προγραμματίσουν τα ίδια συγκεντρώσεις και περιοδείες στους χώρους δουλιάς.

Σε εγκύκλιό του προς τα σωματεία, το ΕΚΠ τονίζει ότι δυστυχώς επαληθεύτηκαν οι προβλέψεις για την κατεύθυνση που έχει και για φέτος ο κρατικός προϋπολογισμός. "Η λιτότητα - τονίζει - συνεχίζεται για ενδέκατη συνεχή χρονιά, με μόνιμα θύματα τους εργαζόμενους και συνταξιούχους. Δεν προχωράει η δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση, δεν ενισχύεται το "κοινωνικό κράτος", δε σταματάει η αποβιομηχάνιση και δεν υπάρχει στροφή στην ανάπτυξη. Το ΕΚΠ διαφώνησε και συνεχίζει να διαφωνεί με τις κατευθύνσεις που δίνει ο προϋπολογισμός στα διάφορα ζητήματα. Η επίκληση του τεράστιου πράγματι "δημόσιου χρέους" δεν μπορεί να αποτελέσει επαρκή δικαιολογία για τις κυβερνητικές επιλογές, όπως δεν μπορεί να είναι δικαιολογία η λεγόμενη "σύγκλιση" με τις οικονομίες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών".

Σε ό,τι αφορά τους διεκδικητικούς του στόχους, το ΕΚΠ τονίζει: Αγωνιζόμαστε για: Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με πραγματικές αυξήσεις που θα εξασφαλίζουν και θα προστατεύουν το εισόδημά μας. Εξίσωση ποσοστού τριετιών εργατών και υπαλλήλων. Αναπροσαρμογή του επιδόματος κανονικής άδειας. Αύξηση του ποσοστού αμοιβής όσων εργάζονται τις αργίες, στο 100%. Μείωση των ωρών εργασίας στις 35 ώρες χωρίς μείωση αποδοχών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Επέκταση του νόμου 2112 στους εργατοτεχνίτες. Ρύθμιση για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Καθιέρωση δικαιώματος αποζημίωσης για απόλυση με συμβάσεις που υπερβαίνουν τους 12 μήνες. Επέκταση του θεσμού του γιατρού εργασίας και τεχνικού ασφαλείας. Αύξηση κανονικής άδειας στις 5 βδομάδες. Γονική άδεια και προστασία της μητρότητας. Προστασία ανέργων με ουσιαστική στήριξη των μακροχρόνια ανέργων, ασφαλιστική - ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών ν. 1902 - 1976 - 2084 όπως προεκλογικά είχε υποσχεθεί η σημερινή κυβέρνηση. Επανασύνδεση των κατώτατων συντάξεων του ΙΚΑ με τα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη και των υπολοίπων συντάξεων με το 80% του μισθού των εν ενεργεία. Χορήγηση αυξήσεων στις συντάξεις ανάλογες της ΕΓΣΕΕ. Εφαρμογή της τριμερούς χρηματοδότησης.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Προωθούν το συνεταιρισμό

Στην "ιδρυτική - καταστατική συνέλευση του συνεταιρισμού", καλούνται σήμερα οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, στα πλαίσια ολοκλήρωσης της συμφωνίας της "ντροπής"

Υπό τη σκιά των ομαδικών απολύσεων - 600 εργαζομένων σε πρώτη φάση - που ήδη έχουν δρομολογηθεί, οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά καλούνται σήμερα από το σωματείο τους σε "ιδρυτική - καταστατική συνέλευση του συνεταιρισμού",ώστε να αποφασίσουν την ίδρυσή του, στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της συμφωνίας της ντροπής του 51% - 49%, σύμφωνα και με όσα ορίζει η νομοθετική ρύθμιση - έκτρωμα της κυβέρνησης.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι καλούνται να συζητήσουν για το σχέδιο καταστατικού του συνεταιρισμού, σύμφωνα με την πρόταση που διαμορφώθηκε από την πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) του σωματείου, η οποία προσυπέγραψε και τη συμφωνία καταδίκης του ναυπηγείου σε μαρασμό.

Σύμφωνα με το νόμο - έκτρωμα, δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης του συνεταιρισμού με τη συμμετοχή μόλις 800 εργαζομένων. Αδιευκρίνιστη, όμως, παραμένει η "τύχη" όσων εργαζομένων διαφωνήσουν και δε συμμετάσχουν στοσυνεταιρισμό και πολύ περισσότερο εκείνων που θα αρνηθούν να πάρουν μετοχές.

