ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Ιούνη 1998
Σελ. /80
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Οι ετεροδημότες θα ψηφίζουν και εκεί που κατοικούν
  • Αρχισε η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανασύνταξη των εκλογικών καταλόγων
  • Δεν ανοίγουμε θέμα εκλογικού νόμου τώρα, είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης
  • Συγκεκριμένες διασφαλίσεις για την κατοχύρωση της εκλογικής διαδικασίας, ζήτησε ο Αχ. Κανταρτζής, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ ψηφίζει "παρών"

Αρχισε χτες στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανασύνταξη των εκλογικών καταλόγων, με το οποίο, μεταξύ άλλων, δίνεται η δυνατότητα στους ετεροδημότες να ψηφίζουν και στον τόπο κατοικίας τους.

Από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών, επιχειρήθηκε να εμφανιστεί το συζητούμενο νομοσχέδιο ως τομή στην εκλογική διαδικασία, άποψη που σχολίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής, λέγοντας ότι η πραγματική τομή "θα ήταν η καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος, ώστε κάθε κόμμα να εκλέγει τόσους βουλευτές, όσο είναι και το ποσοστό του στο λαό".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι θεωρεί επιβεβλημένη τη βελτίωση και την απλοποίηση των εκλογικών διαδικασιών, σε μία κατεύθυνση που θα εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για την ανόθευτη έκφραση της θέλησης του λαού. Συμφωνώντας με τη βασική αρχή της διάταξης για την ανασύνταξη των εκλογικών καταλόγων, ζήτησε περαιτέρω βελτιώσεις, προκειμένου να κατοχυρωθεί πλήρως ότι κριτήριο για τη σύνταξη των εκλογικών καταλόγων θα είναι τα διαμερίσματα και όχι οι ενορίες.

Είπε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η δημοσιότητα για την εγγραφή των νέων ψηφοφόρων στα διαμερίσματα που το επιθυμούν, αλλά εξέφρασε επιφυλάξεις για την καθιέρωση του ειδικού εκλογικού αριθμού, ο οποίος θα αντικαταστήσει τα εκλογικά βιβλιάρια. Και αυτό γιατί, όπως είπε, πρέπει να διασφαλιστεί ότι ο αριθμός αυτός δε θα αποτελέσει την αφετηρία για τη δημιουργία ενιαίου αριθμού μητρώου που θα φακελώνει τους πολίτες.

Συμφώνησε με τη ρύθμιση για την ψήφο των ετεροδημοτών και στους τόπους κατοικίας και ζήτησε επιπλέον διασφάλιση για την αποφυγή διπλοψηφιών.

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για τις δημοσκοπήσεις, ζήτησε να ισχύει για όλη την προεκλογική περίοδο, όχι μόνο η απαγόρευση δημοσίευσης, αλλά και η διενέργεια των δημοσκοπήσεων.

Με το νομοσχέδιο καταργείται το άρθρο 19 του Κώδικα Ιθαγένειας, με το οποίο αφαιρούνταν η ιθαγένεια σε Ελληνες αλλογενείς, αλλά χωρίς αναδρομική ισχύ. Για το θέμα, ο Αχ. Κανταρτζής είπε ότι είναι μεν θετική η κατάργησή του, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με όσους έχασαν την ιθαγένεια κατ' εφαρμογήν του άρθρου και αυτό γιατί έχει δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα σε χιλιάδες οικογένειες. "Αν δε λυθεί αυτό το πρόβλημα, το ΚΚΕ δεν μπορεί να ψηφίσει το νομοσχέδιο", τόνισε. Το ΚΚΕ θα ψηφίσει "παρών" επί της αρχής του νομοσχεδίου.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, τάχθηκαν και οι εκπρόσωποι της ΝΔ (συμφωνώντας με τη μη αναδρομική ισχύ της κατάργησης του άρθρου 19), του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ, ενώ, με επιστολή του, ο Στ. Παπαθεμελής γνωστοποίησε ότι είναι αντίθετος με την κατάργηση του άρθρου 19 του Κώδικα Ιθαγένειας.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Αλ. Παπαδόπουλος, στην τοποθέτησή του, είπε ότι η κατάργηση του άρθρου 19 δε θα έχει αναδρομική ισχύ και δήλωσε ότι "προς το παρόν" δε θα χορηγηθεί η ιθαγένεια σε όσους την έχασαν κατ' εφαρμογήν του παραπάνω άρθρου.

Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις, ανακοίνωσε ότι διευρύνεται σε 15 μέρες (από εννιά) πριν τις εκλογές η απαγόρευση δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων, ενώ για την απαγόρευση και της διενέργειας των δημοσκοπήσεων είπε ότι σήμερα θα αποσαφηνιστεί η θέση της κυβέρνησης και γι' αυτό ζήτησε την επίσημη θέση των κομμάτων σε τρία θέματα: Εάν θα απαγορεύεται η διενέργεια, εάν θα υπάρχει εξαίρεση για δημοσκοπήσεις που θα είναι για αποκλειστικά εσωτερική χρήση των κομμάτων και εάν θα υπάρχει απαγόρευση και στα Εξιτ Πολς (δημοσκοπήσεις μετά την ψήφο στα εκλογικά τμήματα τη μέρα των εκλογών).

