ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Γενάρη 2022
Σελ. /24
Στο έλεος της πανδημίας και της ανεξέλεγκτης διασποράς ο λαός

Πάνω από το 30% του πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο, χιλιάδες οι ανήμποροι που περιμένουν ένα ραντεβού για εμβολιασμό στο σπίτι

Eurokinissi

Στο έλεος της εκτεταμένης διασποράς και των «υγειονομικών» πρωτοκόλλων θωράκισης του κεφαλαίου βρίσκεται ο λαός, ο οποίος πληρώνει καθημερινά βαρύ τίμημα από την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, τη στρατηγική της ΕΕ για τον εμβολιασμό. Τα δημόσια νοσοκομεία έχουν φρακάρει και πάλι, ο αριθμός των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα Υγείας που νοσούν μεγαλώνει μέρα τη μέρα, τεστ δεν δικαιούνται και οι εξουθενωμένοι υγειονομικοί δίνουν καθημερινά μάχη με τις παντός τύπου ελλείψεις.

Κι ενώ η χώρα παραμένει για τρίτο χρόνο πανδημίας χωρίς μέτρα προστασίας και ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, πάνω από το 30% του πληθυσμού είναι ανεμβολίαστο. Σύμφωνα με τη χτεσινή ενημέρωση, τον εμβολιασμό τους έχει ολοκληρώσει το 68,1% του πληθυσμού (μ.ό. στην ΕΕ είναι 69,7%), ενώ μια δόση έχει κάνει το 71,8% (μ.ό. ΕΕ 73,1%).

Αν και στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατ' οίκον έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα 76.900 αιτήσεις, σχεδόν 22.000 άνθρωποι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες περιμένουν από πέρυσι να εμβολιαστούν (έχουν εμβολιαστεί μόνο οι 55.000). Ενώ όπως έγινε γνωστό, στην Αττική δεν καλύπτονται ούτε οι ανάγκες για τον εμβολιασμό παιδιών 5 - 11 ετών.

Η κυβέρνηση μπορεί να ανοίγει μάλιστα τα σχολεία με ακόμη χειρότερους όρους σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες και να επικαλείται ως άλλοθι την «ελαφρά νόσηση» της μετάλλαξης «Ομικρον», την ίδια στιγμή, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μ. Θεοδωρίδου επισήμανε χτες τον «σπάνιο αλλά υπαρκτό κίνδυνο σε παιδιά και εφήβους της πολυσυστηματικής φλεγμονώδους νόσου ή συνδρόμου, με τα αρχικά ονομάζεται MIS-C, μία οντότητα που εμφανίζεται 2 με 6 βδομάδες μετά την ήπια ή ολιγοσυμπτωματική νόσο με τον ιό SARS».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα ευρήματα μελέτης όπου «παρατηρήθηκε αυξημένος αριθμός διαγνώσεων διαβήτη (τύπου 1) σε εφήβους 30 ημέρες μετά τη νόσηση (...) Η λοίμωξη από Covid είναι γνωστό ότι αποτελεί έναν παράγοντα αυξημένου κινδύνου για διαβήτη, αλλά φαίνεται ότι η λοίμωξη επίσης δρομολογεί και τη διάγνωση νέων περιπτώσεων».

Ανακοινώσεις - εμπαιγμός για την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα Υγείας

Την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση προτάσσει αντί για την επίταξη τις κερδοφόρες «συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα», οι τραγικές επιπτώσεις των οποίων φάνηκαν και χτες με τον εγκλωβισμό ασθενών στο ΤΕΠ της Νίκαιας, αφού δεν τους δέχονταν οι κλινικάρχες (βλ. σελ. 11), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου ανακοίνωνε χτες «νέες επιμέρους ρυθμίσεις ύστερα από συνεργασία του υπουργείου Υγείας με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών».

