ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Νοέμβρη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΝΗΣΙΩΝ
Σήμερα η σύσκεψη για την ακτοπλοΐα

Στις 10.30 π.μ. στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ

Σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, στην οποία καλούν τα ναυτεργατικά συνδικάτα ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ (Ενωση Μαγείρων) μαζί με τα Εργατικά Κέντρα, Λέσβου, Σάμου, Βόρειας Δωδεκανήσου. Η σύσκεψη θα γίνει στις 10.30 το πρωί, στην αίθουσα συνελεύσεων της Ενωσης Μηχανικών.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις απευθύνουν ανοιχτό κάλεσμα στους φορείς του αγροτικού κινήματος και των επαγγελματοβιοτεχνών - εμπόρων, τους φοιτητικούς συλλόγους του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τους Συλλόγους Γυναικών, τις Λαϊκές Επιτροπές. Στο κάλεσμά τους διαμηνύουν ότι με τα όσα προωθούνται στην ακτοπλοΐα από τη συγκυβέρνηση, που στην ουσία είναι η ολοκληρωτική εφαρμογή του κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης «η κατάσταση κινδυνεύει να γίνει μη αναστρέψιμη αν δεν αντιδράσουμε άμεσα».

Θυμίζουμε πως η κυβέρνηση έχει έτοιμο και κατέθεσε πρόσφατα και στα ναυτεργατικά συνδικάτα, «πλαίσιο» για «κοινωνικό διάλογο». Οι προτάσεις της προετοιμάζουν την πλήρη ανατροπή των ναυτεργατικών εργασιακών δικαιωμάτων και δίνει τη δυνατότητα στους μονοπωλιακούς ομίλους να καθορίζουν ακόμα πιο ανεξέλεγκτα τη συχνότητα των δρομολογίων, τις τιμές των εισιτηρίων, τη σύνθεση των πληρωμάτων, τις σχέσεις εργασίας στα πλοία, μεγαλώνοντας τους κινδύνους για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

ΠΑΣΕΒΕ - ΜΑΣ - ΕΕΔΥΕ
Την Κυριακή διαδηλώνουμε ενάντια στον προϋπολογισμό

Καλούν στις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ, στην Αθήνα στις 5 το απόγευμα στην Ομόνοια και σε άλλες πόλεις

Απεργοί - διαδηλωτές με τα λάβαρα του ΠΑΜΕ στις 7 Νοέμβρη, στην Αθήνα
Απεργοί - διαδηλωτές με τα λάβαρα του ΠΑΜΕ στις 7 Νοέμβρη, στην Αθήνα
Nα δώσουν το «παρών» στις συγκεντρώσεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου αύριο Κυριακή στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις της χώρας καλούν η ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και η ΕΕΔΥΕ, ενώ ανάλογο κάλεσμα έχει απευθύνει και η ΟΓΕ. Το αγωνιστικό ραντεβού των εργαζομένων και του λαού της Αθήνας έχει οριστεί στις 5 το απόγευμα στην Ομόνοια και στη Θεσσαλονίκη στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Οι αγωνιστικές συσπειρώσεις καλούν τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους σπουδαστές και τις γυναίκες να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στον κρατικό προϋπολογισμό που ληστεύει τα εισοδήματά τους και τους καταδικάζει στη φτώχεια.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, συγκεντρώσεις είχαν οριστεί ακόμα σε: Ξάνθη, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία, Κοζάνη, 6 μ.μ., πεζόδρομο, Πτολεμαΐδα, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία, Φλώρινα, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία, Γρεβενά, 5.30 μ.μ., πλατεία Λαχαναγοράς, Καστοριά, 5.30 μ.μ., πρώην Νομαρχία, Καβάλα, 5 μ.μ., κεντρική πλατεία, Κατερίνη, 11 π.μ., πικετοφορία από το Συντριβάνι, Πάτρα, 5 μ.μ., πλατεία Προσφυγικών, Πύργος, 6.30 μ.μ., πλατεία ΟΤΕ, Κόρινθος, 6.30 μ.μ., Περιβολάκια, Ζάκυνθος, 6.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο. Τρίκαλα, 6 μ.μ., πλατεία «Ρήγα Φεραίου», Καρδίτσα, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία. Στο Ηράκλειο της Κρήτης θα γίνουν στις 11π.μ. πικετοφορίες σε εργατογειτονιές του Ηρακλείου.

