ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Απρίλη 2019
Σελ. /24
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
 • Στον παλμό των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών της 10ης Απρίλη.
 • Τα ραντεβού των Μαθητικών Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Αττική.
 • Αρθρο: Ψευδοεπιστήμη και Αριστεία στη σύγκρουση των Φυσικών.
 • Μπροστά σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις εκπαιδευτικοί και μαθητές ενάντια στο νομοσχέδιο για το Λύκειο και την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Οι φοιτητές να κάνουν τη διαφορά ενισχύοντας την «Πανσπουδαστική ΚΣ»

Ανοίγουν σήμερα οι κάλπες των φοιτητικών και σπουδαστικών Συλλόγων σε όλη τη χώρα, όπου οι φοιτητές προσέρχονται για να εκλέξουν τα νέα τους Διοικητικά Συμβούλια.

Η μαζική συμμετοχή και η στήριξη στην «Πανσπουδαστική ΚΣ» σε όλη την Ελλάδα είναι μια πρώτη, μαζική απάντηση σε όλους όσοι θέλουν τη νεολαία αμέτοχη, τους φοιτητές συνένοχους, θεατές στη σαπίλα του αστικού πολιτικού συστήματος.

Η ενίσχυση της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» είναι η φοιτητική επιλογή για ζωντανούς, μαχητικούς φοιτητικούς Συλλόγους, που θα παλεύουν για τα σύγχρονα δικαιώματα των φοιτητών, θα βάζουν εμπόδια στην πολιτική κυβερνήσεων - ΕΕ - κεφαλαίου. Οι δεκάδες Σύλλογοι, εξάλλου, όπου η «Πανσπουδαστική ΚΣ» είναι πρώτη δύναμη τα τελευταία χρόνια, αυτό αποδεικνύουν με τη δράση τους, με τις κατακτήσεις που καταφέρνουν να έχουν στους αγώνες τους (π.χ. τη μη απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία, την εγγραφή όλων όσοι δικαιούνταν μετεγγραφή κ.ά.), με τον πλούτο των δραστηριοτήτων που αναπτύσσουν (εκδηλώσεις και επισκέψεις σχετικές με το αντικείμενο σπουδών, έκδοση περιοδικών, αθλητικές ομάδες, πολιτιστικά φεστιβάλ κ.ά.).

Η ψήφος στην «Πανσπουδαστική ΚΣ» κάνει τη διαφορά, στέλνει ισχυρό αγωνιστικό μήνυμα, βάζοντας στο στόχαστρο αυτούς που εκτελούν τα δικαιώματα των φοιτητών στις σπουδές και τη ζωή. Δίνει απάντηση στην κυβέρνηση, που από τη μια επιχειρεί να «χαϊδεύει τα αυτιά» της νεολαίας και από την άλλη τσακίζει τα ιδρύματα με την υποχρηματοδότηση και τις αναδιαρθρώσεις για επέκταση της επιχειρηματικότητας, ενώ υποδέχεται με ΜΑΤ και χημικά τις διεκδικήσεις των φοιτητών. Δίνει απάντηση και στη ΝΔ, που παρουσιάζει ως φάρμακο διά πάσαν νόσον τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενώ η παράταξή της στους φοιτητές, η ΔΑΠ (όπως εξάλλου και η ΠΑΣΠ), είναι πρωταγωνίστρια χρόνια στο έργο της διάλυσης του φοιτητικού κινήματος, της εκλογικής νοθείας, της αδρανοποίησης συλλόγων, της εξαγοράς και της διάβρωσης νεανικών συνειδήσεων. Κόντρα σε αυτά, η ενίσχυση της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» σημαίνει ότι οι φοιτητές διαμορφώνουν καλύτερους όρους μέσα στις σχολές για τον αγώνα τους για τα δικαιώματά τους.


Δικαίωμα ψήφου στις σημερινές εκλογές έχουν τα εγγεγραμμένα μέλη των Συλλόγων, που ψηφίζουν με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας. Την ευθύνη για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας και την έκδοση των αποτελεσμάτων έχει η Εφορευτική Επιτροπή που ορίζεται σε κάθε Σύλλογο. Για τα αποτελέσματα ισχύει το σύστημα της απλής αναλογικής και τα λευκά ψηφοδέλτια καταμετρούνται στα έγκυρα.

