ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «17 Ν»
«Παραδεκτή» η εισαγγελική μεθόδευση

Η τακτική των διωκτικών αρχών να τροφοδοτήσουν με «έκθεση ευρημάτων» την εισαγγελική έδρα του πενταμελούς Εφετείου που δικάζει την υπόθεση της «17 Ν», είχε χτες αποτελέσματα. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι «παραδεκτώς» υποβλήθηκε η πραγματογνωμοσύνη, που είχε παρουσιάσει την Τετάρτη η εισαγγελέας Ευτέρπη Κουτζαμάνη, «προκειμένου να συσχετιστεί στη δικογραφία», απορρίπτοντας την ένσταση των συνηγόρων υπεράσπισης να μην περιληφθεί σε αυτήν.

Ο συνήγορος του Α. Γιωτόπουλου, Γ. Ραχιώτης, είχε επισημάνει πως δε θέλει η κατηγορία να είναι σαν την κινούμενη άμμο, εξηγώντας ότι: «Ανάλογα με το πώς πηγαίνει αυτή η υπόθεση και πού ενδεχομένως θα αδυνατίσει η κατηγορία, κατά την πρόοδο της διαδικασίας, να έρχεται μια νέα πραγματογνωμοσύνη από την Αστυνομία. Ο κατηγορούμενος έχει το δικαίωμα από το άρθρο έξι της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου να πληροφορείται την κατηγορία που τον αφορά και τα στοιχεία που την αποδεικνύουν». Ζητούσε δε να σταματήσει αυτή η πρακτική. Χτες ο Γ. Ραχιώτης ζήτησε να μη συσχετιστεί η πραγματογνωμοσύνη με τη δικογραφία, διότι κάθε ανακριτική πράξη μετά το τέλος της ανάκρισης είναι παράνομη. Επικαλέστηκε δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», σύμφωνα με το οποίο η αποστολή της αποφασίστηκε από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Η πραγματογνωμοσύνη αφορά την εργαστηριακή εξέταση κλειδιών που βρέθηκαν στο διαμέρισμα της οδού Πάτμου.

Ο συνήγορος υπεράσπισης, Φ. Ραγκούσης, δήλωσε για το συγκεκριμένο έγγραφο πως γίνεται μια επικοινωνιακή εκμετάλλευση και κάποιοι ετοιμάζονται να ξαναφορέσουν κουκούλες για να υποδείξουν ενόχους. Η εισαγγελέας υποστήριξε πως δεν καταθέτει το έγγραφο. Είπε, δε, ότι ήρθε στα χέρια της και πως από την πρώτη μέρα ισχυρίστηκε ότι το εισάγει για να συσχετιστεί στη δικογραφία. Διευκρίνισε ότι το δικαστήριο θα αποφασίσει αν θα αναγνωστεί. Ομως, την Τετάρτη είχε υποστηρίξει πως: «Προτείνω ήδη από τώρα να αναγνωσθεί όταν θα έρθει η ώρα της, θα ήθελα να σας την παραδώσω και να δοθεί στους συνηγόρους, να πάρουν αντίγραφα, ούτως ώστε να μπορέσουν να ασκήσουν τα υπερασπιστικά τους καθήκοντα». Για το θέμα αυτό, ο κατηγορούμενος Χ. Ξηρός επισήμανε ότι η έκθεση δεν περιλαμβάνει ζητήματα ουσίας, αλλά χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Χτες το δικαστήριο απέρριψε ακόμα μια ένσταση συνηγόρων υπεράσπισης. Την ένσταση περί μη νόμιμης σύνθεσης του δικαστηρίου. Η εισαγγελέας στην αγόρευσή της υποστήριξε ότι με την προεπιλογή και στη συνέχεια κλήρωση των μελών του δικαστηρίου δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας και παραβίασης της αρχής του φυσικού δικαστή, αφού η όλη διαδικασία ανατίθεται στην Ολομέλεια Εφετών. Πρόσθεσε πως δεν είναι αντισυνταγματική η διάταξη για την επιλογή δικαστών, γιατί ο νομοθέτης λαμβάνει ως αντικειμενικό κριτήριο τη σπουδαιότητα της υπόθεσης. Ομως, η υπεράσπιση των κατηγορουμένων έχει αντιτείνει ότι το μέτρο έχει εφαρμοστεί μόνο στις δίκες της «17 Ν» και του «ΕΛΑ».

