ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Μάρτη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Χιλιάδες είπαν «όχι» στον Μπους

Την ίδια ώρα που ο φονιάς περιοδεύει στην περιοχή, εκδήλωση αλληλεγγύη στην Μπολιβαριανή Βενεζουέλα στη γειτονική Αργεντινή

Στο Σάο Πάολο από την αγωνιστική «υποδοχή» του δολοφόνου

Associated Press

Στο Σάο Πάολο από την αγωνιστική «υποδοχή» του δολοφόνου
ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ - ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Χιλιάδες Βραζιλιάνοι στο Σάο Πάολο, στο Πόρτο Αλέγκρε και σε άλλες πόλεις της Βραζιλίας ένωσαν τις φωνές τους και τις δυνάμεις στις εξαιρετικά μαχητικές και μαζικές διαδηλώσεις, με μοναδικό στόχο να παραδώσουν στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Ου. Μπους το μήνυμα του βραζιλιάνικου λαού: «Εξω δολοφόνε!». Ανάλογη υποδοχή στον Μπους προετοιμάζουν για σήμερα χιλιάδες Ουρουγουανοί που θα έχουν στο πλευρό τους και λαϊκές οργανώσεις της Αργεντινής που θα ταξιδέψουν στο Μοντεβίδεο, για να λάβουν μέρος στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την εξαήμερη περιοδεία Μπους σε Βραζιλία, Ουρουγουάη, Κολομβία, Γουατεμάλα και Μεξικό.

Οι διαδηλώσεις στη Βραζιλία ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί της Πέμπτης, παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος έφτασε το απόγευμα -τοπική ώρα - οπότε και κορυφώθηκαν οι κινητοποιήσεις, με κορυφαίες τις κινητοποιήσεις που έγιναν στο Σάο Πάολο, πόλη επίκεντρο της επίσκεψης Μπους. Μαζικές οργανώσεις, πολιτικά κόμματα της Αριστεράς, το Κίνημα των Ακτημόνων κατήγγειλαν την ιμπεριαλιστική πολιτική και αξίωσαν να τερματιστεί ο πόλεμος στο Ιράκ, να σταματήσει η αιματοχυσία στη Μέση Ανατολή, τα βασανιστήρια που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και η οικονομική ανισότητα στον κόσμο, ενώ πολλά πανό χαρακτήριζαν τον Μπους «υπ' αριθμόν 1 Εχθρό της Ανθρωπότητας».

Στις διαδηλώσεις σημειώθηκαν και μικρής έκτασης επεισόδια, όπου η αστυνομία έκανε μαζική χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση.

Εν τω μεταξύ, όσον αφορά στην επίσκεψη Μπους ήταν μάλλον «επιτυχής», καθώς χτες αργά η Βραζιλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες επισφράγισαν τη συνεργασία τους, υπογράφοντας μνημόνιο συνεργασίας, με στόχο να προωθήσουν τη βιοαιθανόλη στην παγκόσμια αγορά, καθορίζοντας κοινά τεχνικά πρότυπα. Οι δύο χώρες, από κοινού παράγουν το 70% της βιοαιθανόλης παγκοσμίως.

«Πρόκειται για μια πραγματικά στρατηγική συνεργασία», τόνισε ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, αφού ξενάγησε τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους σε μια μονάδα αποθήκευσης βιοαιθανόλης της εταιρείας Petrobras, καταλήγοντας ότι «το μνημόνιο αυτό είναι η απάντησή μας στη μεγάλη ενεργειακή πρόκληση του 21ου αιώνα». Ωστόσο, αυτές οι προσεγγίσεις του Λούλα με την αμερικανική κυβέρνηση συναντά έντονες επικρίσεις από δυνάμεις του λαϊκού κινήματος, που ξέρουν ότι η πολιτική αυτή μπορεί να οδηγήσει σε δεσμά πολύμορφης εξάρτησης.

Τσάβες: «Το χρυσό βραβείο υποκρισίας»

Σχεδόν σε παράλληλο χρόνο ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες πραγματοποιούσε επίσκεψη στην Αργεντινή, όπου υπέγραψε από κοινού με τον Πρόεδρο της Αργεντινής Νέστορ Κίρσνερ πακέτο 11 συμφωνιών ενίσχυσης της συνεργασίας στον οικονομικό και επιστημονικό τομέα, όπου τόνισαν και οι δύο «θα είναι προς όφελος των λαών μας».

Ο Πρόεδρος Ούγο Τσάβες αναμενόταν χτες να μιλήσει σε μεγάλη συγκέντρωση που διοργάνωσαν οι Μητέρες της Πλατείας Μάη (μητέρες αγνοούμενων των στυγνών δικτατοριών) και πολλές άλλες λαϊκές οργανώσεις σε στάδιο του Μπουένος Αϊρες. Λίγο νωρίτερα, απαντώντας στην πρόκληση του Μπους, που σε δηλώσεις πριν την αναχώρησή του είχε τονίσει ότι η πολιτική του Ούγο Τσάβες θα οδηγήσει τη χώρα στην καταστροφή, ο Πρόεδρος Τσάβες πρότεινε ότι θα πρέπει να του απονεμηθεί «το χρυσό βραβείο υποκρισίας».

