ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
10ο Μουσικοθεατρικό Φεστιβάλ Βόλου

Δεκάχρονο γίνεται το σημαντικό «Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικού Θεάτρου Βόλου», που ξεκινά τη Δευτέρα περιλαμβάνοντας πολύμορφες παραστάσεις: από όπερα μέχρι μιούζικαλ, από μονοπρόσωπες περφόρμανς (performances) μέχρι σύνθετα πολυθεάματα, παντομίμα και οπτικό θέατρο. Στο πρόγραμμά του επιχειρείται η ισορροπία της διεθνούς σκηνής του μουσικού θεάτρου και του ελληνικού. Η αυλαία του Φεστιβάλ, με διοργανωτή το Κέντρο Μουσικού Θεάτρου Δήμου Βόλου, θ' ανοίξει με δυο προφεστιβαλικές εκδηλώσεις: «Στο ρυθμό του τάνγκο», με το κουιντέτο «"Tangarto" και τέσσερις χορευτές» (12/12, Δημοτικό Θέατρο Βόλου) και «Ενα ταξίδι στη Βραζιλία», όπως το οραματίστηκε ο Δανιήλ Χαρμς - ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου (14-16/12).

Ακολουθούν: «Ερως - Μαγεία - Θάνατος» (19/12), ένα μουσικό δρώμενο, μια εναλλακτική συναυλία διανθισμένη με λόγο και εικόνες. «Ενα μεγάλο νοσταλγικό τραγούδι» (21/12), ένα σύγχρονο καμπαρέ, που εξελίσσεται με ένα πικάπ. «Memento Mori» από τους «Momentum» (22-23/12). «Μουσικές Ανατροπές» με τους «Family Voices» - άριες, ντουέτα, τρίο και σύνολα από γνωστές όπερες (26/12). Σταμάτης Κραουνάκης - «Σπείρα Σπείρα», με το αναζωογονητικό «Μπιμπερό» (28/12). «Κάρμεν» - μουσικοχορευτική παράσταση της Σχολής Χορού «Μίτση Λαούδη» και της ομάδας χορού «Duende» της Σταυρούλας Γεωργοπαπαδάκου (30/12). Ομάδα «Le Quatuor» (Γαλλία) - ένα ασυνήθιστο κουαρτέτο, σε κλασικά, τζαζ, ροκ και ραπ κομμάτια (3-4/12). «Sit», με τους «Tricicle» (Ισπανία) - πρωτότυπη παράσταση, που κινείται γύρω από ένα αντικείμενο, την καρέκλα - ή δώδεκα καρέκλες (5-6/12).

Οι παραστάσεις θα φιλοξενηθούν στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου και στο Θέατρο Παλαιάς Ηλεκτρικής.

Αιγαίου αρχαιολογικό «πανόραμα»

«Πανόραμα» της πολύμορφης και πανώριας αρχαιολογικής μας κληρονομιάς, αλλά και της αρχαιολογικής δραστηριότητας από το 19ο αιώνα έως σήμερα, στα νησιά του Αιγαίου, αποτελεί ο -συλλογικού επιστημονικού μόχθου - τόμος «Αρχαιολογία - ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ» (480 σελίδες), που κυκλοφόρησε η «Μέλισσα». Το πολύτιμο για τους ειδικούς έργο, που προσφέρει και ένα «πολυλίμενο» αρχαιολογικό «ταξίδι» στους μη ειδικούς, παρουσίασαν οι καθηγητές Κόλιν Ρένφριου («Κάιμπριτζ»), Χρήστος Ντούμας (ανασκαφέας του Ακρωτηρίου Θήρας), Λευτέρης Πλάτων (ανασκαφέας της Ζάκρου), η έφορος Αρχαιοτήτων Βορείου Αιγαίου, Αγλαΐα Αρχοντίδου και ο επιμελητής του τόμου, Ανδρέας Βλαχόπουλος.

