Κόντρα στην ευκολία και το εφήμερο, που χαρακτηρίζει την εποχή μας, οι τρεις καλλιτέχνες έστησαν ένα πρόγραμμα με ξεχωριστές στιγμές της ελληνικής, κυρίως, δημιουργίας. Πρόγραμμα που ένωσε ψυχές και σκόρπισε απλόχερα συγκινήσεις, αποκαλύπτοντας κομμάτια του «κοινού μύθου», του αληθινού τραγουδιού. Ο μελωδικός μίτος ακολούθησε τις «διαδρομές» των Σαββόπουλου, Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Μικρούτσικου, Ξυδάκη, Μαυρουδή, Ανδρέου και άλλων συνθετών, ενώ ξεδίπλωσε μοναδικής ομορφιάς παραδοσιακά τραγούδια. Η εκφραστική φωνή της Ερωφίλης, η εμπνευσμένη μουσική προσέγγιση και αξιόλογη ερμηνεία του Δ. Υφαντή, η ατόφια, ανόθευτη φωνή του Ν. Κουρουπάκη, οι πετυχημένες διασκευές, η ευαισθησία, γνώση και αληθινή αγάπη ερμηνευτών και μουσικών για το καλό τραγούδι, είναι στοιχεία αυτής της ξεχωριστής μουσικής παράστασης. Από τις πιο δυνατές στιγμές του προγράμματος είναι οι πραγματικά «απογειωτικές» τριφωνίες τους, κυρίως στα παραδοσιακά κομμάτια και οι α-καπέλλα ερμηνείες, όπως το συγκλονιστικό κομμάτι, με το οποίο έκλεισε το πρόγραμμα ο Ν. Κουρουπάκης. Στην αποκάλυψη αυτής της γοητευτικής μελωδικής «συγκατοίκησης» ιδιαίτερη είναι η συμβολή των αξιόλογων μουσικών, Vahan Galstian (πνευστά), Σάκη Βαργεμτζίδη (πλήκτρα), Αρη Καραγεωργάκη (κιθάρα), Δημήτρη Εμμανουήλ (κρουστά), Λευτέρη Κρητικού (μπάσο). Το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί στο «Συρμό» και την ερχόμενη Πέμπτη (15/5).
Ομως, υπάρχουν και σημαντικές ελλείψεις σε αραβικά και περσικά χειρόγραφα, καθώς και σε μικρογραφίες της προ του 18ου αιώνα περιόδου. Γι' αυτό το Μουσείο Μπενάκη απευθύνει έκκληση σε όσους κατέχουν κειμήλια του ισλαμικού πολιτισμού, και κυρίως κοράνια ή μεμονωμένα φύλλα άλλου είδους χειρογράφων, να τα προσφέρουν καθ' οιονδήποτε τρόπο, ώστε να καλυφθεί και αυτός ο τομέας του ισλαμικού πολιτισμού. Εξάλλου, το Μουσείο Μπενάκη δε θα είχε καταστεί το πλέον πολύπλευρο και διαχρονικό πολιτιστικά, αλλά και το πλέον υποδειγματικό ελληνικό μουσείο, χωρίς τον εμπλουτισμό των συλλογών του που παθιασμένα συγκρότησε ο «Τρελαντώνης» με δωρεές και ποικίλες προσφορές φίλων του μουσείου. Δωρεές και προσφορές που, κυριολεκτικά και πολύπλευρα (μουσειολογικά, επιστημονικά, εκπαιδευτικά κλπ.,) «έπιασαν τόπο». Για περισσότερες πληροφορίες οι έχοντες ισλαμικά αντικείμενα μπορούν να απευθύνονται στο Μουσείο, στα τηλέφωνα: 210 3671023 (Μ. Μωραΐτου), 210 3671000.
