ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Να στεριώσουμε και να δυναμώσουμε παντού το ΠΑΜΕ

Ολοκληρώθηκε χτες η κεντρική σύσκεψη της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ. Το άλλο Σαββατοκύριακο η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη με τη συμμετοχή 650 αντιπροσώπων

Ο Γ. Πέρρος στο βήμα
Ο Γ. Πέρρος στο βήμα
Με τη συμμετοχή 650 αντιπροσώπων, που αναδείχτηκαν από τις πλατιές κλαδικές συνδικαλιστικές συσκέψεις και τις Γενικές Συνελεύσεις των συνδικάτων της Αθήνας τα οποία συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, ολοκληρώθηκε, χτες, στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», η κεντρική σύσκεψη που διοργάνωσε η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ, ενόψει της 3ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, το επόμενο Σαββατοκύριακο 16 και 17 του Ιούνη, στο ξενοδοχείο «Νοβοτέλ» της Αθήνας (ώρα έναρξης 9 π.μ.).

Το Σώμα της Συνδιάσκεψης θα αποτελέσουν 600 συνολικά αντιπρόσωποι από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη. Η ανάδειξή τους ολοκληρώνεται αυτή τη βδομάδα, μέσα από τις πλατιές συσκέψεις των ταξικών δυνάμεων σε όλη τη χώρα, με κεντρικές αυτές της Πάτρας, αύριο, στις 6.30 μ.μ., στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, και του Πειραιά, την Τετάρτη 13/6, στις 6.30 μ.μ., στο ΕΚΠ.

Να αξιοποιηθεί η πλούσια πείρα

Παρουσιάζοντας την εισήγηση στη χτεσινή σύσκεψη της Αθήνας, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας και της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ, στάθηκε στα θετικά βήματα που κατέγραψαν οι ταξικές δυνάμεις στη συγκρότηση και στη δράση τους το προηγούμενο διάστημα και στις αδυναμίες, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα, ώστε το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα να οργανώσει την πάλη του από ακόμα καλύτερες θέσεις, να γίνει πιο αποτελεσματικό στη δράση του.

Κάνοντας μια αναδρομή στην περίοδο από τη 2η Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ, ο Γ. Πέρρος στάθηκε ιδιαίτερα στη συγκρότηση Γραμματειών του ΠΑΜΕ στο χώρο της δημόσιας και ιδιωτικής Υγείας, στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, στην πρωτοπόρα δράση των ταξικών δυνάμεων σε κλάδους όπως οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και ο επισιτισμός, στους αγώνες των αντίστοιχων Συνδικάτων και Ομοσπονδιών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ στη «Σεξ Φορμ», στην «Κόκα Κόλα», στη «Σόφτεξ», στις τηλεπικοινωνίες και αλλού. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους αγώνες για την Παιδεία και στη συμβολή του ΠΑΜΕ, αλλά και στις μάχες ενάντια στις απολύσεις, σε κάθε μικρό και μεγάλο χώρο δουλιάς.

Ενισχύθηκε το κύρος του ΠΑΜΕ

Αποψη από τις εργασίες της χτεσινής κεντρικής σύσκεψης
Αποψη από τις εργασίες της χτεσινής κεντρικής σύσκεψης
Ολα αυτά, σημείωσε ο ομιλητής, συντέλεσαν στο να ανέβει το κύρος του ΠΑΜΕ, νέες δυνάμεις να συσπειρώνονται στο πλαίσιο πάλης του, ώστε να αναγνωρίζεται σήμερα πλατιά ως ο πραγματικός υπερασπιστής των εργαζομένων.

Κάνοντας αναφορά στα μέτρα που φέρνει μαζί της η ένταση της αντεργατικής αντιλαϊκής πολιτικής από το κεφάλαιο και τα κόμματά του και με δεδομένο το ρόλο του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού, ο Γ. Πέρρος επισήμανε την αναγκαιότητα να μετρήσουν άμεσα οι ταξικές δυνάμεις συγκεκριμένα βήματα στο ξεπέρασμα αδυναμιών, τόσο σε χώρους και κλάδους όπου έχουν την πλειοψηφία, όσο και εκεί που μειοψηφούν.

Στόχος, να γίνουν τα συνδικάτα όπλο στα χέρια της εργατικής τάξης, η δράση τους να αποκτήσει πρωτοπόρα χαρακτηριστικά για όλα τα προβλήματα της λαϊκής εργατικής οικογένειας στο χώρο δουλιάς και στη συνοικία, να λειτουργήσουν επιτροπές νέων, γυναικών και μεταναστών, με την αξιοποίηση της θετικής εμπειρίας που ήδη υπάρχει. Να ενισχυθεί το ΠΑΜΕ, με την ακόμα μεγαλύτερη διεύρυνση των δυνάμεων που συσπειρώνει, σφυρηλατώντας την πραγματική ενότητα της εργατικής τάξης, με ιδιαίτερο βάρος και στους μετανάστες εργάτες. Πιο αποφασιστικά να προβληθεί το πλαίσιο διεκδικήσεων του ΠΑΜΕ, να αποκαλύπτεται με επιχειρήματα ο ρόλος των άλλων δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα και η πολιτική των κομμάτων που εκφράζουν.

Από τη χτεσινή σύσκεψη αναδείχτηκε νέα Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ, ενώ πάνω από 150 συνδικαλιστές που συμμετείχαν στις εργασίες θα πάρουν μέρος στην 3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ (αναλυτικό ρεπορτάζ από τις εργασίες της σύσκεψης στο φύλλο της Τρίτης).


