Ενοχους έκρινε ο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης τους περισσότερους από τους κατηγορούμενους που δικάστηκαν για τα επεισόδια και το πογκρόμ κατά προσφύγων, στην πλατεία Σαπφούς της Λέσβου, τον Απρίλη του 2018. Να σημειωθεί ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση κατηγορούνταν συνολικά 26 άτομα, με ένα εκ των οποίων, όμως, να έχει αποβιώσει και κατά συνέπεια να παύεται η οποιαδήποτε δίωξη.
Το δικαστήριο, πιο συγκεκριμένα, έκρινε ένοχους τους 17 από 26 κατηγορούμενους για διατάραξη κοινής ειρήνης με ποινή φυλάκισης ενός έτους, ενώ κατόπιν εισαγγελικής πρότασης δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό. Επίσης έκρινε τέσσερα άτομα ένοχους σε πρώτο βαθμό για απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης με ρατσιστικά χαρακτηριστικά και ειδικότερα αποδίδοντας στους δύο ποινή 5 ετών και 9 μηνών και στους άλλους δύο από 6 χρόνια. Οι ποινές είναι με τριετή αναστολή και εξαγοράσιμες με 5 ευρώ την ημέρα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι κατηγορούμενοι θα ασκήσουν έφεση. Ακόμα, απάλλαξε πέντε κατηγορούμενους από όλες τις κατηγορίες.
Υπενθυμίζεται πως κατά την εισήγηση της πρότασής του, ο εισαγγελέας της έδρας, αν και αναγνώρισε τα ρατσιστικά κίνητρα και τον ρόλο που έπαιξαν την ημέρα των επεισοδίων η ομάδα «Πατριωτική Κίνηση» και το κάλεσμα στην υποστολή της σημαίας, παρ' όλα αυτά πρότεινε η κατηγορία απόπειρας βαριάς σωματικής βλάβης για τους 7 να μετατραπεί σε απλής επικίνδυνης βλάβης, δεδομένου ότι θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος κατά της ζωής, αλλά και να απαλλαχθούν από τα αδικήματα της φθοράς ξένης περιουσίας, κατά συναυτουργία με αντικείμενο, πράγμα που χρησιμεύει για κοινό όφελος τελεσθείσα με φωτιά, και της παράνομης κατοχής και χρήσης κροτίδων και φωτοβολίδων κατά συναυτουργία. Επίσης, πρότεινε και την ενοχή κάποιων για τη διατάραξη της κοινής ειρήνης κατά συναυτουργία.
Στη χτεσινή συνεδρίαση του δικαστηρίου, κατά την οποία ανακοινώθηκε η δικαστική απόφαση, το «παρών» έδωσε και αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κώστα Ρήγα, Γραμματέα της ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ.
Στις 22 Απρίλη του 2018, περίπου 150 άτομα επιτέθηκαν σε 200 και πλέον πρόσφυγες, ανάμεσά τους και παιδιά, που διαμαρτύρονταν ειρηνικά στην πλατεία Σαπφούς για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό - φυλακή της Μόριας. Τη νύχτα εκείνη, οι επιτιθέμενοι περικύκλωσαν απειλητικά τους ξεριζωμένους που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία, πετώντας τους πέτρες, μπουκάλια και κροτίδες, ενώ ταυτόχρονα τους εξύβριζαν με προσβλητικές αναφορές ρατσιστικού περιεχομένου.
Τα βίαια επεισόδια έληξαν στις 5 το πρωί της επόμενης μέρας με προσαγωγές και συλλήψεις των αιτούντων άσυλο για αντίσταση, στάση και παράνομη κατάληψη δημοσίου κτήματος, αδικήματα από τα οποία, όμως, απαλλάχθηκαν σε σχετικό δικαστήριο.
14 από τους 21 κατηγορούμενους παρουσιάστηκαν στην κατάμεστη από συγγενείς θυμάτων αίθουσα, ενώ ανάμεσα στους 7 που δεν παρευρέθηκαν ήταν η Ρένα Δούρου και ο Ηλίας Ψινάκης, που εκπροσωπήθηκαν από τους συνηγόρους τους.
