Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γονέων, το μεγαλύτερο και σοβαρότερο θέμα του σχολείου, που ούτως ή άλλως παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης, είναι το πρόβλημα της κατάπτωσης και διάβρωσης του πρανούς, της πλαγιάς δηλαδή που στηρίζεται μέρος των θεμελίων του σχολείου, επί της οδού Πυθίας και Νικάνορος.
Το πρόβλημα απασχολεί τον Σύλλογο χρόνια τώρα, ωστόσο, όπως καταγγέλλει, «οι αρμόδιες αρχές "σφυρίζουν αδιάφορα", μοιράζοντας υποσχέσεις ή πετώντας το μπαλάκι η μία διεύθυνση στην άλλη...».
Από κοινού με τον Σύλλογο Γονέων του Γυμνασίου έχουν απευθυνθεί στις αρμόδιες Υπηρεσίες του δήμου, στην ΚΤΥΠ και στον ΟΑΣΠ για να το ελέγξει μηχανικός, χωρίς καμιά ανταπόκριση, μόνο προφορικές δεσμεύσεις ότι «σήμερα - αύριο ξεκινάνε οι εργασίες»... Το θέμα είναι για τους γονείς υψίστης σημασίας, καθώς το έδαφος υποχωρεί με την πρώτη βροχή και τα θεμέλια στο σημείο αυτό έχουν ξεγυμνωθεί, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη στατικότητα του κτιρίου.
Επιπλέον, στο κτίριο του Λυκείου πλημμυρίζουν υπόγειοι χώροι όπου λειτουργούν αίθουσες διδασκαλίας, καταγράφονται μια σειρά ελλείψεις σε υποδομές και τα 5 τμήματα της Α' τάξης αγγίζουν τους 27 μαθητές ανά τμήμα, δηλαδή το μέγιστο επιτρεπτό όριο.
Παράταση για άλλη μια χρονιά πήρε το μέτρο της απόσπασης της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία των λεγόμενων καθηγητικών σχολών. Πρόκειται για τη δεύτερη παράταση που δίνεται από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος - πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, ο οποίος προέβλεπε αναγκαστική απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από όλα τα πτυχία πλην των παιδαγωγικών σχολών, κατάργηση όλων των ξεχωριστών προγραμμάτων πιστοποίησης παιδαγωγικής επάρκειας που λειτουργούσαν μέχρι τώρα και δημιουργία νέων τέτοιων προγραμμάτων, ενός ανά ίδρυμα.
Από την πρώτη στιγμή είχε ξεσηκωθεί κύμα αντιδράσεων απέναντι σε αυτές τις διατάξεις, τόσο από φοιτητικούς συλλόγους Τμημάτων που είχαν ενσωματωμένη την παιδαγωγική επάρκεια στο πτυχίο τους, όσο και από τους πανεπιστημιακούς, από όλες τις Φιλοσοφικές αλλά και Φυσικομαθηματικές Σχολές.
Σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Παιδείας που ψηφίστηκε την προηγούμενη βδομάδα, με την οποία μπαίνει «πάγος» για άλλη μια χρονιά στην απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία, «φοιτητές που έχουν εισαχθεί σε Τμήματα ή Σχολές έως και το ακαδημαϊκό έτος 2023 - 2024 δύνανται να λάβουν πιστοποίηση παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας σύμφωνα με την περ. α) της παρ. 4 του άρθρου 54 του ν. 4589/2019 (Α' 13), εφόσον τα Τμήματα ή Σχολές που έχουν εισαχθεί χορηγούσαν την εν λόγω πιστοποίηση κατά τον χρόνο εισαγωγής τους».
Νίκη των φοιτητών με τη συλλογική αγωνιστική διεκδίκησή τους χαρακτηρίζουν αυτήν την εξέλιξη οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στους φοιτητικούς συλλόγους και δηλώνουν:
«Συνεχίζουμε και παλεύουμε για την οριστική κατάργηση του νόμου που υποβαθμίζει το πτυχίο μας και χτυπάει τα εργασιακά μας δικαιώματα. Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η διεκδίκηση ώστε:
Αμεσες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και τεχνικές παρεμβάσεις, πεζοδρόμηση, σήμανση και μια σειρά ακόμα αυτονόητα μέτρα για την ασφάλεια των παιδιών και γενικότερα των κατοίκων ζητά ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 162ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών.
Οι «επικίνδυνες αποστολές» που πρέπει να εκτελέσουν οι μαθητές προκειμένου να φτάσουν στο σχολείο τους αποτυπώνονται σε ένα ευφάνταστο βίντεο που δημοσίευσε ο Σύλλογος Γονέων, εκφράζοντας την αγωνία και αγανάκτηση για την αδιαφορία των αρμόδιων αρχών και του δήμου για την απαράδεκτη κατάσταση της οδού Αίμωνος και των παρακείμενων δρόμων που χρειάζεται να διασχίζουν καθημερινά οι μαθητές για να μεταβούν στο σχολείο τους.
Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος αναφέρει: «Από το 2019 είχαμε αναδείξει πάλι το ζήτημα της επικινδυνότητας του δρόμου για τη σωματική ακεραιότητα των μαθητών με σχετική ανακοίνωση, με παρέμβαση στη συνεδρίαση του 4ου Διαμερίσματος - με παρόντα τον αντιδήμαρχο Αστικών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως - και δεν έχει γίνει απολύτως καμία ενέργεια από τον δήμο.
Προφανώς η ασφάλεια των παιδιών μας σας αφήνει αδιάφορους!