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις, τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων βρίσκονται στον "αέρα", ενώ με ευθύνη της πλειοψηφίας του σωματείου τους έχει επιβληθεί τετράχρονη "εργασιακή ειρήνη". Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να "βάζουν το χέρι συνεχώς στην τσέπη", για να πληρώσουν τις μετοχές, το κόστος του επενδυτικού προγράμματος, καθώς και τις τυχόν ζημιές που μπορεί να δημιουργηθούν και μάλιστα μέχρι το 30% του μηνιαίου μισθού τους, ενώ ταυτόχρονα οι ομαδικές απολύσεις παίρνουν το δρόμο της υλοποίησης.

Τη συνολική του αντίθεση, τόσο στη συμφωνία της ντροπής, όσο και στο νομοσχέδιο - έκτρωμα, εκφράζει ο Σ. Βαρθολομαίος,μέλος του ΔΣ του σωματείου και στέλεχος της Εργοστασιακής Επιτροπής, και επισημαίνει πως "εμείς σε καμιά περίπτωση δε θα κάνουμε τη χάρη σε κανέναν, να απαλλαγεί από την παρουσία και τη δράση μας στο χώρο του ναυπηγείου. Δεσμευόμαστε ότι, όπως και στο παρελθόν και τώρα, αλλά και στο μέλλον, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε με οποιοδήποτε τρόπο ενάντια στις συνέπειες αυτής της εγκληματικής πολιτικής. Η λύση για την ανάπτυξη του ναυπηγείου προς όφελος των εργαζομένων και της χώρας είναι μόνο μία: Παραμονή 100% στο δημόσιο και ενιαίος δημόσιος φορέας ναυπηγικής βιομηχανίας".

Απάντηση σε καταγγελίες

Απαντώντας σε καταγγελίες απολυμένων δημοσιογράφων της, σχετικά με παρατυπίες στην εκτέλεση εκπαιδευτικού προγράμματος που εγκρίθηκε από τον ΟΑΕΔ στα πλαίσια του Β' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, η εταιρία ΕΚ.ΔΗ. ΕΠΕ που εκδίδει την εφημερίδα "Νίκη", σημειώνει ότι το πρόγραμμα "υλοποιήθηκε στο ακέραιο και με τον πιο άρτιο τρόπο και σύμφωνα με τις επιταγές των εγκυκλίων του υπουργείου Εργασίας". Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά στοιχεία και τα δικαιολογητικά που αφορούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, ισχυρίζεται ότι είναι όλα κατατεθειμένα στον ΟΑΕΔ.

Σχετικά με το ίδιο θέμα οι τρεις από τους τέσσερις απολυμένους δημοσιογράφους, σε κοινή ανακοίνωσή τους σημειώνουν: "Πράγματι, απολυθήκαμε πρόσφατα μαζί με άλλους συναδέλφους παράνομα και προκλητικά από την εφημερίδα "Νίκη", δεν έχουμε ωστόσο καμιά σχέση με το περιεχόμενο της καταγγελίας σε ό,τι αφορά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα...".

"Είχα και έχω την αποκλειστική ευθύνη των καταγγελιών και περιμένω τις απαντήσεις των αρμόδιων φορέων μετά από σχετικούς ελέγχους, επισημαίνοντας ότι θα υπάρξει και ανάλογη ενημέρωση για τα καταγγελλόμενα και των αρμοδίων κοινοτικών φορέων...", σημειώνει σε δήλωσή του ο απολυμένος δημοσιογράφος Γ. Χαρονικολάου.

Αλλη μια απόφαση στα πλαίσια της συμφωνίας της ντροπής, καλούνται να

Αλλη μια απόφαση στα πλαίσια της συμφωνίας της ντροπής, καλούνται να πάρουν σήμερα οι εργαζόμενοι

Συνέλευση καθαριστριών δημοσίων σχολείων

Γενική Συνέλευση πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα δημοσίων σχολείων, την Κυριακή, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.Στη συνέλευση θα συζητηθούν τα οξυμένα προβλήματα του κλάδου, οι τρόποι αγωνιστικής προώθησής τους και θα ενημερωθούν οι συμμετέχοντες για την 24ωρη πανελλαδική προειδοποιητική απεργία στις 20 Φλεβάρη.

