ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Μάρτη 1996
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ "Ρίζο"

Καίει η αλήθεια

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΨΥΛΛΑΣ,Θεσσαλονίκη: Γιατί αρνούνται να γράψουν την ιστορία της τρανής και αθάνατης ΕΑΜικής Εθνικής μας Αντίστασης; Γιατί φοβούνται ότι θα βγει όλη η αλήθεια; Και η αλήθεια, ως γνωστόν, καίει. Ολοι μας μαθαίνουμε την ιστορία μας - από την αρχαιότητα μέχρι την Επανάσταση του '21 - από τα σχολικά μας χρόνια. Γιατί, λοιπόν, τα παιδιά τώρα να μη διδαχτούν και τα ονόματα των ιδρυτών της νέας Φιλικής Εταιρείας, του ΕΑΜ; Γιατί να μη μάθουν τα ονόματα των πολιτικών ηγετών του ΕΑΜ και των άλλων ηγετών του ΕΛΑΣ, που έγραψαν ιστορία και τέλος θυσιάστηκαν για τη λευτεριά της πατρίδας μας. Γιατί να μην αναφέρονται και οι ανώνυμοι αγωνιστές, στελέχη και απλοί μαχητές, που έδωσαν τη ζωή τους στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα του λαού; Πρέπει να γράψουν ότι ο κύριος κορμός του ΕΑΜ ήταν το ΚΚΕ. Μήπως γι' αυτό αρνούνται να γράψουν την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης;

Εγκατάλειψη των κτηνοτρόφων

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ,πρόεδρος Κοινότητας Σιδηροκάστρου Μεσσηνίας: Ζούμε από κοντά, εμείς εδώ στην επαρχία, τον αγώνα που κάνουν οι κτηνοτρόφοι με την παραγωγή του γάλακτος. Εγκατάλειψη από παντού και απογοήτευση των ανθρώπων που υπηρετούν και στηρίζουν την κτηνοτροφία της χώρας μας.

Γιατί οι ειδικοί εμπειρογνώμονες του υπουργείου Γεωργίας δεν ασχολούνται στην πράξη με την παραγωγή, το κόστος και, στη συνέχεια, τη διαμόρφωση της τιμής ασφαλείας; Ο νέος υπουργός Γεωργίας απαιτείται να δει το όλο θέμα πολύ σοβαρά και να σταθεί δίπλα στους κτηνοτρόφους, τους αγρότες, ώστε να προστατευτεί η παραγωγή τους και συγχρόνως και η εθνική μας οικονομία.

Οι κάθε αρμόδιοι έχουν ευθύνη για τα ζωτικά προβλήματα και την αγωνία των ηρώων της υπαίθρου, έχουν χρέος να επαγρυπνούνε, γιατί οι νέοι της επαρχίας, όταν βλέπουν αυτήν την κατάσταση, θα τα εγκαταλείψουν όλα και θα αναζητήσουν αλλού την τύχη τους.

"Οποιος δε θέλει να ζυμώσει..."

Κ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ,Ν. Ιωνία (Αττική): Στην αντιπροσωπεία των συνταξιούχων, που τον επισκέφτηκαν, ο υπουργός Εργασίας κ. Γιαννόπουλος, υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει τα αιτήματά τους, αλλά ζήτησε να του δώσουν καιρό 15 μέρες!

Παράξενα πράγματα. "Οποιος δε θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει"! Δεν μπορείτε να μας κοροϊδεύετε πια κ. Γιαννόπουλε. Το πήραν χαμπάρι ακόμη και οι ψηφοφόροι σας. Ολα αυτά που ακούμε χρόνια ολόκληρα "θα το συζητήσουμε", "θα δούμε", "υπομονή" κτλ. είναι "προφάσεις εν αμαρτίαις"!. Οσο βρίσκεται η χώρα μας δεμένη, με τις υπογραφές σας, στη λυκοφωλιά των Μάαστριχτ και ΕΕ, έτσι θα μας κοροϊδεύετε, πότε σαν κυβέρνηση και πότε σαν αντιπολίτευση....

Εάν δεν είναι έτσι όπως τα λέω, να το αποδείξετε.

"Κου Κλουξ Κλαν" κατά των Τσιγγάνων

Κύριε Διευθυντή

Φρίκη, ντροπή και ιερή αγανάκτηση δοκιμάσαμε το βράδυ της 20/2/96, όταν αντικρύσαμε το ρεσιτάλ θηριωδίας της ντόπιας "Κου Κλουξ Κλαν" σε βάρος των Τσιγγάνων του Ασπροπύργου. Και ήταν, λέει, παρόντες στο όργιο αυτό της κτηνωδίας και τρεις εισαγγελείς..

