ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΒΕ
Δυναμική αντίδραση στα αντιασφαλιστικά μέτρα

Ανακοίνωση - παρέμβαση της ΠΑΣΕΒΕ

Από τη συμμετοχή της ΠΑΣΕΒΕ στις πρόσφατες λαϊκές κινητοποιήσεις
Από τη συμμετοχή της ΠΑΣΕΒΕ στις πρόσφατες λαϊκές κινητοποιήσεις
Σε ανακοίνωσή της για τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα που προανήγγειλε η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, η Γραμματεία της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), αναφέρει:

«"Εκεί που μας χρωστούσανε... μας παίρνουν και το βόδι"»... Λέει ο λαός μας. Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας για την 6ηδόση και οι εκβιασμοί ότι "χωρίς αυτήν δεν θα πληρωθούν οι συντάξεις", έρχεται η συγκυβέρνηση του Μαύρου Μετώπου, ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - Καρατζαφέρης και με την τοποθέτηση του υπ. Εργασίας στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, προαναγγέλλει νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, πέραν όσων έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα.

Επικαλούμενος ο υπουργός, τη δύσκολη οικονομική κατάσταση των Ταμείων, παρά τα μέτρα που έχουν επιβληθεί και το "συνολικό νοικοκύρεμα", όπως ονόμασε το σφαγιασμό των συντάξεων, τις περικοπές στα δώρα (Χριστουγέννων - Πάσχα - Επίδ. Αδείας κλπ.) το πετσόκομμα του ΕΚΑΣ κλπ., κατέληξε ότι αυτά "δεν αρκούν" γιατί, με τα στοιχεία που παρέθεσε, τα επόμενα χρόνια θα έχουμε "κατακόρυφη μείωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων" και αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων κατά 200.000 μέχρι το 2014. Για αυτό όπως είπε "επιβάλλεται να ξεκινήσει η συζήτηση για τις εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος"!!!

Την ίδια στιγμή, ενώ είναι γνωστό ότι με το "κούρεμα" των αποθεματικών των Ταμείων μέσω τις ανταλλαγής των ομολόγων θα λεηλατηθεί η περιουσία τους κατά 10 έως 12 δισ., που σε συνδυασμό με τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, όπως καταγράφεται στα κονδύλια του προϋπολογισμού, οδηγούν σε νέα μέτρα και πάλι σε βάρος των ασφαλισμένων, σε νέες περικοπές σε συντάξεις και υγεία, προαναγγέλλοντας και νέες αυξήσεις στις εισφορές, υποθήκευση της ακίνητης περιουσίας και των μελλοντικών εισφορών των Ταμείων με αύξηση του χρόνου συνταξιοδότησης.

Τα προβλήματα στα Ταμεία τα δημιούργησαν οι πολιτικές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με τη συνδρομή της πλειοψηφίας των Διοικήσεων των Ταμείων και των συνδικαλιστικών παρατάξεων που πρόσκεινται σε αυτά τα κόμματα και τους δορυφόρους τους.

Οι ασφαλισμένοι δεν έχουμε την παραμικρή ευθύνη. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ληστεύουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία για να εξυπηρετήσουν την πολιτική που φορτώνει την καπιταλιστική κρίση στους εργαζόμενους, στους φτωχούς αγρότες και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Απαιτούμε:

  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Ανανέωση των βιβλιαρίων ανεξάρτητα από χρέη.
  • Χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ στα 2/3 των εξόδων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Μείωση των εισφορών και πάγωμα των χρεών προς το Ταμείο όσο διαρκεί η κρίση. Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις των ασφαλισμένων.
  • Κατώτερη σύνταξη στα 1.150 ευρώ.

Να πληρώσουν αυτοί που κέρδισαν διαχρονικά από την αξιοποίηση και το τζογάρισμα των αποθεματικών, που δεν είναι άλλοι από τις "εισηγμένες" και τα μονοπώλια. Καλούμε το συνδικαλιστικό κίνημα και όλους τους συναδέλφους να αντιδράσουμε δυναμικά στη νέα προσπάθεια καταλήστευσης του ΟΑΕΕ και υπονόμευσης των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. Στη νέα επίθεση επιβάλλεται να απαντήσουμε με δυνάμωμα του κοινού Αγώνα και τη συμμαχία με τους εργαζόμενους και το ΠΑΜΕ, με την ΠΑΣΥ και τους φτωχούς αγρότες».

ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟ ΕΓΧΩΡΙΟ ΠΡΟΪΟΝ
Οξύνεται η κρίση στο -6,9% στο εννιάμηνο

Εντείνονται οι ρυθμοί της κατρακύλας, -13,8% στην τελευταία 3ετία

Σε ακόμη μεγαλύτερα βάθη υποχωρούν οι δείκτες μέτρησης της οικονομικής δραστηριότητας, συνολικά και του παραγόμενου ΑΕΠ, σε μια εξέλιξη που έρχεται να διαψεύσει όλες τις εκτιμήσεις των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, τόσο για το εύρος όσο και για τη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την στατιστική υπηρεσία, η κατρακύλα του ΑΕΠ για το 9μηνο (Γενάρη με Σεπτέμβρη) του 2011 ανέβασε ρυθμό στο 6,9%, ενώ για το γ' τρίμηνο -που παραδοσιακά θεωρείται το «καλύτερο» κάθε χρονιάς- η καταγραφόμενη πτώση φτάνει στο 5%.

Η Κομισιόν στις πολύ πρόσφατες «προβλέψεις» της έβλεπε την πτώση για το 12μηνο του 2011 μόλις στο 5,5%. Πέρυσι, οι φωστήρες των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών μαζί και η τότε κυβέρνησή του ευαγγελίζονταν τους ρυθμούς «ανάπτυξης» για το 2011.

Σύμφωνα με τα «αναθεωρημένα» στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι ρυθμοί πτώσης εντατικοποιήθηκαν ως εξής: 2008: -0,2%, 2009: -3,2%, 2010: -3,5%, σωρευτικά δηλαδή στην τριετία 2008-2010 η κατρακύλα έφτασε στο 6,9%, ποσοστό που διπλιάζεται από την φετινή εξέλιξη, φτάνοντας το 13,8%. Για το γ' τρίμηνο του 2011 η καταναλωτική δαπάνη καταγράφει πτώση 5,1%, ενώ ο «σχηματισμός παγίου κεφαλαίου» (επενδύσεις) βυθίστηκε σε ποσοστό 15,2%.

Με αναιμικούς ρυθμούς εξελίσσεται το ΑΕΠ τόσο στα 27 κράτη της ΕΕ όσο και στο λεγόμενο σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από την κοιναγορίτικη στατιστική υπηρεσία (Γιούροστατ), οι ρυθμοί ενίσχυσης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης εμφανίζονται στο 1,4% (γ' τρίμηνο) από 1,7% (β' τρίμηνο) και 2,4% (α' τρίμηνο), επανεμφανίζονται, δηλαδή, οι ρυθμοί «κόπωσης». Η Κομισιόν, στις «φθινοπωρινές προβλέψεις» διαπιστώνει ότι η «ανάπτυξη έχει σταματήσει στην Ευρώπη και υπάρχει κίνδυνος νέας ύφεσης», ακόμη ότι «ουδεμία βελτίωση προβλέπεται για την κατάσταση της ανεργίας συνολικά στην ΕΕ».

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ
Η «J&P ΑΒΑΞ» ανάδοχος του έργου

Στην «J&P ΑΒΑΞ ΑΕ» κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Η εταιρεία θα αναλάβει τη μελέτη και κατασκευή δύο φωτοβολταϊκών Σταθμών ονομαστικής ισχύος 39 MW και 11 MW αντίστοιχα.

Και σε αυτή την περίπτωση, η ΔΕΗ επισημαίνει ότι για την υπογραφή της σύμβασης θα πρέπει προηγουμένως να εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση του έργου. Αντίστοιχη ήταν η επισήμανσή της για τη νέα λιγνιτική μονάδα 5 της Πτολεμαΐδας.

Η ετήσια παραγωγή του έργου υπολογίζεται περίπου σε 70.000.000 κιλοβατώρες καθαρής ενέργειας, αρκετή για να καλύψει την ετήσια συνολική κατανάλωση 20% των νοικοκυριών του νομού Αρκαδίας.

ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
Επιτροπή για το νέο κανονισμό της ΕΕ

Στη συγκρότηση ειδικής Επιτροπής για την υποστήριξη των εθνικών θέσεων στη διαπραγμάτευση, με την Κομισιόν, της «Πρότασης Κανονισμού για την ασφάλεια των υπεράκτιων δραστηριοτήτων αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης πετρελαίου και αερίου», προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, «η Επιτροπή θα διατυπώνει προτάσεις και θα υποβάλλει περιοδικά εισηγήσεις - εκθέσεις για τα θέματα που σχετίζονται με το αντικείμενο και τις αρμοδιότητές της, προκειμένου να διαμορφώνονται από την πολιτική ηγεσία οι εθνικές θέσεις για την ασφάλεια των υπεράκτιων δραστηριοτήτων αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης πετρελαίου και αερίου».