Διεθνής η απήχηση της Συνδιάσκεψης

Η απήχηση του ΠΑΜΕ, αποτέλεσμα και της πλούσιας διεθνιστικής δράσης του, ξεπερνάει τα όρια της Ελλάδας. Αυτό εκφράζει η εκλογή του Γ. Μαυρίκου, μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, στη θέση του ΓΓ της ΠΣΟ, μετά το 15ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας στην Αβάνα. Αυτό σηματοδοτεί όμως και η παρουσία δεκάδων κορυφαίων στελεχών από συνδικαλιστικές οργανώσεις όλου του κόσμου, που εκπροσωπούν εκατομμύρια εργάτες και εργάτριες στις 5 ηπείρους, στις εργασίες της 3ης Συνδιάσκεψης του ΠΑΜΕ. Μέχρι στιγμής, συμμετοχή έχουν δηλώσει οι εξής:

  • Βιετνάμ: Dang Ngoc Tung και Tran Van Ly, πρόεδρος και διοικητικό στέλεχος αντίστοιχα της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Βιετνάμ.
  • Αίγυπτος: Dr. Tarek Mohamed Soliman El- Fouly, υπεύθυνος για την Υγιεινή στην Εργασία (GTUPW και Egypt GENERAL Petroleum Syndicate).
  • Παλαιστίνη: Haidar Ibrahim, γενικός γραμματέας της Γενικής Ενωσης Εργαζομένων Παλαιστίνης.
  • Γαλλία: Freddy Huck, πρόεδρος της UIS και Jocelyne Hacquemand.
  • Γερμανία: Gerhard Kupfer, μέλος της Γραμματείας του KPD
  • Κύπρος: Κλεάνθης Κλεάνθους, υπεύθυνος του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Γραφείου της ΠΣΟ και Σωτήρης Φελλάς, αν. γενικός γραμματέας της ΠΕΟ.
  • Ινδία: T.K. Rangarajan - Vice, πρόεδρος του Centre of Indian Trade Unions.
  • Λίβανος: Ghassan Ghosn, πρόεδρος της CGTL και Muheddine Ali, FENASOL.
  • Συρία: Ezat Al Kanj, αντιπρόεδρος της Γενικής Ομοσπονδίας Συνδικάτων Συρίας και Faez Al Barcheh, Alber Boulos, Buchra Al Shaar.
  • Κούβα: Raymundo Navarro Fernandez, υπεύθυνος διεθνούς τμήματος CTC.
  • Βάσκοι από την Ισπανία: Jesus Gete Olarra, γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της LAB- VASQUES.
  • Σουδάν: Pr. Ibrahim Ahmed Abdelaziz Ghandour, Sudan Workers Trade Unions Federation.
  • Ουζμπεκιστάν: Malika Jalilova, επικεφαλής του Κεντρικού Συμβουλίου της Trade Union of Culture.
  • Τουρκία: Seyit Aslan, EMEP.
  • Σουηδία: Γιάννης Κωνσταντής, αντιπρόεδρος του SEKO Klubb 119.
  • Ιταλία: Paolo Leonardi και Antonio Adornato, μέλη της διοίκησης της Rdb CUB.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ
Δικάζεται αύριο ο Δ. Αγκαβανάκης

Σε συγκέντρωση καλεί το ΠΑΜΕ, στις 9 το πρωί, στο κτίριο 7, της πρώην Σχολής Ευελπίδων

Αύριο πραγματοποιείται η εξ αναβολής δίκη του Δ. Αγκαβανάκη, μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, με την κατηγορία ότι συμμετείχε στο κρέμασμα αντιπολεμικών πανό στην Ακρόπολη από τις ταξικές δυνάμεις, στις 15 Φλεβάρη 2003, μέρα αντιιμπεριαλιστικών συλλαλητηρίων σε όλη τη χώρα ενάντια στη δολοφονική επέμβαση στο Ιράκ. Η δίωξη ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και συνεχίζεται σήμερα από τη ΝΔ, με βασικό μάρτυρα κατηγορίας τον Ι. Δημακάκη, συνδικαλιστή της ΠΑΣΚΕ.

Το ΠΑΜΕ απαιτεί να σταματήσει η δίωξη και καλεί τους εργαζόμενους να παραβρεθούν στη δίκη που θα γίνει στα δικαστήρια (πρώην Σχολή Ευελπίδων) στις 9 το πρωί στο κτίριο 7, εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους. Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει: «Είμαστε υπερήφανοι ως ΠΑΜΕ που τότε όλη η ανθρωπότητα είδε την Ακρόπολη στολισμένη με το "ΣΤΟΠ" στο βρώμικο αμερικανοΝΑΤΟικό πόλεμο» και προειδοποιεί την κυβέρνηση και κάθε παρατρεχάμενο του ιμπεριαλισμού ότι «δε μας τρομάζουν οι διώξεις τους, αλλά, αντίθετα, μας πεισμώνουν και μας ατσαλώνουν περισσότερο».

Να σταματήσει αμέσως κάθε δικαστική ή άλλη δίωξη σε βάρος του Δ. Αγκαβανάκη απαιτούν με ψήφισμά τους το ΔΣ της ΟΛΜΕ, το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, η ΠΟΠΟΚΠ και δεκάδες ακόμα σύλλογοι δασκάλων, νηπιαγωγών και άλλων εργαζομένων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