ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
33ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ
Γιορτή και όνειρα μικρομηκάδων

Ξεκινάει στις 20 Σεπτέμβρη η μεγάλη γιορτή για την ταινία μικρού μήκους. Μια ακόμη συνάντηση σκηνοθετών, θεατών, επαγγελματιών, ειδικών του κινηματογραφικού χώρου και των φίλων της ταινίας μικρού μήκους, με νέες κινηματογραφικές αποτυπώσεις, στο 33ο Εθνικό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, 16ο Διεθνές και digi 2010, στη Δράμα.

Τρία επίσημα διαγωνιστικά προγράμματα, εννιά κινηματογραφικά αφιερώματα, εκπαιδευτικά εργαστήρια, εικαστικές, λογοτεχνικές και μουσικές εκδηλώσεις συνθέτουν αυτήν τη γιορτή, που θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Σεπτέμβρη.

«Filmyourmind» θα πει «κινηματογράφησε τη σκέψη σου» και το Φεστιβάλ της Δράμας καλωσορίζει, αναδεικνύει, προτρέπει, ενισχύει τις αποτυπώσεις πάνω στο φιλμ και στη μεγάλη οθόνη, των ιδεών, των συναισθημάτων, των σκέψεων κινηματογραφιστών και θεατών. Τα διαγωνιστικά προγράμματα του Φεστιβάλ περιλαμβάνουν: 34 ταινίες μικρού μήκους στο Εθνικό Τμήμα, 48 παραγωγές στο digi 2010 και 57 συμμετοχές στο Διεθνές Τμήμα.

Το ελληνικό τμήμα αποκτά από φέτος ένα πληροφοριακό τμήμα το «Σπουδαστικό Πανόραμα», με σκοπό ο θεατής, ο μελετητής, ο σπουδαστής, οι ξένοι επαγγελματίες να έχουν εικόνα του συνόλου - σχεδόν - της φοιτητικής και σπουδαστικής παραγωγής στη χώρα μας. Η μεγάλη ανταπόκριση που υπήρξε από την πρώτη χρονιά θα μπορούσε στο μέλλον να οδηγήσει σε ιδιαίτερη συγκρότηση. Στο φετινό πρόγραμμα θα προβληθούν 51 ελληνικές παραγωγές, το σύνολο των ταινιών που δήλωσαν συμμετοχή.

Το Φεστιβάλ Δράμας ως ένα από τα μέλη του δικτύου συνεργαζομένων φεστιβάλ με την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου παρουσιάζει και φέτος τις βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους 2009 και υποψήφιες για το Μεγάλο Βραβείο της EFA 2009.

Παράλληλα με τις προβολές θα πραγματοποιηθούν αφιερώματα (στον ποιητή, θεωρητικό, συγγραφέα, συνεργάτη και φίλο του Φεστιβάλ Δράμας Ανδρέα Παγουλάτο), συζητήσεις («Ο ρόλος των κινηματογραφικών λεσχών στη διανομή και διάδοση της ταινίας μικρού μήκους». «Η σχέση με το κοινό». «Τρόποι ανάπτυξης και διεύρυνσης συνεργασίας με τους δημιουργούς και τους κινηματογραφικούς φορείς». Θα μιλήσουν οι σκηνοθέτες Τώνης Λυκουρέσης, Δημήτρης Σπύρου και Κώστας Σταματόπουλος), Εργαστήριο Ραδιοφώνου για τους μικρούς φίλους του Φεστιβάλ, διαγωνισμός φωτογραφίας, παρουσιάσεις βιβλίων κ.ά.

Ματαίωση εκδήλωσης για Μ. Κάλλας

Για πρώτη φορά, μετά από 32 χρόνια, το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο «Ατενέουμ» ματαιώνει την ετήσια εκδήλωση - αφιέρωμα στη μνήμη της Μαρίας Κάλλας, με ρεσιτάλ του διάσημου Ρώσου πιανίστα Αντρέι Γκαβρίλοφ, που είχε προγραμματισθεί για τις 16/9 - ανήμερα της 33ης επετείου του θανάτου της μεγάλης λυρικής τραγουδίστριας - στο Μέγαρο Μουσικής. Το «Ατενέουμ» ανακοίνωσε πως «παρότι έγιναν επανειλημμένες προσπάθειες συνάντησης» με την ηγεσία του ΥΠΠΟΤ, για την επιχορήγηση του 2010, «αυτό κατέστη αδύνατο», με συνέπεια τη ματαίωση του ρεσιτάλ.

