ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
«Στο σφυρί» οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις

Ανακοίνωση της «Συντονιστικής Επιτροπής για τη διάσωση της παραλίας του Σαρωνικού», ενόψει της σημερινής ψηφοφορίας του Ολυμπιακού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής

Σε επιχειρηματικές ζώνες θα μετατραπούν μετά τους Αγώνες οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, μέσω της εταιρίας«Ολυμπιακά Ακίνητα»

«Αθήνα 2004»

Σε επιχειρηματικές ζώνες θα μετατραπούν μετά τους Αγώνες οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, μέσω της εταιρίας«Ολυμπιακά Ακίνητα»
«Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ιδιωτικοποιήσει με τη μορφή πωλήσεων ή εκμισθώσεων, αφ' ενός τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις που κόστισαν τρισεκατομμύρια, αφ' ετέρου τις τεράστιες και αμύθητης αξίας εκτάσεις οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί Ολυμπιακοί Πόλοι (σ.σ. όλη η παραλία του Φαληρικού όρμου, ο χώρος του πρώην ιπποδρόμου, η παραλία και μέρος του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού, ο χώρος του νέου Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο, ο Σχοινιάς)».

Η «Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση της Παραλίας Σαρωνικού» τονίζει ότι αυτό προκύπτει από τις διατάξεις του νομοσχεδίου «Ρύθμιση θεμάτων Ολυμπιακής Προετοιμασίας και άλλες διατάξεις», που ψηφίζεται σήμερα απ' την Ολομέλεια της Βουλής.

Η Συντονιστική Επιτροπή υπογραμμίζει πως με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η εταιρία «Ολυμπιακά Ακίνητα» «παύει να λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος και μετατρέπεται σε ιδιωτική εταιρία, η οποία δεν ανήκει στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα». Με τον τρόπο αυτό, «οι εκμισθώσεις, αλλά και οι πωλήσεις αυτής της Εταιρίας καθίστανται αδιαφανείς και ανέλεγκτες από το Κοινοβούλιο και τη Διοικητική Δικαιοσύνη, παρόλο που προς το παρόν το σύνολο των μετοχών το έχει το Ελληνικό Δημόσιο».

Σημειώνει μάλιστα ότι «προβλέπεται η δυνατότητα πώλησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και εκτάσεων» και επιτρέπει την «εκμίσθωση και γενικά την παραχώρηση της χρήσης και κάθε άλλου ενοχικού και εμπράγματος δικαιώματος, κατά παρέκκλιση από κάθε διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξεως, δηλαδή η "Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ" θα πωλεί και θα εκμισθώνει χωρίς διαγωνισμό». Δημιουργείται δηλαδή «μια εταιρία σαν την ΕΤΑ ΑΕ, δήθεν διαχειριστική της περιουσίας του Δημοσίου, η οποία μπορεί να πουλά και μάλιστα εξαρχής εντελώς αδιαφανώς και ανέλεγκτα».

Επιπλέον, αναφέρει πως το νομοσχέδιο προβλέπει τη «με κοινή υπουργική απόφαση μεταβίβαση με αντάλλαγμα ή δωρεάν της χρήσης διοίκησης και διαχείρισης Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και εκτάσεων, με δυνατότητα πώλησης, για την οποία απαιτείται πράξη Υπουργικού Συμβουλίου και παραχωρεί κάθε δικαίωμα των προς την πώληση ακινήτων στην ΕΤΑ ΑΕ».

Στην ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή σημειώνει ακόμα πως με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση «υπάγει στον Ολυμπιακό νόμο, τις μαρίνες Φλοίσβου, Αλίμου και Ζέας, προκειμένου να διευκολύνει τα σχέδια των ιδιωτών, στους οποίους έχουν παραχωρηθεί». Τέλος, επισημαίνει ότι με πρόσχημα τη διεξαγωγή του αγωνίσματος του τριάθλου, επιτρέπεται η κατεδάφιση λουτρικών εγκαταστάσεων στην Ακτή της Βουλιαγμένης προκειμένου να μετατραπούν τα αποδυτήρια σε εστιατόρια.

Σήμερα η πρόταση του εισαγγελέα επί των ποινών

Την πρότασή του επί των ποινών που πρέπει να επιβληθούν σε όσους εκ των κατηγορουμένων κρίθηκαν ένοχοι θα παρουσιάσει σήμερα στη δίκη της «17Ν» ο εισαγγελέας της έδρας, Χρ. Λάμπρου. Μετά τον εισαγγελέα το λόγο θα λάβουν οι συνήγοροι υπεράσπισης, οι οποίοι θα προτείνουν με τη σειρά τους σχετικές ποινές για τους πελάτες τους και κατόπιν το δικαστήριο θα αποσυρθεί σε διάσκεψη ούτως ώστε να καταλήξει στην απόφασή του επί των ποινών, με την ανακοίνωση της οποίας θα πέσει και η αυλαία της δίκης.

Αν ο εισαγγελέας δε μακρηγορήσει, ενδέχεται η όλη διαδικασία των προτάσεων να ολοκληρωθεί σήμερα, οπότε το δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφασή του την επόμενη Δευτέρα, 15 του Δεκέμβρη, δεδομένου ότι Πέμπτη και Παρασκευή οι δικηγόροι κατεβαίνουν σε αποχή. Αν η διαδικασία των προτάσεων ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, η απόφαση του δικαστηρίου πρέπει να αναμένεται στα μέσα της επόμενης βδομάδας.

