ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διάβημα διαμαρτυρίας για τις συνδικαλιστικές διώξεις

Αντιπροσωπεία του Κόμματος συναντήθηκε χτες με τον υπουργό Δικαιοσύνης

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής το μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, Χρήστο Κατσώτη, έκανε χτες διάβημα διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, για το θέμα των διώξεων σε βάρος συνδικαλιστών και άλλων αγωνιστών. Μετά τη συνάντηση, ο Χρ. Κατσώτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Επισκεφθήκαμε σήμερα τον υπουργό Δικαιοσύνης, τον κ. Αθανασίου, και του θέσαμε το ζήτημα των διώξεων εναντίον των συνδικαλιστών, εναντίον αγωνιζόμενων εργαζομένων, αγροτών, μαθητών, που είναι προκλητικές και που έχουν βέβαια σαν σκοπό να υποταχθεί το κίνημα στις επιλογές της κυβέρνησης. Θέσαμε, λοιπόν, το ζήτημα ότι οι ευθύνες είναι σημαντικές, είναι πολιτικές, γιατί η δικαιοσύνη έχει στόχο να καταδικάζει τις κινητοποιήσεις, τους αγώνες, να δημιουργεί κλίμα φόβου και τρομοκρατίας προκειμένου να περνάει η αντιλαϊκή πολιτική.

Βέβαια αυτό δεν μπορεί να κάμψει τους αγώνες των εργαζομένων, των αγροτών, των αυτοαπασχολουμένων, των μαθητών, ωστόσο, όμως, κάναμε αυτήν την παρέμβαση και απαιτήσαμε να σταματήσουν αυτές οι διώξεις σε βάρος του αγωνιζόμενου λαού συνολικά.

Ο υπουργός άκουσε με προσοχή όσα του θέσαμε για συγκεκριμένες διώξεις που έχουν γίνει σε βάρος συνδικαλιστών και είπε πως θα τις εξετάσει. Είναι βέβαια πολύ προκλητικές σε βάρος των αγώνων, ορισμένες διώξεις δικάζουν ακόμη και ιδέες.

Εμείς θεωρούμε ότι αυτές οι διώξεις πρέπει να σταματήσουν. Το κίνημα θα πρέπει να τις αντιμετωπίσει μαχητικά, αποφασιστικά, μαζικά και δεν πρέπει να κάνει πίσω από τους αγώνες, που πρέπει να συγκεντρώνουν όλο και περισσότερες δυνάμεις για να μπουν εμπόδιο στην αφαίρεση δικαιωμάτων, σ' αυτή την κατακρήμνιση όλων των δικαιωμάτων, των μισθών, των συντάξεων, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, του λαού».

Νέες δίκες συνδικαλιστών

Στο πλαίσιο της «βιομηχανίας» των συνδικαλιστικών διώξεων που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία, στις 17 Δεκέμβρη δικάζονται στον Πειραιά στελέχη των σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, γιατί το 2009 συμμετείχαν στην οργάνωση και την περιφρούρηση απεργίας την οποία το δικαστήριο χαρακτήρισε παράνομη και καταχρηστική. Επίσης, στις 20 Δεκέμβρη επαναλαμβάνεται η δίκη των 35 συνδικαλιστικών στελεχών του ΠΑΜΕ, για την κινητοποίηση που έκαναν τον περασμένο Γενάρη στο υπουργείο Εργασίας.

Χτες, τέλος, ναυτεργάτες και κάτοικοι της Θάσου διοργάνωσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Λιμεναρχείο στο Λιμένα, για να καταγγείλουν τη «βιομηχανία» διώξεων που έχει στηθεί από τις ναυτιλιακές εταιρείες, σε συνεργασία με την λιμενική αρχή και την Εισαγγελία Καβάλας, σε βάρος των αγωνιζόμενων ναυτεργατών και άλλων εργαζομένων του νησιού.

Η συγκέντρωση οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Λαϊκής Επιτροπής Θάσου. Την ώρα της κινητοποίησης, στο Λιμεναρχείο του Λιμένα κατέθεταν οι 25 ναυτεργάτες και άλλοι εργαζόμενοι, ανάμεσά τους και η δημοτική σύμβουλος Θάσου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Χαρίκλεια Κυριαζίδου, που κατηγορούνται για παρακώλυση συγκοινωνιών, επειδή συμμετείχαν στην απεργία και στην περιφρούρησή της στις 31 Γενάρη και 1 Φλεβάρη του 2013.

