ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Ιούνη 1998
Σελ. /80
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ
Επίθεση κατά πάντων

Νέα επίθεση κατά πάντων, εξαπέλυσε τη Δευτέρα με το κήρυγμά του από την Αγία Τριάδα του Πειραιά, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.Ιδιαίτερα καταφέρθηκε ενάντια σε όσους κρίνουν τον ίδιο και την Εκκλησία και έμμεσα τους χρέωσε ως ηθικούς αυτουργούς των απειλών κατά της ζωής του που, όπως ο ίδιος είπε, δέχεται μέσω ανωνύμων τηλεφωνημάτων που λαμβάνουν συνεργάτες του. Θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, που έχει προκαλέσει με τη μέχρι τώρα συμπεριφορά του εξαιτίας του κοσμικού ρόλου που διεκδικεί, αφού κατήγγειλε συλλήβδην τους πολιτικούς για παρασκήνια, διαβεβαίωσε: "Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχεί κανείς. Ούτε για πρωθυπουργός πηγαίνω, ούτε για εθνάρχης. Ας κοιμούνται ήσυχοι οι κυβερνώντες, δεν είμαι εκείνος που αμφισβητεί την πολιτική τους επικυριαρχία". Ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η Εκκλησία "δεν είναι διακοσμητικό στοιχείο στη ζωή".

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ - ΕΓ ΠΑΣΟΚ
Συνεδρίαση με... "ασπίδα" τον Παπανδρέου

Με θέμα την προετοιμασία των εκδηλώσεων προς τιμήν του Α. Παπανδρέου λόγω της συμπλήρωσης δυο ετών από τον θάνατό του, αλλά και με αντικείμενο την εξέταση "εφ' όλης της ύλης" της πολιτικής κατάστασης, συνεδρίαζε χτες από το απόγευμα το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του Κ. Σημίτη.

Στη συνεδρίαση, η οποία διεξήχθη σε μια περίοδο έντονων αντιπαραθέσεων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αναμενόταν να τεθεί από τον πρωθυπουργό η ανάγκη της ενότητας του κόμματος και της στήριξης του κομματικού μηχανισμού στο έργο της κυβέρνησης, αλλά και εκδήλωση της "αποφασιστικότητάς" του να υλοποιηθεί η ακολουθούμενη πολιτική "χωρίς συμβιβασμούς". Από την πλευρά τους οι"διαφωνούντες", δεν αποκλειόταν να ζητήσουν από τον πρωθυπουργό να τεθεί τέρμα στην επιχειρούμενη - όπως εκτιμούν - προσπάθεια να τους χρεωθεί ρόλος"υπονομευτή" της κυβέρνησης από συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Πριν από τη συνεδρίαση ο Κ. Σημίτης δημοσιοποίησε κείμενό του προς τις Νομαρχιακές και Τομεακές Επιτροπές του ΠΑΣΟΚ, με το οποίο τις καλεί "πέρα από τις κεντρικές εκδηλώσεις που θα γίνουν" στις 23 Ιουνίου, επέτειο του θανάτου του Α. Παπανδρέου, να "διοργανώσουν πολιτικό μνημόσυνο και εκδηλώσεις τιμής και μνήμης" για τον ιδρυτή του κόμματος...

  • Σε χτεσινή του ανακοίνωση ο Α. Τσοχατζόπουλος διαψεύδει ότι προέβη σε οποιαδήποτε δήλωση προς την εφημερίδα "ΠΑΡΟΝ" που την Κυριακή δημοσίευσε κείμενο στο οποίο ο υπουργός φέρεται να δηλώνει ότι την άνοιξη θα προχωρήσει σε ρήξη με τον Κ. Σημίτη.
Να μπούμε βαθιά στα προβλήματα

Αποσπάσματα από ομιλία του Λουκά Γκούνη, μέλους της ΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας, σε σύσκεψη κομματικών στελεχών

