ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Ασφάλεια δεν υπάρχει αν δεν υπάρξει ασφάλεια των εργατών

Ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν υπάρχει ασφάλεια των εργαζομένων με την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Αυτό τόνισε χτες ο Δ. Αγκαβανάκης εκπροσωπώντας το ΚΚΕ στην ημερίδα με θέμα: «Απαίτηση των καιρών ένα νέο δόγμα εσωτερικής ασφάλειας». Η ημερίδα διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 21ου ετήσιου τακτικού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας.

Μιλώντας στους αντιπροσώπους και σε σπουδαστές της Σχολής Αξιωματικών, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ υπογράμμισε πως η Ιστορία έχει δείξει ότι η καταστολή μπορεί να εφαρμόζεται, αλλά η εξέλιξη της κοινωνίας προχωρά νομοτελειακά. Αναφέρθηκε στο παράδειγμα των εργατών του Σικάγου οι οποίοι μάτωσαν διεκδικώντας το 8ωρο, παρότι ο νόμος καθιέρωνε τη 12ωρη εργασία και απαγόρευε τις διαδηλώσεις. Τότε έγινε αιματοχυσία αλλά η κοινωνία προχώρησε. Αναφερόμενος στην ανταγωνιστικότητα είπε ότι αυτό σημαίνει πως τα κέρδη των λίγων πρέπει να είναι πιο μεγάλα για να ανταγωνίζονται τους άλλους κεφαλαιούχους. Στη συνέχεια πρόσθεσε πως πρέπει «να τελειώνουμε με αυτό το σύστημα, να πάμε σε ένα σύστημα χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει αυτονόητα τα κοινωνικά αγαθά και έτσι κι εσείς δε θα έχετε το λόγο να καταστέλλετε».

Στην καθιέρωση δόγματος εσωτερικής ασφάλειας, για την οποία ζήτησε τη συναίνεση των πολιτικών κομμάτων, αναφέρθηκε ο γγ. Δημόσιας Τάξης, Ε. Οικονόμου. Την ώρα που λαϊκές κατακτήσεις δεκαετιών εκτελούνται από την κυβερνητική πολιτική και την ΕΕ, ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. υποστήριξε πως οποιαδήποτε ιδεολογική προσέγγιση και να έχουν σε διάφορα θέματα τα πολιτικά κόμματα, στην ασφάλεια σε ένα δημοκρατικό καθεστώς δεν υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Στη συνέχεια «διευκρίνισε» πως ό,τι έχει σχέση με κοινωνικές διαμαρτυρίες πρέπει να μείνει έξω από το δόγμα εσωτερικής ασφάλειας, αφού αυτές εντάσσονται στις πολιτικές διαδικασίες.

Ομως, αναφερόμενος στο δόγμα ασφάλειας των στρατιωτικοποιημένων μέτρων της Ολυμπιάδας του 2004, το χαρακτήρισε σημαντική παρακαταθήκη. Το εγχείρημα αυτό αποτέλεσε εφαρμογή του δόγματος της «ολικής ασφάλειας». Ενός δόγματος που προτείνει περισσότερη αστυνόμευση για την αντιμετώπιση κοινωνικών φαινομένων, όπως είναι το φαινόμενο της εγκληματικότητας.

Η «ολική ασφάλεια» ήταν αυτή που παρακολουθούσε από τις κάμερες τη διαδήλωση των ξενοδοχοϋπαλλήλων τον Αύγουστο του 2004 στην Αθήνα. Αυτή που προσπάθησε τον Ιούνη να αποκαθηλώσει ταμπέλα του Συνδικάτου Οικοδόμων στην Αθήνα, με πρόσχημα την αφαίρεση διαφημιστικών πινακίδων. Αυτή που έδωσε πάτημα στη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ να απαγορεύσει, από τον Ιούλη μέχρι το Σεπτέμβρη 2004, κάθε επίσκεψη ενημερωτικού ή πληροφοριακού χαρακτήρα σε εγκαταστάσεις της, απαγορεύοντας, στην ουσία, την επίσκεψη συνδικαλιστών και τις επαφές τους με εργαζόμενους. Αυτή που απαγόρευσε τη χορηγία διαπίστευσης του «Αθήνα 2004» σε 17 εργαζόμενους του ΕΚΑΒ, οι οποίοι θεωρήθηκαν ανεπιθύμητοι, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία που θεωρεί ανεπιθύμητους τους καταχωρισμένους στο σύστημα Σένγκεν.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΟΧΙ άλλη επιβάρυνση στο Πέραμα

