ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ
Eπτά εντάλματα, τέσσερις συλλήψεις, 25 κατηγορούμενοι

Η υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου επιβεβαιώνει ότι η διαφθορά είναι άρρηκτα δεμένη με το κυνήγι του κέρδους των μονοπωλίων

Eurokinissi

Η υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου επιβεβαιώνει ότι η διαφθορά είναι άρρηκτα δεμένη με το κυνήγι του κέρδους των μονοπωλίων
Επτά εντάλματα σύλληψης, τέσσερα από τα οποία έχουν εκτελεστεί, και 25 κατηγορούμενοι, είναι η «σοδειά» των ερευνών για την υπόθεση με τα επίμαχα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Σύμφωνα με την έρευνα των εισαγγελέων Διαφθοράς, η «ζημιά» υπερβαίνει τα 400 εκατ. ευρώ.

Η δίωξη που ασκήθηκε κατά των 25 προσώπων, επιχειρηματιών, στελεχών αλλά και υπαλλήλων του ΤΤ, αφορά τα αδικήματα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιπτώσεις του Νόμου 1608 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, απιστίας από κοινού και κατ' εξακολούθηση, άμεσης συνέργειας σε απιστία, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα καθώς και άμεσης συνέργειας στη νομιμοποίηση. Το τελευταίο αδίκημα αφορά κυρίως υπαλλήλους της τράπεζας, καθώς από στοιχεία προέκυψε ότι από τα χρήματα των δανείων έλαβαν ποσά σε λογαριασμούς τους. Σκέλος της κατηγορίας της απάτης, από την οποία στο εισαγγελικό πόρισμα προσδιορίζεται ζημιά ύψους 125 εκατ. ευρώ, αφορά την υλοποίηση προγράμματος πιστωτικών καρτών που έγινε σε συνεργασία του ΤΤ με γνωστό επιχειρηματία.

Μέχρι χτες είχαν εκτελεστεί τέσσερα εντάλματα σύλληψης από την Υποδιεύθυνση Οργανωμένου Εγκλήματος: Των πρώην αναπληρωτών γενικών διευθυντών του ΤΤ Μ. Βαρότση και Χ. Γιαγκούδη, του επιχειρηματία Δ. Κοντομηνά και της Φ. Κρέστα, υπεύθυνης στις χορηγήσεις δανείων στις επιχειρήσεις. Ο ειδικός ανακριτής Διαφθοράς, Ν. Ανδρεάδης, έχει αναλάβει την υπόθεση για τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, που είναι προφυλακισμένος για άλλη υπόθεση, τον ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού «Αλφα», Δημήτρη Κοντομηνά, που νοσηλεύεται σε ιδιωτική κλινική, τον πρώην διοικητή του ΤΤ, Αγγελο Φιλιππίδη, τον επιχειρηματία Κυριάκο Γριβέα, για τον οποίο έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης αφού κατοικεί στο εξωτερικό και την σύζυγό του Αναστασία Βάτσικα, τον Μάριο Βαρότση και έναν ακόμη υπάλληλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς, που νοσηλεύεται φρουρούμενος, έλαβε προθεσμία για την ερχόμενη Τρίτη. Ο ίδιος δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ίχνος παρανομίας στις επιχειρηματικές μου δραστηριότητες».

Επίσης, ο πρώην πρόεδρος του ΤΤ Α. Φιλιππίδης, που βρίσκεται στο εξωτερικό και σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι θα επιστρέψει την ερχόμενη βδομάδα. Υποστήριξε ότι θα ήταν «μέντιουμ» αν είχε 0% επισφαλή δάνεια και ότι το ποσοστό επισφαλών δανείων των «συστημικών» τραπεζών είναι τετραπλάσιο από το αντίστοιχο του ΤΤ. Για τον Α. Φιλιππίδη οι δικαστικές εξελίξεις για την υπόθεση ΤΤ σημαίνουν το «θάνατο της ελληνικής οικονομίας», γιατί «ποια επενδυτική επιτροπή θα ξαναδώσει δάνειο;».