Στο μεταξύ, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου επί της ενοχής, το ζήτημα της έκδοσης ή μη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη «17Ν» φαίνεται να κυριαρχεί. Χτες, ο υπουργός Τύπου, Χρ. Πρωτόπαππας, διαβεβαίωσε ότι ζήτημα έκδοσης δεν υπάρχει, παρά το γεγονός ότι η αμερικανική πλευρά αφήνει «ανοιχτό» ένα τέτοιο ενδεχόμενο: «Εχουμε ξεκαθαρίσει, με δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Δικαιοσύνης κ. Πετσάλνικου - είπε - ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα έκδοσης σε άλλη χώρα. Γι' αυτούς που αθωώθηκαν δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Οσοι κρίθηκαν ένοχοι, αφού ανακοινωθούν οι ποινές τους από το αρμόδιο δικαστήριο, θα κληθούν να εκτίσουν την ποινή τους στις φυλακές μας».

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Φ. Πετσάλνικος, σε δηλώσεις του σε διάφορους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Ο υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο έκδοσης, ισχυριζόμενος ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία και τη διμερή συμφωνία Ελλάδας και ΗΠΑ.

Εντούτοις, προχτές, μέρα που εκδόθηκε η απόφαση, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι αναφορικά με το επίμαχο ζήτημα της έκδοσης «σε αυτό το στάδιο» δεν έχει τίποτα επ' αυτού, αρνούμενος ταυτόχρονα να σχολιάσει και τις δηλώσεις που είχε κάνει εκείνη τη μέρα ο Ελληνας υπουργός Δικαιοσύνης. Η στάση του Αμερικανού αξιωματούχου αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι για τις ΗΠΑ το ζήτημα είναι ανοιχτό και θα τεθεί όταν και όποτε θεωρηθεί σκόπιμο.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί ανοιχτό το ζήτημα της «17Ν», επενδύοντας προφανώς στην ενίσχυση της κατασταλτικής πολιτικής του κράτους. Χτες, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Φλωρίδης, μιλώντας σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα επανέλαβε τις δηλώσεις του των τελευταίων ημερών ότι η Αστυνομία έχει στοιχεία τα οποία κάποια στιγμή ενδέχεται να οδηγήσουν στη σύλληψη και άλλων μελών της οργάνωσης.

Εμπρηστικές επιθέσεις

Τέσσερις εμπρηστικές επιθέσεις, με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, σημειώθηκαν χτες τα ξημερώματα στη Θεσσαλονίκη, σε γραφεία δύο τοπικών οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ (Καλλιθέας και Φαλήρου), σε υποκατάστημα του ΟΤΕ και σε σούπερ μάρκετ. Οι εκρήξεις έγιναν μέσα σε διάστημα έξι λεπτών (από τις 3.04 π.μ. έως τις 3.10 π.μ.), προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους, μικρής έκτασης υλικές ζημίες και την κινητοποίηση των αστυνομικών και πυροσβεστικών αρχών. Για οργανωμένο σχέδιο κάνουν λόγο οι αστυνομικές αρχές. Μέχρι χτες το βράδυ, άγνωστα παρέμεναν τα αίτια, αλλά και οι δράστες των επιθέσεων.

Μετά τις γιορτές τα νεότερα...

Μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, αποφάσισε ομόφωνα χτες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) να συζητήσει την επιστολή - απάντηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, προς την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας. Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ενημέρωσε επίσης τη ΔΙΣ, για την πρόσφατη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Η επιστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου πρέπει να μελετηθεί με τον προσήκοντα σεβασμό και με τη δέουσα προσοχή, ώστε να αποφύγουμε καταστάσεις που πραγματικά θα δυναμιτίσουν τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για την επίλυση του ζητήματος», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΙΣ, μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος, Θεόκλητος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Στο μεταξύ, «θετική εξέλιξη», χαρακτήρισε, το «χριστουγεννιάτικο μποναμά» της κυβέρνησης, να αποχαρακτηρίσει, με τροπολογία που κατατέθηκε προχτές στο νομοσχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση, 27 στρέμματα δάσους στον «Αγιο Ιωάννη Καρέα», μέρος μιας έκτασης 270 στρεμμάτων ιδιοκτησίας της εκκλησίας, για την ανέγερση συνεδριακού -πολιτιστικού και πνευματικού κέντρου της Ιεράς Συνόδου.

Τέλος, σε μήνυμά της για την 55η επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης του Ανθρώπου, η ΔΙΣ επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα τη χρησιμοποίηση της θρησκείας «από τους τρομοκράτες ως μέσο, εργαλείο και δικαιολογία για τις εγκληματικές τους ενέργειες», ενώ «ελπίζει η Ελλάδα να παραμείνει μια χώρα ασφαλής, ειρηνική και δημοκρατική, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων».

Υπέκυψε τελικά χτες το πρωί, ο 25χρονος Γιάννης Μπαχαρέλης, εποχικός υπάλληλος του Λούνα Παρκ «Magic Park» της Θεσσαλονίκης, ο οποίος νοσηλευόταν στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου Παπαγεωργίου από το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, οπότε έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού. Ο 25χρονος υπάλληλος, τραυματίστηκε σε συμπλοκή με ομάδα νεαρών έξω από το «Magic Park». Το μοιραίο χτύπημα, που είχε ως αποτέλεσμα να πέσει και να τραυματιστεί στο κεφάλι, το δέχτηκε από 19χρονο Αρμένιο αθλητή του κικ μπόξιγκ, ο οποίος συνελήφθη και οδηγήθηκε στις φυλακές Διαβατών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