Πιο πριν προκλήθηκε ένταση, όταν ο συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής Η. Αναγνωστόπουλος διαμαρτυρήθηκε για το χαρακτηρισμό «εκπρόσωπος των Αμερικανών», τον οποίο χρησιμοποίησε ο συνήγορος υπεράσπισης Ι. Μυλωνάς, απευθυνόμενος σε αυτόν. Χαρακτήρισε «μισαλλοδοξία» το χαρακτηρισμό, λέγοντας ότι προσαγορεύσεις του τύπου αυτού σημαίνουν ότι η ανθρώπινη ζωή διαβαθμίζεται ανάλογα με την εθνικότητα, κάνοντας λόγο για ρατσισμό της «17 Ν». Απαντώντας, ο Δ. Κουφοντίνας είπε ότι «εκπροσωπείτε εγκληματίες πολέμου. Εκπροσωπείτε τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, που έκανε το έγκλημα της Κύπρου. Εκπροσωπείτε τον νέο έπαρχο». Σε διάλειμμα της διαδικασίας, ο Β. Τζωρτζάτος δήλωσε ότι σε αυτήν τη δίκη «δεν υπάρχουν ομάδες αλλά άτομα, κατηγορούμενοι διαφορετικής φύσης, που ο καθένας έχει διαφορετική γραμμή».

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ «ΠΟΛΙΣ»
Απαντες είναι ύποπτοι!

Επεκτείνεται η αστυνομοκρατία

Μια βδομάδα μετά το κυνήγι ...υπόπτων στη Νότια Ελλάδα, με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, πραγματοποιήθηκε προχθές από την Αστυνομία και στη Βόρεια, η επιχείρηση με την κωδική ονομασία «ΠΟΛΙΣ». Πραγματοποιήθηκε στις επτά Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Περιφέρειας της Βορείου Ελλάδας (Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Δ. Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Βορείου Αιγαίου και Ηπείρου), με την ίδια ένταση, όπως και η αντίστοιχη της 1ης Δεκέμβρη.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν είχε μεγάλες διαφορές από αυτήν της Αθήνας, καθώς οι εντολές παραμένουν ίδιες σε όλη τη χώρα, σε ό,τι αφορά τους ελέγχους. Απαντες είναι ύποπτοι μέχρι αποδείξεως του εναντίον. Επίσης, ό,τι κινείται ...ελέγχεται. Με τους δύο αυτούς «κανόνες» απέδειξαν για άλλη μία φορά περίτρανα πως στόχος της κυβέρνησης, μέσω της Αστυνομίας, είναι η συνεχής πίεση των λαϊκών και δημοκρατικών ελευθεριών, όλων των πολιτών της χώρας, χωρίς διακρίσεις, χωρίς εξαιρέσεις. Ετσι, οι 2.161 αστυνομικοί και συνοροφύλακες που συμμετείχαν στο κυνήγι, έλεγξαν 16.986 άτομα, 1.798 καταστήματα και 12.956 οχήματα. Βεβαίωσαν 4.148 παραβάσεις και προχώρησαν και σε 463 συλλήψεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αντίστοιχη της Νότιας Ελλάδας, είχαν διατεθεί 2.856 ένστολοι που είχαν ελέγξει 22.539 άτομα, 1.696 καταστήματα και 17.479 οχήματα. Οι συλλήψεις είχαν αγγίξει τις 780, ενώ είχαν βεβαιωθεί 7.387 παραβάσεις (καταστημάτων, ΚΟΚ κτλ.).

ΕΠΟΧΙΚΟΙ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
Θύματα των περικοπών και της λιτότητας

Τη μονιμοποίησή τους ζήτησε με Επίκαιρη Ερώτηση ο Αντ. Σκυλλάκος

Θύματα της πολιτικής λιτότητας και των περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες και οι εποχικά απασχολούμενοι δασοπυροσβέστες, που θα συνεχίσουν να απασχολούνται με συμβάσεις έργου και με μόνιμη εργασιακή ανασφάλεια.

Το θέμα τους έφερε στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, αλλά ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Χ. Μαρκογιαννάκης ξεκαθάρισε ότι με «τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες είναι αδύνατη η πρόσληψη με συμβάσεις αορίστου χρόνου των 5.500 περίπου εποχικών δασοπυροσβεστών». Το μόνο στο οποίο μπορούν να ελπίζουν κάποιοι είναι να πριμοδοτηθούν με μόρια στο διαγωνισμό που θα γίνει για την πρόσληψη πυροσβεστών.