Σήμερα Σάββατο, στο Βόλο και στη Νέα Ιωνία της Μαγνησίας, στις 11 το πρωί το ΠΑΜΕ και οι Λαϊκές Επιτροπές Αγώνα οργανώνουν ενημερωτικές - αγωνιστικές συγκεντρώσεις σε λαϊκές συνοικίες.

Τα μέτρα υπηρετούν την κερδοφορία των μονοπωλίων

Με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ «καλεί όλα τα σωματεία και όλους τους αυτοαπασχολούμενους, σε μαζική διαδήλωση ενάντια στην ψήφιση του βάρβαρου - αντιλαϊκού προϋπολογισμού.

Η τρικομματική κυβέρνηση - σημειώνει η ΠΑΣΕΒΕ - με την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού συμπληρώνει τα νέα μέτρα και ολοκληρώνει τη σφαγή των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων εκατομμυρίων εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, συνταξιούχων και ανέργων.

Με τις άγριες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα, παροχές Υγείας και Πρόνοιας και την αύξηση της φορολογίας που επιβάλλουν μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, προσφέρουν στα μονοπώλια διέξοδο από την κρίση, τσακίζοντας ακόμα περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμης και αφαιρώντας εισόδημα από τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες - βιοτέχνες - μικρούς εμπόρους.

Ολα τα μέτρα της κυβέρνησης, υπηρετούν έναν και μόνο σκοπό.

Την ανάκαμψη της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, μέσα από την εξαθλίωση των εργαζομένων και τη χρεοκοπία της συντριπτικής πλειοψηφίας των αυτοαπασχολούμενων.

Η βίαιη ανακατανομή του πλούτου, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και προς όφελος των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών και των μεγαλεμπόρων δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη.

Απέναντι στο αντιλαϊκό μέτωπο κυβέρνησης - μονοπωλίων, να αντιτάξουμε τη λαϊκή συμμαχία και την αγωνιστική δράση μαζί με τους εργαζόμενους για την ανατροπή της πολιτικής που μας εξοντώνει».

Γκρεμίζουν δικαιώματα στο όνομα της «εξοικονόμησης»

Καλώντας στις αυριανές κινητοποιήσεις, η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) τονίζει: «Οι δαπάνες για την Παιδεία γίνονται καπνός, περικόπτονται επιπλέον 132 εκατ. ευρώ και παράλληλα επιταχύνονται οι αντιδραστικές αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση. Ο προϋπολογισμός προβλέπει τη συγχώνευση δεκάδων τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ που δεν ανταποκρίνονται στα "κριτήρια" και τις "ανάγκες" της αγοράς. Οι απολύσεις και οι μειώσεις μισθών των συμβασιούχων καθηγητών στο όνομα του "εξορθολογισμού του μισθολογικού κόστους" βάζει ταφόπλακα στη λειτουργία των ΤΕΙ. Χιλιάδες σπουδαστές δε θα έχουν καθηγητές, εργαστήρια δε θα έχουν προσωπικό για να λειτουργήσουν, οι λίστες αναμονής θα πολλαπλασιαστούν.

Με όχημα την "εξοικονόμηση πόρων" γκρεμίζεται το δικαίωμα των φοιτητών στα δωρεάν συγγράμματα. Το κονδύλι για τα συγγράμματα συρρικνώνεται, ενώ η κατάργηση της δωρεάν διανομής βιβλίων ξεκινά φέτος από το σχολείο. Τα βιβλία θα χρεώνονται στους γονείς των μαθητών και θα πληρώνονται αν δεν επιστραφούν στο τέλος του έτους! Μετά τα σχολικά βιβλία έρχεται και η σειρά των συγγραμμάτων».

