ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κενά και ελλείψεις σε βιβλία και εκπαιδευτικούς

Ελλείψεις στα αυτονόητα, βιβλία και εκπαιδευτικούς, θα αντιμετωπίσουν τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με το άνοιγμά τους
Ελλείψεις στα αυτονόητα, βιβλία και εκπαιδευτικούς, θα αντιμετωπίσουν τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με το άνοιγμά τους
Η έναρξη της σχολικής χρονιάς φαίνεται ότι θα φέρει για άλλη μια φορά στο προσκήνιο τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το δημόσιο σχολείο, ως συνέπεια της πολιτικής των αναδιαρθρώσεων που εφαρμόζουν πιστά μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, για το σχολικό έτος 2009 - 2010 παρουσιάζεται (για πρώτη φορά στην τελευταία τετραετία) έλλειψη βιβλίων για κάθε τάξη του δημοτικού: Λείπουν συνολικά 26 τεύχη (βιβλία και τετράδια εργασίας στη Γλώσσα και τα Μαθηματικά). Η απάντηση του υπουργείου ήταν ότι δεν υπήρχε χαρτί λόγω ευρωεκλογών... Χθες ο Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων, με ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι έχει αποσταλεί το σύνολο των τίτλων των βιβλίων «που είναι απαραίτητα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς» σε ποσοστό 95% των σχολείων της Επικράτειας και η αποστολή συνεχίζεται, ώστε «με την έναρξη των μαθημάτων» όλα τα σχολεία να έχουν παραλάβει όλους τους τίτλους βιβλίων.

Παράλληλα, η ΔΟΕ αναφέρει ότι τα φετινά λειτουργικά κενά εκπαιδευτικών είναι διπλάσια από πέρυσι, με τον αριθμό τους να φτάνει τα 4.359, χωρίς να υπολογίζονται οι 7.000 περίπου ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων που απαιτούνται για τη λειτουργία του ολοήμερου σχολείου. Αναφέρει, παράλληλα, ότι οι προσλήψεις εκπαιδευτικών έχουν μειωθεί κατά 25%. Σε ό,τι αφορά τα νηπιαγωγεία, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 60.000 νήπια φέτος θα μείνουν εκτός προσχολικής αγωγής.

«Οσο συνεχίζεται η πολιτική που αναδιαρθρώνει προς το χειρότερο όλα τα ζητήματα που αφορούν την Παιδεία και την εκπαίδευση, τα προβλήματα κάθε χρόνο θα εντείνονται. Τα προβλήματα στα σχολεία σήμερα, σηματοδοτούν αρνητικές εξελίξεις για την πορεία του δημόσιου σχολείου και, ταυτόχρονα, καλλιεργούν τις προϋποθέσεις για την αναβάθμιση της παρέμβασης του ιδιωτικού τομέα. Οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές και μαθητές, θα πρέπει να δώσουν σημεία αναφοράς δράσης και αγώνα, ώστε αυτή η πολιτική να μην προχωρήσει στα δημόσια σχολεία. Το επόμενο διάστημα να εκφραστεί αυτό το κύμα αντεπίθεσης, αντίστασης σε μια προοπτική που υποβαθμίζει την παρεχόμενη εκπαίδευση και μειώνει τις αξίες και τα όνειρα των παιδιών για το αύριο», δήλωσε ο Κώστας Παπλωματάς, εκ μέρους της Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ και μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ.

Παράλληλα, καταγγέλλει την πλειοψηφία της ΔΟΕ, καθώς μπροστά στα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία «αντί να επιλέξει ένα δρόμο με συγκεκριμένο προσανατολισμό, με αγώνες που θα έχουν διάρκεια, συνέχεια και προοπτική, προτίμησε την οργάνωση περιφερειακών συσκέψεων σε όλη την επικράτεια χωρίς να δίνει πρόγραμμα δράσης για τον κλάδο το επόμενο διάστημα. Η ταύτιση των δύο μεγάλων παρατάξεων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) που έχουν και την πλειοψηφία στο ΔΣ αποδεικνύει την ταύτιση της συνδιαχείρισης σε ό,τι αφορά την Παιδεία».

ΚΚΕ - ΚΝΕ
Περιοδείες σε σχολεία

Περιοδείες σε σχολεία σε όλη τη χώρα προγραμματίζουν οι κομματικές οργανώσεις του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ, αύριο Παρασκευή, μέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς.