Συγκεκριμένα, όπως είπε, οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές στην Αθήνα «διαθέτουν στο ΕΣΥ» από το 10% έως το 15% των απλών κλινών τους για νοσηλείες Covid. Και ισχυρίστηκε ότι έτσι εξασφαλίζονται άλλες 300-400 κλίνες Covid, λες και πρόκειται για κατόρθωμα, την ώρα που ο κόσμος διασωληνώνεται στους διαδρόμους.

Επίσης, το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο θα λειτουργεί πλέον μόνο για Covid περιστατικά, ενώ στα απλά περιστατικά θα υπάρξει συνδρομή και από το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ. Ολα τα παραπάνω η κυβέρνηση βαφτίζει «θωράκιση του συστήματος Υγείας», ενώ στην ίδια κατεύθυνση εντάσσει και την «επίταξη» υπηρεσιών ιδιωτών ιατρών σε Θράκη, Δυτική, Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο τις υπηρεσίες ΠΦΥ στις γειτονιές.

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Μείωση της καραντίνας και άνοιγμα σχολείων χωρίς μέτρα προστασίας

Τραγικές ελλείψεις υγειονομικών και ΜΕΘ σε Βρετανία και Ιταλία - Αναβάλλονται κρίσιμες θεραπείες και χειρουργεία καρκινοπαθών

Με την εξάπλωση της «Ομικρον» να «καλπάζει» σε όλο τον κόσμο, δεν μπορούν να κρυφτούν οι εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων, που δύο χρόνια μετά την εμφάνιση της πανδημίας δεν έχουν λάβει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των λαών και την αναγκαία ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων Υγείας.

Αντίθετα, τα «ηπιότερα συμπτώματα» που εμφανίζει μέχρι στιγμής η «Ομικρον» αξιοποιούνται για να «ξεχειλώσουν» ξανά τα «πρωτόκολλα», στα «μέτρα» πάντα της καπιταλιστικής οικονομίας, μειώνοντας την περίοδο της καραντίνας ώστε όσοι νοσούν ελαφριά να μπορούν να πηγαίνουν για δουλειά!

Ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών ακόμα χωρών, και στην Τσεχία από χτες εργαζόμενοι σε «κρίσιμους τομείς», όπως εκπαιδευτικοί, γιατροί, εργαζόμενοι σε κοινωνικές δομές κ.ά. θα μπορούν να πηγαίνουν για δουλειά ενώ νοσούν...

Μείωση της καραντίνας προετοιμάζει η Βρετανία

Είναι ενδεικτικά και όσα συμβαίνουν στη Βρετανία, όπου η κυβέρνηση - μετά από δύο χρόνια πανδημίας και πάνω από 150.000 επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους - κάνει λόγο για «μερικές ακόμα δύσκολες βδομάδες»...

Σε άλλο ένα παράδειγμα για το πώς τα ιδιωτικά μονοπώλια της Υγείας θησαυρίζουν μέσα στην πανδημία, η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Αγγλίας να συνάψει συμφωνίες με ιδιωτικούς νοσοκομειακούς ομίλους προκειμένου να παρέχουν κρίσιμες θεραπείες, όπως επεμβάσεις σε καρκινοπαθείς, στην περίπτωση που το NHS δεν θα μπορεί να αντεπεξέλθει.

Να σημειωθεί ότι από την αρχή της πανδημίας στη Βρετανία έχουν ακυρωθεί ή αναβληθεί εκατοντάδες χιλιάδες επεμβάσεις, θεραπείες και προληπτικές εξετάσεις, με βαθιές και μακροχρόνιες συνέπειες για τη δημόσια υγεία, ενώ επιστημονικοί φορείς αναμένουν να αυξηθούν η νοσηρότητα και η θνησιμότητα του πληθυσμού τα επόμενα χρόνια από διάφορες ασθένειες που δεν διαγνώστηκαν έγκαιρα...