Την αντίθεσή τους, και από θέση αρχής, σε πλωτή εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων της εταιρείας ΕΤΕΚΑ ΑΕ, στο Πέραμα, εξέφρασαν οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη διάρκεια του πρόσφατου Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής. Η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας εισηγήθηκε θετικά υπέρ του έργου, εγκρίνοντας τη σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, μετά όμως από την επιχειρηματολογία και τις αντιδράσεις που αναπτύχθηκαν κυρίως από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και οι οποίες εστίασαν στην επικινδυνότητα της εγκατάστασης και την παραπέρα επιβάρυνση της ήδη επιβαρυμένης περιοχής του Περάματος, το θέμα αναβλήθηκε για την προσκόμιση πρόσθετων στοιχείων.

Σύμφωνα με την εισήγηση, στο προτεινόμενο έργο θα φορτώνεται πετρέλαιο ντίζελ, το οποίο θα προέρχεται είτε από άλλους αποθηκευτικούς χώρους της εγκατάστασης είτε κυρίως από άλλα μεταφορικά πλοία. Η θέση της εγκατάστασης - όπως σημειώνεται - βρίσκεται στην περιοχή του Δήμου Περάματος όπου απαντώνται αραιές κατοικίες βόρεια της Λεωφόρου Δημοκρατίας, καθώς και βιομηχανικές, ναυπηγικές, τεχνικές και εμπορικές δραστηριότητες. Μάλιστα, αναγνωρίζεται ότι είναι δυνατόν να επέλθουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής και προτείνονται κάποια μέτρα.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Ιπποκράτης Κοκκινόπουλος εξέφρασε την αντίθεση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο πλωτό δεξαμενόπλοιο. Οπως τόνισε, «αυτή καθ' αυτή η συγκεκριμένη κατάσταση (πλωτό δεξαμενόπλοιο) ως πιο ευάλωτη κατάσταση στον κίνδυνο διαρροής αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα στον κλειστό κόλπο της περιοχής». Υπογράμμισε επίσης ότι «η υπερσυγκέντρωση εγκαταστάσεων σε μια μικρή περιοχή, όπως η συγκεκριμένη, εξαιρετικά επικίνδυνων σε περίπτωση ατυχήματος (πυρκαγιάς), αυξάνει τον κίνδυνο ενός "βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης" με τον επιβαρυντικό παράγοντα να εκδηλωθεί το φαινόμενο "ντόμινο" και μάλιστα σε μικρή απόσταση από πυκνοκατοικημένη περιοχή». Καταλήγοντας ο Ι. Κοκκινόπουλος έκανε σαφές ότι «είμαστε από θέση αρχής αντίθετοι στη συνεχή συσσώρευση οχλουσών δραστηριοτήτων σε ήδη επιβαρυμένες περιοχές που κατ' απαράβατο "κανόνα" "συμβαίνει" να κατοικούνται από την εργατική τάξη, από λαϊκά στρώματα».

Αθώοι οι τρεις δημοσιογράφοι

Τους είχε σύρει στα δικαστήρια ο εφοπλιστής Αγούδημος, επειδή τον χαρακτήρισαν «κακοπληρωτή»

Αθώοι κρίθηκαν χτες από το μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά οι τρεις δημοσιογράφοι Πόπη Χριστοδουλίδου, Χάρης Μπόλκας και Θανάσης Λαμπρόπουλος, που δικάστηκαν μετά από μήνυση του εφοπλιστή Αγούδημου. Η μήνυση για «εξύβριση» και «συκοφαντική δυσφήμιση» είχε υποβληθεί, επειδή οι τρεις δημοσιογράφοι του ναυτιλιακού ρεπορτάζ σε αναρτήσεις τους σε ιστολόγιο τον χαρακτήρισαν «κακοπληρωτή», «αφερέγγυο» και «καπετάν φέσι».

Να σημειώσουμε ότι ο εφοπλιστής Αγούδημος μόνο σε ένα από τα Ταμεία του ΝΑΤ, στον Κλάδο Ασφάλισης Επιβατών και Οχημάτων (ΚΑΕΟ), σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μέχρι το 2009 όφειλε 6.616.326,17 ευρώ. Πρόκειται για τα τέλη υπέρ τρίτων στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Τέλη που, ενώ η εταιρεία του εφοπλιστή τα εισέπραξε, τα παρακράτησε.

