ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Στοιχεία για τη στάση της αστυνομίας μετά την επίθεση στο «Συνεργείο»

Με την κατάθεση του μάρτυρα Παναγιώτη Τσαφολόπουλου, που συμμετείχε στις δραστηριότητες του στεκιού «Συνεργείο» της Ηλιούπολης, του χώρου που δέχτηκε επίθεση από «τάγμα εφόδου» της Χρυσής Αυγής στις 10 Ιούλη 2013, συνεχίστηκε χτες η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης.

Ο μάρτυρας έκανε λόγο για την ανοχή της ομάδας Δίας της αστυνομίας και κυρίως την προκλητική στάση και τις απειλές προς τα μέλη του «Συνεργείου» από μέλη της ομάδας Δέλτα, αμέσως μετά την επίθεση του μηχανοκίνητου «τάγματος εφόδου» της Χρυσής Αυγής. «Οι αστυνομικοί της ομάδας Δίας ήταν αδιάφοροι, της ομάδας Δέλτα προκλητικοί», είπε στο δικαστήριο. Να θυμίσουμε ότι 2 μηχανές της ομάδας Δίας συνόδευαν τους χρυσαυγίτες και δεν έκαναν τίποτα για να αποτρέψουν την επίθεση. «Ναι, ήταν παρούσα η Δίας. Ηταν μπροστά στα επεισόδια και ήταν απλά απαθής. Αυτό που άκουσα είναι πως αυτοί λέγανε ότι όταν είναι 50 μηχανάκια κι αυτοί είναι μόνο 2 μηχανάκια Δίας, δεν μπορούν να κάνουν κάτι. Ενώ μπορούσαν να καλέσουν ενισχύσεις. Οι αστυνομικοί της ομάδας Δέλτα, που ήρθαν μετά, προκαλούσαν με χειρονομίες. Εγώ τους είπα να φύγουν κάποια στιγμή. Στοχοποιήθηκα κιόλας», είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του αναπληρωτή εισαγγελέα, είπε ότι «υπάρχουν θύλακες μες στην αστυνομία που δεν τους καταστέλλουν αυτούς (σ.σ. τους χρυσαυγίτες)».

Σε ερώτηση γιατί δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη αστυνομικών, είπε ότι φοβάται, «έχω παιδί» είπε χαρακτηριστικά.

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι οι περίοικοι ήταν αυτοί που σημείωσαν τις πινακίδες των μηχανών των χρυσαυγιτών και τις κατέθεσαν στην αστυνομία.

Σε ερώτηση του αναπληρωτή εισαγγελέα για το αν ήταν κάποιος επικεφαλής και ποιος έδωσε εντολή, ο μάρτυρας είπε: «Δεν ξέρω. Ξέρω από κουβέντες περίοικων ότι είδαν τον Λαγό σε αυτοκίνητο και είδα και τον Μίχο σε φωτογραφία, πάνω σε μηχανή».

Να σημειωθεί ότι προσκομίστηκαν σχετικές φωτογραφίες από την Πολιτική Αγωγή και ο μάρτυρας ανέφερε ποιος τράβηξε τις φωτογραφίες και πως κυκλοφόρησαν και στο διαδίκτυο. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε: «Αυτονόητο είναι ότι, αφού ήταν εκεί ο Λαγός και ο Μίχος, όλα γίναν με τη σύμφωνη γνώμη της Χρυσής Αυγής».

Κατέθεσε ότι η επίθεση έγινε γιατί το «Συνεργείο» ήταν ιδεολογικά απέναντι από τη φασιστική Χρυσή Αυγή. «Εδραιώνεται με τη βία η Χρυσή Αυγή (...) και μετά γνωστοποιούν τις θέσεις τους. (...) Με τη βία, με τις επιθέσεις εναντίον μεταναστών, εναντίον κομμουνιστών, εναντίον λαϊκών αγορών (...) η επίθεση μοιάζει με εκίνους στους ψαράδες, με εκείνη στο ΠΑΜΕ»...

