ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
«Φουρνέλο» στα ταμεία

Αυτό που η κυβέρνηση εμφάνισε χτες διά του υφυπουργού Εργασίας ως μέτρο για την τόνωση της απασχόλησης είναι ένα προκλητικότατο χάρισμα 428 δισ. δρχ. στους εργοδότες

Ενα ακόμα ισχυρό και ύπουλο χτύπημα σε βάρος της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης ετοιμάζει η κυβέρνηση, αποβλέποντας στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους», όπως απαιτούν οι εργοδότες και επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε συνέντευξή του στα χτεσινά «ΝΕΑ», ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ροβέρτος Σπυρόπουλος δηλώνει ότι στο υπουργείο υπάρχει σχέδιο που προβλέπει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προς το ΙΚΑ κατά 30%. Ανάλογη μείωση προαναγγέλλεται και για τις εισφορές σε ΟΑΕΔ, Εργατική Κατοικία, Εργατική Εστία, οι κρατήσεις των οποίων γίνονται μέσω του ΙΚΑ. Μάλιστα, ο υφυπουργός κάνει λόγο για «νέους τρόπους» χρηματοδότησης αυτών των οργανισμών και στη συνέχεια εξαπολύει και νέα «ρουκέτα» κατά των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ).

Στο γνωστό μοτίβο της «παροχολογίας» των ημερών, ο αρμόδιος υφυπουργός επιχειρεί να εμφανίσει τα σχέδια της κυβέρνησης ως μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης, αφού - όπως ισχυρίζεται - η μείωση του κόστους εργασίας θα τονώσει την απασχόληση. Ταυτόχρονα, υποστηρίζει ότι μειώνοντας τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, οι εργοδότες θα πάψουν να εισφοροδιαφεύγουν και έτσι η μείωση των εισφορών τους θα αναπληρωθεί από την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.

Το πρώτο που «βγάζει μάτι» στις ανακοινώσεις του υπουργού είναι ότι η κυβέρνηση ακολουθεί την πεπατημένη της απαλλαγής των εργοδοτών και της επαναλαμβανόμενης επιδότησης των επιχειρήσεων. Είναι η γνωστή συνταγή του Μάαστριχτ, της ΟΝΕ και της Στρατηγικής της Λισαβόνας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσα από τη μείωση του κόστους εργασίας.

Στα πλαίσια αυτά, μόλις πριν δύο χρόνια, με το νόμο 2874 για τις εργασιακές σχέσεις, η κυβέρνηση μείωσε από 13,67 στο 11,67 τις εργοδοτικές εισφορές (ποσοστό 14,6% περίπου) για όλους τους νεοπροσλαμβανόμενους και για μισθούς μέχρι 200.000 δραχμές. Σημειώνεται ότι η ισχύς της διάταξης λήγει στο τέλος του 2003, αν και υπάρχει πρόβλεψη ότι με υπουργική απόφαση μπορεί να επεκταθεί η χρονική της διάρκεια. Φαίνεται, όμως, ότι οι εργοδότες δε χορταίνουν με αυτές τις επιδοτήσεις, απαιτούν ακόμα περισσότερα. Την απαίτηση αυτή έρχεται να ικανοποιήσει η κυβέρνηση, ανεβάζοντας το ποσοστό μείωσης των εργοδοτικών εισφορών στο 30% και επεκτείνοντάς το παράλληλα στο σύνολο των εισφορών και όχι μόνο στην κύρια σύνταξη. Από πρώτους υπολογισμούς, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 30% θα αποφέρει στα ταμεία των εργοδοτών 428 δισ. (1.260.000.000 ευρώ).

Αλλά και οι τελευταίες ανακοινώσεις της κυβέρνησης από το λεγόμενο «κοινωνικό πακέτο» προβλέπουν την επιδότηση εξ ολοκλήρου των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων (π.χ.) για να προσλάβουν άνεργες μητέρες δύο παιδιών και άνω, καθώς και για να αντικαταστήσουν εργαζόμενες μητέρες κατά την περίοδο της κύησης από άλλες εργαζόμενες. Κατά συνέπεια, η κατεύθυνση για συνολική μείωση των εργοδοτικών εισφορών σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ασφάλισης είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης. Υπηρετεί το στόχο για οριστική απαλλαγή του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά και του κράτους, από την ευθύνη τους απέναντι στην κοινωνική ασφάλιση, τις συντάξεις, την υγεία, την πρόνοια.