Μα, επιτέλους, υπάρχει δικαιοσύνη σ' αυτόν εδώ τον τόπο; Είμαστε χριστιανοί εμείς; Είμαστε δημοκράτες; Είμαστε πολιτισμένοι άνθρωποι; Οταν, με πρόσχημα τη σύλληψη κάποιων κακοποιών, κακοποιούμε, στο πρόσωπο αθώων ανθρώπων, κάθε έννοια δικαίου και ηθικής; Και μάλιστα εκείνων, που περισσότερο απ' όλους τους άλλους έχουν ανάγκη απ' τη συμπάθεια και τη συμπαράστασή μας...

Αλήθεια, το κράτος θα αποζημιώσει τους Τσιγγάνους για την καταστροφή των παραπηγμάτων και των οικοσκευών τους; Και ποιος θα μπορέσει ποτέ να σβήσει από τα μάτια των αθώων παιδιών τις εικόνες της φρίκης, που, με πυρωμένο σίδερο, χάραξε στην ψυχή τους η ορδή των κουκουλοφόρων;

Κατηγορούν τους Τσιγγάνους ότι συγκαλύπτουν τους κακοποιούς. Αλλα αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για τους συναδέλφους και τους προϊσταμένους των... κουκουλοφόρων. Οι οποίοι, όχι μόνο εκ των υστέρων, με τα φαρισαϊκά "ναι μεν, αλλά", αλλά και εμπρόθετα και προκαταβολικά φροντίζουν κυριολεκτικά να τους ...κουκουλώνουν. Με αποτέλεσμα να κακοποιούν και να διασύρουν το σύνολο των συναδέλφων τους και να παρασύρουν το λαό να βλέπει στα πρόσωπα όλων τους εκπροσώπους της απανθρωπιάς και της βαρβαρότητας των ολίγων...

Ιδιαίτερα, μάλιστα, η προσπάθεια του πολιτικού προϊσταμένου της κουκουλοφόρας αγριότητας, να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, υπογραμμίζει το γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι, όχι μόνο υπουργοί Δημόσιας Τάξης δεν μπορούν να είναι, αλλά ούτε και μακρινοί της ...Γείτονες!!

Με τιμή

Παπα - ΗΛΙΑΣ ΥΦΑΝΤΗΣ

Ασέβεια στην κοινή γνώμη

Για τις τελευταίες εξελίξεις και την κρίση στο Αιγαίο, θα 'θελα, σαν απλός Ελληνας πολίτης, να εκφράσω βαθιά αγανάκτηση για όσα δηλώνουν καθημερινά η κυβέρνηση και στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ολοι αυτοί χωρίς ίχνος σεβασμού απέναντι στην κοινή γνώμη, νομίζουν πως απευθύνονται σε κάφρους ή τριτοκοσμικούς... Τέτοια κρίση αξιών δεν ξαναϋπήρξε τα τελευταία χρόνια. Τα πάντα ξεπουλιούνται, αδιαφορώντας για το μέλλον της χώρας μας. Οι αναίσθητοι και υποτελείς πολιτικοί άνδρες, κυβερνητικοί και αντιπολιτευόμενοι, το μόνο που ξέρουν να κάνουν, είναι να χειροκροτούν τους αρχηγούς τους στη Βουλή, προκαλώντας αίσθημα αηδίας σε μας τους απλούς ανθρώπους.

Απαράδεκτη ήταν η στάση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, στο χειρισμό της υπόθεσης της βραχονησίδας Ιμια. Η υποτέλειά τους έχει φτάσει σε τέτοια κατάπτωση. Κατάντησαν πιόνια του ξένου παράγοντα... Οσο για τον κ. Εβερτ, που επιδόθηκε και σε φιλοπόλεμα κηρύγματα, το έκανε για να εξασφαλίσει ψήφους. Οι πολιτικοί που κυβερνούν καλά θα κάνουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μη ρίχνουν το μπαλάκι στους στρατιωτικούς.

Πλανώνται, όμως, όλοι πλάνην οικτράν. Το 1996 δεν είναι 1946. Ας το πάρουν χαμπάρι. Ο λαός τους κατάλαβε!

