ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Γενάρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΣΕ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ
Οργιο τρομοκρατίας και εργοδοτικών απειλών

Η δολοφονική απόπειρα σε βάρος της μετανάστριας συνδικαλίστριας έφερε για μια ακόμη φορά στην επιφάνεια το άθλιο εργασιακό καθεστώς στις εργολαβίες, που έχουν επιβάλει με τους νόμους τους οι κυβερνήσεις του δικομματισμού

Η ύπουλη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε η Κωνσταντίνα Κούνεβα, γραμματέας της Παναττικής Ενωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού, εργαζόμενη σε εργολάβο καθαριότητας στον ΗΣΑΠ, τη Δευτέρα, 22 Δεκέμβρη 2008 τα μεσάνυχτα, έφερε στο προσκήνιο το όργιο της εργοδοτικής τρομοκρατίας και αυθαιρεσίας που επικρατεί στον κλάδο των καθαριστών - καθαριστριών. Ενας κλάδος που ακόμα και τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων χτυπιούνται αλύπητα.

Οι εργολάβοι λειτουργούν ως «κράτος εν κράτει», εφαρμόζοντας δικούς τους «νόμους» και «κανόνες» και εκμεταλλεύονται με το χειρότερο τρόπο, για ένα κομμάτι ψωμί, χιλιάδες εργαζόμενες και εργαζόμενους στην καθαριότητα. Αυτή η κατάσταση δεν είναι άγνωστη. Υπάρχει και τροφοδοτείται από την πολιτική τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ, που φρόντισαν με την πολιτική τους να διαμορφώσουν τους χειρότερους εργασιακούς όρους για το σύνολο των εργαζομένων. Τροφοδοτείται όμως και από τη στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, οι ευθύνες της οποίας είναι τεράστιες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο.

Οι εργοδότες καταπατούν κάθε δικαίωμα

Για την κατάσταση στον κλάδο μίλησε στον «Ρ» η Παρθένα Χατζηιωάννου, πρόεδρος του Συνδικάτου Καθαριστών - Καθαριστριών Ν. Αττικής και Περιχώρων. Ενα σωματείο που μετράει δυο χρόνια ζωής (συστάθηκε το 2006) και προέκυψε από τη δράση του ταξικού Συνδικάτου των Ιδιωτικών Υπαλλήλων της Αθήνας, που όλα τα προηγούμενα χρόνια έδωσε τη μάχη μέσα στους χώρους δουλειάς, μαζί και πλάι στις καθαρίστριες, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Στην ίδια κατεύθυνση σήμερα και το συνδικάτο των καθαριστριών με την επίμονη δράση του μετρά καθημερινές νίκες υπέρ των εργαζομένων.

Οπως χαρακτηριστικά τόνισε η συνδικαλίστρια, η επίθεση ενάντια στην Κ. Κούνεβα είναι μια επίθεση που στρέφεται ενάντια σε όλους τους εργαζόμενους και έχει στόχο την τρομοκράτησή τους, για να παρεμποδιστεί η δράση τους, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Η Π. Χατζηιωάννου υπογράμμισε ότι οι εργοδοτικές παραβιάσεις στον κλάδο «αφορούν όλο το φάσμα του εργατικού δικαίου, τις αμοιβές, το ωράριο, την ασφάλιση, τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας - αρκεί να πούμε ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που κάνουν διάλειμμα στις τουαλέτες. Η εργοδοτική αυθαιρεσία ενισχύεται από την ανεπαρκέστατη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών και την ατιμωρησία, ουσιαστικά, που προκύπτει από τις όποιες ποινές τελικά επιβάλλονται και οι οποίες δεν είναι ικανές να συμμορφώσουν τους εργοδότες γιατί τα πρόστιμα είναι μικρότερα από τα χρήματα που έπρεπε να καταβάλλουν κανονικά στους εργαζόμενους».

Με συγκεκριμένα παραδείγματα η πρόεδρος του συνδικάτου εξηγεί: «Από την ώρα που προσλαμβάνεται ένας εργαζόμενος, σε ορισμένες τουλάχιστον εταιρείες, αναγκάζεται να υπογράψει ταυτόχρονα και αίτηση παραίτησης, έτσι απαλλάσσεται ο εργολάβος από την καταβολή της αποζημίωσης της απόλυσης. Με την πρόσληψη ο εργαζόμενος χαρακτηρίζεται γενικών καθηκόντων για να απαλλάσσεται ο εργολάβος από την καταβολή βαρέος και ανθυγιεινού ασφαλίστρου, ενώ στον εργολάβο το ασφάλιστρο καταβάλλεται από τον δημόσιο φορέα κανονικά. Αυτό το πετυχαίνει ο εργολάβος, εμφανίζοντας τον εργαζόμενο να εργάζεται 5,5 ώρες αντί 6 ώρες, όπως ορίζει το καθεστώς περιορισμένης απασχόλησης».

