ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Ιούνη 1998
Σελ. /80
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Παλλαϊκή απάντηση στην αντιεκπαιδευτική πολιτική
  • Συλλαλητήρια σήμερα στις 7 μ.μ. σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
  • Συντονίζουν τη δράση τους και διοργανώνουν συγκεντρώσεις στα εξεταστικά κέντρα εκπαιδευτικοί και κοινωνικοί φορείς, καθώς μεθαύριο Παρασκευή ξεκινά ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για το διορισμό εκπαιδευτικών

Για μια ακόμα φορά εκπαιδευτικοί, γονείς, εργαζόμενοι, φοιτητές διαδηλώνουν σήμερα από κοινού ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική. Στις 7μ.μ.,στην πλατεία Κάνιγγος στην Αθήνα και στο Αγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη διοργανώνονται παλλαϊκά συλλαλητήρια. Επίσης, σε όλη την Ελλάδα δάσκαλοι και καθηγητές που από αύριο απεργούν, σε συντονισμό με τοπικούς φορείς οργανώνουν τη δράση τους, ενόψει του αγώνα για αποτροπή του διαγωνισμού που, όπως τονίζουν κύκλοι της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας", πρέπει να γίνει με όρους συνδικαλιστικού κινήματος, όρους πολιτικούς και όχι "συνωμοτικούς".

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ τονίζει ότι το σημερινό συλλαλητήριο πρέπει και μπορεί να πάρει το χαρακτήρα έντονης παλλαϊκής καταδίκης της κυβερνητικής αντιλαϊκής πολιτικής και καλεί γονείς, μαθητές, φοιτητές, εκπροσώπους της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, όλους τους πολίτες του Λεκανοπεδίου να συμμετάσχουν.

Στο μεταξύ, κλίμα αστυνομοκρατίας επικρατεί στα σχολεία που πρόκειται να λειτουργήσουν ως εξεταστικά κέντρα για το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καταγγέλλει τη σύλληψη και κράτηση στο Αστυνομικό Τμήμα Αγ. Δημητρίου εκπαιδευτικών και φοιτητών που κολλούσαν αφίσες της Ομοσπονδίας και της Ενωσης Αδιορίστων έξω από τα σχολεία, "Μεταφέρθηκαν σιδεροδέσμιοι στο αστυνομικό τμήμα, παρότι είχαν δώσει τα στοιχεία τους", επισημαίνει η ΟΛΜΕ, τονίζοντας ότι το συμβάν "εντάσσεται στο πλαίσιο άσκησης της αυταρχικής συμπεριφοράς της κυβέρνησης, όσον αφορά την επιβολή του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ" και ότι τα σχολεία "βρίσκονται στην ουσία σε καθεστώς κατοχής".

Στις πόλεις, όπου θα λειτουργήσουν εξεταστικά κέντρα, εκπαιδευτικοί αναλαμβάνουν από κοινού δράση με άλλους τοπικούς φορείς. Στην Καρδίτσα η ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών, οι Σύλλογοι Αναπληρωτών και Αδιορίστων, Σύλλογοι Γονέων και 15μελή Μαθητικά Συμβούλια, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εργαζομένων και κοινωνικοί φορείς καλούν όλους τους εργαζόμενους στην απεργιακή συγκέντρωση στο εξεταστικό κέντρο του 4ου Λυκείου αύριο, Πέμπτη στις 10 π.μ..

Η ΔΕΕ καλεί όλες τις ΕΛΜΕ και τις επιτροπές αγώνα να μετατρέψουν τα εξεταστικά κέντρα σε απεργιακά κέντρα και να διοργανωθούν εκδηλώσεις και συζητήσεις την Πέμπτη στις 10 το πρωί στα σχολεία - εξεταστικά κέντρα και όλες τις μέρες του διαγωνισμού να συγκεντρώνονται στα εξεταστικά κέντρα στις 6 το πρωί.

