ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Κινητοποιήσεις οργανώνουν σήμερα οι αγρότες

Συγκεντρώσεις και άλλες δράσεις σε Λάρισα, Χανιά και Λαμία. Αύριο στη Μυτιλήνη

Πανθεσσαλική συγκέντρωση αγροτών και κτηνοτρόφων πραγματοποιείται, σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στην έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας, στη Λάρισα. Η συγκέντρωση γίνεται στο πλαίσιο των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν με κατά τόπους αγωνιστικές παρεμβάσεις και σχεδιάζεται να κλιμακωθούν και να συντονιστούν σε πανελλαδικό επίπεδο.

Συγκέντρωση διοργανώνει σήμερα και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων, στις 11 π.μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς. Σε συγκέντρωση καλεί η ΠΑΣΥ και στη Μυτιλήνη, την Τετάρτη 11/12, στις 11 π.μ., στην πλατεία Σαπφούς. Κινητοποίηση στη ΔΟΥ Λαμίας, στις 10.30 π.μ. και στη συνέχεια στον ΟΠΕΚΕΠΕ, διοργανώνουν σήμερα και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Πελασγίας, Εχιναίων - Στυλίδας, Μακρακώμης.

Στις αρχές του ερχόμενου Γενάρη, θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη της ΠΑΣΥ, στη οποία θα γίνει συζήτηση και θα ληφθούν αποφάσεις για την πορεία των κινητοποιήσεων. Για το αμέσως επόμενο διάστημα, προετοιμάζεται συνεδρίαση της Επιτροπής των Μπλόκων, που είχε συγκροτηθεί στη διάρκεια της μεγάλης, πανελλαδικής, αγροτικής κινητοποίησης τον περασμένο Φλεβάρη.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους για να παλέψουν κατά της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, η οποία δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει τα προβλήματά τους, τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα, στην ανεργία, στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Ζητήματα αιχμής είναι η άγρια φορολογία στο αγροτικό εισόδημα, από το πρώτο ευρώ, αλλά και μέσω του Ενιαίου Φόρου, το χαράτσωμα με τα υπέρογκα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ και του ΟΓΑ, οι αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα, στο αγροτικό πετρέλαιο, στο νερό και τα άλλα δημοτικά τέλη, οι μειώσεις στην επιστροφή ΦΠΑ και Ειδικού Φόρου Καυσίμων, τα χαράτσια για τις άδειες των γεωτρήσεων και τις δηλώσεις καλλιέργειας, τις σταυλικές εγκαταστάσεις και τις ηλεκτρονικές σημάνσεις των ζώων κ.ά.

Επίσης, οι δικαστικές διώξεις και καταδίκες σε βάρος φτωχών αγροτών, είτε επειδή χρωστούν στην τράπεζα και στην εφορία και δεν έχουν να πληρώσουν, ή επειδή παίρνουν μέρος στον αγώνα για την επιβίωσή τους. Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καλεί τα Σωματεία, τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους, να πάρουν μέρος, μαζί με τις οικογένειές τους, στη σημερινή πανθεσσαλική αγροτική συγκέντρωση.

Συνεχίζουν την απεργία οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ

Εν αναμονή του πορίσματος για την ΠΦΥ, η κυβέρνηση κλιμακώνει την προσπάθεια να «σπάσει» την κινητοποίηση

Να συνεχίσουν τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή τις απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για τον ΕΟΠΥΥ, τη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα, αποφάσισαν χτες οι γιατροί του Οργανισμού, σε μαζική συνέλευση του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΣΕΥΠ) Αττικής του ΕΟΠΥΥ.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο, η κυβέρνηση κλιμάκωσε την προσπάθεια να «σπάσει» την απεργία, από τη μια καλώντας τους γιατρούς σε «διάλογο» και από την άλλη απειλώντας με εφαρμογή της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για τους γιατρούς των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ. Οι ηγεσίες των συνδικάτων των γιατρών αποδέχτηκαν την πρόταση για διάλογο «επειδή οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν», όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Μ. Βλασταράκος, αλλά θέτοντας ως όρο να μη διαλυθούν οι μονάδες, να μην ισχύσει η διαθεσιμότητα και η κινητικότητα και να γίνει ένταξη των γιατρών στο ΕΣΥ.

Παίρνοντας την πάσα, ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, έκανε ένα βήμα παραπέρα. Μιλώντας το Σάββατο στο 9ο Συνέδριο της Εθνικής Σχολικής Δημόσιας Υγείας, είπε ότι τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ «είναι μια άγκυρα που κόβουν ταχύτητα στη μεταρρύθμιση», η οποία - όπως είπε - έχει στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων για να γίνονται καλύτερες διανομές των χρημάτων και των πληρωμών, όπως του ζήτησαν οι φαρμακοβιομήχανοι. Δηλαδή, η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα των γενικότερων ανατροπών με εργαλείο τις ΣΔΙΤ στο χώρο της Υγείας.