Το ζήτημα της ποιότητας της καθοδήγησης είναι σημαντικό και σύνθετο, έχει πάρα πολλές πλευρές και απαιτεί ανάλογες ικανότητες που πρέπει να εξασφαλίζονται στην πράξη πρώτα και κύρια από τα μέλη των καθοδηγητικών οργάνων, από την ΚΕ ως τα Γραφεία και τις Επιτροπές Περιοχών μέσα από την καθοδηγητική δουλιά. Από τα καθοδηγητικά όργανα ξεκινάει όλη η πολιτική παρέμβαση του Κόμματος, επομένως σ' αυτά πρέπει να επικεντρωθεί η προσοχή ώστε να εντοπίζονται οι δυσκολίες, οι αδυναμίες στη δουλιά τους και να αντιμετωπίζονται, για να βελτιώνεται η καθοδηγητική παρέμβαση. Ετσι θα δημιουργούνται οι δυνατότητες για πιο αποτελεσματική δράση του Κόμματος μπροστά και στις σοβαρές προϋποθέσεις που ανοίγονται λόγω της όξυνσης των προβλημάτων από τη λαίλαπα, την καθολική επίθεση της άρχουσας τάξης στους εργαζόμενους. Ετσι θα προχωρήσει πιο αποφασιστικά η δράση για συσπείρωση και άλλων δυνάμεων, στο πλάι των θέσεων του Κόμματος, θα υπηρετείται πιο αποτελεσματικά ο άμεσος στόχος για το Μέτωπο.

* * *

Βεβαίως δεν αντιμετωπίζονται αυτόματα όλα αυτά τα ζητήματα. Υπάρχουν αδυναμίες και δυσκολίες στα ενδιάμεσα καθοδηγητικά όργανα (Νομαρχιακά Γραφεία, Αχτιδικά Γραφεία), αλλά δεν είναι σωστό να αποδίδονται ευθύνες αποκλειστικά σ' αυτά τα όργανα λόγω των καθοδηγητικών τους αδυναμιών. Πρώτ' απ' όλα τα γραφεία περιοχής έχουν ευθύνη για το ξεπέρασμα των αδυναμιών τους, είναι το πιο σημαντικό μέρος της δικής τους καθοδηγητικής δουλιάς να καλλιεργούν το ανέβασμα της ευθύνης των στελεχών και των οργάνων συνολικά, και θα το εξασφαλίζουν όσο ξεπερνούν τη στερεότυπη μεταφορά καθηκόντων. Οταν επεξεργάζονται τα ζητήματα με βάση το χώρο ευθύνης των οργάνων, τα προβλήματα του χώρου και τις εξελίξεις, επεξεργάζονται και εξειδικεύουν την πολιτική του Κόμματος και επικεντρώνουν στο κεντρικό πολιτικό στόχο του ανοίγματος, της συσπείρωσης και άλλων ανθρώπων, έξω από την επιρροή του Κόμματος, οι οποίοι, μπορεί με βάση τις θέσεις στα επιμέρους συγκεκριμένα μέτωπα πάλης να συσπειρώνονται σε κοινή δράση με τους κομμουνιστές.

* * *

Για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας, χρειάζεται καλύτερη γνώση και σε βάθος, των λαϊκών προβλημάτων, των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν η εργατική τάξη, η εργαζόμενη αγροτιά, τα μεσαία στρώματα, και των αντίστοιχων προβλημάτων της νεολαίας. Η σύνδεση των κινητοποιήσεων, των αγώνων που αναπτύσσονται για τέτοιου είδους ζητήματα που απασχολούν συνολικά, εργαζόμενους, αγρότες, το λαό της περιοχής, με τον άμεσο πολιτικό στόχο, το Μέτωπο, σημαίνει ταυτόχρονα πολιτική δράση για τον απεγκλωβισμό λαϊκών μαζών από τη συνδικαλιστική και πολιτική επιρροή των άλλων δυνάμεων, σημαίνει συσπείρωση πρωτοπόρων αγωνιστών από άλλες δυνάμεις στους στόχους και την πολιτική που δίνουν λύση υπέρ των συμφερόντων των λαϊκών στρωμάτων στα διάφορα μέτωπα.

