ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Οχτώβρη 2023
Σελ. /40
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - Β' ΓΥΡΟΣ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Ανεβάζει ταχύτητες για νέα αντιλαϊκή επίθεση

Eurokinissi

Ανεβάζει ταχύτητες η κυβέρνηση προκειμένου στον β' γύρο των τοπικοδιοικητικών εκλογών να εκλέξει όσο περισσότερα στελέχη της μπορεί, επιφορτισμένα με την εφαρμογή των επόμενων αντιλαϊκών μέτρων, όπως ορίζονται από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024, τα μνημόνια διαρκείας, το Σύμφωνο Σταθερότητας και όλα τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα.

Χαρακτηριστικά, ο Κυρ. Μητσοτάκης βρέθηκε χτες το απόγευμα στη Μυτιλήνη για συνάντηση με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Βόρειου Αιγαίου που στηρίζει η ΝΔ, κόντρα σε «αντάρτη» προερχόμενο επίσης από τη ΝΔ, ενώ αναμένονται κι άλλες τέτοιες συναντήσεις μέσα στη βδομάδα. Σε κάθε περίπτωση, μιλώντας εκεί σε στελέχη του τόνισε ότι «θέλουμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό, να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες Περιφέρειες. Χρειαζόμαστε περιφερειάρχες που να βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με την κυβέρνηση - ίδιο αναπτυξιακό όραμα με την κυβέρνηση, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για το Βόρειο Αιγαίο».

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, ερμηνεύοντας το αποτέλεσμα του α' γύρου ως επιβράβευση της κυβερνητικής πολιτικής και έναυσμα για νέα αντιλαϊκή επίθεση, υποστήριξε ότι «οι πολίτες με την ψήφο τους στις Περιφέρειες επανεπιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση». Διαβεβαίωσε ντόπια και ξένα κέντρα ότι «η κυβέρνηση θα συνεχίσει στην κατεύθυνση υλοποίησης των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων», που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, όπως αναμένεται άλλωστε να διαβεβαιώσει και ο ίδιος ο Μητσοτάκης, μιλώντας σήμερα το βράδυ στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.

Ο Μαρινάκης τόνισε, άλλωστε, ότι «επειδή υπάρχει πολιτική χροιά στις περιφερειακές εκλογές (...) ο στόχος είναι να καταφέρουμε να κερδίσουμε το σύνολο των Περιφερειών», παραθέτοντας και μια σειρά από «επιμέρους στοιχεία» από τον α' γύρο που, κατά τη ΝΔ, «αποτυπώνουν μια πολιτική εμπιστοσύνη» στη διακυβέρνησή της.

Στη συνέχεια έσπευσε να απαξιώσει την προχτεσινή εκτίμηση Κασσελάκη ότι τάχα το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής είναι ...ευκαιρία «για να χτίσουμε τη μεγάλη προοδευτική παράταξη που θα κυβερνήσει τον τόπο», αντιτείνοντας ότι ήταν «μία πάρα πολύ σημαντική εκλογική επιτυχία - σε επίπεδο Περιφερειών τουλάχιστον, που έχουν πολιτικό χαρακτήρα, αλλά και μεγάλων δήμων - που δείχνει μια εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση».

Από την άλλη, δείχνοντας την ευχέρεια που έχουν να στηρίζουν ο ένας τον άλλον κινούμενοι όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις στην ίδια στρατηγική βάση, ο Μαρινάκης τόνισε ότι στη ΝΔ «δεν είμαστε δογματικοί», εξ ου και π.χ. είδαν «έναν άξιο περιφερειάρχη στην Κρήτη, που δεν προέρχεται από τον δικό μας παραδοσιακό πολιτικό χώρο και παρ' όλα αυτά ο πρωθυπουργός στις ανακοινώσεις που έκανε ως πρόεδρος της ΝΔ για στηρίξεις, στήριξε τον κ. Αρναουτάκη».

ΣΥΡΙΖΑ
Με «όχημα» το αποτέλεσμα προχωρά τα αντιλαϊκά κομπρεμί με το ΠΑΣΟΚ

Eurokinissi

Ως «όχημα» για να έρθει ακόμα πιο κοντά με το ΠΑΣΟΚ αξιοποιεί το εκλογικό αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ, στη σκιά της περαιτέρω πτώσης των ποσοστών του, που σε κάποιες περιπτώσεις είναι πολύ μεγάλη.

Οι δηλώσεις Κασσελάκη το βράδυ της Κυριακής ήταν ξεκάθαρες στην κατεύθυνση αυτή, με «γραμμή» στήριξης των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ όπου έχουν περάσει στον δεύτερο γύρο και για όσους ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στήριξε εξαρχής, καθώς εκτεταμένες ήταν ούτως ή άλλως οι συνεργασίες τους, στη λογική των «αντιδεξιών μετώπων»! Αλλωστε, και προεκλογικά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ βρέθηκαν σε πολλά ψηφοδέλτια παρέα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις και μαζί με τη ΝΔ ή υποψηφίους της.

