ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει διαπιστευτήρια σε κεφάλαιο και ΕΕ

Σε ερώτηση δημοσιογράφου απάντησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ τη Δευτέρα

Για τη συμμετοχή του Αλ. Τσίπρα στο συνέδριο του ιδρύματος «Αμπροζέτι» ρωτήθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ τη Δευτέρα. Στην απάντησή του σημείωσε:

«Είναι δείγμα γραφής των τελευταίων δύο χρόνων - και τους τελευταίους μήνες πιο έντονα - μιας πορείας, που ακολουθεί η ηγεσία αυτού του κόμματος και του προέδρου του φυσικά, ως εκφραστής της πλειοψηφίας της ηγεσίας αυτού του κόμματος, και συνολικά του κόμματος, ώστε να δώσει διαπιστευτήρια προς την ΕΕ, τους ομίλους, προς συγκεκριμένα συμφέροντα, τμήματα της αστικής τάξης, όπως λέμε εμείς. Και τέτοια είναι, ο ΣΕΒ εδώ στην Ελλάδα και βεβαίως στην Ευρώπη με όλους αυτούς τους κυρίους που συναγελάζεται, συντρώγει και πέρασε αυτές τις μέρες στο Κόμο. Μάλιστα πολλοί λένε, δεν ξέρω αν ισχύει αλλά έτσι γράφεται, ότι θεωρείται μια μικρή λέσχη Μπίλντεμπεργκ για την Ιταλία, γίνεται με κλειστές θύρες κ.λπ.

Μάλλον αποστροφή δημιουργεί, και προς το λαό μας, η τοποθέτηση ότι "ξέρετε, μακάρι να πήγαινε και ο κ. Σαμαράς ή ο κ. Βενιζέλος και να τους τα έλεγε έξω απ' τα δόντια, όπως τα είπε ο κ. Τσίπρας", το άκουσα σήμερα σε ένα τηλεοπτικό κανάλι, από κάποιον του ΣΥΡΙΖΑ. Ε, δεν ντρεπόμαστε; Να πας σε κλειστές θύρες με τον Μπαρόζο και τους άλλους να συζητάς για την ανάκαμψη δήθεν της Ευρώπης και της Ελλάδας για να πείσεις... Ποιον να πείσεις, τον Μπαρόζο, τους εκπροσώπους της Μέρκελ, του γαλλικού κεφαλαίου, του ιταλικού κεφαλαίου; Αυτοί είναι ενωμένοι ενάντια στους λαούς και ενάντια στο λαό της χώρας μας και τρώγονται σαν τα σκυλιά, προκειμένου να διασφαλίσουν τα κέρδη των δικών τους συμφερόντων, των δικών τους μονοπωλιακών ομίλων. Οι Γάλλοι των γαλλικών, οι Γερμανοί των γερμανικών, αυτή η ιστορία γίνεται.

Εμείς θεωρούμε απαράδεκτες τέτοιες τοποθετήσεις και ως πράξεις μάς προβληματίζουν βαθιά, νομίζουμε πρέπει να προβληματίσουν και να ανησυχήσουν και τον ελληνικό λαό. Θεωρούμε προδιαγεγραμμένη αυτή την πορεία τέτοιων κομμάτων, είναι από τη φύση τους τέτοια κόμματα, οδηγούνται σε συνεχείς μετατοπίσεις, μεταλλάξεις και αλλαγές των θέσεών τους σε όλο και πιο συντηρητικές, αντιλαϊκές κατευθύνσεις. Τώρα που είναι αξιωματική αντιπολίτευση τα κάνει αυτά, φανταζόμαστε τι θα γίνει, εάν γίνει κάποια στιγμή που είναι πιθανόν, κυβέρνηση.

Φυσικά, δεν μπορεί να μη σχολιάσουμε ότι έξι χρόνια τώρα, κάθε χρόνο ο κ. Τσίπρας ήταν στη ΔΕΘ. Και δεν είναι απαραίτητο κάθε χρονιά να είναι οπωσδήποτε ένας πολιτικός αρχηγός - εννοώ στο συλλαλητήριο και στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων - όμως ο συμβολισμός αυτός και ποια χρονιά λείπεις, έχει τη σημασία του».