Σημειώνουμε ότι η ετήσια επιχορήγηση στο «Ατενέουμ» (δίνεται από το 1981) αφορά στην καθιερωμένη ετήσια συναυλία του Σεπτέμβρη, αλλά και στον ετήσιο Διεθνή Διαγωνισμό Γκραν Πρι «Μαρία Κάλλας» για Λυρικό Τραγούδι και Πιάνο, που διοργανώθηκε τον περασμένο Μάρτη, «χωρίς την οικονομική υποστήριξη του ΥΠΠΟΤ, με αποτέλεσμα την οικονομική αφαίμαξη του συλλόγου και τη δημιουργία χρεών». Μετά τη ματαίωση της εκδήλωσης, το «Ατενέουμ» προσκαλεί σε μία συμβολική κίνηση μνήμης στην μεγάλη καλλιτέχνιδα: Οσοι το επιθυμούν, στις 16/9 ν' αφήσουν ένα λουλούδι στο άγαλμά της στην πλατεία Μαδρίτης (οδός Μιχαλακοπούλου, πίσω από «Χίλτον»). Ο χώρος θα φωτιστεί μόλις νυχτώσει και θ' ακουστεί η φωνή της λίγο πριν σβήσει η μέρα...

Από τον Ορφέα ... στις μέρες μας

Η ορχήστρα αρχαιοελληνικών και παραδοσιακών οργάνων «ΛύρΑυλος» προσκαλεί σ' ένα μουσικό ταξίδι, με τίτλο «Από τον Ορφέα ως τις μέρες μας». Ο λόγος για τη μουσική παράσταση του Συλλόγου Πελοποννησίων Πετρούπολης (12/9, 9μμ), στο θέατρο «Πέτρα», στην Πετρούπολη, με ελεύθερη είσοδο. Αρχαιοελληνικά μουσικά κομμάτια ζωντανεύουν χάρη στα σαράντα ανακατασκευασμένα όργανα και αρχαίοι ρυθμοί αναβιώνουν δίπλα σε διασκευές γνωστών παραδοσιακών κομματιών, σε μια συναυλία με ιδιαίτερη έμφαση στην μουσική της Πελοποννήσου.

Τα μέλη του «ΛύρΑυλου» είναι: Μιχάλης Στέφος (τραγούδι, τύμπανο, κρόταλα, κογχύλια, σάλπιγγα), Χριστίνα Σιάκη (λύρα, φόρμιγγα, πανδουρίδα, βιολί), Ολγα Στέφου (βάρβιτος, σαντούρι, σείστρο, κογχύλια), Παναγιώτης Στέφος (αρχαία κιθάρα, λύρα, σύριγγα του Πάνα, δίαυλος, άσκαυλος, ζουρνάς, γκάιντα, κογχύλια, κέρας, Πυθαγόρειο μονόχορδο). Συμμετέχουν: Κώστας Λάιος (βιολί, λύρα, κογχύλια) και Δημήτρης Λάιος (αυλός, κογχύλια). Ερευνα, ενορχηστρωτική επιμέλεια και κατασκευή οργάνων: Παναγιώτης Στέφος.

Συναυλιακό αφιέρωμα

Συναυλία - αφιέρωμα στο έργο του συνθέτη Περικλή Κούκου πραγματοποιείται στις 15/9 (9μμ), στο θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου. Θ' ακουστούν τα έργα του: Σουίτα για βιολοντσέλο και πιάνο από την όπερα - μιούζικαλ «Ο Κονρουά και οι κόπιες του», άριες από τις όπερες «Ο Κονρουά και οι κόπιες του», «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας» και «Μανουέλ Σαλίνας», η σονάτα για βιολί και πιάνο, βασισμένη στην τραγωδία «Πέρσες» του Αισχύλου και δύο τάνγκος.

Τη βραδιά θα κλείσει η χορωδία «Ασπασία Κανατσούλη» του Εθνικού Ωδείου Χαλανδρίου, με αποσπάσματα από το μουσικό παραμύθι «Ο Μερλίνος ο μάγος και το νησί των ποιητών». Θα συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Δημήτρης Κούκος, Στέλλα Κούκου, Ελένη Νικολαΐδου, Θάνος Μαργέτης (πιάνο), Βάσια Ζαχαροπούλου (τραγούδι), Κωνσταντίνος Μπουντούνης (βιολοντσέλο) και Κέλλυ Μητροπούλου (βιολί). Τη διεύθυνση της χορωδίας έχει ο Γιάννης Σκεντέρης. Είσοδος ελεύθερη.

Σπουδαίες ταινίες στη Νίκαια

Αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου θα προβάλλει καθημερινά, από 13 - 26 Σεπτεμβρίου, το «Σινέ Νίκαια» (Θηβών 245). Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