«Πρέπει να δώσετε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ το χρυσό μετάλλιο της υποκρισίας, γιατί τώρα δηλώνει ότι ανησυχεί για τη φτώχεια στη Λατινική Αμερική», δήλωσε ο Τσάβες στους δημοσιογράφους προσθέτοντας: «Τώρα ανακαλύπτει, μετά από τόσα χρόνια, ότι υπάρχει φτώχεια στη Λατινική Αμερική, για την οποία μάλιστα η αμερικανική αυτοκρατορία είναι ο κύριος υπεύθυνος».

Το Σάββατο, ο Τσάβες έχει προγραμματίσει επίσκεψη στη Βολιβία, όπου θα μεταβεί σε περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες και σύμφωνα με τις πληροφορίες θα προσφέρει οικονομική βοήθεια για την ανακούφισή τους.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΕΝΤΕ ΚΟΥΒΑΝΩΝ
Δικαίωμα η επίσκεψη των συγγενών

ΑΒΑΝΑ.--

Μια νέα διεθνή καμπάνια αλληλεγγύης με τους πέντε Κουβανούς πατριώτες, που πάνω από 8 χρόνια βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ επειδή ξεσκέπασαν τα τρομοκρατικά σχέδια αντικουβανικών ομάδων στις ΗΠΑ, ξεκίνησε την Πέμπτη 8 Μάρτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας και θα ολοκληρωθεί στις 14 Μάη - ημέρα που γιορτάζουν οι μητέρες - από τη Διεθνή Επιτροπή για την Απελευθέρωση των Πέντε.

Καθ' όλη τη διάρκεια της φυλάκισής τους, παραβιάζονται κατακόρυφα τα δικαιώματα των πέντε Κουβανών και των οικογενειών τους. Αποτελεί συστηματική πρακτική η άρνηση έκδοσης βίζας στους γονείς, συζύγους και παιδιά τους από την αμερικανική κυβέρνηση. Χαρακτηριστικά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι σύζυγοί του Ρενέ Γκονζάλες και του Χεράρντο Ερνάντες έχουν επανειλημμένα δεχτεί την άρνηση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να τους εκδώσει βίζα. Σημειώνεται ότι η σύζυγος του Ρενέ, Ολγα Σαλανουέβα δεν έχει επισκεφθεί τον άντρα της για 6 χρόνια, ενώ η Αντριάνα Πέρες, σύζυγος του Χεράρδο δεν έχει καταφέρει να τον επισκεφθεί από την ημέρα της σύλληψής του. Και οι δύο γυναίκες, έχουν ζητήσει την έκδοση βίζας 7 φορές, και κάθε φορά, η κυβέρνηση των ΗΠΑ τις έχει απορρίψει.

Η Διεθνής Επιτροπή για την Απελευθέρωση των Πέντε, με τη νέα αυτή καμπάνια απαιτεί την άμεση έκδοση βίζας στην Αντριάνα Πέρες και στην Ολγα Σαλανουέβα, ζητά από το διεθνή Τύπο να αναφερθεί στις παραβιάσεις που δέχονται οι δύο γυναίκες, ζητά την αποστολή μηνυμάτων στην Κοντολίζα Ράις απαιτώντας την έκδοση βίζας, καθώς και τη δημοσιοποίηση του αγώνα των πέντε Κουβανών και των οικογενειών τους.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Νομιμοποίηση των αμβλώσεων

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Με συντριπτική πλειοψηφία, οι βουλευτές της Πορτογαλίας ψήφισαν υπέρ της νομιμοποίησης των αμβλώσεων μέχρι την 10η βδομάδα της κύησης, σχεδόν έναν μήνα μετά το δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε στη χώρα, όπου το 59,3% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ. Μέχρι τώρα, οι αμβλώσεις επιτρέπονταν μέχρι την 12η βδομάδα μόνο και εφόσον βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή της γυναίκας ή επρόκειτο για δυσμορφία του εμβρύου, με αποτέλεσμα να οδηγούνται πολλές γυναίκες σε παράνομες αμβλώσεις. Σύμφωνα με οργανώσεις γυναικών, κάθε χρόνο περίπου 10.000 γυναίκες εισάγονται σε νοσοκομεία λόγω επιπλοκών από παράνομες αμβλώσεις.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα πρέπει να επικυρωθεί από τον Πρόεδρο της χώρας και να καταχωρηθεί στα επίσημα κυβερνητικά έγγραφα, ενέργειες που υπολογίζεται ότι μπορούν να διαρκέσουν μερικούς μήνες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