ΣΥΡΙΖΑ
Με πυξίδα την καπιταλιστική ανάκαμψη

Σαν πιστοποίηση των ικανοτήτων του στη διαχείριση περιφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ τη συμμετοχή Τσίπρα στο συνέδριο του ιδρύματος «Αμπροζέτι»
Σαν πιστοποίηση των ικανοτήτων του στη διαχείριση περιφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ τη συμμετοχή Τσίπρα στο συνέδριο του ιδρύματος «Αμπροζέτι»
Να χαμηλώσουν τον πήχη των προσδοκιών για τις εξαγγελίες που αναμένεται να κάνει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ο Αλ. Τσίπρας στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη ΔΕΘ, επιχειρούν τα στελέχη του. Ετσι, κάνουν λόγο για υποσχέσεις «κοστολογημένες» και «ρεαλιστικές», που θα στηριχτούν οικονομικά από την πάταξη της φοροδιαφυγής και τα κονδύλια της ΕΕ. Εφτασε, χτες, ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του κόμματος Γ. Μηλιός να ισχυριστεί «είμαστε σίγουροι ότι σε πάρα πολύ σύντομο χρόνο, από την φοροδιαφυγή, ένα ποσοστό γύρω στο 50%, μπορούμε να το συλλέξουμε. Σε λίγο χρόνο, σε μήνες».

Ταυτόχρονα, η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση εξαντλείται πλέον γύρω απ' το ζήτημα της ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας και το ποιο μείγμα διαχείρισης μπορεί να την υπηρετήσει καλύτερα. Ο Γ. Σταθάκης μιλώντας στον «Αθήνα 9.84» είπε ότι «χρειάζεται ένα διαφορετικό δημοσιονομικό πρόγραμμα, πολύ χαλαρότερο από αυτό που υπάρχει, προκειμένου να υπάρξει η στοιχειώδης ανάκαμψη της οικονομίας».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά» δήλωσε ότι ο Αλ. Τσίπρας θα παρουσιάσει «τις βασικές δεσμεύσεις, τις βασικές κατευθύνσεις και τις βασικές πηγές χρηματοδότησης» γιατί «προφανώς θέλει μια κοστολόγηση και θέλει και μια συγκεκριμένη πηγή χρηματοδότησης διότι όταν μειώνεις κάτι σε κάποια έσοδα πρέπει να δεις από πού αλλού θα αντλήσεις». Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι «οι πηγές χρηματοδότησης μιας οικονομίας είναι πολύ συγκεκριμένες δεν μπορούν να ανακαλυφθούν άλλες».

Ερωτηθείς για την παρουσία Τσίπρα στο συνέδριο του ιδρύματος «Αμπροζέτι» στην Ιταλία, ο Π. Σκουρλέτης επανέφερε τους κομπασμούς ότι «υπάρχει μια πολιτική παρουσία η οποία επιδρά καταλυτικά μέσα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι».

Διέγνωσε, μάλιστα, ότι στο πολιτικό προσωπικό του ευρωενωσιακού κεφαλαίου, με το οποίο συναγελάζεται ανοιχτά ο ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει «μια πολύ ενδιαφέρουσα κινητικότητα, μας ενδιαφέρει, μέσα εκεί θέλουμε να δράσουμε, να δημιουργήσουμε συμμαχίες ... για να πετύχουμε μια καλύτερη εκπροσώπηση για τη χώρα μας και μια καλύτερη συνεννόηση με την υπόλοιπη Ευρώπη ... η παρουσία, οι πολιτικές απόψεις που κατέθεσε ο κ. Τσίπρας συμπίπτουνε με έναν έντονο προβληματισμό εντός της Ευρώπης ο οποίος αμφισβητεί για πρώτη φορά ευθέως την κυρίαρχη γερμανική στρατηγική για το πώς θα πορευτεί η Ευρώπη».

Διάσπαση της ΔΗΜΑΡ με αποχώρηση της μειοψηφίας

Διαμάχη για τον προσανατολισμό του κόμματος, στο πλαίσιο της γενικότερης αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος

Ανεξάρτητος βουλευτής είναι από χτες ο Σπ. Λυκούδης, ενώ θέμα χρόνου είναι η αποχώρηση της «Μεταρρυθμιστικής Τάσης» απ' τη ΔΗΜΑΡ, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψή της προχτές το βράδυ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Μετά την ανεξαρτητοποίηση του Σπ. Λυκούδη, η ΔΗΜΑΡ αριθμεί 10 βουλευτές, από 17 που είχε αρχικά (έχουν επίσης ανεξαρτητοποιηθεί οι Οδυσσέας Βουδούρης, Πάρις Μουτσινάς, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Βασίλης Οικονόμου, Κατερίνα Μάρκου και Γρηγόρης Ψαριανός).

