ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΜΑΣ - ΟΓΕ
Αύριο το παλλαϊκό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

Διαδηλώνουμε για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή περιοδεία
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή περιοδεία
Μέχρι τελευταία στιγμή, συνεχίζονται οι περιοδείες, εξορμήσεις και πικετοφορίες σε τόπους δουλειάς και γειτονιές για την επιτυχία του αυριανού παλλαϊκού συλλαλητηρίου στα εγκαίνια της ΔΕΘ. ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΟΓΕ και ΜΑΣ καλούν σε μαζική συμμετοχή, στην κατεύθυνση ενίσχυσης της κοινής δράσης όλου του λαού ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Το αγωνιστικό ραντεβού έχει οριστεί στις 6 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους.

Χτες, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον Γ. Πέρρο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας, περιόδευσε στην επιχείρηση συστημάτων πληροφορικής ΕΨΙΛΟΝ ΝΕΤ, στη Θεσσαλονίκη. Το στέλεχος του ΠΑΜΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να οργανωθούν στα σωματεία, να φτιάξουν επιτροπές στους χώρους δουλειάς και ενωμένοι να αγωνιστούν με το ταξικό εργατικό κίνημα για να ακυρωθεί στην πράξη το Μνημόνιο και οι νόμοι του. Επίσης, τους κάλεσε μαζικά να συμμετέχουν στο αυριανό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα αντίστασης και οργάνωσης της πάλης τους ενάντια στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, για να μη θυσιαστούν οι νέες γενιές, προκειμένου να σωθούν τα καπιταλιστικά υπερκέρδη.

Το κλιμάκιο του ΠΑΜΕ μοίρασε υλικό στα τμήματα της επιχείρησης, συζήτησε με το προσωπικό, ενώ λίγο αργότερα ο Γιώργος Πέρρος μίλησε σε συγκέντρωση εργαζομένων και απάντησε σε ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν.

Κατήγγειλε τις ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ που τάχθηκαν, όπως σημείωσε, με τους εχθρούς των εργαζομένων, που υπέγραψαν συμβάσεις που προβλέπουν πραγματική μείωση των μισθών κατά 5%.

«Χρήματα υπάρχουν, αλλά είναι στα χέρια της πλουτοκρατίας, πολλά κέρδη έχουν οι πολυεθνικές, τα μονοπώλια, οι μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά δεν έχει για τους εργαζόμενους που καλούνται να πληρώσουν τις συνέπειες της κρίσης. Η επίθεση σε βάρος του εισοδήματος των εργαζομένων δεν έχει τέλος, καθώς σχεδιάζουν νέα μέτρα και όσο οι εργαζόμενοι δεν αντιστέκονται τόσο αυτοί θα συνεχίζουν αυτήν την πολιτική. Ανοχή και σιωπή σημαίνει πιο δραματική χειροτέρευση της ζωής», δήλωσε.

«Η απάντηση μας, τόνισε, είναι η συντονισμένη πανεργατική αντεπίθεση για να αλλάξουν οι συσχετισμοί στο συνδικαλισμό, στην πολιτική, η συσπείρωση στο ΠΑΜΕ, στη γραμμή αντίστασης και ανατροπής».

Αναχωρήσεις από διάφορες πόλεις

Αναχωρήσεις λεωφορείων για το παλλαϊκό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη θα γίνουν αύριο από:

  • Κοζάνη, 3 μ.μ., από κεντρική πλατεία.
  • Σιάτιστα, 3 μ.μ., από την πλατεία Γεράνειας.
  • Πτολεμαΐδα, 3 μ.μ., από το χώρο της λαϊκής αγοράς.
  • Φλώρινα, 2 μ.μ., από τα ΚΤΕΛ.
  • Καστοριά, 3 μ.μ., από το χώρο της λαϊκής αγοράς.
  • Γρεβενά, 2.30 μ.μ., από την πλατεία Λαχαναγοράς.
  • Κατερίνη, 3.30 μ.μ., από την κεντρική πλατεία.
  • Κιλκίς, 4 μ.μ., από την πλατεία Ειρήνης.
  • Σέρρες, 3.30 μ.μ., από τη Νομαρχία.
  • Βέροια, 3.30 μ.μ., από την πλατεία Ωρολογίου.
  • Νάουσα, 3.30 μ.μ., από το Εργατικό Κέντρο.
  • Εδεσσα, 3 μ.μ., από την πλατεία Ελευθερίας.
  • Σκύδρα - Μαυροβούνι Πέλλας, 3.15 μ.μ.
  • Γιαννιτσά - Εγνατία Πέλλας, 3.40 μ.μ.
  • Δράμα, 3 μ.μ., από την κεντρική πλατεία.
  • Καβάλα, 3 μ.μ., από τον κήπο του Δημαρχείου.
  • Ξάνθη, 2 μ.μ., από την πλατεία Ελευθερίας.
  • Κομοτηνή, 1 μ.μ., από την οδό Γ. Νικολάου 30.
  • Αλεξανδρούπολη, 12.30 μ.μ., από το Δημαρχείο.
  • Βόλος, 2 μ.μ., πλατεία Πανεπιστημίου (οδός Δημητριάδος).
  • Τρίκαλα, 1 μ.μ., οδός Λαρίσης (απέναντι από την ψησταριά «Κωσταρά»).
ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΕΝΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΕΣ
Ετοιμες για νέα αντεργατικά παζάρια