Ο Π. Τσαφολόπουλος βρέθηκε στον χώρο αμέσως μετά την επίθεση, αφού τον κάλεσε ο γιος του στο τηλέφωνο και του είπε ότι ομάδα της Χρυσής Αυγής «με μηχανάκια, με λοστούς και κράνη μπήκαν μέσα στο "Συνεργείο" και πως χτυπήθηκε ένας στο πόδι, ένας στο χέρι αλλά υπάρχει και άλλος, περισσότερο χτυπημένος. Αργότερα, από πολλές κουβέντες έμαθα ότι ήταν μια μαζική επίθεση από μέλη της Χρυσής Αυγής με μηχανάκια με κράνη και ξύλα. Πετάξαν και φυλλάδια και φώναζαν "αίμα τιμή Χρυσή Αυγή". Ηταν κομβόι με πολλές μηχανές δικάβαλες» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «ήταν παρατεταγμένες».

Περιγράφοντας στο δικαστήριο τι αντίκρισε όταν έφτασε στο «Συνεργείο» είπε: «Ηταν εκεί καμιά εκατοστή άτομα. Περίοικοι, άτομα από τον χώρο, άτομα από άλλους πολιτιστικούς φορείς, άτομα που ασχολούνται με τα κοινά, διάφοροι. Μπήκα στον χώρο για λίγο, είδα σπασμένη την πόρτα, τα τζάμια σπασμένα, πεταμένα όλα, αναποδογυρισμένα, ένα βίντεο σπασμένο, ποτήρια, εν ολίγοις ο χώρος ήταν βανδαλισμένος»...

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΠΡΕΣΠΩΝ
Ενας ακόμα κερδοφόρος τομέας επενδύσεων

Η διαχείριση των υδάτινων πόρων στο σημερινό πλαίσιο γίνεται παράγοντας αντιθέσεων και ανταγωνισμών μεταξύ των αστικών τάξεων (φωτ. η λίμνη Πρέσπα)
Η διαχείριση των υδάτινων πόρων στο σημερινό πλαίσιο γίνεται παράγοντας αντιθέσεων και ανταγωνισμών μεταξύ των αστικών τάξεων (φωτ. η λίμνη Πρέσπα)
Ψηφίστηκε χτες επί της αρχής από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η κύρωση συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Αλβανίας, Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής «για την Προστασία και Αειφόρο Ανάπτυξη της Περιοχής του Πάρκου Πρεσπών», η οποία κατατέθηκε με μορφή νομοσχεδίου από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, επεσήμανε ότι από το άρθρο 2 κιόλας του νομοσχεδίου δίνεται το στίγμα του σκοπού της συμφωνίας. Στο άρθρο αυτό αναφέρεται ότι η συμφωνία θα λάβει υπόψη της τα διεθνή και ευρωπαϊκά κρατούντα. Γι αυτό άλλωστε στην κύρωση συμμετέχει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα ευρωπαϊκά κρατούντα και πρότυπα, επεσήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, είναι η εφαρμογή 60/2000, «η οποία μετατρέπει το νερό από αγαθό σε εμπόρευμα και οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση, σε αύξηση του κόστους του νερού για όλο το λαό και για την αγροτική παραγωγή. Μια οδηγία, την οποία εμείς τότε την είχαμε καταψηφίσει. Δείτε τι κάνατε εσείς η σημερινή κυβέρνηση σε κείνη την οδηγία, γι' αυτούς ακριβώς τους λόγους. Γιατί ιδιωτικοποιεί και μετατρέπει σε εμπόρευμα το νερό». Η «διαχείριση των υδάτων - πρόσθεσε - έχει μεγάλη γεωστρατηγική σημασία», γιατί «αποτελεί παράγοντα αντιθέσεων και ανταγωνισμών μεταξύ των αστικών τάξεων στις περιοχές που υπάρχουν διασυνοριακά ή συνοριακά ποτάμια, λίμνες, παράκτια νερά, τα οποία δε γνωρίζουν σύνορα. Αυτό ακριβώς το ζήτημα χρησιμοποιείται και ως πρόφαση για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, το ζήτημα της διαχείρισης του νερού, δηλαδή».