Σύμφωνα με το NHS, στις 2 Γενάρη καταγράφηκαν στην Αγγλία περισσότερες από 39.000 απουσίες υγειονομικών - είτε λόγω μόλυνσης είτε λόγω επαφής με κρούσμα.

Καθώς επί δύο χρόνια πανδημίας δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενες προσλήψεις, την περασμένη Παρασκευή η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι πολλές εκατοντάδες στρατιωτικοί θα αναπτυχθούν για να ενισχύσουν τα νοσοκομεία και τις υπηρεσίες ασθενοφόρων.

Εξάλλου, και η Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας της Βρετανίας επανεξετάζει τη διάρκεια της καραντίνας, με την κυβέρνηση να ισχυρίζεται πως «κάνει ό,τι μπορεί» για να εξασφαλίσει ότι οι υγειονομικές υπηρεσίες θα μπορούν να λειτουργήσουν για «λίγες δύσκολες βδομάδες».

Δραματική μείωση των χειρουργείων στην Ιταλία

Στην Ιταλία, έντονες προειδοποιήσεις για τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία, που κατακλύζονται από το τέταρτο κύμα πανδημίας, δημοσίευσε η Ιταλική Χειρουργική Εταιρεία (SIC), τονίζοντας ότι έχουν μειωθεί κατά 50% - 80% οι κανονικές χειρουργικές επεμβάσεις.

«Οι ΜΕΘ καταλαμβάνονται σε μεγάλο βαθμό από ασθενείς με COVID, με αποτέλεσμα να μην εγχειρίζονται άτομα με όγκους ή καρκίνο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Τα κρεβάτια στις χειρουργικές κλινικές έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ, ενώ αναισθησιολόγοι και νοσηλευτικό προσωπικό από τα χειρουργεία, έχουν μεταφερθεί σε κλινικές COVID», τονίζεται ακόμα.

«Οδεύουμε προς την ίδια κατάσταση με το 2020, που είχε ως αποτέλεσμα να αναβληθούν 400.000 χειρουργικές επεμβάσεις και να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ασθενών στις λίστες αναμονής», λέει ο πρόεδρος της SIC.

«Πρωτόκολλα» υπερμετάδοσης στα σχολεία

Με πολλά προβλήματα και «μέτρα» υπερμετάδοσης άνοιξαν και τα βρετανικά σχολεία, με τον υπουργό Παιδείας Ν. Ζαχάουι να υποστηρίζει ότι η μείωση της περιόδου καραντίνας για τους θετικούς στον κορονοϊό «θα ήταν βοηθητική» για τις μεγάλες απουσίες του εργατικού δυναμικού στα σχολεία και σε άλλους κλάδους.

Οι απουσίες εκπαιδευτικών από τα σχολεία ανέρχονται σε ποσοστό 8,5% και μπορεί να αυξηθούν περαιτέρω, ενώ σε περίπτωση που φτάσουν το 25% θα κληθούν συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί.

Ταυτόχρονα, εν μέσω πανδημίας το υπουργείο Παιδείας συνιστά στα σχολεία να συνενώνουν τάξεις σε περίπτωση έλλειψης καθηγητών!

Επιπλέον, το υπουργείο Παιδείας συνιστά τα παιδιά να μένουν σπίτι μόνο με θετικό τεστ ή συμπτώματα, και όχι στην περίπτωση που έχουν επιβεβαιωμένο κρούσμα στο σπίτι. Η δε χρήση μάσκας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και η διενέργεια rapid test δυο φορές τη βδομάδα παραμένουν σε επίπεδο σύστασης.

Ισπανία: «Εναλλακτικές» μέθοδοι παρακολούθησης της πανδημίας

Στην Ισπανία, ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Π. Σάντσεθ εκτίμησε ότι πιθανώς έφτασε η ώρα να γίνεται «με διαφορετικό τρόπο» η παρακολούθηση της πανδημίας, επικαλούμενος τη μείωση της θνησιμότητας.

