ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ξεκινά τις διαγραφές φοιτητών σύμφωνα με το νόμο - πλαίσιο

Σε εφαρμογή του αντιδραστικού νόμου - πλαισίου για τη διαγραφή φοιτητών που έχουν πολλά χρόνια φοίτησης ή δεν έχουν εγγραφεί σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα προχωρά το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η Γεωπονική απευθύνεται μέσω των μέσων ενημέρωσης στους «παλιούς» φοιτητές της και τους ενημερώνει ότι «βάσει του νέου ισχύοντος νόμου όσοι φοιτητές δεν έχουν εγγραφεί στις γραμματείες του πανεπιστημίου, μέχρι τις 21 Μαρτίου 2012 χάνουν τη φοιτητική τους ιδιότητα»!

Με λίγα λόγια η Γεωπονική ...καλεί τους «παλιούς» (γενικά) φοιτητές να εγγραφούν μέχρι τις 21 Μάρτη, για να ξεκινήσει μετά την ...εκκαθάριση των καταλόγων της, «πετώντας» έξω φοιτητές που διέκοψαν τις σπουδές τους για διάφορους λόγους. Επίσης, στην ιστοσελίδα της Γεωπονικής υπάρχουν ανακοινώσεις για τους «κανονικούς» (όπως τους αναφέρει) και τους «επί πτυχίω» φοιτητές και τονίζεται ότι μέχρι τις 21 Μάρτη πρέπει ηλεκτρονικά να εγγραφούν ή να ανανεώσουν την εγγραφή τους, ενώ επισημαίνεται ότι εάν δεν γίνει ανανέωση εγγραφής σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα, ο φοιτητής διαγράφεται αυτοδικαίως απ' το πανεπιστήμιο, πράγμα που επίσης προβλέπεται από το νέο νόμο - πλαίσιο.

Πρακτικά το πανεπιστήμιο δηλώνει ότι ξεκινάει την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου που προβλέπουν διαγραφές φοιτητών. Σε μια περίοδο που τσακίζεται το λαϊκό εισόδημα, είναι πολλοί περισσότεροι πια οι φοιτητές που αναγκάζονται να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους και αυτοί οι φοιτητές, ουσιαστικά από τις διατάξεις του νόμου, σπρώχνονται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους. Με πρόσχημα τους «αιώνιους φοιτητές» μπαίνουν στο στόχαστρο οι εργαζόμενοι φοιτητές. Να σημειώσουμε πως στο νόμο υπάρχει διάταξη για τους εργαζόμενους φοιτητές, που προβλέπει καθεστώς μερικής φοίτησης. Ομως, για να επιβεβαιώσουν οι φοιτητές ότι δουλεύουν πρέπει «αποδεδειγμένα να εργάζονται τουλάχιστον 20 ώρες την εβδομάδα». Αλλά όταν η μαύρη, ανασφάλιστη, αλλά και η ελαστική εργασία είναι το κυρίαρχο καθεστώς για τους φοιτητές, η «απόδειξη» ότι εργάζονται 20 ώρες τη βδομάδα είναι σχεδόν ανέφικτη.

Σύμφωνα με το νόμο (στις μεταβατικές διατάξεις) όσοι φοιτητές, στο τέλος του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, συμπληρώνουν διάρκεια ίση ή μεγαλύτερη του «διπλάσιου αριθμού εξαμήνων από όσα απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών προσαυξανόμενης κατά δύο εξάμηνα, θεωρείται ότι έχουν απολέσει αυτοδικαίως τη φοιτητική ιδιότητα από τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2013-2014». Επίσης, όσοι στο τέλος της χρονιάς έχουν φοίτηση ίση ή μεγαλύτερη του αριθμού εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου, «προσαυξανόμενης κατά τέσσερα εξάμηνα, θεωρείται ότι έχουν απολέσει αυτοδικαίως τη φοιτητική ιδιότητα από τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2014-2015». Οι φοιτητές που έχουν συμπληρώσει στο τέλος της χρονιάς διάρκεια φοίτησης μικρότερη απ' αυτή που απαιτείται για λήψη πτυχίου χάνουν τη φοιτητική τους ιδιότητα όταν συμπληρώσουν χρόνο φοίτησης διπλάσιο απ' τον απαραίτητο αριθμό εξαμήνων. Γενικά, εκτός των μεταβατικών διατάξεων ο νόμος αναφέρει πως οι φοιτητές πρέπει να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στον ελάχιστο χρόνο που ορίζεται (π.χ. 4 χρόνια) συν άλλα τέσσερα εξάμηνα.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Ορίζουν πάλι εκλογές για συμβούλια διοίκησης