Επίσης διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση είναι αντίθετη με τη θεσμοθέτηση της λευκής ψήφου και είπε ότι δε θέτει θέμα εκλογικού νόμου ούτε ανοίγει τέτοιο θέμα τώρα, γιατί τους επόμενους μήνες "κρίνονται σοβαρά θέματα για τη χώρα".

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Ολοκληρώθηκε χτες η συζήτηση

Απέσυρε την τροπολογία για τη δημιουργία Σώματος "εσωτερικών υποθέσεων" της Αστυνομίας ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Ρωμαίος

Με την ψήφιση των άρθρων του νομοσχεδίου για τη δημιουργία Διασυνοριακής Αστυνομίας ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή η συζήτηση του νομοθετήματος, το οποίο όμως δε θα περιέχει τελικά την τροπολογία του υπουργείου Δ. Τάξης για τη δημιουργία Σώματος "εσωτερικών υποθέσεων" της Αστυνομίας, εφόσον ο αρμόδιος υπουργός, Γεώργιος Ρωμαίος, την απέσυρε, προκειμένου, όπως είπε, να την επαναφέρει με τη μορφή νομοσχεδίου. Παράλληλα, χτες διενεργήθηκε και ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 1 του νόμου, όπου σε σύνολο 196 βουλευτών 105 ψήφισαν υπέρ, 90 κατά, ενώ "παρών" ψήφισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Κοντογιανόπουλος.

Σχολιάζοντας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, το άρθρο 7 του νομοσχεδίου που προβλέπει την καθιέρωση του "πόθεν έσχες" για τους αστυνομικούς, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μήτσος Κωστόπουλος σημείωσε ότι "αυτό μας μάρανε τώρα". Επεξηγώντας, σημείωσε ότι είναι γνωστή ποια είναι η μισθολογική κατάσταση των αστυνομικών σήμερα, ιδιαίτερα των κατώτερων καθώς και "η σοβαρή κατάσταση της κομματικοποίησης". "Και ποιος μου εγγυάται εμένα" παρατήρησε "ότι αύριο το πρωί, για λόγους κομματικών σκοπιμοτήτων δε θα γίνει μια επιλογή, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις, με το "πόθεν έσχες", πολιτικής επίθεσης σε κάποιο πρόσωπο;". Επίσης, αναφερόμενος στο άρθρο 10, που προβλέπει τη συμμετοχή μειοψηφικά εκπροσώπων των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία των αστυνομικών ο Μ. Κωστόπουλος επισήμανε ότι θέση του ΚΚΕ είναι τα ασφαλιστικά ταμεία να διοικούνται από εκείνους που πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές, δηλαδή τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Παράλληλα, αίσθηση προκάλεσε χτες η τοποθέτηση του βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γεώργιου Καρατζαφέρη, ο οποίος έκανε λόγο για μεγαλοεκδότη ο οποίος είναι "αποδέκτης", όπως είπε, ναρκωτικών χωρίς να τον κατονομάσει. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε "ξέρετε, λοιπόν, ότι υπάρχει εκδότης ναρκομανής, ο οποίος μάλιστα σας δίνει γραμμή. Και σε εσάς, αλλά και εν πολλοίς στη Νέα Δημοκρατία".

Χωρίς έλεγχο η συγκέντρωση προσωπικών δεδομένων

Ανεξέλεγκτα λειτουργούν στην Ελλάδα οι εταιρίες που διαθέτουν βάσεις ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, αφού δε λειτουργεί η αρμόδια δημόσια αρχή, η οποία προβλέπεται, με βάση τη νομοθεσία, να ελέγχει και να χορηγεί τις σχετικές άδειες. Αυτό προκύπτει από τη γραπτή απάντηση που έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος, σε Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα και Μπάμπη Αγγουράκη,ενώ παράλληλα δεν προσήλθε χτες στην αίθουσα του Κοινοβουλίου, προκειμένου να δώσει απάντηση για το θέμα αυτό.

Η απουσία του υπουργού προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα, παρά τη δικαιολογία που μετέφερε το προεδρείο, σχετικά με συνάντηση του Ε. Γιαννόπουλου με τον ομόλογό του Ρουμάνο υπουργό, αφού, όπως επισήμανε ο Στρατής Κόρακας, το πρωί ο υπουργός βρισκόταν στη Βουλή, προκειμένου να ψηφίσει σε ονομαστική ψηφοφορία. Παράλληλα, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, εφ' όσον δε λειτουργεί η αρμόδια ελεγκτική αρχή.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι στη γραπτή απάντηση του Ε. Γιαννόπουλου για το θέμα αναφέρονται 10 εταιρίες που έχουν κάνει αίτηση συγκέντρωσης προσωπικών δεδομένων, χωρίς να έχουν πάρει τη σχετική άδεια, εφ' όσον η αρμόδια αρχή δε λειτουργεί, "λόγω ανυπαρξίας προσωπικού". Ομως, οι εταιρίες αυτές και οι φορείς λειτουργούν χωρίς επίσημη άδεια.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