Παλεύουν για την υπογραφή Συμβάσεων

Από παλιότερη κινητοποίηση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων
Από παλιότερη κινητοποίηση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων
Σε συγκέντρωση για τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων σε Ξενοδοχεία, Επισιτισμό και Ζαχαρώδη, καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, την Πέμπτη 12/12, στις 5 μ.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος. Θα ακολουθήσει πορεία προς τα γραφεία της Ενωσης των ξενοδόχων και τη ΓΣΕΒΕΕ.

Επίσης, πανελλαδική σύσκεψη για να συζητηθεί η μάχη της Σύμβασης και τα άλλα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους του κλάδου, διοργανώνει η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο, την Κυριακή 15/12 στις 11 π.μ., στην Αθήνα, στην αίθουσα του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Αττικής (οδός Γλάδστωνος 3, Ομόνοια 10677, στοά Φέξη, 7ος όροφος). Καλεί σωματεία, συνδικαλιστές και εργαζόμενους να συμμετάσχουν.

Τέλος, σε στάση εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία Τύπου, την Πέμπτη 12/12, από τις 7 π.μ. έως τις 11 π.μ., με απόφαση της Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθήνας. Ο στόχος που θέτει το σωματείο είναι να αξιοποιηθεί η στάση εργασίας για να γίνουν συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς με θέμα τις επόμενες αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης, που να προβλέπει τουλάχιστον ό,τι προέβλεπε η προηγούμενη.

Τον απέβαλαν επειδή μοίραζε ανακοινώσεις!

Η διεύθυνση της Επαγγελματικής Σχολής (ΕΠΑΣ) του ΟΑΕΔ στο Καλαμάκι τιμώρησε με τριήμερη αποβολή σπουδαστή, επειδή μοίρασε στους συμμαθητές του την ανακοίνωση του Συνδικάτου Οικοδόμων, συμμετέχοντας σε περιοδεία του Συνδικάτου στη σχολή, την περασμένη Πέμπτη.

Η περιοδεία του τοπικού παραρτήματος ενόχλησε ένα συγκεκριμένο καθηγητή, ο οποίος δεν περιορίστηκε στην προσπάθεια να την εμποδίσει, επικαλούμενος τον εσωτερικό κανονισμό της σχολής, αλλά επιδίωξε και την «παραδειγματική» τιμωρία του σπουδαστή. Η αποβολή του προκάλεσε αντιδράσεις από τους σπουδαστές, που διαμαρτυρήθηκαν στο διευθυντή τόσο για τη δίωξη του συναδέλφου τους, για την απαγόρευση της δράσης των σωματείων και τα σοβαρά προβλήματα που έχουν στη σχολή και στην πρακτική τους.

Παρέμβαση για το ζήτημα έκανε τηλεφωνικά στη διοίκηση του ΟΑΕΔ ο Θανάσης Γκώγκος, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος του ΔΣ του ΟΑΕΔ.

Τροπολογία του ΚΚΕ, για να σταματήσουν τα αγροτοδικεία

Τροπολογία - προσθήκη σε σχέδιο νόμου της κυβέρνησης «προκειμένου να μπει ένα τέρμα στις συνεχιζόμενες μαζικές ποινικές διώξεις και, σε πολλές περιπτώσεις, στις καταδίκες εκατοντάδων μικρομεσαίων αγροτών και άλλων εργαζομένων που κινητοποιούνται για την ικανοποίηση δίκαιων αιτημάτων τους, καθώς και όσων συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις και διαμαρτύρονται για την επιβολή δυσβάσταχτων διοδίων», επανακατέθεσε το ΚΚΕ.