13/9: «Ριφιφί» του Ζυλ Ντασέν, 14/9: «10 μικροί νέγροι» του Τζόρτζ Πόλοκ, 15/9: «Ο άνθρωπος ελέφαντας» του Ντέιβιντ Λιντς, 16/9: «Αταλάντη» του Ζαν Βιγκό, 17/9: «Ενας προφήτης, μα τι προφήτης» του Τέρυ Τζόουνς, 18/9: «Περιφρόνηση» του Ζαν Λικ Γκοντάρ, 19/9: «Η πρώτη σελίδα» του Μπίλι Ουάιλντερ (καθημερινά προβολές στις 9μ.μ. και 11μ.μ.), 20/9: «Ο μεγάλος ύπνος» του Χάουαρντ Χοκς, 21/9: «Η διακριτική γοητεία της μπουρζουαζίας» του Λουί Μπουνιουέλ, 22/9: «Το φάντασμα της ελευθερίας» του Λουί Μπουνιουέλ, 23/9: «Το αδελφάτο των ιπποτών της ελεεινής τραπέζης» των Τέρι Τζόουνς και Τέρι Γκίλιαμ, 24/9: «Ωραίος και σέξι» του Χέρμπερτ Ρος, 25/9: «Γλυκιά μου Σαμπρίνα» του Μπίλι Ουάιλντερ, 26/9: «Η μάχη του Αλγερίου» του Τζίλο Ποντεκόρβο.

Λογοτεχνία και σινεμά

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου οργανώνει συζήτηση με τίτλο «Η ελληνική λογοτεχνία στον κινηματογράφο» στο βιβλιοπωλείο «Ιανός», αύριο (12μ). Θα μιλήσουν οι συγγραφείς Σωτήρης Δημητρίου, Βαγγέλης Ραπτόπουλος, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Παύλος Κάγιος και οι σκηνοθέτες Δημήτρης Παναγιωτάτος και Ευθύμης Χατζής. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο σύμβουλος του ΕΚΕΒΙ Σωκράτης Καμπουρόπουλος.

Η συζήτηση εντάσσεται στο κινηματογραφικό αφιέρωμα με τίτλο «Από το βιβλίο στην οθόνη» (9-15/9) με εννέα ελληνικές ταινίες που «μετέφεραν» ελληνικά λογοτεχνικά έργα στη μεγάλη οθόνη: «Ρόδινα ακρογιάλια» του Ευθύμη Χατζή (από το μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη), «Ονειρεύομαι τους φίλους μου» του Νίκου Παναγιωτόπουλου (βασισμένο στην ομότιτλη συλλογή διηγημάτων του Δημήτρη Νόλλα), «Ιαγουάρος» της Κατερίνας Ευαγγελάκου (βασισμένο στη νουβέλα του Αλέξανδρου Κοτζιά), «Τα παιδιά της Χελιδόνας» του Κώστα Βρεττάκου (βασισμένο στο μυθιστόρημα του Διονύση Χαριτόπουλου), «Ο εργένης» του Νίκου Παναγιωτόπουλου (βασισμένο σε μυθιστόρημα του Βαγγέλη Ραπτόπουλου), «Η άλλη όψη» του Τάσσου Ψαρρά (βασισμένο στο διήγημα «Το μυστικό» του Περικλή Σφυρίδη), «Η νοσταλγός» της Ελενας Αλεξανδράκη (βασισμένο σε διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη), «Κοράκια» του Τάκη Σπετσιώτη (από το διήγημα «Το παράπονο του νεκροθάπτου» του Εμμανουήλ Ροΐδη), «Η νύχτα με την Σιλένα» του Δημήτρη Παναγιωτάτου (από τη νουβέλα του Βασίλη Βασιλικού).

Χορευτικό ντουέτο

Δύο γυναίκες επί σκηνής. Η καθεμιά κουβαλάει τα δικά της ορατά και μη. Αυτονόητα και μη, που κοιμούνται μέσα μας δίπλα σε μνήμες, υποσχέσεις που δεν κρατήθηκαν, κινήσεις ανολοκλήρωτες... Ενα ντουέτο με θέμα τα όρια και τις απαγορεύσεις αποτελεί η παράσταση «Μη!», που παρουσιάζεται (16 - 20/9 και 22 - 26/9, 9.30μ.μ.) στο Θέατρο του Νέου Κόσμου» (τηλ. 210 9212.900 ). Χορογραφία: Σεσίλ Μικρούτσικου με τη συνεργασία των χορευτριών. Χορεύουν: Ράνια Γλυμίτσα, Νικολέτα Καρμίρη. Μουσική επιμέλεια: Σεσίλ Μικρούτσικου. Απαραίτητη η κράτηση λόγω περιορισμένων θέσεων.

Εκθεση βιβλίου, ζωγραφικής και φωτογραφίας διοργανώνει η Ενωση Φορέων Στήριξης Ατόμων με Νοητική Υστέρηση «ΜΕΛΕΔΩΝΗ», που τελεί υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας και πραγματοποιείται από 30/9 (7μ.μ.) έως και τις 2/10 στο χώρο «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι). Στόχος είναι η προβολή τόσο των έργων των πασχόντων παιδιών, όσο και των οικογενειών τους. Τα βιβλία που θα εκτεθούν έχουν γραφεί από γονείς και αδέλφια παιδιών με νοητική υστέρηση, ενώ οι ζωγραφιές και οι φωτογραφίες είναι έργα των ίδιων των παιδιών. Είσοδος ελεύθερη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