ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Ιούνη 1998
Σελ. /80
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΤΒΑ
Πάνω από 1,4 τρισ. το κόστος της "εξυγίανσης"

Ακόμα 300 δισεκατομμύρια δραχμές δάνεια μεγαλοεπιχειρηματιών διέγραψε η Τράπεζα

Πάνω από 300 δισ. δρχ. χρέη από θαλασσοδάνεια μεγαλοεπιχειρηματιών διέγραψε η ΕΤΒΑ τα χρόνια 1995-1997, ενώ προβλέπονται επιπλέον διαγραφές 128 δισ. δρχ. για την τρέχουσα χρονιά! Πρόκειται για χάρισμα δανείων προς τους εκπροσώπους του κεφαλαίου και γίνονται στα πλαίσια του νόμου 2359/95 για την... "εξυγίανση" και τον "εκσυγχρονισμό" της Τράπεζας. Βέβαια, το συνολικό κόστος της εξυγίανσης της Τράπεζας που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι πολίτες, κύρια, δηλαδή, οι μισθοσυντήρητοι και οι συνταξιούχοι, ανέρχεται σε 1,42 τρισ. δρχ., καθώς το σχέδιο εκσυγχρονισμού της περιλαμβάνει πέρα από τις παραπάνω διαγραφές χρεών και 1 ολόκληρο τρισεκατομμύριο δραχμές σε ομόλογα, που προσφέρει κλιμακωτά η Τράπεζα της Ελλάδας στην ΕΤΒΑ.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι με βάση το σχέδιο εξυγίανσης που είχε ανακοινώσει η Διοίκησή της το 1995 από τα συνολικά 677 δισ. δρχ. χρέη η Τράπεζα υπολόγιζε να διαγράψει στην 5ετία μόνο 200 δισ. δρχ. αφού τα υπόλοιπα τα θεωρούσε εισπρακτέα. Το γεγονός ότι μέσα σε μια τριετία το ποσό αυτό υπερδιπλασιάστηκε είναι ενδεικτικό της διαχείρισης της Τράπεζας και του τι θα ακολουθήσει. Με δεδομένα τα παραπάνω αλλά και τη μείωση του προσωπικού της τράπεζας κατά 240 άτομα μέσα στην ίδια τριετία, η Διοίκηση της ΕΤΒΑ, κάνει λόγο και επαίρεται για κερδοφορία της τράπεζας και υγιή ισολογισμό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΤΒΑ, μετά από διαγραφές χρεών ύψους 18 δισ. δρχ. το 1995, 90 δισ. δρχ. το 1996 καθώς και συνολικές διαγραφές το 1997 ύψους 197 δισ. δρχ. (59 από χρέη και 138 επισφάλειες), οι λογιστικές ζημιές το 1997 ανέρχονται σε 128 δισ. δρχ., ενώ προκύπτουν λειτουργικά κέρδη ύψους 4,3 δισ. δραχμών. Οι συνολικές υποχρεώσεις της Τράπεζας από 1.253 δισ. δρχ. το 1996 έχουν περιοριστεί σε 450 δισ. δρχ. το 1997. Με βάση τις προβλέψεις της διοίκησης, το 1998 αφού διαγραφούν οι ζημιές των 128 δισ. δρχ. που εμφανίζονται στον ισολογισμό του 1997, η Τράπεζα θα περάσει οριστικά στην κερδοφορία, εμφανίζοντας συνολικά κέρδη πάνω από 6 δισ. δραχμές. Η τράπεζα, αναφέρει η διοίκηση, εμφανίζει καθαρή θέση που υπερβαίνει τα 151 δισ. δραχμές.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 1999
Νέα λιτότητα περισσότεροι φόροι

Σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς

Νέα φορολογική αφαίμαξη περιμένει τους εργαζόμενους το 1999, αφού η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να επιφέρει φορολογικές ελαφρύνσεις με τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, ενώ, παράλληλα, θα διατηρήσει καθηλωμένους τους μισθούς, αλλά και τις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα. Το παραπάνω πνεύμα επικράτησε στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποίησε χτες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και με τη συμμετοχή των υφυπουργών Οικονομικών Γ. Δρυ και Ν. Χριστοδουλάκη,με βασικό αντικείμενο τον προϋπολογισμό του 1999. Το ίδιο θέμα αναμένεται να συζητηθεί, επίσης, στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί αύριο μεταξύ του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, καθώς και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες στη χτεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε να μην προωθηθεί καμία φορολογική ελάφρυνση, καθώς και κανένας νέος φόρος με τον προϋπολογισμό του 1999, πράγμα που σημαίνει ότι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα θα υποστούν πρόσθετη επιβάρυνση, αφ' ενός μεν εξαιτίας της συνεχιζόμενης συμπίεσης των εισοδημάτων, αφ' ετέρου δε εξαιτίας της διατήρησης του αφορολόγητου ορίου στα ίδια επίπεδα.