Συγκεκριμένα, στην Αθήνα προγραμματίζεται:

  • Στις 8.30 π.μ.:

Στα 5ο και 10ο Δημοτικά Σχολεία Αγ. Αναργυρών ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στο 7ο Γυμνάσιο και Λύκειο και 28ο Γυμνάσιο και Λύκειο Αθηνών, ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο 5ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στο 61ο Γυμνάσιο Γκράβας ο Στέλιος Λάμπρου.

Στα 3ο και 13ο Δημοτικά Σχολεία Βύρωνα ο Παναγιώτης Πάλμος.

Ακόμα: Στο 1ο Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης, στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Βαρβάρας.

  • Στις 9 π.μ.:

Στο 92ο και 97ο Δημοτικά Σχολεία Αθηνών η Τασία Τσατσούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Στα ειδικά σχολεία Αιγάλεω η Λιάνα Κανέλλη.

Ακόμα: Στα 1ο, 2ο, 3ο, 4Ο Δημοτικά Σχολεία Υμηττού, στα 12ο, 7ο, 21ο Δημοτικά Σχολεία Ηλιούπολης, στα 5ο, 16ο, 18ο, 11ο Δημοτικά Σχολεία Γλυφάδας, στα 1ο και 2ο Δημοτικά Σχολεία Βύρωνα, στο σχολικό συγκρότημα 1ο-2ο Λύκεια Αγίας Σοφίας στον Ταύρο, στο 1ο, 5ο, 22ο Δημοτικά Σχολεία Καλλιθέας, στα 6ο και 11ο Δημοτικά Σχολεία Λόφου Καλλιθέας, στα 3ο και 27ο Δημοτικά Σχολεία Μεταμόρφωσης στις Τζιτζιφιές, στο 10ο Δημοτικό Σχολείο της οδού Αχχιλέως στις Τζιτζιφιές, στο 23ο Δημοτικό Σχολείο στην οδό Δημοσθένους στις Τζιτζιφιές και στο 15ο Δημοτικό Σχολείο (Σπάρτης και Μεγίστης), στο 1ο και 10ο Δημοτικά Σχολεία Νέας Σμύρνης, στο 1ο Γυμνάσιο και Λύκειο Νέας Σμύρνης, στο 7ο και στο 15ο Δημοτικά Σχολεία Ανω Νέας Σμύρνης, στα 2ο και 3ο Δημοτικά Σχολεία και 13ο Γυμνάσιο και 4ο Λύκειο Ανω Νέας Σμύρνης, στα 6ο και 7ο Δημοτικά Σχολεία Π. Φαλήρου.

Σε άλλες πόλεις
  • Σε σχολεία στην Κόρινθο οι Κ. Γεροπαναγιώτης, Γ. Λάμπας, Ειρ. Ακαρέπη.
  • Σε σχολεία της Χαλκίδας η Σοφία Ντούρου.
  • Στη Λάρισα: 1ο -2ο ΕΠΑΛ ο Σίμος Αχιλλέας, μέλος του ΓΠ Θεσσαλίας της ΚΝΕ, 7ο ΕΠΑΛ η Δημοπούλου Αγγελική, μέλος του ΤΣ Μαθητών ΚΝΕ, 4ο ΕΠΑΛ ο Αναπλιώτης Θοδωρής, γραμματέας του ΝΣ Λάρισας της ΚΝΕ, 1ο Λύκειο η Γκρίμπα Κατερίνα, μέλος του ΣΠ Θεσσαλίας της ΚΝΕ, 2ο Λύκειο η Τσιαπλέ Μυρτώ, μέλος του ΣΠ Θεσσαλίας της ΚΝΕ, 9ο Λύκειο η Μπιζαϊντέ Ντίνα, μέλος του ΝΣ Λάρισας ΚΝΕ.
ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

*** Σύσκεψη του Συντονιστικού Φορέων Εκπαίδευσης Κεφαλονιάς - Ιθάκης πραγματοποιήθηκε, προχθές, στο Αργοστόλι, μετά από πρόσκληση του ΔΣ της ΕΛΜΕ του νομού. Το Συντονιστικό κατέληξε σε πλαίσιο αιτημάτων κυρίως σε σχέση με τη «νέα γρίπη» και τα έντονα κτιριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάποια από τα σχολεία των νησιών.

