ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πάλι "αναρμόδιος"...

Δεν μπορεί ο υπουργός να καθορίσει πού θα φτιάχνουν οι εφοπλιστές τα καράβια τους, δήλωσε ξανά χτες ο Γ. Κατσιφάρας

"Αμέτοχος" εμφανίστηκε πάλι ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Κατσιφάρας,απαντώντας χτες σε ερώτηση ναυτιλιακού συντάκτη για το ποια είναι η θέση του στο θέμα της ανάθεσης κατασκευής ή επισκευής πλοίων Ελλήνων εφοπλιστών σε ξένα ναυπηγεία. Ο Γ. Κατσιφάρας είπε ότι δεν μπορεί ο υπουργός να καθορίσει πού θα επισκευάζουν ή θα κατασκευάζουν οι Ελληνες εφοπλιστές τα πλοία τους!

Εκτός αυτού, ο υπουργός Ναυτιλίας έδωσε χτες και το "πράσινο φως" στο ΔΣ του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου για την έγκριση σειράς προτάσεων, που αφορούν αλλαγές στο συνταξιοδοτικό καθεστώς των ναυτεργατών. Οι προτάσεις θα συζητηθούν σε επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ, και στην πλειοψηφία τους - πλην μίας - δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματα των ναυτεργατών όπως έχουν καταγγείλει και σωματεία τους!

Οσον αφορά τις προτάσεις που εισάγονται για ψήφιση στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο και που αφορούν αλλαγές της συνταξιοδοτικής κλάσης ορισμένων ειδικοτήτων, ο Γ. Κατσιφάρας είπε ότι αυτό θα γίνει με νομοθετικές διορθωτικές ρυθμίσεις. Σχετικά με την αύξηση των κατώτερων συντάξεων στο 55% των αποδοχών των εν ενεργεία ναυτεργατών, ανέφερε ότι θα προωθηθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση. Το ενδεχόμενο αυτό έχει συναντήσει τις αντιδράσεις των ναυτεργατών, καθώς δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους και στο αίτημά τους για αύξηση των συντάξεων σύμφωνα με τις αυξήσεις των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την αναπροσαρμογή τους στο 80% των μισθών των εν ενεργεία.

Αναφορικά με τις επισκευές και κατασκευές στο εξωτερικό, ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι θα ήταν "ευχής έργον" να υπήρχαν ναυπηγικές μονάδες στη χώρα τέτοιες που να ικανοποιούν τις απαιτήσεις των εφοπλιστών! Ο υπουργός φαίνεται ότι δεν πήρε καθόλου υπόψη του τα στοιχεία που έδωσαν τα σωματεία της Ζώνης - και δεν είναι τα μοναδικά - που αφορούν κατασκευές και επισκευές πλοίων στη Ζώνη σε μικρότερους χρόνους και με χαμηλότερο κόστος από ό,τι σε ξένα ναυπηγεία! Στοιχεία που συνοδεύτηκαν και από συγκεκριμένες καταγγελίες των σωματείων για την ανάθεση κατασκευής πλοίων στο εξωτερικό από τον εφοπλιστή Στρίτζη,τις Μινωικές Γραμμές,τη ΔΑΝΕ και των επιχειρήσεων Αττικής του Παναγόπουλου.

ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ
Αυξήσεις στα όρια του "εφικτού"

Η πλειοψηφία στη διοίκηση της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ θα διεκδικήσει την ελάχιστη αύξηση για τη νέα κλαδική σύμβαση, ενώ δε συζήτησε ούτε το αγωνιστικό πλαίσιο που πρότεινε η ΕΣΚ - ΔΕΗ

"Να καταδικάσουν το προσωπικό της ΔΕΗ σε ένα ακόμη χρόνο λιτότητας", αποφάσισαν "συναινετικά" οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - "ΣΥΝ" στο ΔΣ της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ - που συνεδρίασε την Τρίτη με κύριο θέμα την καταγγελία της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 1995 - όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΚ - ΔΕΗ.Η παράταξη υπογραμμίζει επίσης ότι αυτές οι τρεις παρατάξεις "παρέπεμψαν για άλλη μια φορά τη διεκδίκηση των αιτημάτων και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε επόμενο ΔΣ, μια τακτική που ακολουθούν τα τελευταία χρόνια".