Ο τόμος αυτός (ο πρώτος της επιστημονικής σειράς «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ»), ξεκινά από τη Θάσο, περνά από την αττική Ψυττάλεια και την καρική Μεγίστη, και καταλήγει στη Γαύδο. Το εισαγωγικό κεφάλαιο του Χρ. Ντούμα συνοψίζει την αρχαιολογική δραστηριότητα Ελλήνων και ξένων στο Αιγαίο. Τα κείμενα των 46 συγγραφέων του τόμου (44 αρχαιολόγοι, 1 ιστορικός, 1 αρχιτέκτονας), σε συνδυασμό με το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, προσφέρουν πλήρη και εύληπτη πληροφόρηση για τις αρχαιότητες που έχουν ερευνηθεί (συστηματικά και σωστικά) ή εντοπιστεί. Το πρώτο μέρος «φωτίζει» την ιστορία, την τέχνη, την κοινωνία του Αιγαίου, ανά τις εποχές: Λίθου, Χαλκού, Γεωμετρική - Αρχαϊκή, Κλασική, Ελληνιστική - Ρωμαϊκή και καταλήγει στα σημερινά αρχαιολογικά δεδομένα. Τα επόμενα μέρη εξετάζουν όλα νησιωτικά γεωγραφικά «συγκροτήματα», ξεκινώντας από το βορειότερο, τη Θάσο. Κατεβαίνοντας περιδιαβαίνει όλα τα νησιά: Σαμοθράκη, Ιμβρο, Τένεδο, Λήμνος, Αϊ-Στράτη, Λέσβο, Χίο, Ψαρά, Σάμο, Ικαρία. Ακολουθούν οι Σποράδες, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη. Το βιβλίο κλείνει με τις αρχαιότητες στο βυθό του Αιγαίου.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ιδρυμα Μανώλη Τριανταφυλλίδη): Εμμανουήλ Κριαράς «Ερευνητικά». Ο κορυφαίος δάσκαλος και ο τελευταίος «μαχητής» του δημοτικισμού, σ' αυτό τον τόμο δημοσιεύει κείμενα ποικίλου περιεχομένου - γλωσσικά, φιλολογικά, βιογραφικά των Ψυχάρη, Τριανταφυλλίδη, Α. Τζάρτζανου, Α. Μάνεση, Ι. Συκουτρή, Γ. Θεοτοκά, Φ. Φωτιάδη, Δ. Γληνού και άλλων κορυφαίων παιδαγωγών και λογοτεχνών. Ο τόμος περιλαμβάνει και ευρετήρια προσώπων, πραγμάτων κ.ά.

-- «Δ. Παπαδήμας»: Κλοντ Μοσέ - Ανί Σναπ - Γκουρβελόν «Επίτομη Ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας (2.000 - 31 π.Χ.)» (μετάφραση Λύντια Στεφάνου. Ο τόμος, 501 σελίδες, συνοδεύεται με 21 εικόνες και 9 χάρτες). Στέλλα Γεωργαλά - Πριοβόλου «Carmina Burana (Veris et amoris)». (Ο τόμος περιλαμβάνει, εκτός από τη μετάφραση των ερωτικών ποιημάτων των τροβαδούρων Γκολιάρντι του 12ου - 13ου αιώνα, γνωστών ως «Κάρμινα Μπουράνα», τα ποιήματα στο πρωτότυπο, εισαγωγή και σημειώσεις της μεταφράστριας).

-- Γιώργος Κ. Τσαπόγας «Κόντρα στη νέα (Α)ταξία -"Ριζοσπάστης"» (Το βιβλίο περιλαμβάνει τα χρονικογραφήματα του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, δημοσιογράφου στον «Ριζοσπάστη», στην ομότιτλη στήλη της εφημερίδας μας, στο διάστημα Ιούνης 2000 - Ιούνης 2005. Τα κείμενα εικονογραφούνται με δικά του σχέδια).

-- «Μετρονόμος» (περιοδικό και εκδόσεις, Λοχία Τριανταφύλλου 13, 17341 Αγιος Δημήτριος, 210.9703.982). Ηλίας Βολιότης - Καπετανάκης «Μάγκες αλήστου εποχής (24 «ρεμπέτικα» πορτρέτα)». (Εικονογραφημένη έρευνα του γνωστού δημοσιογράφου, η οποία συνθέτει τα εργοβιογραφικά «πορτρέτα» των Βαμβακάρη, Δελία, Παγιουμτζή, Κάβουρα, Παπάζογλου, Θεολογίτη - Κατσαρού, Τσιτσάνη, Καλδάρα, Τσαουσάκη, Χασκίλ, Μπερνιδάκη - Μπαξεβάνη, Χατζηχρήστου - Τσανάκου, Ροδινού, Φουσταλιέρη, Μητσάκη, Κανούλα, Παντελίδη, Εσδρά, Μανώλη και Ευαγγελίας Μαργαρώνη, Α. Χατζηχρήστου, Σέμση - Σαλονικιού, Καλφόπουλου και Χονδρο-Νάκου. Στο επίμετρο παρουσιάζεται μια πρωτότυπη μονογραφία του μελετητή για το δημιουργό του πρώτου ελληνικού ραδιοφώνου και ελληνικού ραδιοφωνικού σταθμού, Γιώργο Κοντογεωργίου).

