ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 2 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
«Κόβουν» παιδιά πυρόπληκτων από παιδικούς σταθμούς!

Παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα στις 11 π.μ. διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής

Το ένα πρόβλημα μετά το άλλο έχουν να αντιμετωπίσουν οι πυρόπληκτοι της Αττικής
Το ένα πρόβλημα μετά το άλλο έχουν να αντιμετωπίσουν οι πυρόπληκτοι της Αττικής
Τελειωμό δεν έχουν τα βάσανα για τους πυρόπληκτους της Αττικής, οι οποίοι, περίπου πέντε βδομάδες μετά τις φονικές πυρκαγιές, βλέπουν διαρκώς να ορθώνονται εμπόδια στην προσπάθειά τους να ξανασταθούν στα πόδια τους, με ευθύνη της κυβέρνησης.

Πιο συγκεκριμένα:

-- Οικογένειες πυρόπληκτων ενημερώνονται ότι τα παιδιά τους δεν γίνονται δεκτά στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς του δήμου Μαραθώνα, με το πρόσχημα ότι δεν υπάρχουν θέσεις! Σημειωτέον, τη Δευτέρα 3 Σεπτέμβρη - σε λίγες μέρες δηλαδή - ξεκινά η λειτουργία των παιδικών σταθμών, με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να βρίσκονται «στον αέρα». Αυτές οι οικογένειες λοιπόν διαπιστώνουν με απόγνωση πως δεν θα μπορέσουν να στείλουν τα παιδιά τους σε κάποιον παιδικό σταθμό, είτε μέσω του προγράμματος της ΕΕΤΑΑ, δωρεάν, είτε σε κάποια θέση εκτός ΕΕΤΑΑ.

-- Αλλες οικογένειες, που έχουν χάσει τα πάντα και που μπορεί ακόμα να μην έχουν πάρει καν το έκτακτο επίδομα, καλούνται να πληρώσουν τροφεία για να γίνουν δεκτά τα παιδιά τους σε παιδικό σταθμό του δήμου Μαραθώνα! Συγκεκριμένα, οικογένεια που ζει εδώ και πολλές βδομάδες στον καταυλισμό του Αγίου Ανδρέα ενημερώθηκε ότι πρέπει να πληρώσει τροφεία για να πάει σε παιδικό σταθμό το παιδί της.

Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εδώ. Σε πολλούς πυρόπληκτους έρχονται ειδοποιήσεις για να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ για τα σπίτια τους που έχουν καεί. Αυτήν την καταγγελία έκανε στον «Ριζοσπάστη» η ηθοποιός Τιτίκα Σαριγκούλη, για σπίτι στον Νέο Βουτζά. Θυμίζουμε ότι κάτω από την πίεση και τη διεκδίκηση της Επιτροπής Πυρόπληκτων Κατοίκων Ραφήνας - Μαραθώνα για απαλλαγή από την πληρωμή ΕΝΦΙΑ, η κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου απήλλαξε τους πυρόπληκτους από αυτό το χαράτσι, με την προϋπόθεση να κάνουν αίτηση στην εφορία. Ωστόσο, τίποτα δεν αποκλείει αυτοί οι άνθρωποι να περάσουν μια μεγάλη ταλαιπωρία για να απαλλαγούν από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, αν τελικά το καταφέρουν.

Επίσης, πρέπει να σημειώσουμε ότι η απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ αφορά μόνο το έτος καταστροφής του σπιτιού, δηλαδή το 2018! Κάτι που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να κληθούν οι πυρόπληκτοι να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ τα επόμενα χρόνια, για σπίτια που δεν υπάρχουν.

Παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο δήμο Νέας Μάκρης - Μαραθώνα, για τον αποκλεισμό παιδιών πυρόπληκτων από τους παιδικούς σταθμούς αλλά και για την επιβολή τροφείων, προχωρούν τη Δευτέρα 3 Σεπτέμβρη στις 11 π.μ. το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και η Επιτροπή Πυρόπληκτων. Καλούνται όσοι πυρόπληκτοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα να συγκεντρωθούν τη Δευτέρα στις 10.30 π.μ. στο Στέκι Αλληλεγγύης (λεωφόρος Μαραθώνος 33), για να συμμετάσχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας.