Σας λέμε λοιπόν ότι η παρούσα εικόνα του "Κολωνού" δεν τιμά την Αθήνα του 2023! Προφανώς και αυτά τα έργα αποτελούν κόστος για τον δήμο! Τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης καλύπτουν μόνο τις ανάγκες των ΠΑΕ και την ανάπλαση των γηπέδων τους.
Σας υπενθυμίζουμε όμως ότι οι πεζοί βρίσκονται εκτεθειμένοι, καθώς δεν υπάρχει πεζοδρόμηση, σε έναν δρόμο διπλής κατεύθυνσης, πλάτους ούτε 4 μέτρων, που μετά βίας περνάνε δύο αυτοκίνητα ταυτόχρονα. Επιπλέον, πρόκειται για έναν δρόμο σε μία βιομηχανική περιοχή όπου διέρχονται οχήματα βαρέος τύπου, φορτηγά, ακόμα και νταλίκες, με αρκετή κίνηση κατά τη διάρκεια ωρών της σχολικής έναρξης και λήξης. Από τον συγκεκριμένο δρόμο διέρχονται μαθητές άλλων τριών ακόμα σχολείων! "Η περιοχή είναι αφιλόξενη για τους πεζούς της"».
«Η ασφάλεια των παιδιών μας προέχει!», τονίζουν οι γονείς σημειώνοντας την επιτακτική ανάγκη να παρθούν άμεσα τα κατάλληλα μέτρα για την ασφάλεια των μαθητών, γονέων και κατοίκων, πριν να είναι πολύ αργά. Απαιτούν: «Ασφαλή πεζοδρόμηση σε όλο το μήκος της Αίμωνος σε σύνδεση με την Πλάτωνος, απαλλοτριώνοντας ακόμα και ιδιοκτησίες. Αμεσα μέτρα για την επιβράδυνση της ταχύτητας των οχημάτων. Απαραίτητη σηματοδότηση και οποιαδήποτε ενέργεια για την αποφυγή και πρόβλεψη ατυχήματος. Γενικότερη ανάπλαση της περιοχής με αντιπλημμυρικά έργα ανάπτυξης δικτύων ομβρίων και αποχέτευσης, γιατί με τις βροχές πλημμυρίζουν οι γύρω δρόμοι και αυτό κάνει την πρόσβαση στα σχολεία αδύνατη!».
Με ακάλυπτες ανάγκες στην Παράλληλη Στήριξη και κενά στα μαθήματα ειδικοτήτων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση συνεχίζουν να λειτουργούν σχολεία στην Ανατολική Αττική μετά τη δεύτερη φάση προσλήψεων αναπληρωτών. Σύμφωνα με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Σωκράτης», ενώ στη Β' Ανατολική Αττική απαιτούνται 211 εκπαιδευτικοί για Παράλληλη Στήριξη στα Δημοτικά Σχολεία, προσλήφθηκαν μόλις 27, και στα Νηπιαγωγεία προσλήφθηκαν 29 ενώ απαιτούνται 48 εκπαιδευτικοί.
Ο Σύλλογος καταγγέλλει ότι «η κυβερνητική πολιτική "πετά στον Καιάδα" την Ειδική Αγωγή, καταδικάζοντας εκατοντάδες παιδιά με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες» και παραθέτει τις ανάγκες σε μαθήματα ειδικοτήτων ως εξής: Στα Αγγλικά απαιτούνται 7 και προσλήφθηκαν 4, στα Εικαστικά απαιτούνται 10 και προσλήφθηκαν 5, στη Φυσική Αγωγή απαιτούνται 7 και προσλήφθηκε ένας για το ημερήσιο πρόγραμμα, στα Γαλλικά απαιτούνται 3 και προσλήφθηκε ένας εκπαιδευτικός.
Παράλληλα, το σωματείο των εκπαιδευτικών μαζί με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Μαλακάσας και τοπικούς φορείς έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, ενάντια στην απόφαση για λειτουργική υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Μαλακάσας από 3θέσιο σε 2θέσιο. Οπως μεταφέρει ο Σύλλογος «Σωκράτης», κατά τη συνάντηση στο υπουργείο υπηρεσιακοί παράγοντες «είχαν το θράσος να ισχυριστούν, απευθυνόμενοι σε γονείς που αγωνιούν για την εκπαίδευση των παιδιών τους, ότι λόγω της λειτουργικής υποβάθμισης θα επαρκούν οι ειδικότητες και θα λειτουργήσει το Ολοήμερο, που τα προηγούμενα χρόνια δεν λειτουργούσε! Η ξεδιαντροπιά τους ξεπέρασε κάθε όριο όταν τόλμησαν να πουν ότι με την απαίτηση να μην υποβαθμιστεί λειτουργικά το σχολείο στην ουσία στερούν δάσκαλο από άλλη σχολική μονάδα...».
Την προσπάθεια εργολάβου - πρυτανικών αρχών - διοίκησης της Λέσχης να μετατρέψουν το δικαίωμα όλων των φοιτητών στη δωρεάν σίτιση σε ακριβό προνόμιο για λίγους καταγγέλλουν φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση για θέσπιση αντιτίμου στη φοιτητική λέσχη του ΑΠΘ και καλούν σε φοιτητικό συλλαλητήριο αύριο Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στην Πρυτανεία του ΑΠΘ.
«Δεν θα τους περάσει! Με το "καλημέρα" της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς είδαμε τι σημαίνει να αντιμετωπίζονται οι ανάγκες μας ακόμα και στη σίτιση ως κόστος και εμείς ως πελατολόγιο για τα κέρδη του εργολάβου», σημειώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι Μαθηματικού, Φυσικού, Γεωλογικού, Δασολογίας, Οδοντιατρικής και Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ και ο ΣΟΦΕΘ και διεκδικούν: