ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Μάχη επιβίωσης δίνουν και φέτος οι μικρομεσαίοι αγρότες

Τα οξυμένα προβλήματα, που παραμένουν με τη νέα κυβέρνηση, συζητήθηκαν σε σύσκεψη στον Παλαμά Καρδίτσας

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη
Τα παλιά και νέα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες εξαιτίας της ΚΑΠ και γενικότερα της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, συζητήθηκαν στη σύσκεψη εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων και αγροτών, που οργάνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου Παλαμά.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος εκπρόσωποι 20 αγροτικών συλλόγων από χωριά του νομού και πολλοί αγρότες, οι οποίοι εξέφρασαν την αγωνία αν θα μπορέσουν να ξεκινήσουν τη νέα καλλιεργητική περίοδο, καθώς ο αγροτικός κόσμος δεν έχει τα χρήματα που απαιτούνται για την προμήθεια των απαραίτητων καλλιεργητικών μέσων και εφοδίων, οι τιμές των οποίων παραμένουν σε δυσθεώρητα ύψη.

Ενημερώνοντας για τα αποτέλεσμα της συνάντησης που είχε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ, επεσήμανε ότι δεν υπήρξε καμία δέσμευση από την κυβέρνηση, τόσο για τα αιτήματα που σχετίζονται με τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ όσο και για το φορολογικό και τις άλλες αγροτικές διεκδικήσεις.

«Η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ», είπε, «συνεχίζει την ίδια πολιτική της προηγούμενης, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τους μνημονιακούς νόμους και τις δεσμεύσεις της ΕΕ, παρά το γεγονός ότι είναι γνώστες των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος, καθώς ο σημερινός πρωθυπουργός και νυν κυβερνητικά στελέχη τα προηγούμενα χρόνια είχαν επισκεφθεί τα μπλόκα».

Σημειώνοντας ότι η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ φέρνει απώλειες της τάξης του 50-60% στις ενισχύσεις των αγροτών της Καρδίτσας έως το 2019 και κυρίως των βαμβακοπαραγωγών, τόνισε ότι «η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει αυτή την Κοινή Αγροτική Πολιτική και σε καμία περίπτωση δε συζητούνται αλλαγές, γεγονός που οδηγεί σταδιακά στην ισοπέδωση των αγροτών που διαθέτουν μικρό και μεσαίο κλήρο».

Σε ό,τι αφορά το φορολογικό, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει για φέτος τη μνημονιακή πρόβλεψη για φορολόγηση των αγροτών από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%, οδηγώντας τον αγροτικό κόσμο σε οικονομική ασφυξία, ενώ λεπτομερή ενημέρωση για το θέμα έκανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Φοροτεχνικών Ν. Καρδίτσας, Γ. Παπαδημητρίου, ο οποίος κάλεσε τους αγρότες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με το ΦΠΑ, καθώς από φέτος ισχύει η τριμηνιαία υποβολή του και θα πρέπει το επόμενο διάστημα να διευθετήσουν τις υποχρεώσεις τους για το πρώτο τρίμηνο.

Συζήτηση στη σύσκεψη έγινε και για το θέμα της πιστοποίησης για την ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων και εκφράστηκε η αντίθεση των αγροτών στην υποχρέωση πληρωμής για παράβολο και σεμινάρια από ιδιώτες, ενώ ιδιαίτερα απασχόλησαν τα ζητήματα και τα προβλήματα της κτηνοτροφίας.

Πλαίσιο άμεσων αιτημάτων

Στη σύσκεψη καθορίστηκε πλαίσιο επτά άμεσων αιτημάτων, που θα σταλεί ως υπόμνημα στα αρμόδια υπουργεία και στα κόμματα, με το οποίο οι Αγροτικοί Σύλλογοι της περιοχής ζητούν:

  • Με το υπάρχον φορολογικό σύστημα και ύστερα από την άρνηση του υπουργού να αλλάξει το καθεστώς τη φετινή χρονιά, απαλλαγή από τη φορολόγηση για τα πρώτα 2.500 ευρώ εισοδήματος και της φορολογίας των ενισχύσεων.
  • Να μην ισχύσουν οι περικοπές των ενισχύσεων με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ (15% φέτος) και να επανέλθουν στα επίπεδα του 2013.
  • Να δοθούν άτοκα καλλιεργητικά δάνεια στους αγρότες με ευνοϊκούς όρους.
  • Να περιοριστεί το κόστος παραγωγής, μέσω της παροχής αφορολόγητου πετρελαίου και μειωμένου ηλεκτρικού ρεύματος κατά 50%, καθεστώς το οποίο ισχύει για τους εφοπλιστές. Να καταβληθούν τα ποσά του ΕΦΚ πετρελαίου.
  • Να υλοποιηθεί το μέτρο της εκπαίδευσης - πιστοποίησης για την ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων αλλά δωρεάν, από φορείς του υπουργείου χωρίς την καταβολή παράβολων. Να μην πληρώσουν παράλληλα οι αγρότες νέα χαράτσια τύπου «ΚΤΕΟ» για τα ψεκαστικά μηχανήματα.
  • Να δοθούν οι εξισωτικές αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους με βάση τις βοσκήσιμες εκτάσεις του 2012. Οι ενισχύσεις να δίνονται με γνώμονα το ζωικό κεφάλαιο και όχι τους βοσκότοπους. Να αποζημιωθούν για τις απώλειες που υπέστησαν από τον καταρροϊκό πυρετό και να ληφθούν μέτρα για την καταπολέμησή του.
  • Να μην ισχύσουν τα στενά χρονικά περιθώρια για τις αιτήσεις του ΟΣΔΕ και να γίνονται δωρεάν στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.
Απεργοσπασία από σωματεία του Εμπορίου στις Σέρρες

Να μη συμμετέχουν στην απεργία που έγινε την Κυριακή 5 Απρίλη, για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας, αποφάσισαν σε κοινή τους συνεδρίαση οι διοικήσεις των σωματείων εργαζομένων σε Εμπορικά - Επαγγελματικά και Πολυκαταστήματα και Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Σερρών.