Με ανακοίνωσή της η ΔΕΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς να δώσουν μαζικά το "παρών" στην απεργία 11 και 12 Ιούνη: "Αυτή την κρίσιμη, για τις κατακτήσεις μας και το μέλλον μας περίοδο δεν πρέπει να απουσιάσει κανείς από τη μάχη, από τον αγώνα. Με δύναμη, ορμή, αποφασιστικότητα να υπερασπίσουμε και να διευρύνουμε τις κατακτήσεις μας", τονίζει η ΔΕΕ και καλεί "η μη πραγματοποίηση του διαγωνισμού να ενταχθεί στα πλαίσια του αγώνα, ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική για την κατάργηση του Ν. 2525/97, τη διατήρηση της επετηρίδας και τη διεύρυνση των μορφωτικών δικαιωμάτων της νεολαίας και την υπεράσπιση της Δημόσιας Δωρεάν Εκπαίδευσης". Πάντως, μέχρι χτες ελάχιστοι ήταν οι εκπαιδευτικοί εκείνοι που δέχτηκαν να στελεχώσουν το μηχανισμό του διαγωνισμού.

Στη Θεσσαλονίκη

Με το πανεκπαιδευτικό παλλαϊκό συλλαλητήριο σήμερα, απεργιακή συγκέντρωση αύριο και εξορμήσεις έξω από τα εξεταστικά κέντρα τις ημέρες διεξαγωγής του διαγωνισμού, οι εκπαιδευτικοί και ο λαός της Θεσσαλονίκης κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους ενάντια στο "διαγωνισμό - παρωδία" και τον αντιεκπαιδευτικό νόμο Αρσένη. Χτες το βράδυ στον Λευκό Πύργο έγινε συναυλία που διοργάνωσε το Συντονιστικό των Εκπαιδευτικών Φορέων της Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος Εργαζομένων Ιονικής Τράπεζας, με τη συμμετοχή των Θαν. Γκαϊφύλια,Δημ. Νικολούδη,Κ. Πρατσινάκη και Μαν. Ρασούλη.

Αύριο, στο πλαίσιο της απεργίας, οι εκπαιδευτικοί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην Καμάρα και στη συνέχεια πορεία προς τα δύο σχολικά συγκροτήματα, που θα λειτουργήσουν σαν εξεταστικά κέντρα. Στη συγκέντρωση αναμένεται να πάρουν μέρος και καθηγητές από τους γύρω νομούς. Η ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Δασκάλων Νηπιαγωγών και ο Σύλλογος Αδιορίστων εκπαιδευτικώνΛήμνου που θα συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις, θα μετακινηθούν στα εξεταστικά κέντρα στη Θεσσαλονίκη.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χτες το μεσημέρι, οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού των Εκπαιδευτικών Φορέων της Θεσσαλονίκης κάλεσαν το λαό και τους εργαζόμενους να συμπαραταχτούν στον αγώνα, για να ακυρωθεί ο διαγωνισμός και να καταργηθεί στην πράξη ο νόμος 2525/97, που οδηγεί σε διάλυση τη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Συμπαραστάτες στον αγώνα των εκπαιδευτικών έχουν ταχθεί ήδη το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων του νομού. Τη συμμετοχή τους στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του κλάδου έχουν δηλώσει φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ.

Το 1ο Φεστιβάλ Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών

Βήμα έκφρασης, ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών για τον κοινό αγώνα εκπαιδευτικών, φοιτητών και εργαζομένων, ενάντια στην αντιεκπαιδευτική κυβερνητική πολιτική, αποτέλεσαν οι διήμερες εκδηλώσεις του 1ου Φεστιβάλ Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών,που έγινε την Παρασκευή και το Σάββατο, στην πλατεία Κάνιγγος. Η ανάγκη συσπείρωσης των σπουδαστών ενάντια στον αυταρχισμό και τις ψεύτικες "ιλουστρασιόν" υποσχέσεις των σχολαρχών, καθώς και το δυνάμωμα της παρουσίας τους στον κοινό αγώνα φοιτητών και εργαζομένων, ενάντια στην αντιλαϊκή αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Σύλλογος των Σπουδαστών.