Η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ θα "καταγγείλει" τις επόμενες μέρες τη σύμβαση ζητώντας αυξήσεις περίπου 10% από τη διοίκηση της ΔΕΗ. Το ποσοστό φαίνεται να διαμορφώνεται με βάση τον προσανατολισμό της ΠΑΣΚΕ στη διοίκηση της ΓΣΕΕ, προσανατολισμό που βρίσκει - αναμενόμενους - συμμάχους τις άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις, οι οποίες δίνουν και το ανάλογο "μήνυμα" για το περιεχόμενο των αποφάσεων άλλων Ομοσπονδιών, που θα συζητήσουν στη συνέχεια την καταγγελία των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

Οι προτάσεις της ΕΣΚ που έδιναν διαφορετικό προσανατολισμό, τόσο στο περιεχόμενο των αιτημάτων όσο και στη μορφή διεκδίκησης, απορρίφθηκαν αφού οι υπόλοιπες παρατάξεις χαρακτήρισαν "ρεαλιστικό" το αίτημα για αύξηση 10%... Η ΕΣΚ πρότεινε να διεκδικηθούν αυξήσεις που να καλύπτουν τον πληθωρισμό, να εξασφαλίζουν τη σταδιακή κάλυψη απωλειών της περιόδου '91 - '95, την κάλυψη των κρατήσεων για το ασφαλιστικό και τη συμμετοχή στο ΑΕΠ, δηλαδή ένα ποσοστό αυξήσεων που να μην πέφτει κάτω από το 20%.Πρότεινε ακόμη την κατοχύρωση της ΑΤΑ και μια σειρά από θεσμικά αιτήματα που επίσης απορρίφθηκαν στο σύνολό τους.

Η ΕΣΚ πρότεινε και τον άμεσο καθορισμό αγωνιστικού προγράμματος, με κινητοποιήσεις κάθε μορφής, ενημέρωση της κοινής γνώμης και ενημερωτικές περιοδείες, αλλά η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ αρνήθηκε να συζητήσει γι' αυτό. Σχετικά με την κατάσταση στη ΔΕΗ, σήμερα η παράταξη σημείωνε στις θέσεις της ότι "χαρακτηρίζεται από την έντονη ρευστότητα, την έλλειψη επενδυτικού προγράμματος, την έλλειψη σχεδιασμού και την προσπάθεια προσαρμογής στις κατευθύνσεις και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας".

  • Αύριο θα συνεχιστεί η χτεσινή, πολύωρη, συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΤΟΕ για την καταγγελία της κλαδικής σύμβασης εργασίας.
Πιάστηκε από τη... "μύτη"!

Η παρέμβαση των εργαζομένων έτρεψε σε φυγή ιδιοκτήτη επιχειρήσεων ετοίμων ενδυμάτων της Θεσσαλονίκης, που θέλησε να... φυγαδεύσει τα μηχανήματα των εργοστασίων του

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Μορφή επιδημίας τείνει να πάρει η τακτική της εξαφάνισης επιχειρήσεων μέσα σε μια νύχτα, που ακολουθούν οι "έξυπνοι" επιχειρηματίες του κλάδου του Ιματισμού στη Θεσσαλονίκη,αφήνοντας απλήρωτους τους εργαζόμενους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, επιβεβαιώθηκε η ρήση πως "το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται".

Το βράδυ της Τρίτης ο ιδιοκτήτης των βιοτεχνιών ετοίμων ενδυμάτων "Κλαπανάρας ΑΕ - Μπόνι ΑΒΕΕ", Μιχάλης Κλαπανάρας,επιχείρησε να μεταφέρει τα μηχανήματα των βιοτεχνιών - άγνωστο παραμένει το πού θα τα πήγαινε - για κακή του τύχη όμως τον πήραν είδηση οι εργαζόμενοι και αμέσως έτρεξαν έξω από το κτίριο όπου στεγάζονται οι βιοτεχνίες, εμποδίζοντας έτσι τη μεταφορά τους. Ο Μ. Κλαπανάρας όταν είδε τους αγανακτισμένους εργαζόμενους τράπηκε σε φυγή και ακόμα δεν έχει δώσει σημεία ζωής. Ο εν λόγω επιχειρηματίας χρωστάει στους 50 εργαζόμενους, που απασχολεί και στις δύο βιοτεχνίες, περισσότερα από 10.000.000 δραχμές από υπερωρίες, υπόλοιπα δώρων και την εξόφληση του Δεκέμβρη. Το πρωί της Τρίτης ενημέρωσε τηλεφωνικά τους εργαζόμενους πως θα εργαστούν κανονικά από την επόμενη Δευτέρα, ώστε να εξασφαλίσει χρόνο και άνεση για το "μάζεμα" της επιχείρησης.