- «Κέδρος»: Στη σειρά «θέατρο» κυκλοφόρησαν τρία έργα σε μετάφραση του Ερρίκου Μπελιέ: Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Κοριολανός», Τενεσί Ουίλιαμς «Λεωφορείο ο πόθος» και Εντουαρντ Αλμπι «Το μωρό». Επίσης κυκλοφόρησαν: Τηλέμαχος Κώστιας «Τα εφτά παράθυρα» (μυθιστόρημα, που διαδραματίζεται στη Λ.Δ. Αλβανίας). Ελιέτ Αμπεκασίς «Κουμράν (Το χαμένο χειρόγραφο της Νεκρής Θάλασσας)» (μετάφραση Αγλαΐα Κατράκη, (μυθιστόρημα σχετικά με την προέλευση του Χριστιανισμού). Μαρία Σούμπερτ «Club Κυλικείο» (μυθιστόρημα που αφορά στα πανεπιστημιακά κυλικεία και τις φοιτητοπαρέες). Εύη Μαυροματίδου «Η Λουλού και η έκρηξη του ηφαιστείου» (εικόνες Πωλίνα Παπανικολάου, παιδικό μυθιστόρημα). Λένα Μερίκα «Αγάπες τηγανητές» (εφηβικό μυθιστόρημα). Ερη Ρίτσου «Η καλή μεγάλη καφετιά αρκούδα βρήκε την ευτυχία» (εικονογράφηση Δημήτρης Κάσδαγλης, το δεύτερο παραμύθι που γράφει η κόρη του Γ. Ρίτσου). Τζέμη Τασάκου «Οι τρεις δροσοσταλίδες» και «Ο κόκκινος γίγας» (οικολογικά παραμύθια).
- Παπαδήμα: Ρενέ Ριστελιμπέρ «Ιστορία των Βαλκανικών λαών» (μετάφραση Αναστασία Μεθενίτη - Αθανάσιος Στεφανής, ιστορική μελέτη 537 σελίδων, με χρονολογικούς πίνακες και 13 χάρτες). Πολ Φορ «Η καθημερινή ζωή στην Κρήτη τη Μινωική εποχή» (μελέτη στη σειρά «Λαοί και Πολιτισμοί», σε μετάφραση Ελλης Αγγέλου, με 35 εικόνες, 16 σχέδια και 1 χάρτη).
- Καστανιώτης: Σε συνεργασία με το Μουσείο των συγγραφέων της οικογένειας Στυλιανού Μιχ. Αλεξίου κυκλοφόρησε το βιβλίο «Εισηγήσεις, ομιλίες και παρεμβάσεις για τους πέντε συγγραφείς του μουσείου κατά την ημερίδα της 7ης Δεκεμβρίου 1996». (Θυμίζουμε ότι το μουσείο ιδρύθηκε στη μνήμη της Ελλης Αλεξίου και της οικογένειάς της, με πρωτοστατούσα την Ευγενία Ζήκου). Γιώργος Α. Βερνίκος «Οταν θέλαμε να αλλάξουμε την Ελλάδα (το αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα: Η ΕΚΙΝ και οι καταλήψεις της Νομικής)» (μαρτυρία για το αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα, με την ευκαιρία των 30 χρόνων από την κατάληψη της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών).
- Πατάκης: Ζωή Γκενάκου «Η ποίηση του λαού και ο παιδικός λόγος (θεωρητικές προσεγγίσεις, ανθολόγηση, γλωσσικές δραστηριότητες)». (Το βιβλίο, χρήσιμο για εκπαιδευτικούς, για φοιτητές και μαθητές περιλαμβάνει ποιήματα, λαχνίσματα, παιχνίδια, γλωσσοδέτες, αινίγματα, παροιμίες και συνοδεύεται με πολλές σημειώσεις).
- Καλέντης: Αλκυόνη Παπαδάκη «Στον ίσκιο των πουλιών» (νέο μυθιστόρημα της εκλεκτής, παραγωγικής και λυρικότατης πεζογράφου).
- «Παρασκήνιο» Θεοχάρης Κεσσίδης «Φιλοσοφικά και ηθικά προβλήματα της γενετικής του ανθρώπου» (μελέτη του καθηγητή Φιλοσοφίας και ακαδημαϊκού). Νικόλαος Κ. Λάος «Ανθρωπος το μέγα σύμβολο του μυστικισμού (απόκρυφη γνώση, ελεύθερη θέληση)» (δοκίμιο για τις ανά τους αιώνες μυστικιστικές δοξασίες). Γιάννης Νέζης «Καφές με δάκρυα» (μυθιστόρημα).
- Α. Α. Λιβάνης: Παναγιώτης Μπάρκας «Αλβανία 1997 - Η προδοσία της προσδοκίας» (ιστορική καταγραφή των γεγονότων του 1997 για την ανατροπή του Μπερίσα. Πρόλογος Σταύρου Λυγερού, Τάσου Τέλλογλου).
