ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Μάη 2001
Σελ. /40
Τα λόγια και η πράξη

Γρηγοριάδης Κώστας

«Η κυβέρνηση, παρά την αρχική της αναδίπλωση και επίσης παρά το γεγονός ότι αυτή συνοδεύτηκε και από μια εσωτερική κρίση, δε φαίνεται να υποχωρεί επί της ουσίας. Προσπαθεί απλώς να "αγοράσει χρόνο" ώστε να επανέλθει την κατάλληλη στιγμή. Χρησιμοποιεί το διάλογο ως εργαλείο εκτόνωσης της δικής της κρίσης και της δυσαρέσκειας του κόσμου, με στόχο να πλαγιοκοπήσει τα συνδικάτα. Η δυναμική όμως του κινήματος μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα, υποστήριξε ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ» (σ.σ. ο Αλ. Καλύβης, εκπρόσωπος της «Αυτόνομης Παρέμβασης»). Αυτά γράφει η χτεσινή «Αυγή», στο σχετικό με την προχτεσινή συνεδρίαση της ΓΣΕΕ ρεπορτάζ. Δε γράφει πουθενά, όμως, ότι η ΔΑΣ πρότεινε την προκήρυξη και νέας 24ωρης απεργίας, στις αρχές Ιούνη, την οποία δεν ψήφισε η «Αυτόνομη Παρέμβαση», μαζί με την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ.

Κι έτσι μπαίνουν ορισμένα κρίσιμα και εύλογα ερωτήματα: Η στάση της «Αυτόνομης Παρέμβασης» στέλνει μήνυμα στην εργατική τάξη ότι θα έχει την απαιτούμενη συνέχεια ο αγώνας της, πολύ περισσότερο αφού έτσι εκτιμά τους κυβερνητικούς ελιγμούς; Στέλνει μήνυμα στην κυβέρνηση ότι τζάμπα στήνει τις ξόβεργες του «κοινωνικού διαλόγου»; Οχι, βέβαια. Απλά, η στάση της στην πράξη έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις εκτιμήσεις που η ίδια κάνει.

Τι προτείνει;

Δε θα διαφωνήσουμε, βέβαια, με την εκτίμηση ότι σήμερα η κυβέρνηση προσπαθεί να «αγοράσει χρόνο», ώστε να επαναφέρει τις ίδιες ή παρόμοιες αντιασφαλιστικές και αντεργατικές θέσεις, στην κατάλληλη στιγμή. Ούτε, ότι χρησιμοποιεί το «διάλογο» και ως εργαλείο εκτόνωσης της δυσαρέσκειας των εργαζομένων, δημιουργίας σύγχυσης και αυταπατών, με στόχο να πλαγιοκοπήσει τα συνδικάτα. Το κρίσιμο ζήτημα, όμως, είναι τι κάνουν οι όποιες ηγεσίες του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, για να αντιμετωπίσουν αυτές τις - έτσι ή αλλιώς - αναμενόμενες κυβερνητικές τακτικές.

Τι λέει, λοιπόν, να γίνει η «Αυτόνομη Παρέμβαση», μετά την απεργία της 17ης Μάη, αφού απορρίπτει τη συνέχεια και κλιμάκωση των αγώνων; Να ξεκινήσει ο διαβόητος «κοινωνικός διάλογος»; Και δε θα έχει τότε αυτός το χαρακτήρα του «εργαλείου εκτόνωσης της δυσαρέσκειας και μέσου πλαγιοκόπησης των συνδικάτων»; `Η, μήπως, στο βάθος του μυαλού της «βλέπει» τον ερχομό του καλοκαιριού ως «σανίδα σωτηρίας»; Αλλά, ακόμη κι αν προκρίνει το δρόμο του «κοινωνικού διαλόγου», γιατί απορρίπτει τη συνέχεια και κλιμάκωση των αγώνων; Μήπως, γνωρίζει κάποιον άλλο τρόπο - εκτός των αγώνων - που θα υποχρεώσει την κυβέρνηση στις όποιες, ουσιαστικές και όχι ανούσιες, υποχωρήσεις;


.

Τίτλοι για συμπεράσματα

Μέρες που είναι, κάποιες συγκρίσεις είναι χρήσιμες και αναπόφευκτες. Οι χτεσινοί πρωτοσέλιδοι τίτλοι, για παράδειγμα, προσφέρονται για συμπεράσματα. «Το Βήμα»: «Ποιοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν ως το τέλος του 2006», «Τα Νέα»: «Ποιοι γλιτώνουν από τις νέες ρυθμίσεις του Ασφαλιστικού - Συνταξιοδότηση έως το τέλος του 2006», «Ελεύθερος Τύπος»: «Ποιοι βγαίνουν στη σύνταξη ως το 2006», «Αδέσμευτος Τύπος» (Ρίζου): «Οδηγός για τη σύνταξη μέχρι το 2006»... Από την άλλη. «Ριζοσπάστης»: «Δράση τώρα! Ολοι στην απεργία της 17ης Μάη».