Κατά τα άλλα, ο υφυπουργός προχώρησε σε ανέξοδα λόγια αναγνώρισης του έργου που επιτελούν οι δασοπυροσβέστες, αν και αναγνώρισε ότι οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό στην Πυροσβεστική ξεπερνούν το 25%. Ο Χ. Μαρκογιαννάκης είπε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της ηγεσίας της Πυροσβεστικής εκτίμησαν πως οι εποχικοί δασοπυροσβέστες που εργάζονται για πέντε χρόνια με πεντάμηνη ετήσια υπηρεσία δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αλλά την τελική απόφαση επί του θέματος θα την πάρει το ΑΣΕΠ.

Μόνο με τα λόγια για την αναγνώριση του έργου τους, οι δασοπυροσβέστες δε γίνεται να ικανοποιηθούν, τόνισε, στην παρέμβασή του, ο Αντ. Σκυλλάκος, υπογραμμίζοντας ότι το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη εργασία είναι δικαίωμα όλων των Ελλήνων. Ενδεικτικό της αδικίας που υφίστανται οι δασοπυροσβέστες είναι ότι στον κλάδο υπηρετούν άνθρωποι που επί 30 χρόνια είναι εποχικοί.

Το θέμα, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, είναι σοβαρό και έχει να κάνει με την προστασία των δασών, που ολοένα και περισσότερο απειλούνται. Οι δασοπυροσβέστες, τόνισε, με την τεράστια εμπειρία που διαθέτουν, μπορούν να αξιοποιηθούν από την Πυροσβεστική και το υπουργείο Γεωργίας με σταθερή εργασία, όχι μόνο στην κατάσβεση των πυρκαγιών, αλλά και στην πρόληψή τους, καθώς και στη διαχείριση του δάσους.

Κινητοποίηση ενστόλων την Τρίτη

Σε νέα πανελλαδική ένστολη κινητοποίηση κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας, την Τρίτη 13 Δεκέμβρη. Οι πυροσβέστες, λιμενικοί και αστυνομικοί υπάλληλοι, μέσω των προεδρείων των Ομοσπονδιών τους, εξήγγειλαν την κινητοποίησή τους που θα γίνει στις 5.30 το απόγευμα στο Παναθηναϊκό Στάδιο, αφού μέχρι σήμερα, τίποτα από όσα είχε δεσμευτεί προεκλογικά η κυβέρνηση δεν έχει γίνει πράξη.

Τα αιτήματα των εργαζομένων παραμένουν ίδια, όπως εδώ και αρκετά χρόνια και έχουν να κάνουν, μεταξύ άλλων, με την αναγνώριση του επαγγέλματός τους ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού, εφαρμογή όρων Υγιεινής και Ασφάλειας, αποκατάσταση διωχθέντων για συνδικαλιστική δράση και χορήγηση διορθωτικού ποσού 2,5% για την αναπλήρωση απολεσθέντος εισοδήματος 2005.

Διακοπή νερού στο Κορωπί

Χωρίς νερό θα παραμείνουν από τις 8.30 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα της Τρίτης, 13 Δεκέμβρη, οι κάτοικοι της περιοχής Αγία Μαρίνα του Δήμου Κορωπίου.

Οπως ανακοίνωσε η ΕΥΔΑΠ, τα προβλήματα στην υδροδότηση θα σημειωθούν, λόγω διενέργειας απαραίτητων τεχνικών εργασιών σε κεντρικό τροφοδοτικό αγωγό ύδρευσης.

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Κατέβασαν άλλες τρεις κεραίες

Στην αποξήλωση τριών κεραιών κινητής τηλεφωνίας επί της οδού Ατταλείας 98, που είχαν τοποθετηθεί απέναντι από τον 4ο Παιδικό Σταθμό του Δήμου, προχώρησε χτες το πρωί η δημοτική αρχή του Δήμου Νίκαιας, εφαρμόζοντας την ομόφωνη απόφαση που έχει λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο, με την οποία απαγορεύει την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας εντός του πολεοδομικού ιστού.

Μέχρι σήμερα, ο Δήμος της Νίκαιας έχει απομακρύνει 17 κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Στην αποξήλωση συμμετείχαν ο δήμαρχος Στέλιος Μπενετάτος και ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αγγελινιάδης με τη μαζική συμμετοχή κατοίκων της περιοχής.

«Είναι επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση να παρέμβει δυναμικά και να προστατέψει την υγεία του λαού και του περιβάλλοντος», τόνισε στη διάρκεια της επιχείρησης ο δήμαρχος Στέλιος Μπενετάτος, επισημαίνοντας πως η δημοτική αρχή και οι κάτοικοι της πόλης θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, μέχρι να ελευθερωθεί η πόλη από τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας. Παράλληλα, κάλεσε κάθε υπεύθυνο να συμμορφωθεί με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