Οπως δηλώνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενο,ι η επιχείρηση ήταν βιώσιμη, αφού μέχρι και το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα τις ημέρες παράδοσης των παραγγελιών, εργάζονταν υπερωρίες ως αργά το βράδυ. Εκανε επίσης εξαγωγές σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μάλιστα είχε αρκετά μεγάλο όγκο παραγγελιών. Ο Μ. Κλαπανάρας φρόντιζε να μην έχει οφειλές προς την Εφορία για να μπορεί να μπαίνει στα επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ, χρωστάει όμως 30.000.000 δραχμές στο ΙΚΑ.

Ολο το βράδυ της Τρίτης οι εργαζόμενοι περιφρουρούσαν την είσοδο του κτιρίου που στεγάζονται οι δύο βιοτεχνίες. Στο πλευρό τους βρέθηκαν από την αρχή ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και το μέλος της διοίκησης του Σωματείου Ιματισμού Σ. Χαραλαμπίδου. Χτες το πρωί ενημέρωσαν τον εισαγγελέα και την Επιθεώρηση Εργασίας και ήδη ξεκίνησε η καταγραφή των μηχανημάτων αλλά και των οφειλών προς τους εργαζόμενους. Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί η μήνυση από την Επιθεώρηση Εργασίας σε βάρος του ιδιοκτήτη.

Ν' ανασταλούν οι απολύσεις

Να ανασταλούν οι απολύσεις των 28 συναδέλφων τους, για εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε μέσα από το διάλογο να βρεθούν λύσεις που να οδηγούν στην ομαλή λειτουργία του εργοστασίου για τις ανάγκες ολοκλήρωσης της εκκαθάρισης, ζητούν οι εργαζόμενοι στις "Συνεταιριστικές Θεσσαλικές Βιομηχανίες" της Λάρισας, που ανήκει στην ΑΤΕ. Σήμερα η διοίκηση του σωματείου των εργαζομένων θα έχει συναντήσεις στο υπουργείο Γεωργίας, όπου θα συζητηθεί το θέμα των απολύσεων, καθώς και η εκδήλωση ενδιαφέροντος από συνεταιριστικούς παράγοντες των Ενώσεων Συνεταιρισμών, Φαρσάλων, Λάρισας, Τρικάλων - παρουσία του διοικητή της ΑΤΕ - για το μέλλον της μοναδικής συνεταιριστικής βιομηχανίας στη Θεσσαλία, μετά και την πώληση της ΕΛΒΙΚ.

Αποφεύγει η πλειοψηφία στη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ να ακολουθήσει το αγωνιστικό

Αποφεύγει η πλειοψηφία στη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ να ακολουθήσει το αγωνιστικό παρελθόν της Ομοσπονδίας

Στον "αέρα" οι εργαζόμενοι

Το κλείσιμο ή η σημαντική μείωση προσωπικού περιμένει τους εργαζόμενους της "Διεθνούς Βιομηχανίας Ενδυμάτων"

Σε αναγκαστική άδεια 10 ημερών έθεσε η επιχείρηση "Διεθνής Βιομηχανία Ενδυμάτων" στην Καλαμάτα, τους 420 εργαζόμενους σε αυτήν, σε μια προσπάθεια εκμετάλλευσής τους σαν μέσο πίεσης, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις του ιδιοκτήτη της, για προνομιακή οικονομική μεταχείριση από τις τράπεζες στις οποίες οφείλει 4 με 5 δισ. δραχμές.

Την περασμένη Δευτέρα ο επιχειρηματίας Μανιαδάκης ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι μέχρι να υπάρξουν συγκεκριμένες απαντήσεις από τις τράπεζες σε σχέση με τις απαιτήσεις του, η επιχείρηση δε θα λειτουργήσει, δίνοντάς τους 10 μέρες από την κανονική τους άδεια του '96. Μάλιστα είπε πως σε περίπτωση που οι απαντήσεις είναι αρνητικές, τότε υπάρχουν δυο ενδεχόμενα. Η να κλείσει ή να μειωθεί το προσωπικό!

Να σημειώσουμε ότι το εργοστάσιο παρέμεινε κλειστό όλες τις μέρες των γιορτών, ενώ όλο τον Δεκέμβρη υπολειτουργούσε και οι εργαζόμενοι δούλευαν εκ περιτροπής. Ο ιδιοκτήτης ζητούσε από τις πιστώτριες τράπεζες και από την κυβέρνηση, τη δανειοδότησή του με 1,2 δισ. δρχ., την επιδότηση του κόστους εργασίας κατά 12% από τον ΟΑΕΔ και την υπαγωγή της περιοχής της Καλαμάτας στις φθίνουσες προκειμένου να ισχύσουν και γι' αυτήν οι σχετικές οικονομικές διευκολύνσεις!



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