Σάββατο 10 Νοέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ο λαός να απομονώσει τη Χρυσή Αυγή

Τετάρτη, στη Βουλή, στη συζήτηση για το «Μνημόνιο ΙΙΙ», ο ΓΓ της Χρυσής Αυγής Νικόλαος Μιχαλολιάκος εμφανίστηκε φίλος του λαού. Κατήγγειλε πολιτικούς, καταψήφισε τα προτεινόμενα. Τι αντιπρότεινε; Μέτρα στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος, μέτρα εξωραϊστικά που ίσως του προσδίδουν μιαν επίφαση δικαιοσύνης απέναντι στις καταπιεζόμενες μάζες, αλλά δεν ανατρέπουν την εκμετάλλευσή τους από το μεγάλο κεφάλαιο, τη βαρβαρότητα που πηγάζει εξ αυτής: εφαρμογή πόθεν έσχες, περιστολή δαπανών, οικονομικός απολογισμός Ολυμπιακών Αγώνων, αναδρομική εφαρμογή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Συν λόγια ενάντια στους «παγκόσμιους τοκογλύφους που θέλουν να λεηλατήσουν την χώρα»... Επιλεκτική και ψευδεπίγραφη η εναντίωσή τους στα μονοπώλια. Λίγες ώρες νωρίτερα, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, χρυσαυγίτες βουλευτές ζητούσαν και νέα «κίνητρα» στους «πλοιοκτήτες» (βλ. νέες επιδοτήσεις στους εφοπλιστές με χρήμα του λαού). Και «εθνικοποίηση των χρεοκοπημένων τραπεζών», άρα ο λαός να αναλάβει (και) τα χρέη τραπεζιτών.

Αυτά στα λόγια. Στην πράξη κι ενώ ο λαός είναι στους δρόμους, στο εσπερινό ΕΠΑΛ Γιαννιτσών στις 17/10 χρυσαυγίτης προσπάθησε με απειλές να εμποδίσει εξόρμηση του ΠΑΜΕ για την πανεργατική απεργία της επομένης. Την προηγούμενη βδομάδα απείλησαν οικοδόμους στην Καλλιθέα, προκειμένου να πλασάρουν φτηνούς εργάτες σε υπεργολάβο. Αντιπροχτές, Τετάρτη (ανήμερα όσων φιλολαϊκών έλεγε ο Μιχαλολιάκος στη Βουλή) χρυσαυγίτες επιτέθηκαν σε ΚΝίτες που έξω από το ΕΠΑΛ Λαγκαδά καλούσαν εκπαιδευτικούς και μαθητές στην απεργία και συγκέντρωση. Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Είναι ένας ύπουλος αντικομμουνιστικός και τρομοκρατικός μηχανισμός, που στηρίζεται από το σύστημα και χρησιμοποιείται ενάντια στο εργατικό λαϊκό κίνημα και στους νέους που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους ενάντια στην ΕΕ και τους εκμεταλλευτές καπιταλιστές.

Στα παραπάνω, οι χρυσαγίτες έλαβαν πρέπουσα απάντηση από μαθητές και εργάτες. Στο Λαγκαδά οι απεργοί της ΑΓΝΟ έσπευσαν και τους απομόνωσαν άμεσα. Λαός και νεολαία μπορούν να τους αποκαλύψουν, απομονώσουν, αντιμετωπίσουν. Πολιτικά, μέσα από το ίδιο το εργατικό, λαϊκό κίνημα, τις δομές και τους φορείς του, στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές. Οχι μέσα από κραυγές για «αντιφασιστικό μέτωπο» όπου σε αυτό μετέχουν διάφοροι που ουσιαστικά υπερασπίζονται τα ίδια με τους χρυσαυγίτες συμφέροντα, και ψάχνουν ευκαιρία να «ξεπλυθούν» στα μάτια του λαού. Διόλου τυχαία (και) από τέτοιους κύκλους αναπαράγεται η συστημική προπαγάνδα για ανάγκη «εναντίωσης ενάντια στα άκρα, τη βία από όπου και αν προέρχεται». Δεν έχει καμία σχέση ο αγώνας του εργάτη, η απεργία, η διαδήλωση, η κατάληψη, με τις επιθέσεις και τους τραμπουκισμούς των ναζιστών χρυσαυγιτών. Δύο άκρα πράγματι υπάρχουν, είναι κεφάλαιο και εργασία. Αυτών των άκρων συγκαλύπτουν την ύπαρξη διάφοροι «ανησυχούντες δημοκράτες», προπαγανδίζοντας «συναίνεση», υποταγή της εργασίας στο κεφάλαιο.

Η Χρυσή Αυγή πρέπει να πάρει οργανωμένη μαζική πολιτική απάντηση από το λαϊκό κίνημα. Καμία ενέργειά τους αναπάντητη. Είτε δέρνουν μετανάστες, είτε παρελαύνουν, είτε επιτίθενται σε εργαζόμενους. Είτε ντύνονται θρησκευόμενοι φιλάνθρωποι, είτε «ράμπο». Με μαζική καταδίκη από συνελεύσεις εργατών, σωματείων, εργατικών κέντρων, συλλόγων κάθε είδους, προσφυγή και στη δικαιοσύνη για εγκληματικές πράξεις. Με βαθιά απομόνωσή τους. Αποκάλυψη στη νεολαία με ιδεολογικά, ιστορικά επιχειρήματα του ρόλου του φασισμού, των ταγμάτων εφόδου. Περιφρούρηση και επαγρύπνηση παντού.


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