Οι τρεις δημοσιογράφοι κρίθηκαν αθώοι καθώς τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο απέδειξαν το ανυπόστατο των κατηγοριών. Ωστόσο, η δίκη αυτή αποτελεί δείγμα ότι υπάρχει σχέδιο για τη φίμωση και τρομοκράτηση όσων δημοσιογράφων αντιστέκονται και «τα βάζουν» με τους εφοπλιστές. Ενώ έρχεται να συμπληρώσει το σκηνικό της άγριας επίθεσης που έχουν εξαπολύσει όλοι οι εφοπλιστές μέσω των καναλιών τους, σε βάρος των δημοσιογράφων και, αξιοποιώντας το αντεργατικό οπλοστάσιο των κυβερνήσεών τους όπως είναι και η συγκυβέρνηση του «μαύρου μετώπου», απολύουν όποιον σηκώνει κεφάλι.

Μάρτυρες υπεράσπισης των δημοσιογράφων ήταν ο Θ. Ευαγγελάκης α' γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, ο Θ. Παπάς πρόεδρος του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, αλλά και ένας ναυτεργάτης που ήταν υπάλληλος της εταιρείας του Αγούδημου. Από τους μάρτυρες επιπλέον αναδείχθηκε και το θεσμικό πλαίσιο που έχει χτιστεί μέχρι σήμερα από όλες τις κυβερνήσεις της πλουτοκρατίας, το οποίο λειτουργεί ως προστατευτικό δίχτυ για το εφοπλιστικό κεφάλαιο, ώστε να βγαίνει λάδι, ακόμα και για πολύνεκρα εγκλήματα όπως αυτό του «ΣΑΜΙΝΑ».

«ΣΙΝΕ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ» ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
Η Λαϊκή Επιτροπή απέτρεψε την παράδοσή του σε ιδιώτες

Την άμεση αντίδραση των μελών της Λαϊκής Επιτροπής Κορυδαλλού προκάλεσε η απόφαση της δημοτικής αρχής Κορυδαλλού του Στ. Κασιμάτη (ΠΑΣΟΚ) να παραχωρήσει σε ιδιώτη τη λειτουργία του δημοτικού κινηματογράφου «ΣΙΝΕ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ». Πρόκειται για έναν ιστορικό θερινό και χειμερινό κινηματογράφο, ο οποίος, αρχικά ανήκε σε ιδιώτη και μετά από πολλούς αγώνες των κατοίκων της περιοχής εδώ και δεκαετίες έχει περάσει στην ιδιοκτησία του δήμου και λειτουργούσε μέχρι σήμερα προσφέροντας στους κινηματογραφόφιλους ποιοτικές ταινίες με χαμηλό εισιτήριο.

Και χτες η δημοτική αρχή, με το πρόσχημα πως είναι ελλειμματικός, επιχείρησε να πραγματοποιήσει διαγωνισμό για την μίσθωσή του σε ιδιώτες. Στο χώρο όμως από νωρίς το πρωί συγκεντρώθηκαν μέλη της Λαϊκής Επιτροπής κάνοντας σαφές στους υποψήφιους ενοικιαστές πως έστω κι αν μισθώσουν τον κινηματογράφο, θα έχουν διαρκώς μπροστά τους το λαϊκό κίνημα της πόλης. Στο πλευρό τους ήταν και δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Κορυδαλλού.

Ο διαγωνισμός τελικά δεν έγινε και τα μέλη της Λαϊκής Επιτροπής έστειλαν μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πως θα είναι σε ετοιμότητα για να υπερασπιστούν τον δημοτικό κινηματογράφο διεκδικώντας να έχει χαμηλό εισιτήριο και να είναι δωρεάν για τους άνεργους.

Με την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας παραπέμφθηκε να δικαστεί γυναικολόγος στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο. Η γιατρός είναι και διευθύντρια Μαιευτικής Κλινικής (δημόσιου) Μαιευτικού Γυναικολογικού Κέντρου, είχε ζητήσει, σύμφωνα με την καταγγελία, 1.300 ευρώ για να κάνει καισαρική επέμβαση. Επιπλέον, δηλαδή, ποσό, από τα έξοδα νοσηλείας στο Δημόσιο Νοσοκομείο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