ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Μάη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΡΑ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ
Τιμή στους ήρωες του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα η πάλη ενάντια στο σύστημα που τρέφει το φασισμό

Κατάθεση στεφάνων στο «Μπλοκ 15» του στρατοπέδου Χαϊδαρίου και στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, στον τόπο θυσίας των 200 κομμουνιστών, πραγματοποίησε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας

Στα κελιά των μελλοθάνατων κομμουνιστών
Στα κελιά των μελλοθάνατων κομμουνιστών
Στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής και στο Μπλοκ 15 στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου βρέθηκε χτες, ανήμερα της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, καταθέτοντας στεφάνι προς τιμήν των 200 κομμουνιστών που εκτελέστηκαν την 1η Μάη 1944.

Στην Καισαριανή, ο Δημήτρης Κουτσούμπας συμμετείχε και σε εκδήλωση για την 9η Μάη. Μέλη των Κομματικών Οργανώσεων, φίλοι του Κόμματος, αντιστασιακοί με τα λάβαρα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ συγκεντρώθηκαν στο χώρο του Σκοπευτηρίου, τιμώντας τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης. Στην εκδήλωση συμμετείχε αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής, με επικεφαλής τον δήμαρχο και εκ νέου υποψήφιο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Ηλία Σταμέλο.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αφού κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τιμή στους ήρωες του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα. Συνεπής πάλη ενάντια στον φασισμό δεν είναι τα διάφορα προοδευτικά μέτωπα που προσπαθεί να στήσει ο κύριος Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ, προεκλογικά, τυχοδιωκτικά, προς άγραν ψήφων. Είναι η ενίσχυση, η προώθηση της κοινωνικής συμμαχίας ενάντια στα μονοπώλια, ενάντια στον καπιταλισμό, δηλαδή όλα αυτά που γεννούν και τρέφουν το φασισμό.

Γι' αυτό χρειάζεται ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ στη χώρα μας. Χρειάζεται ένα ισχυρό εργατικό κομμουνιστικό κίνημα σε όλες τις χώρες του κόσμου. Αυτή είναι και η καλύτερη τιμή στα εκατομμύρια των νεκρών που έδωσαν τη ζωή τους για τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών».

Το ΚΚΕ είναι το κόμμα της Αντίστασης

Στο «Μπλοκ 15» στο Χαϊδάρι
Στο «Μπλοκ 15» στο Χαϊδάρι
Στεφάνια στο Σκοπευτήριο κατέθεσαν επίσης, εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ο πρόεδρός της Χρήστος Τσιντζιλώνης και η Πρωτοβουλία Αποστράτων.

Τη σημασία της 9ης Μάη, κόντρα στην προσπάθεια διαστρέβλωσης της Ιστορίας, με πρώτο βιολί την ΕΕ, υπενθύμισε ο Γρηγόρης Τουγλίδης, αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, μιλώντας στην εκδήλωση. «Στη χώρα μας το ΚΚΕ ήταν ο οργανωτής, η ψυχή και ο αιμοδότης των αγώνων του λαού μας, ο οποίος συσπειρώθηκε στο ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ και αντιπάλεψε νικηφόρα τις φασιστικές ορδές απελευθερώνοντας την πατρίδα μας, με τεράστιες θυσίες όπως αυτή των 200 εκτελεσμένων κομμουνιστών, εδώ στο θυσιαστήριο της Καισαριανής», σημείωσε μεταξύ άλλων. «Το ΚΚΕ είναι το κόμμα της Αντίστασης και σήμερα αγωνίζεται και παλεύει για τα λαϊκά συμφέροντα», τόνισε, και προέτρεψε τους εργαζόμενους να το ενισχύσουν στις επερχόμενες εκλογές. Ιδιαίτερο κάλεσμα απηύθυνε στους αγωνιστές της Αντίστασης, στους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού, στους φίλους και απογόνους, στους επαναπατρισμένους πολιτικούς πρόσφυγες και τα παιδιά τους «να ενισχύσουν μαζικά το ΚΚΕ, τιμώντας έτσι και τους αγώνες των γονιών και των παππούδων και γενικότερα του λαού μας».