Τόνισε ότι «στα Βαλκάνια τα προβλήματα αυτά που συνδέονται με τους υδάτινους πόρους και το περιβάλλον είναι έντονα». Πρόσθεσε ότι σε αυτό το πλαίσιο δεν μπορεί να γίνεται λόγος για «ορθολογική διαχείριση των υδάτων που θα αποτελούσε προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, την εξασφάλιση των υγιεινών συνθηκών διαβίωσης των λαών και της προστασίας του περιβάλλοντος σε όφελος των λαών της περιοχής και όχι των αστικών τάξεων». Δεν μπορεί να γίνεται λόγος για νερό - κοινωνικό αγαθό, όταν κυριαρχούν οι στρατηγικές επιλογές της άρχουσας τάξης και της ΕΕ που υπηρετούν όλες οι αστικές κυβερνήσεις, όπως είναι και η σημερινή.

Από τα αστικά κόμματα εκφράστηκε μια γενική συμφωνία, παρά τις διάφορες επιφυλάξεις, όπως για παράδειγμα η ερώτηση από το Ποτάμι για το με τι όνομα «υπογράφει η ΠΓΔΜ τη συμφωνία» και άλλα παρόμοια. Ετσι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ επιφυλάχτηκαν. Ενωση Κεντρώων, Ποτάμι υπερψήφισαν, ενώ η ΧΑ καταψήφισε γιατί δεν συμφωνεί με τα όσα προβλέπονται για την αστυνόμευση και τη φύλαξη του Πάρκου.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τις θέσεις του Κόμματος για το Κυπριακό

Εκδήλωση με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για το Κυπριακό» διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Κύπρου του ΚΚΕ, με ομιλητή τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., στη Δημοσιογραφική Εστία (Λεωφόρος ΡΙΚ 12, Λευκωσία).

ΤΕ ΗΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για το 20ό Συνέδριο

Τη Δευτέρα 13 Φλεβάρη στις 7 μ.μ., στον Πύργο, στο θέατρο «Απόλλων», η ΤΕ Ηλείας του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική εκδήλωση με σύνθημα «Συζητάμε, προχωράμε, ισχυροποιούμε το ΚΚΕ!» και θέμα: «Πολιτικές εξελίξεις - οι Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 20ό Συνέδριο του Κόμματος». Θα μιλήσει ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΚΟ Δυτικής Ελλάδας του Κόμματος.

ΤΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση με αφορμή τη Μάχη της Φλώρινας

Την Κυριακή 12 Φλεβάρη, στις 11 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο Φλώρινας, η ΤΕ Φλώρινας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με αφορμή τη μάχη του ΔΣΕ στη Φλώρινα (12 Φλεβάρη 1949). Στην εκδήλωση θα γίνει παρουσίαση των Θέσεων για το 20ό Συνέδριο του Κόμματος από τον Θανάση Χαστά, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσουν πορεία και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των μαχητών του ΔΣΕ στη Φλώρινα.

Παρουσίαση των Θέσεων στην Καλαμπάκα

Σήμερα Παρασκευή, στις 7 μ.μ, στο ΚΑΠΗ Καλαμπάκας (δίπλα στο ΚΤΕΛ), η ΚΟ Καλαμπάκας του ΚΚΕ καλεί σε σύσκεψη - συζήτηση για την παρουσίαση των Θέσεων της ΚΕ για το 20ό Συνέδριο του Κόμματος. Την παρουσίαση θα κάνει ο Αχ. Καταρτζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org