Θυμίζουμε ότι η 24ωρη απεργία αποτελεί την κορύφωση μιας σειράς αγωνιστικών κινητοποιήσεων, σε πανελλαδικό επίπεδο, οι οποίες αποφασίστηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη των σωματείων καθαριστριών στις 4 Γενάρη. Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις εκπροσώπων των σωματείων, στην πανελλαδική σύσκεψη, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και μετά το Φλεβάρη εάν δε δοθεί άμεσα λύση στο κύριο πρόβλημά τους, που είναι η αλλαγή της εργασιακής τους σχέσης που σήμερα θεωρείται... εργολαβική από το κράτος!

Κάλεσμα αντίστασης

Σε συγκρότηση μετώπου αντίστασης στην επίθεση του κεφαλαίου, καλεί το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου

Κάλεσμα για συγκρότηση μετώπου αντίστασης στην ολόπλευρη επίθεση του κεφαλαίου, που η κυβέρνηση συναποφάσισε να υλοποιήσει, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης απευθύνει, με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους του νησιού.

Στην ανακοίνωση καταγγέλλεται ότι "η κυβέρνηση, δέσμια του προγράμματος "σύγκλισης", που το θεωρεί και οικονομικό Σύνταγμα της χώρας, προχωρά στην πολιτική εντεινόμενης επίθεσης ενάντια στα ισχνά λαϊκά εισοδήματα με τις συνεχείς ανατιμήσεις - "φωτιά" στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Οι ανατιμήσεις αυτές, τα νέα χαράτσια, αποτελούν σκληρό πλήγμα για τους εργαζόμενους, αφού με τις αυξήσεις - κοροϊδία οι μισθοί και τα μεροκάματα για άλλη μια χρονιά μπαίνουν στο "γύψο", αντίθετα με τα κέρδη της οικονομικής ολιγαρχίας, που η ακολουθούμενη πολιτική προστατεύει και διευρύνει".

Τονίζεται, επίσης, ότι είναι "επιτακτική ανάγκη οι εργαζόμενοι να ενισχύσουν την ταξική τους ενότητα, να ανατρέψουν τον αντιλαϊκό προσανατολισμό στην πράξη και να βάλουν τη δική τους σφραγίδα στις δίκαιες διεκδικήσεις τους για το 1996". Τέλος, καλούνται οι εργαζόμενοι "μέσα από τα συνδικάτα να δώσουν τη μάχη για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων που θα κατοχυρώνουν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και θα ανατρέπουν την κυβερνητική πολιτική και την εργοδοτική αδιαλλαξία".

"Πληγή" το Ταμείο εργατοπατέρων

Καταγγέλλει τον εργατοπατερισμό το Συνδικάτο Οικοδόμων Ρόδου

Σαν "πυορροούσα πληγή" που κλονίζει τα θεμέλια του συνδικαλιστικού κινήματος και εξευτελίζει το θεσμό του συνδικαλιστή, χαρακτηρίζει το Ταμείο εργατοπατέρων το Συνδικάτο Οικοδόμων Ρόδου σε ανακοίνωσή του και η διοίκησή του ζητάει, με ομόφωνη απόφασή της, από τον υπουργό Εργασίας την κατάργησή του.

Στην ανακοίνωση καταγγέλλεται ότι το Ταμείο εργατοπατέρων δημιουργήθηκε με μόνο σκοπό "τη χειραγώγηση, διάσπαση και υπονόμευση του συνδικαλιστικού κινήματος και οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις φέρουν τεράστιες ευθύνες για τη διατήρησή του". Τονίζεται ακόμη ότι "πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει ανάλογο Ταμείο σήψης και διαφθοράς που χρηματοδοτείται από τις εισφορές μας και λειτουργεί ως "Δούρειος ιππος" εναντίον μας".

Τέλος, σημειώνεται ότι "ο λόγος ύπαρξης του Ταμείου εξυπηρετεί κύκλους αντιδραστικούς και αντεργατικούς, την πλουτοκρατία και τους πολιτικούς της εκπροσώπους, οι οποίοι σίγουρα δε θα καθίσουν με σταυρωμένα χέρια". "Γι' αυτό - συνεχίζει η ανακοίνωση - πρέπει ο υπουργός Εργασίας όχι μόνο να μην κάνει πίσω στην απόφασή του για την κατάργηση, αλλά πρέπει η απόφασή του αυτή να συνδεθεί με τις απαραίτητες ρυθμίσεις που θα τη διασφαλίζουν".



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