Την Τετάρτη 14 Μάρτη ορίστηκαν εκλογές σε Αριστοτέλειο, Πάντειο, Παν. Πάτρας και Ιωαννίνων

Επιμένει η κυβέρνηση στη διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, παρά το γεγονός ότι ήδη δύο φορές αναβλήθηκαν κάτω από τη μαζική αγωνιστική αντίδραση, διδασκόντων, εργαζομένων και φοιτητών που δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα για να μην εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο. Προχθές η οργανωτική επιτροπή, ανακοίνωσε εκ νέου τη διεξαγωγή των εκλογών, την επόμενη Τετάρτη 14 Μάρτη στο κτίριο της Σχολής Νομικών Οικονομικών Πολιτικών Επιστημών (ΝΟΠΕ).

Τη Δευτέρα θα συνεδριάσουν τα ΔΣ του ΕΣΔΕΠ, των διοικητικών υπαλλήλων και των συλλόγων φοιτητών προκειμένου να αποφασίσουν πώς θα αντικρούσουν την νέα προσπάθεια διεξαγωγής των εκλογών.

Στο μεταξύ κλιμακώνονται οι διώξεις σε βάρος των συνδικαλιστών για τις κινητοποιήσεις που είχαν πραγματοποιήσει ενάντια στο νόμο - πλαίσιο και είχαν ως αποτέλεσμα τις δύο προηγούμενες αναβολές των εκλογών για το συμβούλιο διοίκησης. Την επόμενη εβδομάδα, καλούνται στα δικαστήρια οι πανεπιστημιακοί, εκλεγμένοι στο ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου ΔΕΠ του ιδρύματος και ο Πρόεδρος του ΔΣ του συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων, προκειμένου να απολογηθούν ως αυτεπαγγέλτως μηνυόμενοι, για «διατάραξη οικιακής ειρήνης», «παράνομη βία», «παράνομη κατακράτηση», «υπεξαγωγή εγγράφων». Θυμίζουμε ότι με εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης είχε δοθεί εντολή για σχηματισμό δικογραφίας για την κινητοποίηση που είχε πραγματοποιηθεί στις 8 Φλεβάρη του 2012 και είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή της συνεδρίασης της εφορευτικής επιτροπής των εκλογών.

Εκλογές για συμβούλια Διοίκησης έχουν οριστεί για την Τετάρτη 14 Μάρτη και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Πάτρας και στο Ιωαννίνων (στα δυο τελευταία είχε ξαναεπιχειρηθεί για να γίνουν εκλογές αλλά είχαν αναβληθεί λόγω κινητοποιήσεων).

Στο μεταξύ, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου, αν οι εκλογές δεν πραγματοποιηθούν για οποιονδήποτε λόγο, ορίζεται νέα ημερομηνία μέσα στις επόμενες 30 μέρες κι όχι μέσα στις επόμενες τρεις μέρες όπως όριζε η προηγούμενη σχετική υπουργική απόφαση.