Επανερχόμενος ο Ρ. Σπυρόπουλος χτες με δηλώσεις του στα ΜΜΕ χαρακτηρίζει αυτές τις αποφάσεις «κομβικό σημείο», καθώς όπως υποστηρίζει «το χαμηλότερο έμμεσο μη μισθολογικό κόστος, δηλαδή η μείωση του συνολικού κόστους της παραγωγής, δημιουργεί καλύτερη θέση της ελληνικής οικονομίας στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ανταγωνισμό.» Επαναλαμβάνει, δηλαδή, ο αρμόδιος υπουργός τα τετριμμένα επιχειρήματα, αλλά και αιτήματα του ΣΕΒ.

Μάλιστα, κάνει ακόμα ένα βήμα και προκλητικά καταλογίζει εξίσου ευθύνες στους «επιχειρηματίες που εισφοροδιαφεύγουν» και στους «εργαζόμενους που εισφοροαποφεύγουν». Δηλαδή, όταν ο εργοδότης κλέβει τα ένσημα του εργάτη, φταίνε οι εργαζόμενοι που εισφοροαποφεύγουν..!

Το νέο χτύπημα της κυβέρνησης δεν αφήνει απ' έξω τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και το δικαίωμα ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων να βγαίνουν στη σύνταξη νωρίτερα, όταν βέβαια οι επαγγελματικές ασθένειες δεν τους έχουν οδηγήσει πρόωρα στον τάφο. «Για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα - λέει στη συνέντευξή του ο υπουργός - εκτός από κάποια επαγγέλματα π.χ. τα οικοδομοτεχνικά, μια ενδεχόμενη κατάργηση των πρόσθετων εισφορών σημαίνει ότι ο συντελεστής της εσωτερικής αναδιανομής μπορεί να καλύψει αυτό το κόστος». Προκύπτει ότι η κυβέρνηση εξετάζει την κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών και για τα ΒΑΕ, κάτι που μαθηματικά θα οδηγήσει στην κατάργηση του ειδικού καθεστώτος συνταξιοδότησης σε αυτές τις πολύπαθες κατηγορίες εργαζομένων. Τα περί «εσωτερικής αναδιανομής», με το οποίο θα καλυφθεί το κόστος των ΒΑΕ, είναι στάχτη στα μάτια του κόσμου.

Η συνέντευξη του υφυπουργού προκάλεσε ήδη τις πρώτες αντιδράσεις. Με δήλωσή του ο Χρήστος Κατσιώτης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, χαρακτηρίζει τις ρυθμίσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση «ύποπτες και επικίνδυνες» και καλεί τους εργαζόμενους να υπερασπιστούν την κοινωνική ασφάλιση, να παλέψουν για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και για ταυτόχρονη μείωση των εισφορών των εργαζομένων.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, με ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι «δεν μπορεί να γίνει καμιά συζήτηση για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών». Προφανώς τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ κατανοούν ότι προεκλογικά το κλίμα δε σηκώνει τέτοιες κουβέντες. Στις δηλώσεις του υφυπουργού αντιτίθενται και οι εκπρόσωποι των παρατάξεων ΔΑΚΕ και «Αυτόνομης Παρέμβασης».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να πληρώσουν κράτος και εργοδότες

Εξαιρετικά επίκαιρη αναδεικνύεται, στο φόντο των εξελίξεων, η θέση που διατύπωσε το ΚΚΕ για τη χρηματοδότηση των Ταμείων που περιέχονταν στην απόφαση της ΚΕ του Κόμματος για την Κοινωνική Ασφάλιση (Φλεβάρης 2001). Παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα:

«Οι εργαζόμενοι πρέπει να απορρίψουν την κυρίαρχη λογική ότι τα ασφαλιστικά ταμεία στηρίχτηκαν στην τριμερή χρηματοδότηση. Πέρα από το γεγονός ότι και οι δύο πηγές (κρατικός προϋπολογισμός, εισφορά εργοδοσίας) προέρχονται από την υπεραξία που παράγουν οι εργαζόμενοι στις συνθήκες της ταξικής εκμεταλλευτικής κοινωνίας, το σύστημα της τριμερούς χρηματοδότησης δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Το κράτος ουδέποτε τήρησε τις υποχρεώσεις που ανέλαβε το ίδιο, αλλά και η εργοδοσία σε ένα μεγάλο μέρος δεν κατέβαλλε τα νόμιμα. Επιπλέον, το αστικό κράτος με τις συγκεκριμένες επιλογές και πρακτικές τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ λήστεψαν τα ασφαλιστικά ταμεία, χρησιμοποιώντας τα αποθεματικά τους.

Πέραν της απλήρωτης εργασίας, οι εργαζόμενοι σηκώνουν τα δεινά και τις συνέπειες της φορολογικής αφαίμαξης, τα δυσβάσταχτα δημοτικά τέλη, επιβαρύνονται με την πληρωμή για σειρά "κοινωνικών υπηρεσιών", αντιμετωπίζουν έναν δηλαδή πολυπλόκαμο μηχανισμό καταλήστευσης, μέσω του οποίου μειώνεται η αξία του πραγματικού μισθού.