Το βράδυ, αφού κλείσουν οι κάλπες, στην ιστοσελίδα ekloges-spoudastes.gr θα αναρτώνται τα αποτελέσματα από κάθε Σύλλογο, μόλις τελειώνει η καταμέτρηση. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπαίνουν στην ιστοσελίδα με τα αποτελέσματα και μέσω συνδέσμου (link) από την ιστοσελίδα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (www.spoudastes.gr).Για τις προσπάθειες νοθείας από ΔΑΠ και ΠΑΣΠ

Τη στάση των δυνάμεων ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, που σε μια σειρά Συλλόγους κάνουν προσπάθεια να στήσουν μηχανισμούς νοθείας και διάλυσης των φοιτητικών εκλογών, καταγγέλλουν οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στα ΔΣ των Συλλόγων πανεπιστημίων της Αθήνας, μιλώντας με συγκεκριμένα στοιχεία:

 • «Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, από κοινού ΔΑΠ - ΠΑΣΠ κάνουν ενέργειες για να τινάξουν τις εκλογές του φοιτητικού συλλόγου στον αέρα, "ανακοινώνοντας" ότι θα διεξαχθούν εκτός σχολής. Και αυτά κόντρα στη θέληση εκατοντάδων φοιτητών που υπέγραψαν κείμενο διεκδίκησης για πραγματικές εκλογές του συλλόγου, μακριά από νοθείες και εκφυλισμό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με ευθύνη των ΔΑΠ - ΠΑΣΠ. Ενώ ερωτήματα γεννά η στάση των ΕΑΑΚ, που συμφώνησαν με τη ΔΑΠ να διεξαχθούν εκλογές σε κτίριο του ΟΠΑ όπου υπάρχουν security και κάμερες, χωρίς απαίτηση να απομακρυνθούν αυτά για να διεξαχθούν οι εκλογές.
 • Στο Πάντειο, ΔΑΠ και ΠΑΣΠ ψήφισαν από κοινού εκλογικό κανονισμό που ορίζει πως το σύνολο των δικών τους εκπροσώπων στην εφορευτική επιτροπή θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία! Προφανώς για να κόβουν και να ράβουν όπως θέλουν την εκλογική διαδικασία και τα αποτελέσματα.
 • Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και οι δύο επιμένουν οι κάλπες μετά την ψηφοφορία, αντί να σφραγιστούν και να ξεκινήσει η καταμέτρηση παρουσία εφορευτικής επιτροπής στο χώρο που διεξάχθηκαν οι εκλογές, να μεταφερθούν (από τη μία άκρη της Αθήνας στην άλλη) όλες μαζί σε άλλο χώρο και να πραγματοποιηθεί "ενιαία" καταμέτρηση διαφορετικών τμημάτων.
 • Η ΔΑΠ στις σχολές Οικονομικού, Πολιτικού και Νομικής του ΕΚΠΑ βρίσκοντας διάφορες "αφορμές" προσπαθεί και φέτος να τινάξει τις εκλογές των συλλόγων στον αέρα, απέχοντας και καλώντας σε "εκλογές - φιέστα" στο Ζάππειο. Την ώρα μάλιστα που υπάρχουν αποφάσεις Διοικητικών Συμβουλίων των συλλόγων για διεξαγωγή εκλογών στο κτίριο της σχολής τους και έχουν ήδη οριστεί εφορευτικές επιτροπές, ενώ κατατίθενται κανονικά οι υποψηφιότητες.
 • Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, η ΔΑΠ εδώ και μια βδομάδα κάνει προσπάθειες για εκλογές νοθείας. Μια βδομάδα πριν (!) τύπωσαν ψηφοδέλτια χωρίς να τα ελέγξει κανείς, έχουν συγκροτήσει κεντρική εφορευτική επιτροπή μόνο με τα μέλη της και απέχει από αυτή που έχει οριστεί από το σύνολο των υπόλοιπων παρατάξεων.

Η προσπάθειά τους να διαλύσουν τους συλλόγους μας θα πέσει στο κενό!

Τον μόνο που βολεύει οι φοιτητές να μην έχουν οργανωμένους και μαζικούς συλλόγους είναι τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τη ΝΔ, αφού θα μπορούν να σαρώνουν τα δικαιώματα των φοιτητών ανενόχλητοι!

Δεν τους κάνουμε τη χάρη!

Η δικαιολογημένη αποστροφή που υπάρχει απέναντι στη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ από την πλειοψηφία των φοιτητών να γίνει δύναμη για να ακυρώσουν τα σχέδιά τους, να τους ξηλώσουν από τα Διοικητικά Συμβούλια των συλλόγων μας. Είναι στο χέρι των φοιτητών να ισχυροποιήσουν τους συλλόγους τους, συμμετέχοντας στις εκλογές και ψηφίζοντας μαζικά τα ψηφοδέλτια της "Πανσπουδαστικής ΚΣ".

Είναι στο χέρι μας να κάνουμε τη διαφορά!

Στις 10 Απρίλη ψηφίζουμε "Πανσπουδαστική ΚΣ":

 • Για να μετατρέψουμε τους συλλόγους μας σε όπλα ενάντια σε κυβερνήσεις - ΕΕ - μεγαλοεπιχειρηματίες και όχι σε παραμάγαζά τους!
 • Για να έχουμε εκπροσώπους αγωνιστές, μπροστάρηδες στον αγώνα για μόρφωση - δουλειά - ζωή και όχι "τύπους" που στήνουν καριέρες στις πλάτες των φοιτητών».Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org