Να υπενθυμίσουμε ότι η εν λόγω έρευνα ξεκίνησε βάσει δημοσιευμάτων, τον περασμένο Ιούνη, με εντολή της εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένης Ράικου. Στους εισαγγελείς Διαφθοράς διαβιβάστηκαν πέντε πορίσματα από την αρμόδια Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία ξεκίνησε την έρευνά της το 2010, για την περίοδο που αφορά το χρονικό διάστημα 2007 - 2012. Επίσης, διαβιβάστηκε και ένα πόρισμα από την Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομη Δραστηριότητα. Στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίζονται περιπτώσεις υπέρογκης χρηματοδότησης επιχειρηματιών με επισφαλή δάνεια για τα οποία δεν έχει καταβληθεί στην Τράπεζα «ούτε ένα ευρώ». Στο πόρισμα που συνέταξε η εισαγγελέας Διαφθοράς, Π. Παπανδρέου, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, εντοπίζονται περιπτώσεις που τα δάνεια όχι μόνο δεν διατέθηκαν για στήριξη επαγγελματικής δραστηριότητας αλλά «προς δημιουργία πλούτου». Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα επίμαχα ποσά «κρύφτηκαν» επί της ουσίας, με τη μεταφορά τους σε offshore εταιρείες ή με τη διάθεσή τους για αγορές ακινήτων στο εξωτερικό. Μνημονεύεται επίσης και περίπτωση δανείου, μεταξύ επιχείρησης και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με ειδική ρήτρα, που απαγορεύει στο πιστωτικό ίδρυμα να παρακολουθεί τη χρήση του δανείου.

Τι επιδιώκουν με την υπόθεση του ΤΤ

Κορυφή του παγόβουνου είναι η υπόθεση με τα θαλασσοδάνεια που χορηγήθηκαν από τις διοικήσεις του παλιού Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) σε μεγαλοεπιχειρηματίες. Πολλά είναι και τα ερωτήματα που ανακύπτουν και γύρω από το χρόνο αποκάλυψης της συγκεκριμένης υπόθεσης, ενόψει μάλιστα της επικείμενης νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, μεταξύ αυτών και της Γιούρομπανκ, στην οποία στο μεταξύ περιήλθε το ΤΤ μετά και τη διάσπασή του σε «καλή» και «κακή» τράπεζα.

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση έρχεται στην επιφάνεια σε μια περίοδο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση εντοπισμού προβληματικών δανείων, που χορηγήθηκαν σε διαφόρους επιχειρηματικούς ομίλους, διεργασία που συντελείται ταυτόχρονα και παράλληλα με τη διαμόρφωση νέων επιχειρηματικών συνεργασιών, συμφωνιών, στη βάση και των νέων πλάνων τραπεζικής χρηματοδότησης σε επιχειρηματικούς ομίλους και ισχυρές επιχειρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο και με βάση τις παρεχόμενες οδηγίες από την Τράπεζα της Ελλάδας, οι πρακτικές αναχρηματοδότησης και άλλων ρυθμίσεων διευκόλυνσης αφορούν μόνο σε «υγιείς» - ανταγωνιστικούς κλάδους της οικονομίας και μόνο για επιχειρήσεις που κρίνονται ότι είναι σε θέση να ανακάμψουν. Είναι φανερό πως η καταστροφή μέρους των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων έχει μπροστά της αρκετό δρόμο, καθώς προσανατολίζονται στο να κλείσουν τις κάνουλες σε μη ανταγωνιστικούς κλάδους και «προβληματικές» επιχειρήσεις.