Βεβαίως, σε κάθε περίπτωση, οι λεγόμενες ...«εθνικές θέσεις» κινούνται μέσα στο αυστηρό πλαίσιο της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών, αφού στόχος της κυβερνητικής πολιτικής, της πολιτικής ΕΕ - τρόικας - μεγάλου κεφαλαίου, είναι η παράδοση του ορυκτού πλούτου της χώρας στους ξένους και ντόπιους πλουτοκράτες με όρους «επείγουσας κατάστασης», με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τους όρους εκμετάλλευσης.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Στηρίζουν το σχέδιο Ελλάδα - Ρωσία

Η υποστήριξη των κυβερνήσεων Ελλάδας και Ρωσίας στο έργο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, επιβεβαιώθηκε χτες και στη συνάντηση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτη με τον Ρώσο πρέσβη στην Ελλάδα Β. Τσικχισβίλη. Το θέμα θα απασχολήσει κατά προτεραιότητα, τη συνάντηση της Μικτής Ελληνορωσικής Επιτροπής Ενέργειας, την ερχόμενη Δευτέρα, στην Αθήνα.

Στη συνάντηση, που έγινε με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς, επισημαίνεται από το υπουργείο ότι «αναλύθηκε η ασυνέχεια που εμφανίζεται από τη βουλγαρική πλευρά, δεδομένου ότι πριν ένα μόλις μήνα, η τελευταία είχε αποδεχτεί την πληρότητα της Περιβαλλοντικής Μελέτης που είχε υποβάλει η Διεθνής Εταιρεία του Αγωγού». Την περασμένη Τετάρτη, τη μέρα που κυκλοφόρησαν οι δηλώσεις των Βουλγάρων αξιωματούχων για εγκατάλειψη του σχεδίου του αγωγού, ο υφυπουργός έκανε λόγο για μη επίσημη ενημέρωση της ελληνικής πλευράς.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ
Οσοι «βιώσιμοι» να προσέλθουν...

Ακόμη μερικά δισεκατομμύρια «μοίρασε» χτες η κυβέρνηση, με αφορμή τις δανειακές συμβάσεις που υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με την Εθνική Τράπεζα και την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα. Η επισήμανση του αντιπροέδρου της ΕΤΕπ Πλ. Σακελάρη ότι «στην Ελλάδα υπάρχουν υγιή και δυνητικά βιώσιμα επενδυτικά σχέδια» είναι ενδεικτική για το πού θα διοχετευθούν οι περιορισμένοι πόροι για επενδύσεις. Το γεγονός ότι κάθε χρηματοδότηση θα περνά μέσα από τράπεζες είναι επίσης δηλωτικό του ρυθμιστικού ρόλου που αναλαμβάνουν, ο οποίος είναι ακόμη πιο ισχυρός σε αυτές τις οικονομικές συνθήκες. Ο υπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης επανέλαβε τα όσα έχει πει για την «ανάπτυξη», η οποία προϋποθέτει την πλήρη εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου, προς το οποίο απευθύνονται ουσιαστικά οι ανακοινώσεις.

Η σύμβαση της ΕΤΕπ με την Εθνική Τράπεζα αφορά 85 εκατ. ευρώ που θα δοθούν για τη σύσταση Ταμείων Αστικής Ανάπτυξης σε Αττική, Δυτική Ελλάδα, Ιόνια Νησιά και κάποιες άλλες περιφέρειες, μέσω του προγράμματος JESSICA, σε ορίζοντα τετραετίας. Η σύμβαση με την Παγκρήτια Τράπεζα αφορά 50 εκατ. ευρώ για χρηματοδότηση «μικρομεσαίων» επιχειρήσεων.

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ αναφέρθηκε και στην ενεργοποίηση Ταμείου Εγγυήσεων ΜΜΕ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ύψους 500 εκατ. ευρώ, που μέσω των τραπεζών θα αυξηθούν στα 2 δισ. ευρώ. Επίσης, έχει προταθεί η σύσταση Ταμείου Εγγυήσεων Υποδομών ύψους 1 δισ. ευρώ με πόρους των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων. Η ΕΤΕπ θεωρεί ότι η σύσταση των Ταμείων θα επιτρέψει τη διατήρηση των χορηγήσεών της προς την Ελλάδα στα 7 δισ. ευρώ, όσο και την προηγούμενη τετραετία!



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