Εκβιασμοί και απειλές

«Επίσης, προσθέτει η συνδικαλίστρια, μπορεί ο εργολάβος να απασχολήσει τον εργαζόμενο σε δυο διαφορετικά έργα από 4 ώρες στο καθένα και με ένα ασφάλιστρο, ενώ αυτός έχει πληρωθεί και για τα δύο. Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να υπογράφουν απόδειξη ότι εισπράττουν τα νόμιμα, ενώ εισπράττουν λιγότερα, με αποτέλεσμα να φορολογούνται για χρήματα που δεν εισπράττουν. Δεν έχουν σταθερό χώρο εργασίας, ανά πάσα στιγμή, για παράδειγμα, από τον "Ευαγγελισμό" μπορεί να τους στείλουν για δουλειά στο "Ιπποκράτειο" ή και σε άλλους χώρους.

Αναγκάζουν τις καθαρίστριες (οι γυναίκες είναι πλειοψηφία στον κλάδο) να υπογράφουν ότι φεύγουν οικειοθελώς για να μην τους δώσουν την αποζημίωση και με την απειλή μάλιστα της "εγγραφής τους" στη μαύρη λίστα του κλάδου. Τους στερούν τις κανονικές άδειες, τα επιδόματα, δεν πληρώνουν υπερωρίες, αργίες, ορισμένοι δεν τους ασφαλίζουν καθόλου ή δεν τους ασφαλίζουν στα βαρέα και ανθυγιεινά, με αποτέλεσμα να μη θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης. ΄Η τις ασφαλίζουν για λιγότερες μέρες από αυτές που εργάζονται. Τις αναγκάζουν να υπογράφουν λιγότερες ώρες από όσες πραγματικά έχουν εργαστεί. Τις αναγκάζουν να υπογράφουν ότι δεν είναι παντρεμένες για να μην πληρώσουν επίδομα γάμου. Τέλος, πολλές καθαρίστριες μένουν άνεργες καθώς κάθε χρόνο, στην καλύτερη περίπτωση κάθε δυο χρόνια, οι εταιρείες καθαρισμού αλλάζουν τις εργολαβίες τους».


Σημαντικές μάχες με κατακτήσεις

Στιγμιότυπο από συγκέντρωση των καθαριστριών στον «Ευαγγελισμό»ενάντια στις απολύσεις συναδέλφων τους
Στιγμιότυπο από συγκέντρωση των καθαριστριών στον «Ευαγγελισμό»ενάντια στις απολύσεις συναδέλφων τους
Η μέχρι σήμερα δράση του Συνδικάτου Καθαριστών - Καθαριστριών Αττικής, με την αποφασιστική και αλληλέγγυα στήριξη των ταξικών σωματείων της Αθήνας που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, αποδεικνύει στην πράξη ότι η διέξοδος για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα βρίσκεται στη συσπείρωση και οργάνωσή τους στα ταξικά τους σωματεία. Ορισμένες τέτοιες σημαντικές παρεμβάσεις, από αγώνες που έδωσαν οι καθαρίστριες μαζί με τα ταξικά σωματεία τους, καταγράφει το σημερινό ρεπορτάζ του «Ρ».

Τον Απρίλη του 2007 οι καθαρίστριες στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» γύρισαν στη δουλειά τους με ψηλά το κεφάλι αφού στην αναμέτρηση με την εργοδοσία, βγήκαν νικήτριες. Τη συγκεκριμένη περίοδο απολύθηκαν δέκα καθαρίστριες που απασχολούσε η εργολαβική εταιρεία «Αριάδνη Ηλία ΕΠΕ» επειδή οι εργαζόμενες είχαν πάρει μέρος στην απεργία των ταξικών συνδικάτων στις 29 Μάρτη του 2007. Οι καθαρίστριες με την ουσιαστική και αποφασιστική στήριξη του κλαδικού τους συνδικάτου, των εργαζομένων στο νοσοκομείο και των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, ανάγκασαν σε υποχώρηση την εργοδοσία και οι δέκα απολυμένες επέστρεψαν στη δουλειά τους.