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΣ

Παλιά Σφαγεία Θήβας

Οι αρμόδιοι απαντούν

Ιδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ)

Κύριε Διευθυντά

Με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας σας στις 10/2/96 με τίτλο "Οι επιτροπές του ΙΚΑ", όπου ο επιστολογράφος σας Αντώνης Μανούσος απευθύνει τη διαμαρτυρία του προς τις υπηρεσίες του Ιδρύματός μας, η Διοίκηση του ΙΚΑ επιθυμεί να σας γνωρίσει τα εξής:

Το ΙΚΑ δεν είναι δυνατό να καταβάλει το υπόλοιπο ποσό για τις δαπάνες νοσηλείας της συζύγου του, Ρεβέκκας, δεδομένου ότι η σύμβαση που έχει συνάψει με το "ΑΠΟΛΛΩΝΕΙΟ" Θεραπευτήριο αφορά μόνο καρδιοχειρουργικά και οφθαλμολογικά περιστατικά. Επομένως, όλα τα υπόλοιπα έξοδα βαρύνουν τον ασφαλισμένο.

Το Γραφείο Τύπου

Εκάς οι βέβηλοι!

Εμείς, οι απλοί αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, που βιώσαμε τη βια, την τρομοκρατία, το θάνατο, στα "πέτρινα χρόνια" της Κατοχής, του Εμφυλίου και της ψυχροπολεμικής εποχής, τραγουδώντας τους στίχους του μπάρμπα - Κώστα Βάρναλη, σφίγγουμε τη γροθιά μας από αγανάκτηση στους λασπολόγους - συκοφάντες μιας εφημερίδας της επαρχίας, που θέλησαν να σπιλώσουν την ακτινοβολία του μεγάλου μας ποιητή και στοχαστή.

Εντολοδόχοι της "νέας τάξης πραγμάτων" αμαυρώνουν, με το να συκοφαντούν έναν καταξιωμένο δημιουργό, την ακτινοβολία του ελληνικού πολιτισμού.

Ο μεγάλος αυτός δάσκαλος των Γραμμάτων έχει κατακτήσει επάξια την ψυχή μας και καμιά κακοήθεια δεν είναι δυνατόν να μας επηρεάσει αρνητικά.

Σαν ιδρυτικό μέλος, της Πνευματικής Εστίας Βύρωνα που είμαι, μαζί με τον αείμνηστο συγγραφέα Μιχάλη Παπαϊωάννου, πραγματοποιήσαμε μια εκδήλωση για τον Κώστα Βάρναλη, στην αίθουσά της, με μεγάλη επιτυχία.Διαμαρτύρομαι για το διασυρμό του και προτείνω στα Πνευματικά Σωματεία να προγραμματίσουν μια Παναθηναϊκή Εκδήλωση Μνήμης στον μεγάλο μας ποιητή σε αίθουσα της Αθήνας, που θα αποτελεί και μια απάντηση του λαού προς στους συκοφάντες. "Εκάς οι βέβηλοι"!

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΑΣ

Βύρωνας

Κουράγιο Ράικο

Ο ΝΙΚΟΣ ΝΤΑΜΠΙΚΗΣ,από τη Λάρισα, μας γράφει για τη συνάντηση που είχε στο τρένο Λάρισα - Αθήνα με ένα Βούλγαρο που εγκατέλειψε την πατρίδα του, το Μπουργκάς (Πύργο), για να βρει δουλιά στην Ελλάδα. Ράικο τ' όνομά του, που ύστερα από τόσα χρόνια άνετης και ξέγνοιαστης ζωής στην ηρεμία και γαλήνη της μέχρι προχτές σοσιαλιστικής Βουλγαρίας, ακολούθησε η εθνική συμφορά. Ο Ράικο διηγήθηκε με λεπτομέρειες το "χτες" και το "σήμερα" της Βουλγαρίας και τους λόγους που τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει προσωρινά τον τόπο του και να 'ρθει στη φιλόξενη Ελλάδα.

"Και συλλογιζόμενος - γράφει ο Νταμπίκης - υπέθετα πόσοι τέτοιοι άνθρωποι δεν πήραν το δρόμο της προσφυγιάς ανά τον κόσμο". "Χωρίς αγώνα - μου είπε - δε γίνεται τίποτα. Μόνο με την πάλη μας μπορούμε να ανατρέψουμε την κατάσταση".

Φτάνοντας στην Οινόη αποχαιρετίστηκα με τον Ράικο, που πήρε το δρόμο για τη Χαλκίδα κι εγώ για την Αθήνα. "Ωρα σου καλή Ράικο, καλή χρονιά και

καλή πατρίδα", του λέω, με τη σκέψη πως θα εξοικονομήσει τα προς το ζην γι' αυτόν και την οικογένειά του, αναπολώντας πάντα το παρελθόν της σοσιαλιστικής Βουλγαρίας.

Κουράγιο κι υπομονή Ράικο. Εχει ο καιρός γυρίσματα...

Mε πρόσχημα τη σύλληψη κάποιων κακοποιών, κακοποιείται, στο πρόσωπο αθώων ανθρώπων και ιδιαίτερα παιδιών, κάθε έννοια δικαίου και ηθικής



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