Χτες, το Συντονιστικό προχώρησε σε παράσταση στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με στόχο να εξασφαλιστεί, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Κεφαλλονιάς, πρόγραμμα υπεύθυνης επιστημονικής ενημέρωσης για εκπαιδευτικούς - γονείς - μαθητές, για όλα τα σχολεία. Αύριο το βράδυ, στις 8.30, καλεί σε μαζική παρουσία στο 2ο Λύκειο Αργοστολίου, διεκδικώντας σύγχρονες, ασφαλείς και επαρκείς υποδομές, να σταματήσει η παραμονή σχολείων σε κοντέινερ.

*** Και νέα παραίτηση καταγράφηκε από την Επιτροπή Αξιολόγησης και Ελέγχου Κολεγίων, στην οποία, όπως φαίνεται, το υπουργείο Παιδείας είχε σπεύσει να διορίσει νέους εκπροσώπους των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Και η νέα εκπρόσωπος των ΤΕΙ όμως, η καθηγήτρια Αλεξάνδρα Αδάμη, φαίνεται να απάντησε ότι δεν αποδέχεται το διορισμό της, υπερασπιζόμενη το αίτημα της ομοσπονδίας των εκπαιδευτικών ΤΕΙ και των προέδρων των ιδρυμάτων να προτείνουν οι ίδιοι τον εκπρόσωπο των ιδρυμάτων στην Επιτροπή.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Με προβλήματα τα σχολικά κτίρια

Αλυτα παραμένουν και φέτος με την έναρξη της σχολικής χρονιάς τα τεράστια προβλήματα των δημόσιων σχολείων του Πειραιά, αν και είναι γνωστά εδώ και χρόνια. Ελλειψη σχολικής στέγης, μισθωμένα κτίρια, παμπάλαια και επικίνδυνα κτίρια. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από σχετικά στοιχεία της Νομαρχίας Πειραιά, 79 συνολικά σχολεία του ευρύτερου Πειραιά στεγάζονται σε κτίρια που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1959, 11 από τα οποία από το 1820 έως το 1897. Με τη νέα σχολική χρονιά, 54 σχολεία (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, ΣΕΚ, ΣΕΕΚ και ΤΕΕ) του ευρύτερου Πειραιά και των νησιών θα στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια (10% περίπου του συνόλου των σχολείων).

Την ίδια στιγμή, παραμένει το πρόβλημα με το πρόγραμμα της μεταφοράς μαθητών, αφού το θέμα της αρμοδιότητας και των ευθυνών για τη μεταφορά και την έλλειψη σχετικών κονδυλίων γίνεται για άλλη μια χρονιά μπαλάκι ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις νομαρχίες.

Παρέμβαση στο 3ο ΠΕΚ Αθήνας

Περιοδεία αντιπροσωπείας της Αχτίδας Εκπαιδευτικών της ΚΟΑ του ΚΚΕ στο 3ο ΠΕΚ Αθήνας

Στο 3ο Περιφερειακό Επιμορφωτικό Κέντρο (ΠΕΚ) Αθήνας, στο Περιστέρι, περιόδευσε χτες το πρωί αντιπροσωπεία της Αχτίδας Εκπαιδευτικών της ΚΟΑ του ΚΚΕ, μοιράζοντας υλικό του Κόμματος για την Παιδεία. Μίλησαν με εκπαιδευτικούς και σημείωσαν ότι η συγκεκριμένη «επιμόρφωση» είναι ενταγμένη στα ιδεολογικά πλαίσια και τις στοχεύσεις της ΕΕ. Τόνισαν την ανάγκη ετήσιας και περιοδικής επιμόρφωσης των ήδη υπηρετούντων εκπαιδευτικών σε πανεπιστημιακές σχολές και τμήματα, μακριά από τις αντιεπιστημονικές «θεωρίες» και τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Οι εκπαιδευτικοί που «επιμορφώνονται» στο 3ο ΠΕΚ είναι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι και περιέγραψαν την ταλαιπωρία που βιώνουν. Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, σε παρεμβάσεις τους στις αίθουσες, τους κάλεσαν να διδάσκουν την αλήθεια και να έχουν στάση αξιοπρέπειας, διεκδικώντας μόνιμη σταθερή δουλειά και κάθε δικαίωμά τους. Τέλος, μπροστά στις εκλογές, τους κάλεσαν να στηρίξουν το ΚΚΕ και όχι τα κόμματα που δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντά τους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