Κινητοποίηση στην Καλλιθέα

Αποφασισμένοι να σταθούν εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης μαθητών που αγωνίζονται, σε κάθε τιμωρία μαθητή, επειδή διεκδικεί τα δικαιώματά του δήλωσαν χτες εκπρόσωποι της Λαϊκής Επιτροπής Καλλιθέας και εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ, στη συγκέντρωση που έκαναν στο 4ο Λύκειο Αγ. Νικολάου στην Καλλιθέα. Αφορμή ήταν η τιμωρία μαθητή, μέλους του 15μελούς του σχολείου, ο οποίος κατήγγειλε πιέσεις από την πλευρά των εκπαιδευτικών απέναντι στους μαθητές στις πρόσφατες κινητοποιήσεις τους.

Με τη συγκέντρωση, στάλθηκε το μήνυμα ότι οι μαθητές που διεκδικούν συλλογικά και οργανωμένα δεν είναι μόνοι. Εχουν στο πλευρό τους τις ταξικές δυνάμεις, όλους εκείνους που αντιπαλεύουν σε όλες της τις εκφράσεις την πολιτική που στερεί δικαιώματα και θέλει το λαό υποταγμένο.

Εκδήλωση

Ο Σύλλογος Γυναικών Παλλήνης - Γέρακα - Ανθούσας διοργανώνει εκδήλωση, με αφορμή την κυβερνητική προσπάθεια νομιμοποίησης των ναρκωτικών, αύριο Κυριακή, στις 6 μ.μ. στο Οινοποιείο Πέτρου (Λεωφ. Μαραθώνος 170). Ομιλητής ο Παναγιώτης Κατηφές, μέλος του ΕΣΥΝ.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ναρκωτικά και οι θέσεις του ΚΚΕ

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του Κεντρικού Τομέα του ΚΚΕ πραγματοποιεί ημερίδα με θέμα: «Ναρκωτικά και οι θέσεις του ΚΚΕ», την Τετάρτη 21 Μαρτίου, στις 6 το απόγευμα, στο Αμφιθέατρο του 9.84 (Τεχνόπολις Γκάζι).

«Οι θέσεις και η πρόταση του ΚΚΕ» θα παρουσιαστούν από τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Τοξικοεξάρτηση - νόσος ή κοινωνικό φαινόμενο» είναι το θέμα που θα αναλύσει η Ιλιάνα Ναζεντιάδου, ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια, μέλος γραμματείας του ΕΣΥΝ.

Για τις «θεραπευτικές προσεγγίσεις για την εξάρτηση και κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών - "Στεγνά" προγράμματα», θα μιλήσει ο Πέτρος Τριάντος, κοινωνικός ανθρωπολόγος στον τομέα Ερευνας του ΚΕΘΕΑ.

Για «τα ναρκωτικά ως μέσο κοινωνικού ελέγχου και χειραγώγησης της νεολαίας» θα μιλήσει ο Παναγιώτης Κατηφές, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ.

Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση και προβολή βίντεο.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Σύσκεψη μαθητών ΕΠΑΛ

Σε σύσκεψη για τη συγκρότηση Γραμματείας Επαγγελματικών Λυκείων καλεί το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας όλους τους μαθητές των ΕΠΑΛ, τα 5μελή και τα 15μελή τους. Η σύσκεψη προγραμματίζεται για το επόμενο Σάββατο, 17 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ. στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας (Πατησίων 252). Το ΣΑΣΑ καλεί τους μαθητές των ΕΠΑΛ να στείλουν το δικό τους μήνυμα. Να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή, να συντονίσουν και να οργανώσουν τον αγώνα τους στο πλάι του ταξικού εργατικού κινήματος, του ΠΑΜΕ.

Σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Κοινή σύσκεψη φοιτητών και μαθητών με στόχο το συντονισμό της πάλης διοργανώνουν η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκη, σήμερα Σάββατο, στις 5 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Στο σχετικό κάλεσμά του το ΜΑΣ σημειώνει: «Συμφέρον μας είναι ένα σχολείο που δε θα εξοντώνει αλλά θα μορφώνει. Ενα Πανεπιστήμιο που δε θα βγάζει φτηνούς και ευέλικτους εργάτες, αλλά επιστήμονες στην υπηρεσία του λαού. Να παλέψουμε συντονισμένα για τη Λαϊκή Παιδεία των αναγκών μας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