ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ισραήλ και Εμιράτα οι «πιο αξιόπιστοι εταίροι» στην περιοχή

Κούσνερ και Ο' Μπράιεν πριν επιβιβαστούν στην «ιστορική πτήση» για Αμπου Ντάμπι

NIR ELIAS

Κούσνερ και Ο' Μπράιεν πριν επιβιβαστούν στην «ιστορική πτήση» για Αμπου Ντάμπι
ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ.--

Η «ιστορική» πρώτη πτήση αεροσκάφους των Ισραηλινών Αερογραμμών (EL AL) στο Αμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), που πραγματοποιήθηκε χτες από το αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν» του Τελ Αβίβ (με την άδεια της Σαουδικής Αραβίας), αντανακλά τα νέα δεδομένα που επιχειρείται να διαμορφωθούν στη γεωπολιτική σκακιέρα της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, ενόψει της επικείμενης συμφωνίας ομαλοποίησης των σχέσεων του Ισραήλ με τα Εμιράτα.

Η πτήση 971 της EL AL - που «βαφτίστηκε» από τον τηλεφωνικό κωδικό των ΗΑΕ - είχε επιβάτες υψηλόβαθμους Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων τον Τζάρεντ Κούσνερ (σύμβουλο στον Λευκό Οίκο, γαμπρό του Αμερικανού Προέδρου Τραμπ και θεωρούμενο «αρχιτέκτονα» της λεγόμενης «συμφωνίας του αιώνα» για το Παλαιστινιακό), τον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Ρόμπερτ Ο' Μπράιεν και τον επικεφαλής του ισραηλινού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Μέιρ Μπεν Σαμπάτ.

Στόχος της διήμερης επίσκεψης στο Αμπου Ντάμπι είναι η προώθηση της ατζέντας για την υπογραφή συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα σε Ισραήλ και ΗΑΕ, όπως ανακοινώθηκε στις 13 Αυγούστου, η οποία συμφωνία μέλλει να είναι η τρίτη των ισραηλινών αρχών με αραβική χώρα, έπειτα από εκείνες του 1979 με την Αίγυπτο και του 1994 με την Ιορδανία.

Μεταξύ άλλων, θέμα σκληρών παζαριών αναμένεται να αποτελέσει η πώληση αμερικανικών αεροσκαφών «F-35» στα ΗΑΕ, την οποία πάντως δεν βλέπει με καλό μάτι το Ισραήλ.

Ο Κούσνερ, πάντως, τόνισε ότι «η στρατιωτική σχέση που έχει η Αμερική με τα Εμιράτα είναι πολύ ιδιαίτερη, όπως απίστευτα ιδιαίτερη είναι και η σχέση της με το Ισραήλ» και πρόσθεσε με νόημα πως «η ποιοτική στρατιωτική τεχνολογία αιχμής του Ισραήλ είναι κάτι που μπορεί να γίνει σεβαστό ενώ προωθούμε τη στρατιωτική μας σχέση με τα ΗΑΕ». Σε άλλο σημείο, δεν παρέλειψε να προσκαλέσει τους Παλαιστίνιους σε... «τραπέζι διαπραγματεύσεων», ισχυριζόμενος τάχα ότι μεταφέρει και γι' αυτούς «μήνυμα ειρήνης».

Ο Ο' Μπράιεν, παίρνοντας εμμέσως πλην σαφώς αποστάσεις από τη Σαουδική Αραβία, δεσπόζουσα δύναμη στον Κόλπο, χαρακτήρισε Ισραήλ και ΗΑΕ «τους πιο ικανούς και αξιόπιστους εταίρους των ΗΠΑ στην περιοχή».

Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου παίνεψε την κυβέρνησή του λέγοντας πως «έχει κάνει το Ισραήλ πολύ ισχυρό κράτος» και πρόσθεσε ότι υπάρχουν «πολλά που δεν μπορεί να αποκαλύψει ακόμα», προβλέποντας πως κάποια στιγμή στο μέλλον το Ισραήλ «θα κάνει ειρήνη με όλη την υπόλοιπη Μέση Ανατολή».