«Εχουμε τις συνθήκες για να ξεκινήσουμε σταδιακά και με προφυλάξεις τον διάλογο σε τεχνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να ξεκινήσουμε την αξιολόγηση της εξέλιξης αυτής της νόσου με παραμέτρους διαφορετικές από τις σημερινές», είπε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «El Pais», η κυβέρνηση εξετάζει να αλλάξει τον τρόπο παρακολούθησης της εξέλιξης της πανδημίας χρησιμοποιώντας μια μέθοδο παρόμοια με εκείνη που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση της γρίπης, χωρίς την καταγραφή κάθε κρούσματος και χωρίς την εξέταση όλων όσοι εμφανίζουν συμπτώματα.

Παράλληλα, την ώρα που οι τιμές των rapid tests εκτοξεύτηκαν από τη ζήτηση και τις ελλείψεις, η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους «ελέγχου των τιμών», ισχυρίστηκε ο Σάντσεθ...

Τραγικός ξανά ο απολογισμός του τριημέρου

Πάνω από 1.600 οι εισαγωγές, 84 χιλιάδες τα νέα κρούσματα από το περασμένο Σάββατο

Μόνο τις τελευταίες τρεις μέρες, 216 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (85 χτες, 65 το Σάββατο, 66 την Κυριακή), ενώ ο τραγικός απολογισμός από την έναρξη της επιδημίας ανέρχεται σε 21.479 νεκρούς.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 654, οι 545 (83,33%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 109 (16,67%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.828 ασθενείς.

Το τριήμερο οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας έφτασαν τις 1.690, μόνο χτες ήταν 536 και ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 570 ασθενείς.

Καταγράφηκαν πάνω από 84.000 νέα κρούσματα (37.676 το Σάββατο, 18.592 την Κυριακή), μόνο χτες ήταν 27.766, εκ των οποίων 9.971 εντοπίστηκαν στην Αττική, 2.741 στη Θεσσαλονίκη, 787 είναι υπό διερεύνηση. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.535.382 (ημερήσια μεταβολή +1,8%).

Στους δειγματοληπτικούς ελέγχους που έγιναν στις 9 Γενάρη από τις ΚΟΜΥ, θετικό ήταν το 12,53%.

Δυο μήνες και πλέον αναμονή για κατ' οίκον εμβολιασμό

Τον «Γολγοθά» του εμβολιασμού, που ζουν όσοι επιθυμούν κατ' οίκον εμβολιασμό, επιβεβαιώνουν οι καταγγελίες που φθάνουν καθημερινά στην εφημερίδα μας, δείχνοντας τις τραγικές ευθύνες της κυβέρνησης, την ίδια στιγμή που επιβάλλει πρόστιμα σε όσους άνω των 60 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα.

Πιο συγκεκριμένα, στις 23 Δεκέμβρη ηλικιωμένη με χρόνια ασθένεια υπέβαλε αίτηση για κατ' οίκον εμβολιασμό, την τρίτη δόση. Για τις δύο πρώτες την είχε πάει ο γιος της με τις όποιες δυσκολίες συνοδεύουν μια τέτοια μετακίνηση, χωρίς τα κατάλληλα μέσα και προσωπικό. Ακόμα και σήμερα, 20 μέρες μετά περιμένει όχι πότε θα έρθουν για τον εμβολιασμό, αλλά για να την ειδοποιήσουν πότε θα κάνει το εμβόλιο!

Υπάρχουν όμως και χειρότερα: Ηλικιωμένος κατάκοιτος έχει κάνει αίτηση για κατ' οίκον εμβολιασμό, και αυτός για την τρίτη δόση, καθώς για τις δύο πρώτες μερίμνησαν τα παιδιά του να τον μετακινήσουν, χωρίς καμία φροντίδα από το κράτος. Διάστημα αναμονής; Πάνω από δύο μήνες!



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