Αύριο, ο υπουργός Υγείας αναμένεται να παραλάβει το πόρισμα της επιτροπής αξιολόγησης του ΕΟΠΥΥ, το οποίο στη συνέχεια θα παραδώσει στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Σε απεργία κατεβαίνουν αύριο και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, με απόφαση της ΟΕΝΓΕ και της ΠΟΕΔΗΝ, αντιδρώντας στο δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας και κινητικότητας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Στις 12 το μεσημέρι θα γίνει συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ και σημειώνει:

«Για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας μας ενάντια στις συγχωνεύσεις και τις διαθεσιμότητες, πρέπει να στρέφεται ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους και την πολιτική της ΕΕ που τους υπηρετεί. Χρειάζεται να προχωρήσουμε άμεσα σε κοινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες των σωματείων των υγειονομικών με τα σωματεία, τους μαζικούς φορείς, τις Λαϊκές Επιτροπές κάθε περιοχής. Με κινητοποιήσεις, που θα διεκδικούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κατάργηση των πληρωμών των ασθενών, πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Θα στοχεύουν στο να πάψει η Υγεία να είναι εμπόρευμα. Και να γίνει αποκλειστική ευθύνη του κράτους να παρέχει δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας».

Σήμερα, στην Πάτρα, οι δυνάμεις των ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ καλούν σε συγκέντρωση στις 6 μ.μ. στην πλατεία Γεωργίου για τα ζητήματα της Υγείας. Με το ίδιο θέμα, η Λαϊκή Επιτροπή Ηλιούπολης και φορείς της πόλης θα κάνουν πορεία στους κεντρικούς δρόμους, με αφετηρία την πλατεία Ηρώων (Φλέμινγκ).

Νέα παρέμβαση για φτηνές αστικές συγκοινωνίες

Διαμαρτυρία στο υπουργείο Μεταφορών έκαναν χτες σωματεία και φορείς του κινήματος

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Με την παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν χτες στο υπουργείο Μεταφορών, σωματεία και φορείς έδωσαν συνέχεια στις κινητοποιήσεις για φτηνές, σύγχρονες και τακτικές αστικές συγκοινωνίες. Οι Επιτροπές Αγώνα του ΠΑΜΕ στις αστικές συγκοινωνίες, τα σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων και οι Επιτροπές Ανέργων τους, οι Λαϊκές Επιτροπές του Δήμου της Αθήνας, οι δυνάμεις του ΜΑΣ, σύλλογοι και Ενώσεις Γονέων διεκδικούν:

  • Μείωση της τιμής του εισιτηρίου κατά 50%.
  • Δωρεάν μετακίνηση ανέργων, μαθητών, σπουδαστών, ΑμΕΑ.
  • Αύξηση του συγκοινωνιακού έργου με βάση τις ανάγκες του λαού.

Τα παραπάνω αιτήματα έθεσε αντιπροσωπεία των φορέων στον υφυπουργό Μ. Παπαδόπουλο. Επίσης, παρέδωσαν εκατοντάδες υπογραφές στήριξης που συγκέντρωσαν στα αιτήματά τους και απαίτησαν για μια ακόμη φορά να «σβηστούν» οι κλήσεις που έχουν βεβαιωθεί κατά τη διάρκεια ελέγχων σε βάρος ανέργων, φοιτητών και σπουδαστών, μαθητών και συνταξιούχων.

Το επόμενο διάστημα οι πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν με νέες συσκέψεις και κινητοποιήσεις. Στην κατεύθυνση αυτή, η Επιτροπή Ανέργων του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων συγκεντρώνει υπογραφές με εβδομαδιαίες εξορμήσεις στον ΟΑΕΔ. Ακόμα, καλεί τους άνεργους και τους εργαζόμενους να ενημερώνουν το Σωματείο για περιπτώσεις επιβολής προστίμου σε ανέργους, προκειμένου να οργανωθούν παρεμβάσεις.

Συγκέντρωση στο Ασυλο Ανιάτων

Συγκέντρωση στο Ασυλο Ανιάτων και παρέμβαση στη διοίκηση οργανώνουν αύριο Τετάρτη στις 10.30 π.μ. το σωματείο εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Αθήνας, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και Λαϊκές Επιτροπές του 5ου - 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος Αθήνας. Καλούν τους εργαζόμενους, τους ασθενείς και τις οικογένειές τους να εναντιωθούν στη συρρίκνωση του Ασύλου και να διεκδικήσουν: Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους που είναι πολλούς μήνες απλήρωτοι, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, κατάργηση των πληρωμών των ασθενών, να περάσει το Ασυλο Ανιάτων στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επετειακή εκδήλωση Συνδικάτου

Εκδήλωση για τη συμπλήρωση 80 χρόνων ζωής και δράσης διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων αύριο Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στον πολυχώρο «Αννα και Μαρία Καλουτά» (Τιμοκρέοντος 6Α, Νέος Κόσμος). Στην εκδήλωση, εκτός από ομιλίες, θα υπάρχει αρχειακή - φωτογραφική έκθεση, θα προβληθεί σχετικό βίντεο, ενώ θα ακολουθήσει συναυλία με τον Γιώργο Σαρρή.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