Αποκαλυπτικά όσα ειπώθηκαν χτες στη Θεσσαλονίκη

«Αν μπορούσαμε να έχουμε θεσμική δέσμευση ότι δε θα γινόταν καμία απόλυση θα δεχόμουν να μην πάρουμε και αυξήσεις», είπε χτες ο Γ. Παναγόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΕ, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη. Παρουσιάζοντας τα ...αιτήματα με τα οποία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούν τους εργάτες να κινητοποιηθούν, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες επιβεβαίωσαν πως είναι έτοιμες να τα παραδώσουν όλα στους μεγαλοεργοδότες.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ συμφώνησε να συνεχιστεί η απλόχερη στήριξη του κεφαλαίου και με τις ενεργητικές μορφές στήριξης της απασχόλησης και μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο, αρκεί να ...μην είναι αποκομμένος από τις θέσεις εργασίας, καλλιεργώντας ξανά την αυταπάτη πως η ενίσχυση των επιχειρήσεων προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων όταν συμβαίνει το αντίθετο. Δεν άφησε όμως καμιά αμφιβολία για το ότι μόνιμη αγωνία αυτών των ηγεσιών είναι η προστασία του «ανταγωνισμού»: Γι' αυτό και η πρόβλεψη του μνημονίου, που καθιστά ισχυρότερη την επιχειρησιακή σύμβαση από την κλαδική, ενοχλεί την ηγεσία της ΓΣΕΕ γιατί, όπως είπε ο Γ. Παναγόπουλος, «αυτό προσκρούει στην ίδια τη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά» καθώς «οι επιχειρήσεις θα επιδίδονται σε έναν ανταγωνισμό κόστους εργασίας»! Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρησιμοποίησαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ως «φερετζέ» για να επιβάλουν τις πολιτικές τους...

Βέβαια, δεν απέφυγε τους ανέξοδους λεονταρισμούς, καλώντας την κυβέρνηση να αυξήσει το επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού, που όμως η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έχει ήδη συνδιαμορφώσει σε άθλια επίπεδα.

Σκάβουν κι αυτοί το λάκκο των εργατών

Οι αυταπάτες που καλλιεργούν στους εργάτες είναι επικίνδυνες. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ τους λένε ότι είναι δυνατόν σε συνθήκες κρίσης να σταματήσουν οι απολύσεις. Οταν η ίδια η φύση του καπιταλισμού (ακόμα και σε εποχές «ανάπτυξης») καθορίζει τη δημιουργία, τον αριθμό, τη σταθερότητα και τα χαρακτηριστικά (ωράρια, μισθούς κλπ.) των θέσεων εργασίας όχι ανάλογα με τις ανάγκες των εργαζομένων, αλλά ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου για γρήγορο και εύκολο κέρδος.

Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζουν να σπέρνουν αυταπάτες στο λαό, να κρύβουν την αιτία που διαλύει τη ζωή τους, τσακίζει τα δικαιώματά τους, γεννά τα βάσανα και τη φτώχεια. Μίλησαν και χτες για την εφαρμογή ενός μείγματος οικονομικής πολιτικής που θα εξασφαλίζει ανάπτυξη, απασχόληση, ενίσχυση των εισοδημάτων και των κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Μόνο που το καπιταλιστικό σύστημα έχει στο επίκεντρο την αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων και γι' αυτό δεν μπορεί να ικανοποιήσει την ανάγκη όλων για μόνιμη και σταθερή εργασία, για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια με βάση τις εργατικές ανάγκες, για ανάπτυξη της οικονομίας προς όφελος του λαού.

Στο 20ό Γυμνάσιο Περιστερίου

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα επισκεφθεί το 20ό Γυμνάσιο Περιστερίου (οδός Κατσαντώνη 16) και θα συζητήσει με τους εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας, τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, στις 9.15 το πρωί.

Σήμερα η κοινή συνέντευξη Τύπου

Το πλαίσιο δράσης για το επόμενο χρονικό διάστημα που καταλήχθηκε στην προχτεσινή σύσκεψη των Γραμματειών, στην Αθήνα, παρουσιάζουν σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ. Η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στα γραφεία της Ενωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ) στην οδό Στρατηγού Καλλάρη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