-- «Εστία»: Φρανσουά ντε Κλοζέ «Μη λέτε στον θεό τι πρέπει να κάνει (Η ζωή του Αλμπερτ Αϊνστάιν)» (μετάφραση Θωμάς Σκάσης. Ελκυστική, μυθιστοριογραφική βιογραφία του μεγαλοφυούς φυσικού. Η έκδοση περιλαμβάνει και χρονολόγιο του βίου του Αϊνστάιν). Βάσω Δ. Ψιμούλη «Σούλι και Σουλιώτες» (Σημαντική ιστορική μελέτη, 524 σελίδες, με φωτογραφίες από τον 14ο αιώνα, με τα δεσποτάτα και τις αλβανικές και σερβικές διεισδύσεις, έως την τραγική καταστροφή του Σουλίου). Γιώργος Ι. Μελανίτης «Ο καιρός και τα μυστικά του (μια εκλαϊκευμένη ερμηνία)» (εκλαϊκευτική μελέτη για τα καιρικά φαινόμενα). Μπενονά Ντιτέρτρ «Υπηρεσία εξυπηρέτησης πελατών» (μετάφραση Θωμάς Σκάσης, νουβέλα). Γιώργος Θεοτοκάς «Αναζητώντας τη διαύγεια (Δοκίμια για τη νεότερη ελληνική και ευρωπαϊκή λογοτεχνία)» (εισαγωγή - επιμέλεια Δημήτρης Τζιόβας. Δοκίμια που αποδεικνύουν την ευρύτατη φιλολογική γνώση και την οξυμένη κριτική σκέψη του σημαντικού συγγραφέα).

-- «Παρασκήνιο» (Σόλωνος 76, Αθήνα, 210.3648.170): Κατερίνα Ζωιτοπούλου - Μαυροκεφαλίδου «Τα παιδιά της μοναξιάς» (Αυτοβιογραφικό και ετερογραφικό βιβλίο για τα παιδιά που μεγάλωσαν μόνα και μακριά από τους αγωνιστές, πολιτικούς πρόσφυγες ή φυλακισμένους και εξορίστους, μετά τον εμφύλιο πόλεμο, γονείς τους).

-- «Βιβλιόραμα»: Γιώργος Μαργαρίτης «Ανεπιθύμητοι συμπατριώτες (Στοιχεία για την καταστροφή μειονοτήτων στην Ελλάδα)» (ιστορική μελέτη για τις μειονότητες των Τσάμηδων και Εβραίων, από το 19ο αιώνα μέχρι και την εξόντωσή τους στην Κατοχή).

-- «Κέδρος»: Ουίλιαμ Γκίλκεροον «Ταξίδι» (μετάφραση Μαρία Παπαδητράκη, μυθιστόρημα). Φάτος Κόνγκολι «Το όνειρο του Δαμοκλέους» (μετάφραση Ανδρέας Ζορμπαλάς, μυθιστόρημα για τη σύγχρονη Αλβανία). Ζωή Σπυροπούλου «Τα χρώματα της Ιριδας» (μυθιστόρημα για εφήβους).

-- «Μαΐστρος: (Αρχιπελάγους 13, 15236 Νέα Πεντέλη, 210.810.4262): «Ομήρου «Οδύσσεια» (μεταγραφή σε πεζό λόγο, στη δημοτική γλώσσα. Εικονογράφηση Τζον Φλάξμαν. Επιμέλεια Ντίνα Σαμοθράκη. Επίμετρο Αλεξάνδρα Ζερβού). Εύη Βουλγαράκη - Πισίνα «Ο εραστής» (νουβέλα). Βασίλειος Θερμός «Από πού πάνε στην εκκλησία;» (θρησκειολογικό βιβλίο). Ολιβιέ Κλεμάν «Οι καιροί που καλούν την εκκλησία» (μετάφραση Κώστας Σπαθαράκης (θρησκειολογικό βιβλίο).

-- «Πολύτροπον» (Ζαλοκώστα 5, 10671 Αθήνα, 210.3634.648) Γιώργος Πλειός «Πολιτισμός της εικόνας και εκπαίδευση (Ο ρόλος της εικονικής ιδεολογίας)» (μελέτη του καθηγητή του Τμήματος ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για τον κυρίαρχο ρόλο που ασκεί ακόμα και σε βάρος της εκπαίδευσης η εικόνα, κύρια των τηλεοπτικών ΜΜΕ).

-- Σάκκουλας: Ι. Λιναρίτη «Η πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες μέσω διαδικτύου» (μελέτη, με αναφορά στην κοινοτική οδηγία 2002/65 /ΕΚ και στα προεδρικά διατάγματα 131/2003 και 150/2001). Α. Πρωτοπαπά «Οικονομία και πολιτικές (Για τη βιώσιμη διαχείριση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων)» (μελέτη, με 450 βιβλιογραφικές αναφορές). Κ. Φελουντζή «Προβλήματα αρμοδιότητας μεταξύ κοινών και ειδικών ποινικών δικαστηρίων» (νομική μελέτη).

-- Σύλλογος Φαρακλάδων «Η Εύγερος» Κεφαλονιάς (περιοδικό του συλλόγου, τεύχος 3, με ποικίλη ύλη από τις δραστηριότητες του συλλόγου).

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αύριο (11 π.μ.- 12 μ.) συμμετέχοντας στο γιορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού, προσφέρει στα παιδιά (5-12 ετών) ένα λαϊκό παραμύθι από την ομάδα του Παραμυθοσέντουκου. Η εκδήλωση θα γίνει στην Αίθουσα του «Βωμού» στο ισόγειο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