Τον Σπ. Λυκούδη αναμένεται να ακολουθήσουν στην έξοδο τουλάχιστον 25 μέλη της ΚΕ, που το επόμενο διάστημα θα συγκαλέσουν πανελλαδική σύσκεψη, ώστε να αποφασιστούν οι κινήσεις τους, στο πλαίσιο των διεργασιών για τη συγκρότηση της κεντροαριστεράς. Παρά τις πιέσεις που του ασκούνται να παραδώσει την έδρα, με το επιπλέον επιχείρημα ότι είναι εκλεγμένος απ' το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, προς το παρόν ο Σπ. Λυκούδης σιωπά.

Στελέχη προσκείμενα στη «Μεταρρυθμιστική Τάση» σχολίαζαν χτες ότι δεν θα παραδώσουν την έδρα στον ΣΥΡΙΖΑ, προεξοφλώντας τη συνεργασία της ΔΗΜΑΡ με την Κουμουνδούρου, υπέρμαχος της οποίας φέρεται να είναι και ο πρώτος επιλαχών απ' το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Ενδεικτικά, η Ντόρα Τσικαρδάνη δήλωσε (Αθήνα 9,84): «Προφανώς λοιπόν η έδρα ανήκει στο κόμμα και προφανέστατα είναι και του κου Λυκουδή (...) είναι και του 30% του κόμματος που αποχωρεί σήμερα (...) είναι και των 240.000 ψηφοφόρων της Δημοκρατικής Αριστεράς, οι οποίοι αποχώρησαν πολύ πριν από μας. Προφανέστατα η έδρα αυτή δεν είναι του μηχανισμού ο οποίος παραμένει στη Δημοκρατική Αριστερά (...) που σκοπεύει να την κομίσει ως λάφυρο στον ΣΥΡΙΖΑ».

Για «συνεχές γρατσούνισμα στο κόμμα και τον Φ. Κουβέλη» το προηγούμενο διάστημα έκανε λόγο ο Γ. Αμοιρίδης, επιτιθέμενος στη μειοψηφία κι εκτιμώντας πως «είναι φανερό ότι κινείται σε φιλοκυβερνητική κατεύθυνση». Επίσημα, η ΔΗΜΑΡ χαρακτήρισε την αποχώρηση Λυκούδη σαν το «επιστέγασμα μιας μακράς περιόδου άρνησής του να αποδεχτεί τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων».

Στις εξελίξεις παρενέβη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δ. Καρύδης. Αφού υπερασπίστηκε την ανασυγκρότηση της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, ώστε «να αποτελέσει την τρίτη λύση, μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και να παίξει έναν ουσιαστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας», πρόσθεσε: «Ο κ. Λυκούδης πιστεύουμε ότι είναι ένα θετικό πρόσωπο ως προς αυτήν την κατεύθυνση και φυσικά θα θέλαμε συμπόρευση».

Επίσκεψη Καμμένου στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται από χτες ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος, που επισκέπτεται τη ΔΕΘ. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν «πρέπει να φύγει η τρόικα, να εκλεγεί Πρόεδρος», ο Καμμένος απάντησε: «Το να φύγει η τρόικα είναι αυτό το οποίο πρέπει να γίνει πρώτα. Πρόεδροι βγαίνουν, έρχονται και φεύγουν. Αυτό που απαιτείται αυτή την στιγμή είναι η Ελλάδα να αλλάξει ρότα (...) Εμείς θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου να φύγει η τρόικα (...) Η Ελλάδα πρέπει να έρθει πίσω στα χέρια των Ελλήνων και μετά από αυτό θα έχουμε τη δυνατότητα και να εκλέξουμε Πρόεδρο και να προχωρήσουμε στις υπόλοιπες θεσμικές αλλαγές οι οποίες εμπίπτουν στο Σύνταγμα. Και δεν μιλάμε για αναθεώρηση του Συντάγματος, μιλάμε για Συντακτική Βουλή που μπορεί να πάρει αυτές τις αποφάσεις». Η απάντηση Καμμένου σκόπιμα θολώνει τα νερά για τη στάση των ΑΝΕΛ, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη αναδιατάξεις και «κομπρεμί» στο αστικό πολιτικό σκηνικό, με αιχμή και το ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