Στην Αιτιολογική Εκθεση της τροπολογίας, με τον τίτλο «Εξάλειψη του αξιοποίνου των φερομένων ως αδικημάτων κατά τις αγροτικές κινητοποιήσεις», σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Με το άρθρο 25 του ν. 2721/1999, εξαλείφθηκε το αξιόποινο ορισμένων αδικημάτων, που φέρονταν να έχουν τελεστεί μέχρι το Μάρτη του 1997 από αγρότες, κατά τη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων. Οι κινητοποιήσεις των αγροτών συνεχίστηκαν και μετά το Μάρτη του 1997 και εξακολουθούν να γίνονται μέχρι και σήμερα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αγώνες αυτοί αντιμετωπίστηκαν και εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται με ποινικές διώξεις και καταδίκες, με αποτέλεσμα, εκατοντάδες μικρομεσαίοι αγρότες, είτε να έχουν καταδικαστεί είτε να οδηγούνται κατηγορούμενοι στα δικαστήρια.

Και τούτο, παρά το γεγονός ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις γίνονται στο πλαίσιο της συνδικαλιστικής δραστηριότητας, με σκοπό την υπεράσπιση του δικαιώματος των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων αγροτών να ζήσουν με ένα αξιοπρεπές εισόδημα, να μην ξεκληριστούν από τη γη τους, αλλά να συνεχίσουν να την καλλιεργούν.

Τα άρθρα της πρότασης νόμου

1. Εξαλείφεται το αξιόποινο των αδικημάτων των άρθρων 290, 291, 292, 295, 330 και 334 παρ. 1 και 3 και 431 ΠΚ, των παραβάσεων του άρθρου 34 παρ. 12 και 12α του Ν. 2696/1999 όπως ισχύει, καθώς και των συναφών και συρρεόντων με τα πιο πάνω αδικημάτων και σχετιζομένων με αυτά, τα οποία φέρεται να έχουν τελεστεί μέχρι την ημέρα κατάθεσης στη Βουλή της παρούσας διάταξης εκ μέρους αγροτών κατά τη διάρκεια αγροτικών κινητοποιήσεων, όπως και από ιδιοκτήτες και οδηγούς αυτοκινήτων δημοσίας χρήσεως (φορτηγών και ΤΑΞΙ), καθώς και από συμμετέχοντες σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε σταθμούς διοδίων κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεών τους για την ικανοποίηση αιτημάτων τους.

2. Εάν η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, ο αρμόδιος εισαγγελέας αυτεπαγγέλτως, με διάταξή του, τη θέτει στο αρχείο.

3. Εάν η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της προδικασίας, ο αρμόδιος εισαγγελέας αυτεπαγγέλτως, ή ύστερα από αίτηση του κατηγορουμένου, διαπιστώνει την εξάλειψη του αξιοποίνου και υποβάλλει πρόταση στο δικαστικό συμβούλιο για την παύση της ποινικής δίωξης. Σε περίπτωση δε που η υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου ή του δικαστηρίου, το συμβούλιο ή το δικαστήριο αντίστοιχα, παύει οριστικά την ποινική δίωξη, μετά από πρόταση του εισαγγελέα ή αίτηση του κατηγορουμένου. Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση τίθεται στο αρχείο.

4. Σε περίπτωση που για την αποδιδόμενη πράξη έχει εκδοθεί καταδικαστική απόφαση, την εξάλειψη του αξιοποίνου διαπιστώνει το δικαστήριο που εξέδωσε την καταδικαστική απόφαση, μετά από αίτηση του εισαγγελέα ή του καταδικασθέντα. Η σχετική αίτηση κατατίθεται στη γραμματεία του αρμόδιου δικαστηρίου και εισάγεται προς συζήτηση στη συντομότερη δυνατή δικάσιμο. Στη συζήτηση κλητεύεται να παραστεί και ο καταδικασθείς, ο οποίος δύναται να εκπροσωπηθεί από πληρεξούσιο δικηγόρο. Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση τίθεται στο αρχείο.

5. Ποινές στερητικές της ελευθερίας που έχουν επιβληθεί αμετάκλητα για τα αδικήματα της παρ. 1, καθώς και για τα συνεκδικασθέντα συρρέοντα ή συναφή ή καθ' οιονδήποτε τρόπο σχετιζόμενα προς αυτά και δεν έχουν για οποιονδήποτε λόγο εκτιθεί, παραγράφονται. Την παραγραφή διαπιστώνει το δικαστήριο που έχει εκδώσει την αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση, ύστερα από αίτηση του καταδικασθέντα, εφαρμοζομένων κατά τα λοιπά αναλόγως των διατάξεων της προηγουμένης παραγράφου και συγχρόνως διατάσσεται η διαγραφή των ποινών από το ποινικό μητρώο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