Σε σχετική ανακοίνωση ο Σύλλογος Συγγενών Θανόντων και Εγκαυματιών επισημαίνει: «Αρχισε σήμερα, 8/7/24, στο Εφετείο Αθηνών, η εκδίκαση σε 2ο βαθμό του εγκλήματος της 23ης Ιουλίου 2018, με 104 νεκρούς και 57 εγκαυματίες από 5 οικισμούς (Νέο Βουτζά, Μάτι, Κόκκινο Λιμανάκι, Προβάλινθο, Αμπελούπολη) της Ανατολικής Αττικής.
Μας πήρε 3 ώρες να καούμε και 3 χρόνια για τη συλλογή στοιχείων της προδικασίας, μιας διαδικασίας λειψής, η οποία κατέληξε σε μόλις 21 κατηγορούμενους, με πολλούς εκτός κάδρου και τον χαρακτηρισμό του εγκλήματος ως πλημμελήματος. Εξίσου απαράδεκτη ήταν και η πρωτόδικη απόφαση, γεγονός που αποδεικνύεται και από την άσκηση έφεσης του εισαγγελέα κατά όλων των κατηγορουμένων.
Μια απόφαση αναντίστοιχη με το μέγεθος της τραγωδίας που προκάλεσαν οι υπαίτιοι, που προκάλεσε το κοινό περί δικαίου αίσθημα.
Ως Σύλλογος Συγγενών Θανόντων και Εγκαυματιών της 23ης Ιουλίου 2018 στην Ανατολική Αττική, δηλώνουμε πως όσο δεν αλλάζει ο χαρακτηρισμός από πλημμέλημα σε κακούργημα (το οποίο ακόμα και στον πρώτο βαθμό αφέθηκε να εννοηθεί στην πρόταση του κυρίου εισαγγελέα), δεν μπορούμε να μιλάμε για δικαίωση.
Παρά ταύτα, εμείς ζητάμε μια δίκαιη δίκη, σεβασμό από όλους τους παράγοντες της δίκης, ουσιαστική διάγνωση της αλήθειας και απόδοση των ευθυνών και των ορθών χαρακτηρισμών. Εμείς ως Σύλλογος θα προβούμε σε κάθε νόμιμη διαδικασία, ασκώντας κάθε νόμιμο δικαίωμά μας, εντός και εκτός συνόρων, για την αποκάλυψη της αλήθειας και την πραγματική δικαίωση των θυμάτων μας».
Επερώτηση για την καταβολή του Περιφερειακού φόρου 5% από την «ENERGEAN OIL & GAS» κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, με αφορμή τη σύμβαση που κυρώθηκε στις 27/6/2024 από το ελληνικό Κοινοβούλιο (η έβδομη τροποποίηση της από 23 Νοεμβρίου 1999) περί εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Θρακικού Πελάγους.
Μια σύμβαση «κομμένη και ραμμένη» στις επιταγές της εταιρείας - αναδόχου, με προκλητικά προνόμια, επιχορηγήσεις, επισημοποίηση του θαλασσοδανείου των 100 εκατ., χρηματοδότηση από Ταμείο Ανάκαμψης και από κοινοτικά κονδύλια. Μια σύμβαση που μετατρέπει την αλλαγή χρήσης του εξαντλημένου κοιτάσματος «Νότια Καβάλα» από υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου που προοριζόταν σε αποθήκη δέσμευσης CO2, σύμφωνα με τα επιχειρηματικά σχέδια της «Ενεργειακής». Μια σύμβαση που για πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια φορτώνει τα έξοδα συντήρησης του σχεδόν εξαντλημένου κοιτάσματος και της εξέδρας «ΚΑΠΠΑ» στο ελληνικό Δημόσιο!
Μια σύμβαση με την οποία η ελληνική κυβέρνηση δίνει «γην και ύδωρ» στον ενεργειακό κολοσσό που απέλυσε ομαδικά 185 έμπειρους και εξειδικευμένους εργαζόμενους, γιατί πάλεψαν για να μην κατακρεουργηθούν οι συμβάσεις τους, να μη μειωθούν ακόμα περισσότερο τα μεροκάματά τους, να μη διαλυθεί το σωματείο τους, να εξασφαλιστούν οι όροι ασφαλούς λειτουργίας των χερσαίων και θαλάσσιων εγκαταστάσεων.