ΥΓ. Και για να μην αδικήσουμε ορισμένες από τις υπόλοιπες εφημερίδες, ιδού οι χτεσινοί τίτλοι τους: «Εθνος»: «Μετάθεση για 9.139 εκπαιδευτικούς», «Απογευματινή»: «Πού πάνε οι 9.139 καθηγητές και δάσκαλοι», «Ελευθεροτυπία»: «2 αλλαγές στο νόμο των ΤΕΙ», «Αυγή»: «Διχασμός στο υπουργείο Παιδείας για την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ»(!)...

Οι αναγνώστες βγάζουν τα συμπεράσματά τους.

Τα ερωτηματικά...

Την περασμένη Παρασκευή, 4 Μάη, το Γραφείο Τύπου της Νομαρχίας Κορινθίας έδωσε στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση, σχετικά με το θέμα της διώρυγας της Κορίνθου, με αρκετές ανακρίβειες και παντελώς αβάσιμες κριτικές στο ΚΚΕ και το «Ρ». Η απάντηση δόθηκε την ίδια μέρα από τον βουλευτή του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτη, με την ευκαιρία της περιοδείας του στην Κόρινθο. Ακολούθησε, επίσης, ανακοίνωση της ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ και δημοσίευμα του «Κυριακάτικου Ριζοσπάστη». Το Γραφείο Τύπου της Νομαρχίας Κορινθίας, όμως, όχι μόνο δεν προέβη -όπως όφειλε- σε κάποια διορθωτική κίνηση, αλλά και δεν απέσυρε την ανακριβή ανακοίνωσή του. Ετσι, τη Δευτέρα, τοπική εφημερίδα δημοσιεύει την ανακοίνωση αυτή και χωρίς να πάρει στο παραμικρό υπόψη της τις υπάρχουσες, ήδη, αποστομωτικές απαντήσεις -προς δόξα της... αντικειμενικής δημοσιογραφίας- αφιερώνει στο θέμα ένα ολόκληρο δίστηλο, με τίτλο «Ερωτηματικά για Ριζοσπάστη».

Αν νομίζουν, πως θα δημιουργήσουν με τέτοιες μεθόδους ερωτηματικά για το ΚΚΕ και το «Ριζοσπάστη» είναι βαθιά νυχτωμένοι...


Λαϊκή υπόθεση

Με το νομοσχέδιο της ψευτοανωτατοποίησης των ΤΕΙ - στην ουσία υποβάθμισης ΑΕΙ και ΤΕΙ - που βρίσκεται από χτες για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή το σχέδιό της για τη νέα αντιδραστική μεταρρύθμιση στην ανώτατη εκπαίδευση. Οσο και να προσπαθεί να πείσει για το αντίθετο, η αλήθεια δεν κρύβεται. Κινείται στη λογική που της υπαγορεύουν οι «προϊστάμενοί» της, το μεγάλο δηλαδή κεφάλαιο και τα συμφέροντά του. Το μοντέλο που θέλει να διαμορφώσει για την ανώτατη βαθμίδα της εκπαίδευσης συμβαδίζει με τις αναδιαρθρώσεις που επιβάλλει η καπιταλιστική παραγωγή και οικονομία.

Οι ελιγμοί του υπουργείου Παιδείας, με τον προσχηματικό διάλογο που έκανε με την ακαδημαϊκή κοινότητα και ο εμπαιγμός προς όλες τις πλευρές, ΑΕΙ και ΤΕΙ, δείχνουν ότι κύρια επιδίωξή του είναι, με διάφορα παζαρέματα και επιμέρους παραχωρήσεις, να περάσει το βασικό πυρήνα της πολιτικής της κυβέρνησης. Και αυτός δεν είναι άλλος από αυτά που προβλέπει η στρατηγικής σημασίας για το πολυεθνικό κεφάλαιο της Ευρώπης λεγόμενη δημιουργία «ευρωπαϊκού χώρου ανώτατης εκπαίδευσης», μέσα από την περιβόητη «Διακήρυξη της Μπολόνια». Αυτό, το λεγόμενο και εκπαιδευτικό Μάαστριχτ, αποτελεί μια βασική απαίτηση του κεφαλαίου και στοχεύει στη δημιουργία μιας μάζας φτηνού, μισοκαταρτισμένου εργατικού δυναμικού και μιας μικρής ελίτ πραγματικών επιστημόνων. Αυτό γίνεται με τη διάσπαση των σπουδών σε μικρής διάρκειας προπτυχιακών σπουδών, που θα αντιστοιχούν σε μια μέσου τύπου επαγγελματική εκπαίδευση, υποταγμένη στις άμεσες ανάγκες της καπιταλιστικής αγοράς και τη μετατόπιση σε ένα επόμενο επίπεδο της ουσιαστικής επιστημονικής γνώσης, σε μεταπτυχιακά και το διδακτορικό με υψηλά δίδακτρα, από όπου θα βγαίνει και η μικρότερη σε μέγεθος επιστημονική ελίτ που απαιτεί σήμερα η καπιταλιστική παραγωγή.