Με το πρώτο τους Φεστιβάλ, οι σπουδαστές επιχείρησαν να φέρουν στο προσκήνιο τα προβλήματά τους, τα υπέρογκα δίδακτρα, τον αυταρχισμό, την παρεμπόδιση του συνδικαλισμού, την κατοχύρωση της πνευματικής ιδιοκτησίας τους. Ηταν το πρώτο βήμα για τη θεσμοθέτηση του φεστιβάλ, στα τέλη μιας χρονιάς που σηματοδοτήθηκε από τους αγώνες των σπουδαστών για την ίδρυση του συλλόγου τους, παρά τις αντιδράσεις των σχολαρχών. Κοινή πεποίθηση όσων συμμετείχαν ήταν ότι χωρίς αγώνα τίποτα δε γίνεται και μόνο μέσα από ένα σύλλογο δυνατό, θα παλέψουν για την ανατροπή αυτής της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, που βάζει φραγμούς στη μόρφωση, που δίνει το δικαίωμα στους σχολάρχες να εμπορεύονται τα όνειρά τους.

Από τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του φεστιβάλ, οι σπουδαστές αποκόμισαν πλούσια εμπειρία, από τη δράση και τον αγώνα των σπουδαστών των ΤΕΙ, οι οποίοι αγωνίζονται για καλύτερες συνθήκες στη μόρφωση και τη δουλιά, τη δράση των εκπαιδευτικών, οι οποίοι παλεύουν για μια παιδεία χωρίς φραγμούς στη μόρφωση, τους αγώνες των εργαζομένων για δουλιά με δικαιώματα. Στις συζητήσεις πήραν μέρος ο Σ. Σάββας μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, ο Γιάννης Δούρος,μέλος του απερχόμενου ΔΣ της Εθνικής Σπουδαστικής Ενωσης Ελλάδας (ΕΣΕΕ), ο Φάνης Κοντογιαννάτος,μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου "Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ" και σπουδαστές από τις ιδιωτικές σχολές. Επίσης, το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλάμβανε αφιερώματα με φωτογραφικό υλικό και κείμενα για την Ειρήνη, τον Πολιτισμό, την Ανεργία, ενώ το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του φεστιβάλ πλαισιώθηκε από ερασιτεχνικά μουσικά συγκροτήματα.

Σε κατάσταση σήψης το ΤΕΙ Χαλκίδας

Μέσα σε κλίμα αδιαφανών ή και παράνομων διαδικασιών ως προς τη συγκρότηση του εκλεκτορικού Σώματος, καταγγελιών και εκκρεμών δικών για την απερχόμενη πρόεδρο και υποψήφια αντιπρόεδρο με τον ένα εκ των δύο συνδυασμών, Μαρία Παντά, και με ένα "πόρισμα Πογαρίδη" να επικρέμαται σαν "δαμόκλειος σπάθη" έγιναν χτες οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προεδρείου στο ΤΕΙ Χαλκίδας, με τη συμμετοχή δύο συνδυασμών, των Χρ. Δεριζιώτη - Μαρίας Παντά και Α. Ρήγα - Ε. Χριστόφορου.

Το λεγόμενο "πόρισμα Πογαρίδη", εκτός του ότι επιρρίπτει ευθύνες,πειθαρχικές και ποινικές, στην απερχόμενη πρόεδρο, "εκφράζει" και τις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας για υποβάθμιση του ΤΕΙ Χαλκίδας, σε παράρτημα αυτού της Λαμίας. Η κατάσταση "σήψης" που επικρατεί στο ΤΕΙ Χαλκίδας και η κατεύθυνση στήριξης της αντιεκπαιδευτικής κυβερνητικής πολιτικής εκφράζεται και στους δύο συνδυασμούς, όποιος εκ των οποίων συγκεντρώσει την πλειοψηφία.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της, τονίζει ότι η διοίκηση και το εκπαιδευτικό προσωπικό έχουν καταντήσει θαμώνες των δικαστηρίων, που έχει σαν αποτέλεσμα "το ίδρυμα να υποβαθμίζεται, οι γνώσεις που παρέχει να είναι υποβαθμισμένες (δε σημαίνει ότι φταίνε οι καθηγητές) και, βέβαια, τα "παιχνίδια" που παίζονται και το "πόρισμα Πογαρίδη" το οδηγούν σε παράρτημα άλλου ΤΕΙ της Περιφέρειας. Σε αυτό το "παιχνίδι" έχουν εμπλακεί και σπουδαστικές παρατάξεις (ΔΑΠ - ΠΑΣΠ) σε αλληλοδιαπλοκή", ενώ αιτήματα του σπουδαστικού κινήματος και των συλλόγων για την αναβάθμιση του ιδρύματος δε λαμβάνονται υπ' όψιν.