- «Μεταίχμιο»: Γκράχαμ Γκριν «Μπορείς να δανείσεις τον άντρα σου;» (μετάφραση Τερέζα Βεκιαρέλη, απολαυστικές ιστορίες για την αστεία εκδοχή του έρωτα). Τζον Χόπκινς «Τα ημερολόγια της Ταγγέρης» (μετάφραση Σταυρούλα Αργυροπούλου. «Πορτρέτο» της Ταγγέρης στις δεκαετίες των '60 και '70, όπου συναντιούνται ποιητές του κινήματος Μπίτνικ, οι «Μπιτλς» και άλλοι γνωστοί καλλιτέχνες). Πάνος Φιλιππακόπουλος «Αλυσίδες από πυρίτιο» (δοκίμιο για την «αναμέτρηση» του ανθρώπου με τη «δικτατορία» της τεχνολογίας).
- Παπαζήσης: Μίλτος Λειβαδίτης «Πολιτισμός και ψυχιατρική (Ανθρωπολογικές και κοινωνικές διαστάσεις των ψυχοπαθολογικών φαινομένων)» (ψυχολογική μελέτη). Στέλλα Βαρνάβα - Σκούρα «Προγράμματα για τη σχολική επιτυχία» (μελέτη για τη χρησιμότητα των προγραμμάτων για επιτυχία του σχολείου στο έργο του). Γιώργος Ν. Γαλάνης, Στ. Τριανταφυλλίδου - Γαλάνη «Τρομοκρατία (Νέα μορφή πολέμου;)» (μελέτη). «Νέες μορφές τρομοκρατίας» (συλλογική μελέτη). Peter Shweizer «Η νίκη... (Η μυστική στρατηγική της αμερικάνικης κυβέρνησης που προκάλεσε την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης)» (πρόλογος Βασίλη Φίλια, μελέτη). Παράκελσος «Ο λαβύρινθος των πλανημένων γιατρών» (Ο Παράκελσος, ένας από τους σημαντικότερους γιατρούς και φιλοσόφους της Αναγέννησης, αντιτάχθηκε στην παραδοσιακή ιατρική και εισηγήθηκε μια νέα ιατρική και φαρμακολογία. Μετάφραση, εισαγωγή, σχόλια Γιώργου Παπαδόπουλου).
- «Ελληνικά Γράμματα»: Γιώργης Μασσαβέτας «Γυναικείες ιστορίες» (αυτοβιογραφικά διηγήματα του γνωστού δημοσιογράφου από τα παιδικά του χρόνια).
- «Κριτική»: Χιούμπερτ Ντρέιφους «Το διαδίκτυο» (μετάφραση Πάρης Μπουρλάκης, μελέτη).
- «Αγκυρα»: Ελένη Γκίκα «Αβυσσος, άλγος, άλμα, αρχίζω...» (ποίηση). Τάσος Παπαποστόλου «Μετά την Ιθάκη» (μυθιστόρημα). Θέτη Χορτιάτη «Ημερομηνία της λήξης» (μυθιστόρημα).
- «Ιωλκός»: Γιώργος Κόμης «Ο Πειραιάς και οι άνθρωποί του (1901-2001)» (δημοσιογραφική καταγραφή γεγονότων, προσώπων, με ευρετήριο 400 ονομάτων).
- Εκδόσεις Π. Τραυλός: Χρίστος Γούδης «Ιερή συνεύρεση» και «Anahuac» (ποίηση).
- Σαββάλας: Δημήτρη Βόρρη «Αρχαιούλης - Η αγωνία του πεντάθλου» και «Αρχαιούλης - το μηχανικό τέρας» (για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα παιδιά).
- Νίκος Θ. Βλάχος «Καπνός αποθρώσκων» (ποιήματα, Ν. Θ. Βλάχος, Μεσσήνης 3, Ν. Χαλκηδόνα, 14343).
- «Anaco» (Λεωφ. Βουλιαγμένης 117 και Κρίτωνος, Γλυφάδα, 16674): Ντέιβιντ Σουζούκι «Κοίτα, κοίτα τον αέρα!» (παιδικό, εικονογράφηση Γιουντζίν Φερνάντες).
- Μαυρίδης (Γιατράκου 19, τηλ. 210-5242.182) Ελευθερία Αναγνωστάκη - Τζαβάρα «Μεγάλη πορεία» (ποιήματα).
Το Πνευματικό Κέντρο Κοινότητας Θρακομακεδόνων, που πλήγηκε από το σεισμό του '99, μετά από τρία χρόνια αναγκαστικής διακοπής, ξανανοίγει τις πόρτες του. Η επαναλειτουργία του, με πολλές ελλείψεις ακόμα, θα γιορταστεί στις 14/5 (8.30μμ), με συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη, στο Πνευματικό Κέντρο (πλ. Αριστοτέλους). Είσοδος ελεύθερη.