Οι όποιες τροποποιήσεις τελικά ενσωματωθούν στο νόμο, δεν αλλάζουν καθόλου και ούτε μπορούν να κρύψουν την κεντρική αυτή κατεύθυνση. Η διατήρηση του αναχρονιστικού διαχωρισμού σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, πανεπιστημιακής και τεχνολογικής κατεύθυνσης είναι δεδομένη. Η κυβέρνηση με την πολιτική που εφαρμόζει δεν μπορεί παρά να έχει «ένα το κρατούμενο», αυτή την αντιδραστική λογική. Οι έντονες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις που εκδηλώνονται τόσο στο χώρο των ΑΕΙ όσο και των ΤΕΙ, αν και από διαφορετικές αφετηρίες, δείχνουν ότι αυτή η πολιτική δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του εκπαιδευτικού δυναμικού, πολύ δε περισσότερο τις ανάγκες φοιτητών - σπουδαστών και των λαϊκών στρωμάτων.

Το κίνημα που έχει αναπτυχθεί στα πανεπιστήμια και τις σχολές, οι χτεσινές μαχητικές φοιτητικές διαδηλώσεις καταδεικνύουν την ανάγκη ενός άλλου δρόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση σε ρήξη με τη σημερινή εφαρμοζόμενη πολιτική. Ωστόσο αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο η ανάγκη να γίνει η Παιδεία υπόθεση του λαϊκού κινήματος. Πρώτα και κύρια των εργατών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, που χρυσοπληρώνουν την εκπαίδευση των παιδιών τους, από την κούνια μέχρι το πανεπιστήμιο, που βιώνουν τη μακρόχρονη διαδικασία για να βγουν τα παιδιά τους στην παραγωγή, που πονούν για τις συνέπειες της μαζικής ανεργίας που πλήττει τη νέα γενιά. Αυτά είναι «πολλά κρατούμενα» γιατί ο αγώνας είναι πραγματικά κοινός. Με τη σημερινή πάλη για την απόσυρση του νομοσχεδίου - απάτη πρέπει να ανοίγει και η προοπτική για ανατροπή της σημερινής πολιτικής και για δημιουργία ανώτατης εκπαίδευσης, ενιαίας, δημόσιας και δωρεάν, προσαρμοσμένης σε μια πραγματικά φιλολαϊκή ανάπτυξη, όπου και οι επιστήμες θα αξιοποιούνται για την πρόοδο των πολλών και όχι για τα υπερκέρδη των λίγων.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ


Αερολογίες...

Γρηγοριάδης Κώστας

«ΜΙΣΟ ΑΙΩΝΑ ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας χωρίς προηγούμενο έχει προσφέρει στην ευρωπαϊκή ήπειρο η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης»! Αυτό το είπε χτες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στο Ζάππειο και στις φιέστες που έγιναν εκεί για τα 20χρονα της Ελλάδας στην ΕΕ...

Αλήθεια, κ. πρωθυπουργέ, οι Σέρβοι, οι Κροάτες, οι Αλβανοί, οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ, οι Σλοβένοι, οι Κούρδοι, οι Παλαιστίνιοι, οι Ιρακινοί και διάφοροι άλλοι λαοί το γνωρίζουν αυτό; Στην Κύπρο το έχουν υπόψη τους οι Κύπριοι;

Τα 20 και πλέον εκατομμύρια άνεργοι, το 1 εκατομμύριο άστεγοι, οι οικονομικοί μετανάστες, τα δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν κάτω από το κατώτατο όριο φτώχειας, τα ξέρουν αυτά τα περί «ευημερίας χωρίς προηγούμενο»;

Εκτός αν εννοεί ο Κώστας Σημίτης ότι ...δεν είχαμε Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο μετά το Δεύτερο! Πάντως, αν έχουμε ποτέ, στην παγκόσμια ιστορία δεν πρόκειται να τον κάνουν οι ...Αλγερινοί ή οι Σενεγαλέζοι. Η Ευρωπαϊκή Ενωση (Αγγλία Γαλλία και Γερμανία, δηλαδή) θα τον κάνει και οι ΗΠΑ!

Οσο για κάτι «ιστορικά» αφιερώματα που είδαμε στη ΝΕΤ περί της ανάπτυξης της Ελλάδας από το 1981 και μετά, με τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα και τα σχετικά, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι «έλειπαν» όλως τυχαίως κάποιες άλλες αναφορές...

Ας πούμε ...στα συσσίτια στο Λαύριο, στους ανέργους της Βόρειας Εύβοιας και της Χαλκιδικής, στην ερήμωση της Ηπείρου, στις «προβληματικές», στην Πειραϊκή - Πατραϊκή και μην συνεχίσουμε καλύτερα, γιατί δε θα φτάσει η σελίδα!

Και τέλος πάντων εκεί στο ΠΑΣΟΚ αν ψάχνουν εσπευσμένα για ...οράματα μήπως και εμπνεύσουν κανέναν, ας αφήσουν καλύτερα τις μπλε σημαίες με τα κίτρινα αστεράκια, για να βρουν τίποτε άλλο. Αυτό ως όραμα ...δεν πιάνει εδώ!


Παπαγεωργίου Βασίλης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