Σε όλα αυτά, σημειώνει η ΝΕ, έρχονται να προστεθούν και οι εκλογές, ενώ καταγγέλλεται σωρεία παράτυπων και παράνομων ενεργειών με σκοπό την άλωση της διοίκησης για ακόμα μια τριετία και την πρόσβαση στη διαχείριση των διαφόρων προγραμμάτων της ΕΕ. Η ΝΕ καλεί μάλιστα τον υπουργό Παιδείας, βάσει του αρ. 13 του ν. 1404/83 να παρέμβει κατά των παράνομων εκλογών από όργανα υπό κατηγορία, πειθαρχική και δικαστική, και να διατάξει επείγοντα οικονομικό έλεγχο.

Αντίθετη και η ΟΙΕΛΕ

Αντίθετη στο διαγωνισμό για το διορισμό των εκπαιδευτικών είναι και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), η οποία χτες κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση της σχετικής απόφασης του ΑΣΕΠ.

Εκδήλωση του ΚΜΕ για το Ολοήμερο Σχολείο

Τα πρώτα συμπεράσματα της μελέτης ομάδας εργασίας δασκάλων του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προβλημάτων του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών, που αφορά τη δημιουργία, τη λειτουργία και τη μελλοντική ύπαρξη του λεγόμενου "Ολοήμερου σχολείου" θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν σε συνάντηση που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη, στην αίθουσα διαλέξεων του ΚΜΕ (Τροίας 36).

Το θέμα της συνάντησης είναι "Ολοήμερο σχολείο. Σχολείο διευρυμένου χρόνου εργασίας ή σχολείο ολοκληρωμένης εργασίας;" (Ο πρώτος κύκλος του Ενιαίου Υποχρεωτικού Δωδεκάχρονου Σχολείου της Πολυτεχνικής Εκπαίδευσης - ΕΥΔΣΠΕ).

Κατά τη συζήτηση, θα παρουσιαστούν οι προτάσεις, θα αναλυθούν οι δυσκολίες που καθιστούν αδύνατη την αξιοπρεπή λειτουργία του "Ολοήμερου σχολείου" που σχεδιάζεται από το ΥΠΕΠΘ, θα περιγραφούν κωδικοποιημένοι οι όροι λειτουργίας, εργασίας και το ιδεολογικό περιεχόμενο του ΕΥΔΣΠΕ, ώστε το σχολείο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας των εργαζομένων.

24Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ"
Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Συνεχίζονται οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 24ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή". Οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί γι' αυτήν τη βδομάδα είναι οι εξής:

  • Την Πέμπτη, στις 7 το απόγευμα, στην Ούλωφ Πάλμε Ζωγράφου, με θέμα ανεργία και εργασιακές σχέσεις.
  • Την Παρασκευή:

- Στην πλατεία Κύπρου Ζωγράφου, στις 7 το απόγευμα, με θέμα ειρήνη.

- Στο Ιλιον, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ιλίου, με θέμα "80 χρόνια ΚΚΕ - Ακροναυπλία", στις 7 μμ.

- Στο Χαλάνδρι, στο γηπεδάκι συνοικισμού, στις 6.30 μμ, με θέμα "Αθλητισμός - Ναρκωτικά". Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με αγώνα μπάσκετ ΚΝΕ - Ατρόμητος Χαλανδρίου. Θα ακολουθήσει συζήτηση και ρεμπέτικο γλέντι.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