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Χαιρετίζει τις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις

Η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) χαιρετίζει τη μαζική συμμετοχή φοιτητών και σπουδαστών στην 48ωρη απεργία. Η ανακοίνωσή της έχει ως εξής:

«Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών χαιρετίζει τους χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές, που συμμετείχαν στη 48ωρη απεργία και διαδήλωσαν μαζί με τους εργαζόμενους γονείς τους και το ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα. Ιδιαίτερα χαιρετίζει τους εργαζόμενους φοιτητές που απήργησαν σπάζοντας το φόβο και την εργοδοτική τρομοκρατία.

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις με την εντυπωσιακή μαζικότητα, οργάνωση και ζωντάνια αποδεικνύουν την τεράστια δύναμη του λαού που αν την συνειδητοποιήσει μπορεί να σαρώσει τα βάρβαρα μέτρα και την πολιτική που τα γεννά.

Κανένας φοιτητής να μην τρομοκρατηθεί από την άγρια καταστολή που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, αξιοποιώντας τη δράση προβοκατόρων, για να τσακίσει το λαϊκό κίνημα και όποιον αγωνίζεται. Την Τετάρτη 7/11 παρά την προσπάθεια διάλυσης των συγκεντρωμένων η μεγάλη διαδήλωση του ΠΑΜΕ δε διαλύθηκε. Συντεταγμένα ο μεγαλύτερος όγκος των μπλοκ επέστρεψε στο Σύνταγμα.

Το μήνυμα που έστειλαν οι δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές είναι ξεκάθαρο: Τίποτα δεν τελείωσε! Τώρα αρχίζει ο αγώνας για να μην εφαρμοστούν τα αντιλαϊκά μέτρα σε καμιά σχολή και σε κανένα χώρο δουλειάς. Σε κάθε έτος και σχολή πρέπει να δυναμώσει η πάλη για να μπουν εμπόδια στην πολιτική που φέρνει φτώχεια και ανεργία στο λαό, ενώ τα μονοπώλια θησαυρίζουν. Για να ανατραπούν τα μέτρα και αυτοί που τα έφεραν, η κυβέρνηση μαζί με την ΕΕ και το κεφάλαιο. Η σύγκρουση με την ΕΕ και την εξουσία των μονοπωλίων αποτελεί τη μόνη πραγματική διέξοδο για το λαό και τη νεολαία».

Οι προσυγκεντρώσεις της Αθήνας

Προσυγκεντρώσεις για την κινητοποίηση της Αθήνας έχουν οριστεί στις 4.30 μ.μ. στα εξής σημεία:

  • Πλ. Κάνιγγος: ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ, ΞΥΛΟΥ, ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ, ΛΟΓΙΣΤΩΝ, ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ/ΣΤΡΙΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΔΗΜ. & ΙΔ. ΥΓΕΙΑΣ, ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ, ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΕΣΟΓΕΙΑ, ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ, ΜΜΕ.
  • Χαυτεία: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ, ΜΑΣ, ΣΑΣΑ.
  • Πλ. Βάθης: ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΤΥΠΟΥ & ΧΑΡΤΟΥ, ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΜΕΤΑΛΛΟΥ, ΦΑΡΜΑΚΟΥ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.
  • Πλ. Καραϊσκάκη: Σωματεία, φορείς και εργαζόμενοι από ΒΟΡΕΙΟ ΤΟΜΕΑ, ΘΡΙΑΣΙΟ, ΔΗΜΟΣΙΟ - ΟΤΑ, ΔΥΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ.
  • Πλ. Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά): Εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ.
ΝΕ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκεντρώσεις αύριο στην Κεφαλονιά

Συγκεντρώσεις ενάντια στην ψήφιση του αντιλαϊκού προϋπολογισμού οργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ αύριο Κυριακή 11 Νοέμβρη. Οι συγκεντρώσεις θα γίνουν στις 6 μ.μ. σε Αργοστόλι (πλατεία Καμπάνας) και Ληξούρι (γραφεία του Κόμματος).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