Μάλιστα, είχαν το θράσος να εγκαλούν το ΚΚΕ γιατί δεν βάζει πλάτη στο εγχείρημα της «μεγάλης προοδευτικής παράταξης», που οραματίζεται ο πρόεδρός τους, με την «Αυγή» να κατηγορεί το Κόμμα απ' το πρωτοσέλιδό της ότι «κλείνει το μάτι σε Μπακογιάννη και Αγοραστό», επειδή αρνείται να στηρίξει τους εκλεκτούς του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που τα προηγούμενα χρόνια τα έκαναν «πλακάκια» με τους Μπακογιάννηδες σε δήμους και Περιφέρειες. Αυτοί δηλαδή που έβαλαν πλάτη στο να μετατραπεί η Αθήνα σε μια πόλη αβίωτη για τους κατοίκους της και τους εργαζόμενους ή που λειτούργησαν προς όφελος των μεγαλοξενοδόχων και των επιχειρηματικών ομίλων, ζητούν από το ΚΚΕ να τους ψηφίσει στον δεύτερο γύρο... Και είναι πρόκληση, όταν είναι δεδομένο ότι είτε ως διοίκηση είτε ως αντιπολίτευση, στα κεντρικά στρατηγικά ζητήματα ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ θα βαδίσουν χέρι - χέρι με τον Μπακογιάννη.

Στην Αθήνα μάλιστα ο Κ. Ζαχαριάδης επέδειξε ιδιαίτερο ζήλο στην υλοποίηση της κατεύθυνσης του προέδρου του, ζητώντας το βράδυ της Κυριακής συνάντηση με τον Χ. Δούκα και δηλώνοντας δεξιά κι αριστερά ότι είναι διατεθειμένος να πάει και στην προεκλογική συγκέντρωση προκειμένου να ηττηθεί ο Μπακογιάννης. Η συνάντηση ορίστηκε για σήμερα το πρωί με αντικείμενο «το περιεχόμενο της διοίκησης της προοδευτικής Αθήνας», όπως δήλωσε ο Κ. Ζαχαριάδης.

Ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Τσίπρας μιλώντας στο κανάλι της «Ναυτεμπορικής» χαρακτήρισε «πολύ καλή περίπτωση» τον Χ. Δούκα, υποστήριξε πως πρέπει να στηριχτούν οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ στον δεύτερο γύρο, εντάσσοντας αυτό το αλισβερίσι στο πλαίσιο μιας γενικότερης συνεργασίας, προκειμένου να καλυφθεί το κενό που υπάρχει σήμερα στη σοσιαλδημοκρατία. Παρά ταύτα έσπευσε να διαμηνύσει στο ΠΑΣΟΚ πως αυτό θα γίνει με τους όρους του ΣΥΡΙΖΑ, που παραμένει η ισχυρότερη δύναμη στον χώρο, συστήνοντάς του να μην πανηγυρίζει καθώς «δεν υπήρξε δυναμική του ΠΑΣΟΚ ούτε και στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Πήρε ένα μικρό κομμάτι της δικής μας φθοράς, αυτό δεν δείχνει δυναμική και το ίδιο εκφράστηκε και χτες».


ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
Παραγγελία έρευνας για τις απαράδεκτες δηλώσεις Μπέου

Τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας για τις απαράδεκτες δηλώσεις του δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου, με τις χυδαίες ομοφοβικές και ρατσιστικές αναφορές σε ζωντανή μετάδοση, το βράδυ των εκλογών, παρήγγειλε χτες στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Στο έγγραφο ζητείται η διερεύνηση αδικημάτων, όπως η υποκίνηση μίσους κατά συγκεκριμένης ομάδας και αν η δήλωση αυτή ήταν πρόσφορη να προκαλέσει διακρίσεις, μίσος και βία κατά ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό, και συγκεκριμένα σε βάρος των ομοφυλόφιλων. Επιπλέον, ζητείται να ερευνηθεί «αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ επιθυμεί να υποβάλει έγκληση κατά του ως άνω δημάρχου για εξύβριση με ρατσιστικά χαρακτηριστικά κ.λπ.».

ΚΚΕ: Επιβεβλημένη η καταδίκη και η απομόνωση

Σε σχόλιό του σχετικά με τις απαράδεκτες δηλώσεις Μπέου το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Αυτονόητος και επιβεβλημένος ο ποινικός και πειθαρχικός έλεγχος για το ομοφοβικό ρατσιστικό παραλήρημα του Μπέου. Ακόμη πιο επιβεβλημένη η καταδίκη και κυρίως η απομόνωση τέτοιων συμπεριφορών και απόψεων από τον λαό του Βόλου και όλης της χώρας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