Στο «Μπλοκ 15» του στρατοπέδου Χαϊδαρίου

Νωρίτερα, ο Δ. Κουτσούμπας κατέθεσε στεφάνι στο «Μπλοκ 15» στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου, από τα κελιά του οποίου οδηγήθηκαν οι «200» στον τόπο της εκτέλεσης. Τον Δ. Κουτσούμπα συνόδευαν ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής Χαϊδαρίου, με επικεφαλής τον δήμαρχο και εκ νέου υποψήφιο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Μιχάλη Σελέκο καθώς και μέλη των Κομματικών Οργανώσεων της περιοχής. Στο χώρο τον υποδέχτηκε ο ταξίαρχος του στρατοπέδου.


«Τόπος θυσίας και μαρτυρίων των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, ορμητήριο και χαράκωμα του αγώνα για τη λευτεριά του λαού μας», αναφέρει η επιγραφή στην είσοδο του κτιρίου συνοψίζοντας τη σημασία του.

Ο Δ. Κουτσούμπας επισκέφτηκε τα κελιά στα οποία φυλακίστηκαν κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές. Βρέθηκε στην αίθουσα στην οποία περνούσαν την τελευταία τους νύχτα οι κρατούμενοι που την επόμενη μέρα θα αντιμετώπιζαν το εκτελεστικό απόσπασμα. Στάθηκε μπροστά στις τρεις λέξεις, γραμμένες στον τοίχο της φυλακής: «Βλέπε, Ακου, Σώπα».


Στην Καισαριανή
Στην Καισαριανή


ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τίμησε τον Μάη του '36 και την Αντιφασιστική Νίκη

Τη μνήμη των ηρωικών εργατών τον Μάη του '36 και τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών τίμησε χτες η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, καταθέτοντας στεφάνι στον τόπο θυσίας των εργατών του Μάη του '36, στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου.

Εκ μέρους του Κόμματος το στεφάνι κατέθεσε ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ, ο Λεωνίδας Στολτίδης, υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ, και ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Πολιτικό μνημόσυνο του Γ. Τσαρουχά

Στη συνέχεια, στις 12 μ., στα νεκροταφεία της Ευαγγελίστριας, η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ πραγματοποίησε εκδήλωση τιμής στον Γιώργη Τσαρουχά, δολοφονημένο στέλεχος του ΚΚΕ, βουλευτή της ΕΔΑ και μαχητή του αντιδικτατορικού αγώνα, που βρήκε μαρτυρικό θάνατο στη διάρκεια της χούντας.

Στον τάφο του στεφάνια κατέθεσαν εκπρόσωποι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, της ΕΔΥΕΘ και της ΟΓΕ.


ΠΑΜΕ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στον τόπο θυσίας των εργατών το Μάη του '36

Από την πορεία προς τη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου
Από την πορεία προς τη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου
Με συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου και πορεία μέχρι το χώρο των γεγονότων στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και τα σωματεία της πόλης τίμησαν χτες τον ηρωικό ξεσηκωμό των εργατών το Μάη του '36, καθώς και τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Στο χώρο στεφάνια κατέθεσαν το ΠΑΜΕ, το Σωματείο Καπνεργατών - Καπνεργατριών «Παγκαπνεργατικό», δεκάδες σωματεία και φορείς του λαϊκού κινήματος, η ΕΔΥΕΘ, η ΟΓΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.


Στο μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη

Εκδήλωση στο μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη στην Καλλιθέα, με την ευκαιρία της επετείου της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, διοργάνωσαν χτες τα Παραρτήματα Νέας Σμύρνης και Καλλιθέας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Καλλιθέας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Γ. Βακαλόπουλος. Στην εκδήλωση κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη - Απελευθερωτή, ενώ έγινε χαιρετισμός από τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org