  • Εκπρόσωπος της «Χαμάς» ανακοίνωσε ότι μετά από μεσολάβηση του Καταριανού διπλωμάτη Μοχάμεντ Αλ Ιμάντι - που είναι εδώ και μέρες στη Λωρίδα της Γάζας - επιτεύχθηκε συμφωνία για την αποκλιμάκωση της έντασης με το Ισραήλ, με φόντο τις σχεδόν καθημερινές ισραηλινές επιδρομές στην περιοχή, ως αντίποινα για την εκτόξευση μπαλονιών με εμπρηστικούς μηχανισμούς από μέλη παλαιστινιακών ισλαμικών οργανώσεων.
ΛΙΒΑΝΟΣ
Διάγγελμα του νέου εντολοδόχου πρωθυπουργού

Ξανά στη Βηρυτό ο Μακρόν

Επίσκεψη στην μπαρουτοκαπνισμένη Βηρυτό, μέρος της οποίας καταστράφηκε από την έκρηξη της 4ης Αυγούστου στο λιμάνι, πραγματοποιεί από το βράδυ της Δευτέρας ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, με την επιδίωξη να διασφαλίσει τα γαλλικά συμφέροντα, στο φόντο των πολιτικοοικονομικών εξελίξεων στον Λίβανο.

Η επίσκεψη Μακρόν γίνεται μερικές ώρες μετά την απόφαση των περισσότερων κοινοβουλευτικών κομμάτων της χώρας (συμπεριλαμβανομένης της σιιτικής «Χεζμπολάχ») να υποστηρίξουν για τη θέση του νέου εντολοδόχου πρωθυπουργού τον Μουστάφα Αντίμπ, μέχρι πρότινος πρέσβη του Λιβάνου στη Γερμανία.

Ο 48χρονος Αντίμπ - ο οποίος το 2005 είχε διατελέσει στενός σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού, πολυεκατομμυριούχου Νατζίμπ Μικάτι - σε τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε αφότου έλαβε εντολή από τον Πρόεδρο Μισέλ Αούν διαβεβαίωσε πως θα προχωρήσει τάχιστα στη συγκρότηση «κυβέρνησης μεταρρυθμίσεων». Υποσχέθηκε επίσης ότι θα προχωρήσει σύντομα σε συμφωνία με το ΔΝΤ ώστε να εξασφαλίσει «διεθνή οικονομική υποστήριξη».

Ο (χριστιανός μαρωνίτης) Πρόεδρος Μισέλ Αούν δήλωσε σύμφωνος με την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στο σεχταριστικό σύστημα διακυβέρνησης του Λιβάνου, λέγοντας πως θα πρέπει να οδηγήσουν σε ένα «νέο, αξιόπιστο σύστημα εξουσίας», γιατί το τωρινό μοντέλο δεν είναι βιώσιμο.

Το ίδιο υποστήριξαν ο πρόεδρος της Βουλής, σιίτης Ναμπίχ Μπέρι, και ο Χασάν Νασράλα, ηγέτης της - επίσης σιιτικής - «Χεζμπολάχ», ο οποίος σε διάγγελμά του την Κυριακή εμφανίστηκε ανοιχτός σε πολιτικές αλλαγές που θα βελτιώσουν την κατάσταση στη χώρα προς όφελος του λαού.

ΛΙΒΥΗ
Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Τρίπολη

Με εκφοβιστικούς πυροβολισμούς στον αέρα, η κυβέρνηση του Λίβυου πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ κατέστειλε και αυτό το Σαββατοκύριακο τις νέες αντικυβερνητικές λαϊκές διαδηλώσεις που σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης Σάρατζ, με φόντο τη συνεχή αύξηση της φτώχειας, την έλλειψη βασικών υποδομών και υπηρεσιών.

Η επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης στην Τρίπολη μεταξύ άλλων οφείλεται στο οκτάμηνο πετρελαϊκό εμπάργκο, που έχει επιβάλει η αντίπαλη πλευρά του στρατηγού Χάφταρ και έχει «στεγνώσει» τα κρατικά ταμεία, αλλά και στις οικονομικές πιέσεις που υφίσταται η κυβέρνηση Σάρατζ από την Αγκυρα, καθώς κοστίζει πολλά εκατομμύρια δολάρια το μήνα η τουρκική στρατιωτική «βοήθεια» που δίνεται στις κυβερνητικές δυνάμεις απέναντι στον «Λιβυκό Εθνικό Στρατό».

Το ίδιο διάστημα, πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση Σάρατζ κατηγορούν το αντίπαλο στρατόπεδο ότι εξακολουθεί να αυξάνει τις δυνάμεις μισθοφόρων σε περιοχές της Σύρτης και της Τζάφνα, παρά την «εκεχειρία» που είχε αναγγείλει λίγες μέρες πριν - δίχως απτό αποτέλεσμα - ο πρόεδρος του εκλεγμένου λιβυκού κοινοβουλίου, Αγκίλα Σάλεχ.

Οι πληροφορίες ανέφεραν μεταξύ άλλων την προσγείωση, προχτές, του ρωσικού μεταγωγικού αεροσκάφους «Αντόνοφ» στην αεροπορική βάση Αλ Ουαρνταμπίγια. Στο αεροσκάφος φέρεται πως επέβαιναν εκατοντάδες μισθοφόροι από το Σουδάν, το Τσαντ, τη Συρία και την Υεμένη, αλλά και πάνω από 110 στρατιωτικά οχήματα και κινητές μονάδες πυροβολικού.

ΡΩΣΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Λιβύη και Συρία στο επίκεντρο νέων διαβουλεύσεων

ΜΟΣΧΑ.--

Νέο γύρο διαβουλεύσεων σε μία προσπάθεια άμβλυνσης διαφορών και συντονισμού κινήσεων πραγματοποιούν από χτες στη Μόσχα Ρώσοι διπλωμάτες και τουρκική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ.

Βασικά θέματα στην ατζέντα των ρωσο-τουρκικών διαβουλεύσεων που ολοκληρώνονται σήμερα Τρίτη είναι οι εξελίξεις στη Λιβύη και οι έως τώρα άκαρπες προσπάθειες της «Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής» να προχωρήσει σε ένα προσχέδιο νέου Συντάγματος ώστε να εισέλθει η χώρα στη λεγόμενη «μεταβατική περίοδο» πριν από τη διεξαγωγή εκλογών. Οι συζητήσεις σε σχέση με τις προσπάθειες της «Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής» γίνονται λίγες μέρες αφότου τα 45 μέλη της ολοκλήρωσαν (το περασμένο Σάββατο) στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη νέο γύρο συνάντησης χωρίς να καταφέρουν να συμφωνήσουν ούτε καν στην ημερομηνία της επόμενης διαβούλευσης. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Γκέιρ Πέντερσεν, υποστήριξε πως στη διάρκεια των συναντήσεων που έγιναν την περασμένη βδομάδα εκπρόσωποι συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης κατάφεραν να διαπιστώσουν «κάποια κοινά σημεία», τα οποία ωστόσο απέφυγε να προσδιορίσει.

ΗΠΑ
Κόντρες Τραμπ - Μπάιντεν με φόντο τις συγκρούσεις διαδηλωτών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εντείνονται οι κόντρες αλλά και η πόλωση μεταξύ υποστηρικτών και πολέμιων του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ιδιαίτερα στο Πόρτλαντ του Ορεγκον, όπου οι κινητοποιήσεις κατά της αστυνομικής, ρατσιστικής βίας και των αντιδιαδηλώσεων συνεχίζονται από τα τέλη του περασμένου Μάη.

Δεν έγινε άμεσα ξεκάθαρο πώς και ποιοι ακριβώς ευθύνονται για το θάνατο υποστηρικτή του Αμερικανού Προέδρου την Κυριακή στο Πόρτλαντ, στη διάρκεια συγκρούσεων με διαδηλωτές του κινήματος «Οι Ζωές των Μαύρων Εχουν Σημασία» (Black Lives Matter, BLM). Ωστόσο, το θύμα ανήκε στην ακροδεξιά οργάνωση «Patriot Prayer», αρχηγός της οποίας είναι σθεναρός υποστηρικτής του Αμερικανού Προέδρου από το 2016.

Σε κάθε περίπτωση οι διαδηλώσεις ενάντια στην αστυνομική βία αξιοποιούνται και στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου. Ο Αμερικανός Πρόεδρος και εκ νέου υποψήφιος με τους Ρεπουμπλικανούς, που παραμένει σε ανοιχτή κόντρα μεταξύ άλλων και με τον Δημοκρατικό δήμαρχο του Πόρτλαντ, Τεντ Γουίλερ, αναμένεται σήμερα στην Κενόσα του Ουισκόνσιν, όπου πυροβολήθηκε πισώπλατα προ ημερών Αφροαμερικανός οδηγός ΙΧ αυτοκινήτου από αστυνομικούς μπροστά στα παιδιά του. Ο Τραμπ θα συναντηθεί με αξιωματικούς της αστυνομίας για... να εκτιμήσει από κοντά «τις ζημιές που έχουν γίνει στην πόλη». Από τη δική του μεριά, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, κατηγόρησε τον Τραμπ πως ρίχνει λάδι στη φωτιά των ρατσιστικών εντάσεων, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να γίνουν μία χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο με τον εαυτό της.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