Στη συνεδρίαση, που πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 30/3, καταρχήν φρόντισαν να μην προσκληθεί ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ. Στη συνέχεια, αποφάσισαν να συμμετέχουν στην απεργία μόνο οι συνδικαλιστές των δύο σωματείων, χρησιμοποιώντας δικαιολογίες του τύπου «η απεργία είναι άκαιρη τη στιγμή αυτή», «να περιμένουμε τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης για την κατάργηση του Ν. 4117/2013 που απελευθερώνει την κυριακάτικη αργία» κ.ά.

Οπως επίσης καταγράφεται στην απόφαση τους, «με την ανασφάλεια που επικρατεί στον ιδιωτικό τομέα και το φόβο της ανεργίας, δεν πρέπει να παρακινούμε διαρκώς τους εργαζόμενους σε απεργιακές κινητοποιήσεις» και οι συνδικαλιστές «πρέπει να συνάδουμε με το κλίμα της εποχής και να μην εξωθούμε τους συναδέλφους σε κινδύνους».

Με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Σερρών του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την απόφασή αυτή ως «κατάπτυστη αλλά και ιδιαιτέρως αποκαλυπτική για το ποιόν του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού». Σημειώνει ακόμα ότι: «Ο κυβερνητικός συνδικαλισμός μετά την υπονόμευση των απεργιών, των αγώνων και των συλλογικών διαδικασιών του κινήματος, τους κοινωνικούς διάλογους, την μετατροπή των σωματείων σε παραμάγαζα, τη συνειδητή απαξίωση της έννοιας του συνδικαλισμού "ανεβαίνει" τώρα επίπεδο και προχώρα στην ανοιχτή απεργοσπασία.

Εκθετη και υπόλογη είναι και η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σερρών, μιας και πρόεδρος του ενός σωματείου είναι ο Γραμματέας του ΕΚΣ. Είναι ώρα οι συνάδελφοι του κλάδου να βγάλουν συμπεράσματα για τους εργατοπατέρες του ΕΚΣ και το ρόλος τους. Συνειδητά και μαζικά να τους γυρίσουν την πλάτη ενισχύοντας αποφασιστικά τις ταξικές δυνάμεις και το ΠΑΜΕ».

Δεν κατασκευάζει νέο κτίριο το ΙΚΑ Λάρισας

Να μην κατασκευαστεί νέο σύγχρονο και λειτουργικό κτίριο του ΙΚΑ στο ιδιόκτητο οικόπεδό του (οδός Ασκληπιού) στη Λάρισα αποφάσισαν, τελικά, η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΙΚΑ. Σε ανακοίνωση - καταγγελία, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας επισημαίνει ότι είναι απαράδεκτο το ΙΚΑ και το ΠΕΔΥ να πληρώνουν 500.000 ευρώ περίπου ετησίως για ενοίκια σε ακατάλληλα για τις ανάγκες τους κτίρια, να έχει ξοδευτεί μεγάλο ποσό για την μελέτη του έργου και να μην προχωρά στην κατασκευή του νέου κτιρίου, που θα εξυπηρετούσε όλες τις ανάγκες των άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένων. Το ΕΚΛ απαιτεί να σταματήσει κάθε σκέψη και ενέργεια για μετεγκατάσταση του ΙΚΑ σε άλλο ενοικιαζόμενο κτίριο. Να δημοπρατηθεί άμεσα και να κατασκευαστεί ένα σύγχρονο κτίριο που θα στεγάσει όλες τις υπηρεσίες του ΙΚΑ, όπως είχε αποφασισθεί και εξαγγελθεί από την διοίκηση του ΙΚΑ, στο ιδιόκτητο οικόπεδο του Ιδρύματος στην συμβολή των οδών Ασκληπιού και Ηπείρου.

Απλήρωτοι και το Πάσχα στην Ειδική Αγωγή

Απλήρωτοι θα περάσουν το Πάσχα οι εργαζόμενοι στα ΝΠΙΔ Ειδικής Αγωγής, στους οποίους οφείλονται μισθοί τριών έως επτά μηνών. Το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ) προχώρησε σε κινητοποίηση την περασμένη βδομάδα στο υπουργείο Εργασίας, θέτοντας το πρόβλημα, για το οποίο ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί λύση. Σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο τονίζει: «Και αυτό το Πάσχα οι εργαζόμενοι στα ΝΠΙΔ Ειδικής Αγωγής θα το περάσουν λιτά ...καθώς παρά τις πιέσεις μας δεν δόθηκε έκτακτη επιχορήγηση και ως εκ τούτου παραμένουμε απλήρωτοι από 3 μέχρι και 7 μήνες. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν ανταποκρίθηκε ούτε καν στο αίτημά μας για συνάντηση πριν το Πάσχα ώστε να μας δοθούν απαντήσεις στα φλέγοντα ζητήματα του χώρου (άμεση πληρωμή των εργαζομένων, απολύσεις, να σταματήσουν να πληρώνουν οι γονείς, προστασία των ανέργων ΑμεΑ και έκτακτο επίδομα για τα ΑμεΑ)».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org