Να μην επιβληθεί καμία πρόσθετη επιβάρυνση στους ασφαλισμένους, να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα της μείωσης του ποσοστού της συμμετοχής των εργαζομένων στην προοπτική της απαλλαγής τους από τις ασφαλιστικές εισφορές. Το κόστος χρηματοδότησης της Υγείας και της Πρόνοιας να το αναλάβει άμεσα το κράτος, με τη συμμετοχή της εργοδοσίας, ιδιαίτερα του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι εισφορές στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών να καθοριστούν στη βάση της καταβολής των 2/3 από το κράτος και το 1/3 από τον ασφαλισμένο.

Διεκδικούμε την επιστροφή των "κλεμμένων", των τεράστιων ποσών που οφείλει η εργοδοσία και το κράτος προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Κατάργηση των εισφοροαπαλλαγών των επιχειρήσεων, πάταξη της εισφοροδιαφυγής.

Να αποδώσει το κράτος τις οφειλές που αφορούν την άσκηση της λεγόμενης "κοινωνικής" πολιτικής,(π.χ. προγράμματα εξυγίανσης και πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στις "προβληματικές επιχειρήσεις"). Να παραγραφούν τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων.

Αμεση απόσυρση των αποθεματικών των ταμείων από το Χρηματιστήριο, κάλυψη των απωλειών από το κράτος. Η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων προϋποθέτει εξασφάλισή τους από κάθε πιθανό κίνδυνο. Είναι υπόθεση των ίδιων των ασφαλισμένων και επιβάλλεται να εμποδιστούν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Αναδιανομή των κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού σε βάρος των αντιπαραγωγικών δαπανών και των χρηματοδοτήσεων της πλουτοκρατίας, ριζική αλλαγή του φορολογικού συστήματος που θα αποβλέπει στην ουσιαστική μείωση της φορολογίας των εργαζομένων (άμεσοι και έμμεσοι φόροι) και στην αύξηση φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Επικίνδυνες για τα ασφαλιστικά δικαιώματα οι προωθούμενες ρυθμίσεις

Δήλωση του Χρήστου Κατσιώτη, μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

«H κυβέρνηση ανοίγει ξανά το θέμα του Ασφαλιστικού με το ψεύτικο επιχείρημα της ενίσχυσης της απασχόλησης. Προωθεί ρυθμίσεις ύποπτες και επικίνδυνες, που ανατρέπουν παραπέρα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

  • Παρά τις μεγάλες εισφορές των εργαζομένων, οι κυβερνήσεις όχι μόνο δεν παρείχαν αξιοπρεπείς υπηρεσίες στους ασφαλισμένους, αλλά, αντίθετα, προχώρησαν σε περικοπές στις υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης, στη μείωση των συντάξεων, στην αύξηση των ορίων ηλικίας για τη σύνταξη, στην αύξηση των βασικών προϋποθέσεων συνταξιοδότησης.
  • Η πρόθεση, όπως αποτυπώνεται από τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης για μείωση των εισφορών, είναι στην κατεύθυνση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της κυβέρνησης και όσων τη στηρίζουν για μεταφορά του κόστους της ασφάλισης στους ίδιους τους εργαζόμενους με αντίστοιχη απαλλαγή των εργοδοτών. Είναι στην κατεύθυνση της κατάργησης του δημόσιου υποχρεωτικού και κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης.
  • Η κατάργηση των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών για τα Βαρέα είναι στην κατεύθυνση υλοποίησης της πολιτικής τους για κατάργηση των ειδικοτήτων από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα, με αποτέλεσμα την αύξηση των ορίων ηλικίας, τη μείωση της σύνταξης και άλλα.
  • Τα λεγόμενα κίνητρα για παραμονή στην εργασία μέχρι τα 67 χρόνια είναι στα πλαίσια της πολιτικής τους για παραπέρα αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση.
  • Η δημιουργία άλλου φορέα για την είσπραξη των εισφορών είναι στα πλαίσια ιδιωτικοποίησης διάφορων υπηρεσιών του οργανισμού και ενταγμένη στη γενικότερη φιλοσοφία και πολιτική της κυβέρνησης για το χαρακτήρα της Ασφάλισης.

Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα και όλους τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση της υπεράσπισης της Κοινωνικής Ασφάλισης στα χέρια τους. Να παλέψουμε για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών με ταυτόχρονη μείωση των εισφορών των εργαζομένων».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