Την ίδια στιγμή, οι δαπάνες του προϋπολογισμού του 1999 - κυρίως αυτές που επιτελούν κοινωνικό ρόλο - θα παραμείνουν "παγωμένες" στα φετινά επίπεδα, ενώ θα υποστούν σημαντικές περικοπές δαπάνες που σχετίζονται με την κάλυψη αναγκών, όπως η υπερωριακή απασχόληση, τα οδοιπορικά έξοδα κλπ. Σ' αυτή την κατεύθυνση κινούνταν, άλλωστε, και η εγκύκλιος για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 1999 που στάλθηκε από τον προηγούμενο μήνα σε όλους τους επιχορηγούμενους από τον προϋπολογισμό φορείς, το περιεχόμενο της οποίας αποτέλεσε επίσης αντικείμενο της χτεσινής σύσκεψης. Οι βασικές κατευθύνσεις που δόθηκαν με την εγκύκλιο και στις οποίες θα κινηθεί ο προϋπολογισμός του 1999, είναι η συγκράτηση αυστηρά στα επίπεδα του προϋπολογισμού του έτους 1998 των συνολικών πρωτογενών δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού - πλην των μισθολογικών δαπανών και των συντάξεων - και των επιχορηγήσεων - εκτός αυτών που προορίζονται για τακτικές αποδοχές του προσωπικού. Επίσης, τα υπουργεία καλούνται να περιορίσουν ακόμη περισσότερο τα κονδύλια που θα απαιτήσουν από τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους για την κάλυψη αναγκών που σχετίζονται με τις υπερωρίες, τα οδοιπορικά έξοδα, αλλά και τα λειτουργικά τους έξοδα. Τέλος, ο αριθμός των συνολικών ετήσιων προσλήψεων δε θα είναι μεγαλύτερος από 1 πρόσληψη το 1999 για κάθε 5 αποχωρήσεις του 1998, εκτός από τα Σώματα Ασφαλείας, το εκπαιδευτικό προσωπικό όλων των βαθμίδων, το Λιμενικό Σώμα και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΠΛΗΡΩΜΩΝ
"Βούλιαξαν" οι εξαγωγές το Γενάρη

Καθίζηση παρουσίασαν οι εξαγωγές τον Γενάρη του 1998, καθώς, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενη αρνητική επίδοση, κάλυψαν τις αντίστοιχες εισαγωγές μόλις κατά 18,9%! Η αξία των εισαγωγών, δηλαδή, ήταν υπερπενταπλάσια της αξίας των εξαγωγών. Το 1997 οι εξαγωγές αποτελούσαν το 23,1% των εισαγωγών και το 1996 το 27,7%.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το Γενάρη του 1998 η αξία των εισαγωγών ανήλθε σε 1,8 δισ. δολάρια έναντι 2 εκατ. δολαρίων το 1997. Η μείωση, όμως, των εισαγωγών δεν ευνόησε το εμπορικό ισοζύγιο, επειδή η αξία των εξαγωγών μειώθηκε κατά 25,3% από 467,1 το 1997 σε 349 εκατ. δολάρια το 1998.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου διαμορφώθηκε στα 1,49 δισ. δολάρια έναντι 1,55 δισ. δολάρια το 1997. Η μικρή βελτίωση του ελλείμματος οφείλεται στο γεγονός ότι σε απόλυτους αριθμούς η μείωση της αξίας των εισαγωγών ήταν μεγαλύτερη από την αντίστοιχη μείωση των εξαγωγών.

Το ισοζύγιο άδηλων συναλλαγών παρουσίασε θετικό πλεόνασμα 1,65 δισ. δολάρια, έναντι 1,57 δισ. δολάρια το 1997. Η βελτίωση αυτή του πλεονάσματος οφείλεται αποκλειστικά στην αύξηση των καθαρών μεταβιβάσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση, από 938 εκατ. δολάρια το 1997 σε 1.060 εκατ. δολάρια το 1998. Αντίθετα, άλλα κονδύλια, όπως το ταξιδιωτικό συνάλλαγμα, τα μεταναστευτικά - εργατικά εμβάσματα κλπ. παρουσίασαν μείωση.

Συνολικά η αξία των Αδηλων Πόρων ανήλθε στα 2,14 δισ. δολάρια, όσο και το 1997, ενώ η αξία των Αδηλων Πληρωμών ανήλθε σε 494 εκατ. δολάρια παρουσιάζοντας μείωση 13,3% σε σχέση με το 1997.

Στην κίνηση κεφαλαίων, οι εισαγωγές κεφαλαίου του ιδιωτικού τομέα ανήλθαν σε 353 εκατ. δολάρια και του δημόσιου τομέα σε 393 εκατ. δολάρια, συνολικά δηλαδή εισήλθαν στη χώρα 746 εκατ. δολάρια έναντι 1.707 εκατ. δολαρίων το 1997.

ΣΟΦΤΕΞ
Η πολιτική υπονόμευσης φέρνει... αποτελέσματα

Ο δρόμος της ιδιωτικοποίησης της ΣΟΦΤΕΞ, που η κυβέρνηση επέλεξε και επιχειρεί με κάθε τρόπο να επιβάλει, παρά τις προσφορές - διάλυσης - των επίδοξων αγοραστών έχει οδηγήσει την επιχείρηση σε περαιτέρω συρρίκνωση. Αυτό προκύπτει και από τον ισολογισμό της εταιρίας για το έτος 1997, όπου εμφανίζει συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της κατά 25,5% και αύξηση των ζημιών κατά 33%. Αυτό σημαίνει ότι η μεγαλύτερη χαρτοποιία της χώρας έχασε μερίδιο στην αγορά, το οποίο καρπώθηκαν ανταγωνιστές, που είναι και οι μόνοι τους οποίους βολεύει η κατάσταση που η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει.

Τα έσοδα της εταιρίας από πωλήσεις κατά το 1997 μειώθηκαν σε 33,3 δισ. δρχ. έναντι 44,7 δισ. δρχ. το 1996, ενώ αντίθετα αύξηση παρουσίασαν οι ζημιές, οι οποίες από 10 δισ. δρχ. το 1996 έφτασαν το 1997 στα 13,3 δισ. δραχμές. Οι συνολικές υποχρεώσεις της εταιρίας, τις οποίες κουβαλάει στην πλάτη της από εποχής Κεφάλα, ανέρχονται σε 43,5 δισ. δρχ. έναντι 36,9 δισ. δρχ. το 1996, εκ των οποίων τα 26 δισ. περίπου είναι προς τις Τράπεζες και τα 5,4 δισ. δρχ. περίπου προς ασφαλιστικούς οργανισμούς. Οπως προκύπτει από τον ισολογισμό, 2 δισ. δρχ. περίπου δόθηκαν το 1997 σε αποζημιώσεις του προσωπικού που βγήκε στο δρόμο για να προχωρήσει η πώληση της εταιρίας.

Σύσκεψη οικονομολόγων στη Θεσσαλονίκη

Η Γραμματεία της Δημοκρατικής ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ Κίνησης Οικονομολόγων (ΔΠΚ - Ο) καλεί τα μέλη και τους φίλους της Παράταξης σε σύσκεψη που οργανώνει την Πέμπτη 11-6-1998 και ώρα 7 το απόγευμα στην αίθουσα του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΟΕΕ) στη Θεσσαλονίκη (Τσιμισκή 57).

Θέματα της σύσκεψης, ο απολογισμός δράσης της ΔΠΚ - Ο στην τελευταία τριετία και η προετοιμασία ενόψει των εκλογών στο ΟΕΕ τον προσεχή Δεκέμβρη.

Την εισήγηση εκ μέρους της Γραμματείας της Παράταξης θα παρουσιάσει ο Αντώνης Ντρέκος, εκπρόσωπος της ΔΠΚ - Ο στην Κεντρική Διοίκηση του ΟΕΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