* * *

Για να εξασφαλίζονται όλα αυτά με την καθοδηγητική δουλιά, χρειάζεται να γνωρίζονται πολύ καλά οι δυνατότητες και οι αδυναμίες των στελεχών και των οργάνων, το επίπεδο όλων των κομματικών δυνάμεων, μέχρι και την ΚΟΒ. Η εμπειρία της δράσης δείχνει ότι κυριαρχεί το μεροδούλι - μεροφάι, η αποσπασματικότητα, το τρέξιμο για το ζήτημα που είναι στην επικαιρότητα χωρίς μάλιστα εμβάθυνση και συνέχεια, χωρίς σύνδεση με τον κεντρικό στόχο. Οι γραμματείς Νομαρχιακών Επιτροπών εστιάζουν το πρόβλημα στα πολλά καθήκοντα, τα οποία δυσκολεύουν την εκπλήρωσή τους. Αδυνατούν να τα συνδυάσουν, θεωρούν ότι ανοίγονται παράλληλα πολλά και δεν αρκούν οι κομματικές δυνάμεις στην αντιμετώπισή τους. Το βασικό μέτωπο, με προσανατολισμό της δράσης του Κόμματος στην εργατική τάξη, στη νεολαία αλλά και στην αγροτιά και τους επαγγελματοβιοτέχνες, πρέπει να επικεντρώνεται στον απεγκλωβισμό λαϊκών ανθρώπων, με συγκεκριμένη σχεδιασμένη πολιτική δουλιά, από την επιρροή όλων των άλλων δυνάμεων της ευρω - υποταγής. Δεν είναι στην πρώτη γραμμή η οργάνωση αυτής της πολιτικής δράσης. Δεν είναι στην πρώτη γραμμή, να καταφέρουν τα στελέχη του Κόμματος να οργανώσουν καλύτερα την επικοινωνία τους με άλλους ανθρώπους, να αποκτήσουν αυτή την ικανότητα. Για παράδειγμα πολύ εύκολα, μπροστά στη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, και την ταχτική της συσπείρωσης δυνάμεων, στελέχη του Κόμματος, αντί να προσπαθήσουν να εφαρμόσουν αυτή την ταχτική στις κινήσεις, στην ανάδειξη υποψηφίων, ακολουθούσαν την εύκολη επιλογή, τη λύση της ανάδειξης υποψηφίων από τα στελέχη του Κόμματος. Βεβαίως και οι κομμουνιστές μπορούν πραγματικά να συσπειρώσουν ευρύτερες δυνάμεις και να δώσουν με τις καλύτερες προϋποθέσεις στο βαθμό συσπείρωσης και ανοίγματος τη μάχη. Αλλά η αντίληψη ότι υπάρχουν δυσκολίες στην εφαρμογή αυτής της ταχτικής, δείχνει και το χαμηλό βαθμό επικοινωνίας με τους άλλους ανθρώπους που έχουν διάθεση για δράση, αγώνα, που κινητοποιούνται για τα λαϊκά συμφέροντα.

Χρειάζεται παράλληλα να ενταθεί η προσπάθεια του ιδεολογικού - πολιτικού εξοπλισμού σε συνδυασμό με τη δράση. Μόνο έτσι θα δημιουργούνται προϋποθέσεις σωστής και ολόπλευρης γενίκευσης της πείρας από τη δράση αλλά θα εξασφαλίζεται και καλύτερος προσανατολισμός σε σχέση με το βασικό στόχο, το Μέτωπο. Ο εξοπλισμός συμβάλλει στην καλύτερη ανάλυση, εξειδίκευση, στην επιχειρηματολογία που χρειάζεται για την ανάπτυξη της πολιτικής και μαζικής δράσης όλης της κομματικής οργάνωσης. Θα πείθονται και θα εμπνέονται τα στελέχη του Κόμματος για να δρουν αποφασιστικά, αποτελεσματικά και με αυτοθυσία σ' όλες τις μάχες.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σιωπή... για τους S-300

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας).-

Το Εθνικό Συμβούλιο σε χτεσινή συνεδρία του ασχολήθηκε κυρίως με το θέμα της μεταφοράς και της εγκατάστασης στο νησί των ρωσικών πυραύλων S-300 και των πιέσεων που ασκούνται από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και άλλες χώρες για τη μη εγκατάστασή τους στην Κύπρο.

Μετά τη συνεδρία, κατά την οποία το Εθνικό Συμβούλιο συζήτησε και όλο το πλέγμα του Κυπριακού και τους παραπέρα χειρισμούς, οι οποίοι όμως, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, δεν είναι δημοσιοποιήσιμοι, η κυβέρνηση απηύθυνε, μέσω του εκπροσώπου της, έκκληση προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να περιορίσουν τα δημοσιεύματα για την αγορά και την εγκατάσταση των πυραύλων S-300.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δήλωση που διάβασε στους δημοσιογράφους, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, κάλεσε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να αποφεύγουν τη δημοσίευση θεμάτων που έχουν σχέση με τους πυραύλους.

Προετοιμάζουν την επέμβαση

Στη διάθεση του ΝΑΤΟ και των επιθετικών του σχεδίων για τα Βαλκάνια και ιδιαίτερα για την επέμβαση που ετοιμάζεται στο Κοσσυφοπέδιο, βρίσκεται όλος ο μηχανισμός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Στα σχέδια αυτά, εντάσσεται και το Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, που, σύμφωνα με πληροφορίες, προετοιμάζεται για την υποδοχή τυχόν τραυματιών από μια τέτοια επέμβαση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων. Η πληροφορία αυτή δε διαψεύδεται από πηγές του ΓΕΕΘΑ, που αναφέρουν ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι κάτι που δεν αποκλείεται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