Με αφορμή λοιπόν ορισμένες προβλέψεις της σύμβασης που περισσότερο παίζουν τον ρόλο «φύλλου συκής» για καταβολή εκ μέρους της «Ενεργειακής» «Στρεμματικών αποζημιώσεων» της εταιρείας προς το Ελληνικό Δημόσιο, μεριδίων προς το Ελληνικό Δημόσιο (Royalties) ανάλογα με τις παραγόμενες ποσότητες και τις πωλήσεις, «Ειδικού φόρου εισοδήματος 20%», του οποίου ο τρόπος υπολογισμού είναι τουλάχιστον προκλητικός, και «Περιφερειακού φόρου 5%», που υποτίθεται καταλήγει στα ταμεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τις ανάγκες της, η «Λαϊκή Συσπείρωση» ρωτά τη διοίκηση της Περιφέρειας:
«Καταβάλλεται και με ποιον τρόπο ο περιβόητος περιφερειακός φόρος 5%;
Αν όχι, για ποιον λόγο; Υπάρχει περίπτωση καταβολής από την εταιρεία και παράνομης παρακράτησής του από το κεντρικό κράτος;
Τι προτίθεστε να κάνετε ώστε να καταβληθούν τα ποσά που αναλογούν στον φόρο αυτό και αναδρομικά;».
Ενας 22χρονος τραυματίστηκε από πυροβολισμούς χτες τα ξημερώματα, σε άλλη μια μαφιόζικου χαρακτήρα επίθεση αυτήν τη φορά στο Περιστέρι. Συγκεκριμένα το περιστατικό έλαβε χώρα περίπου στις 02.20 τα ξημερώματα, στην οδό Δωδεκανήσου.
Αγνωστοι μέσα από ΙΧ πυροβόλησαν εναντίον άλλου αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα να τραυματίσουν τον 22χρονο, ο οποίος ήταν ο συνοδηγός του δεύτερου οχήματος. Ο τραυματίας έμεινε στο σημείο για λίγη ώρα και οι δράστες εξαφανίστηκαν και έφυγαν. Περίοικοι ειδοποίησαν το 100 και με ασθενοφόρο ο 22χρονος μεταφέρθηκε στον «Ερυθρό Σταυρό». Σύμφωνα με διαρροές από την αστυνομία ο τραυματίας - υπήκοος Αλβανίας - είχε αποφυλακιστεί πριν μια μέρα, αφού εξέτισε ποινή για διακίνηση ναρκωτικών.
Σε εκβιασμούς καταστηματαρχών και εξυπηρετήσεις με τις οποίες «κέρδιζαν» εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ εμπλέκονταν 23 άτομα εκ των οποίων συνελήφθησαν 14 που κατηγορούνται για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Οι συγκεκριμένοι εργάζονται ως υπάλληλοι σε Δήμο Αθηναίων, Περιφέρεια Αττικής και Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ όπως αποκαλύφθηκε δύο εξ αυτών ήταν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με το κόμμα να αποφασίζει την αναστολή της ιδιότητάς του.
Η εγκληματική οργάνωση έκανε στοχευμένους ελέγχους στα καταστήματα δυο φορές, και στη συνέχεια, προκειμένου οι εν λόγω καταστηματάρχες να αποφύγουν πρόστιμα, «αγόραζαν» «προστασία» αλλά και ειδοποιήσεις - με το αζημίωτο - για επικείμενους ελέγχους.
Από τις μέχρι τώρα έρευνες έχουν διακριβωθεί 47 περιπτώσεις, ενώ το συνολικό όφελος εκτιμάται ότι ξεπερνάει το ποσό των 700.000 ευρώ ανά έτος. Η «ταρίφα» ήταν 6.000 έως 16.000 ευρώ ανά έτος από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και 1.500 ευρώ ανά έτος από περίπτερα, ενώ διακριβώθηκαν και περιπτώσεις που έλαβαν αμοιβές 1.000 έως 35.000 ευρώ για μια παράνομη ενέργεια ή παράλειψη.