Το ξεσκαρτάρισμα των δανειακών χαρτοφυλακίων συνδέεται και με τις γενικότερες συντελούμενες αναδιαρθρώσεις και στον τραπεζικό κλάδο, με την επιχείρηση προσέλκυσης «στρατηγικών επενδυτών» από τους τραπεζικούς ομίλους, οι οποίοι σήμερα στηρίζονται στον πακτωλό των διακρατικών ενισχύσεων που εμφανίζονται κάτω από «κρατικό πυλώνα»» και «έλεγχο». Σε αυτό το πλαίσιο είναι απόλυτα φανερό και το γεγονός ότι οι εξελίξεις τρέχουν στο φόντο των επιδιώξεων για καπιταλιστικές επενδύσεις με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας, γύρω από τις οποίες εκκολάπτονται νέες επιχειρηματικές συνεργασίες αλλά και οξυμένες αντιθέσεις ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ σε χτεσινή ανακοίνωση, σημειώνει μεταξύ άλλων πως οι «ανακεφαλαιοποιημένες με δημόσιο χρήμα συστημικές τράπεζες, που έχουν κλείσει την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, εξακολουθούν να χρηματοδοτούν αφειδώς τις κατά γενική ομολογία προβληματικές επιχειρήσεις των ΜΜΕ». Είναι φανερό δηλαδή ότι καταθέτουν εμμέσως πλην σαφώς τις δικές τους επιλογές για χρηματοδότηση επενδύσεων που απορρέουν από το δικό τους μείγμα πολιτικής διαχείρισης της καπιταλιστικής οικονομίας προβάλλοντας ως προτεραιότητα τη βιομηχανία, το εμπόριο κ.λπ., (αυτό εννοεί η αστική οικονομική ορολογία με την «πραγματική οικονομία»), δηλαδή επιχειρηματικούς κλάδους που εκτιμούν ότι θα παίξουν ρόλο στην ανάκαμψη των καπιταλιστικών κερδών, αλλά και τη λεγόμενη «υγιή επιχειρηματικότητα», σε αντίθεση τάχα με τα ως τώρα προβληματικά δάνεια.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
Συνεχίζεται το «δόσιμο»

Στην έρευνα των ανακριτών που χειρίζονται την υπόθεση με τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων μπαίνουν σύμφωνα με πληροφορίες, όλες οι ηγεσίες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας από τον Ακη Τσοχατζόπουλου μέχρι σήμερα. Στο μεταξύ, κλήση σε απολογία έλαβε και η σύζυγος του κατηγορούμενου επιχειρηματία Π. Ευσταθίου, που κατηγορείται για δωροδοκία και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Νέα στοιχεία από την απολογία του Π. Ευσταθίου, ο οποίος αφού απολογήθηκε αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, έρχονται στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με αυτά, η εταιρεία του «IRON HELM» που διακινούσε το «μαύρο» χρήμα, είχε καταθέσει στην τράπεζα «BNP Paribas» 100.019,39 ευρώ σε λογαριασμό της εταιρείας «NIKA LTD», πίσω από την οποία σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές βρίσκεται ο πρώην γ.γ. Εξοπλισμών και ήδη καταδικασμένος Γ. Σμπώκος. Ο Π. Ευσταθίου παραδέχτηκε ότι συνέχισε να «λαδώνει» αξιωματούχους του ΥΠΕΘΑ και μετά το 2001.

Παράλληλα, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλιστικών προγραμμάτων Α. Κάντας, έδωσε μέσω συνηγόρου του, σύμφωνα με πληροφορίες, νέα στοιχεία από κινήσεις λογαριασμών. Συγκεκριμένα, έδωσε έγγραφα για τραπεζικό λογαριασμό στη UBP Γενεύης, στην οποία κατατέθηκε ποσό ύψους 550 χιλιάδων ευρώ, από την offshore εταιρεία «OXYLOS», συμφερόντων Δ. Παπαχρήστου (ο αντιπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας «Wegmann»), καθώς και για λογαριασμό της τράπεζας «BNP PARIBAS» με κατάθεση 80 χιλιάδων ευρώ από τον Π. Ευσταθίου μέσω της εταιρείας «IRONHELD ltd».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι εξελίξεις στο ΤΤ αναδεικνύουν τη σαπίλα του συστήματος

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για τις εξελίξεις στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Σε μια περίοδο που οι λαϊκές οικογένειες είναι αντιμέτωπες με τον εκβιασμό των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων για δάνεια που πήραν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν βασικές ανάγκες, οι αποκαλύψεις στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αναδεικνύουν τη σαπίλα του καπιταλιστικού συστήματος. Ερωτηματικά δημιουργεί ο χρόνος που γίνονται αυτές οι αποκαλύψεις, όπου οξύνονται οι αστικές αντιθέσεις για το μείγμα διαχείρισης της κρίσης και την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού.

Το γεγονός ότι τα δάνεια αυτά δόθηκαν πριν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την ιδιωτικοποίηση του ΤΤ, εκθέτει όσους μιλούν σήμερα για ένα τραπεζικό πυλώνα υπό έναν κρατικό έλεγχο, ο οποίος δήθεν θα λειτουργεί στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος και της ΕΕ υπέρ του λαού. Αναδεικνύει ότι η διαφθορά είναι άρρηκτα δεμένη με το κυνήγι του κέρδους των μονοπωλίων».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