Ανάλογο ήταν το αποτέλεσμα και για τις καθαρίστριες στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου. Η αγωνιστική πίεση που άσκησαν για πάνω από ένα μήνα οι εργαζόμενοι, στις αρχές του 2008, με τη στήριξη του κλαδικού σωματείου, της επιτροπής αγώνα του ΠΑΜΕ στο Πανεπιστήμιο και άλλων ταξικών σωματείων της Αθήνας, απέτρεψε την απόλυση 74 καθαριστριών και ανάγκασε σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις τόσο τους εργολάβους όσο και την ίδια την Πρυτανεία για την τήρηση της κλαδικής ΣΣΕ, τα ωράρια, τους μισθούς, κλπ.

Σε Κόρινθο και Θεσσαλονίκη

Την ίδια περίοδο τη μάχη για τα δεδουλευμένα τους έδιναν οι καθαρίστριες στο Νοσοκομείο της Κορίνθου. Με τη στήριξη του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κορινθίας, οι εργαζόμενες ανάγκασαν την εργολαβική επιχείρηση «BIOLOGICAL SERVICE» να καταβάλει τα δεδουλευμένα στις εργαζόμενες. Την ίδια στιγμή το εργοδοτικό σωματείο των καθαριστριών ήταν μάρτυρας κατηγορίας κατά τριών συνδικαλιστών του κλαδικού σωματείου, μετά από μήνυση που είχε κάνει η εργοδοσία για συκοφαντική δυσφήμιση. Σημειώνεται ότι το κλαδικό σωματείο των ιδιωτικών υπάλληλων με την επίμονη και σταθερή παρέμβασή του είχε υποχρεώσει τη συγκεκριμένη εργολαβική εταιρεία να ασφαλίσει τους εργάτες καθαριότητας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, να πληρώσει βάσει της κλαδικής σύμβασης, να καταβάλλει τα επιδόματα, να υπολογίζει προσαυξήσεις τις Κυριακές και τις αργίες.

Πρόσφατα το κλαδικό σωματείο των καθαριστριών στην Αθήνα με παρέμβασή του σε εργολάβο που έχει αναλάβει την καθαριότητα στα δικαστήρια της Λουίζης Ριανκούρ, πέτυχε την καταβολή των δεδουλευμένων σε 13 εργαζόμενες που ήταν απλήρωτες από τον περασμένο Ιούλη! Οι εργαζόμενες πληρώθηκαν μέχρι και το Νοέμβρη του 2008, ενώ η παρέμβαση του σωματείου συνεχίζεται για να εξοφληθούν και τα υπόλοιπα δεδουλευμένα τους οι εργαζόμενοι, καθώς και για να τους καταβληθεί και η διαφορά που προέκυψε, αφού ο εργολάβος τους πλήρωσε με βάση την Εθνική Γενική Σύμβαση και όχι με την κλαδική.

Εναν ιδιαίτερα σημαντικό και επίμονο αγώνα ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία και την απλήρωτη δουλειά έδωσαν όλο το προηγούμενο διάστημα και οι καθαρίστριες στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, με την ολόπλευρη και ουσιαστική στήριξη των δυνάμεων του ΠΑΜΕ. Αυτός ο αγώνας συνέβαλε αποφασιστικά και στη σύσταση πρόσφατα του κλαδικού σωματείου στις εργολαβίες καθαριότητας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Κεντρικής Μακεδονίας, παρά τα εμπόδια που έβαλε τόσο η εργοδοσία όσο και οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ.

Αγώνας με επιθετικά αιτήματα

Οι ταξικές δυνάμεις βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην καθαριότητα, ταυτόχρονα όμως καλούν τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν μαζικά στον αγώνα για να φύγουν οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια, τους κοινωφελείς οργανισμούς και οι εργαζόμενοι να έχουν πλήρη και σταθερή εργασία. Για 6ωρο - 30ωρο - 5νθήμερο, κατώτερο μεροκάματο 56 ευρώ. Σύνταξη στα 50 για τις γυναίκες και 55 για τους άνδρες. Ουσιαστική προστασία της μητρότητας μια και ο κλάδος στην πλειοψηφία του αποτελείται από γυναίκες. Να δημιουργηθούν κρατικοί δωρεάν βρεφονηπιακοί παιδικοί σταθμοί. Ουσιαστικά μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια στους τόπους δουλειάς, νομιμοποίηση των μεταναστών και ίδια δικαιώματα με τους Ελληνες εργαζόμενους.


Γιώτα ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