Στην ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο αναφέρει: «Η Προσχολική Αγωγή είναι υποχρέωση του κράτους η οποία πρέπει να παρέχεται σε όλα τα παιδιά, χωρίς κόστος για τη λαϊκή οικογένεια. Ο αποκλεισμός χιλιάδων παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς είναι απαράδεκτος και δεν μπορεί να γίνει ανεκτός από τους γονείς, που πρέπει να διεκδικήσουν μαζί με το εργατικό κίνημα την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των παιδιών στην Προσχολική Αγωγή. Ιδιαίτερα σε σχέση με τους πυρόπληκτους, οι αποκλεισμοί παιδιών είναι κάτι που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε. Δεν θα μείνει κανένα παιδί εκτός των δομών. Με αυτήν την αποφασιστικότητα θα απαιτήσουμε τη Δευτέρα από τους αρμόδιους να κάνουν το αυτονόητο».

ΚΚΕ
Ο αποκλεισμός χιλιάδων παιδιών αποκαλύπτει τα παραμύθια της κυβέρνησης

Τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς τη σχολική χρονιά που ξεκινά τις επόμενες μέρες, παρά τις κάλπικες υποσχέσεις της κυβέρνησης για το αντίθετο και την ...κοπτοραπτική που συνεχίζουν να κάνουν στελέχη της ακόμα και με τα δημοσιευμένα στοιχεία, αναδεικνύει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει τα εξής:

«Τα παραμύθια της κυβέρνησης ότι "κανένα παιδί φτωχών ή άνεργων οικογενειών δεν θα μείνει εκτός παιδικού σταθμού" αποκαλύφθηκαν. Πάνω από 67.000 βρέφη και παιδιά, και όχι 35.000 όπως κοροϊδεύουν τα κυβερνητικά στελέχη, αποκλείονται, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ από τις 161.360 αιτήσεις, το πολυπόθητο voucher πήραν μόλις 93.611, εκ των οποίων οι 23.988 είναι θέσεις σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ). Ο αριθμός είναι ακόμα μεγαλύτερος αν προσθέσει κανείς και τις οικογένειες που δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Η αγωνία και το αδιέξοδο των νέων ζευγαριών να βρουν μια θέση στους δημόσιους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς για τα παιδιά τους ή να πάρουν τη χρηματοδότηση του voucher δεν μπορεί κάθε χρόνο τέτοιο καιρό να καταλήγει σε επικοινωνιακό παιχνίδι εντυπώσεων από τις κυβερνήσεις, οι οποίες, όπως και η σημερινή, διαχρονικά αντιμετωπίζουν το ζήτημα της ανατροφής και διαπαιδαγώγησης των παιδιών ως ευθύνη της ίδιας της οικογένειας.

Η όποια παρέμβαση του κράτους και των τοπικών θεσμών του, όπως οι δήμοι, έχει ένα στενά μίζερο και επικουρικό χαρακτήρα και ούτε θέλησαν, ούτε ποτέ επιδίωξαν την κάλυψη αυτής της ανάγκης για όλα τα παιδιά.

Γι' αυτό και η κρατική χρηματοδότηση αφορά σε ψίχουλα κάθε χρόνο, γι' αυτό οι δημόσιες δημοτικές δομές συρρικνώνονται αντί να διευρύνονται, γι' αυτό το προσωπικό τους παραμένει μόνιμα ανεπαρκές και στη διαρκή ομηρία των συμβάσεων.

Οι αριθμοί των παιδιών και οι πόροι χρηματοδότησης του προγράμματος, που έρχεται υποτίθεται να δώσει δωρεάν είσοδο βρεφών και νηπίων σε δημοτικούς και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, επιβεβαιώνουν τη μόνιμη γύμνια που υπάρχει σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα, με ευθύνη διαχρονικά των κυβερνήσεων - και της σημερινής του ΣΥΡΙΖΑ - που και τη συνεχίζουν και τη διευρύνουν.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τα νεαρά νοικοκυριά να μην αποδεχτούν αυτήν την κατάσταση, την κοροϊδία της κυβέρνησης ή το όψιμο δήθεν ενδιαφέρον της ΝΔ. Να οργανώσουν την πάλη τους για την πλήρη κάλυψη των αναγκών σε δωρεάν δομές για το παιδί και με βάση τις σύγχρονες ανάγκες ανατροφής και διαπαιδαγώγησής του».

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Ψίχουλα από τα κονδύλια της ΕΕ

Με ...διαβεβαιώσεις που δεν έχουν καμία σχέση με τη σκληρή πραγματικότητα την οποία αντιμετωπίζουν δεκάδες χιλιάδες οικογένειες, νέοι γονείς που αναζητούν για τα παιδιά τους παιδικό σταθμό, απάντησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για την απαράδεκτη κατάσταση με τους παιδικούς σταθμούς.

Με την Ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος ζητούσε να μην μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού καθώς και τη δημιουργία σύγχρονων, δημόσιων και δωρεάν παιδικών σταθμών, χωρίς κουπόνια, ελλείψεις και αποκλεισμούς, σε κατάλληλα, σύγχρονα και ασφαλή κτίρια με πλήρες προσωπικό.

Στην απάντησή της η αρμόδια Επίτροπος, Μ. Τίσεν, αναφέρει ότι η Επιτροπή «αντιμετωπίζει θετικά τις πρόσφατες πρωτοβουλίες που έλαβαν οι ελληνικές αρχές για την επέκταση της προσχολικής εκπαίδευσης και φροντίδας». «Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ...συγχαίρει την ελληνική κυβέρνηση, με βάση τα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ υποβλήθηκαν 161.360 αιτήσεις παιδιών και έλαβαν τελικά το "vοucher" μόλις 93.611!», επισημαίνει στο δελτίο της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα. Σχολιάζει, τέλος, πως τα ποσά - ψίχουλα των ευρωενωσιακών κονδυλίων αποτελούν μοχλό «για να προωθείται η κατεύθυνση της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων με βάση την οποία η αγωγή και φροντίδα του παιδιού δεν υφίσταται ως κοινωνική ανάγκη, ως δικαίωμα για όλα τα παιδιά, αλλά ως εμπόρευμα, και η όποια παρέμβαση του κράτους είναι ευκαιριακή και με ημερομηνία λήξης».

Σεισμός 5,2 Ρίχτερ στην Καρδίτσα

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε την Παρασκευή, στις 10.12 το πρωί, με επίκεντρο την περιοχή της Καρδίτσας και των Τρικάλων. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 34 χλμ. νοτιοδυτικά από τα Τρίκαλα και 14 χλμ. νοτιοδυτικά της Πύλης. Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 10 χλμ. Ακολούθησε μετασεισμός μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπήρξαν ρωγμές σε παλιές κατοικίες του δήμου Μουζακίου, από συνεργεία του δήμου που βρίσκονται στους δρόμους για να διαπιστώσουν τυχόν προβλήματα από τη σεισμική δόνηση. Επίσης, κατολισθήσεις έγιναν σε επαρχιακούς δρόμους των Τρικάλων και της Καρδίτσας.

Εκδήλωση για τον Γιάννη Χαλκίδη

Εκδήλωση τιμής για τον Γιάννη Χαλκίδη, τον νεολαίο κομμουνιστή και στέλεχος του Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου, που δολοφονήθηκε από τα όργανα της δικτατορίας των συνταγματαρχών στις 5 Σεπτέμβρη του 1967, στη Θεσσαλονίκη, διοργανώνει το ΔΣ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στον τόπο της θυσίας του, στην οδό Γιάννη Χαλκίδη (κοντά στην Κωνσταντινουπόλεως 164α).

Πέθανε η Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου

«Εφυγε» από τη ζωή πλήρης ημερών η Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια Εγκληματολογίας και πρώην Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, δικηγόρος στον Αρειο Πάγο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Υπήρξε μεταξύ άλλων πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής της Ελλάδας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ενώ για την ακαδημαϊκή και κοινωνική της δραστηριότητα τιμήθηκε με πολλά ελληνικά και διεθνή βραβεία.

Αξιοζήλευτος αυτοματισμός της αστυνομίας για «παράνομη αφισοκόλληση» του ΚΚΕ

Εκπληκτική ταχύτητα και αξιοζήλευτο αυτοματισμό επέδειξε, όπως προκύπτει, η Αστυνομική Διεύθυνση Βορειοανατολικής Αττικής και συγκεκριμένα τα Αστυνομικό Τμήμα Ραφήνας, μετά από καταγγελία που έγινε για αφισοκόλληση ενόψει της συγκέντρωσης του ΚΚΕ την περασμένη Δευτέρα 27 Αυγούστου στη Νέα Μάκρη.

Συγκεκριμένα, στις 23 Αυγούστου κάποιος έκανε καταγγελία ότι γίνεται αφισοκόλληση για τη συγκέντρωση του ΚΚΕ και στις 27 Αυγούστου το Αστυνομικό Τμήμα στέλνει έγγραφο στον δήμο Ραφήνας - Πικερμίου, με το οποίο ζητά να επιληφθεί άμεσα του θέματος... Και ζητά μάλιστα να γίνουν «περαιτέρω ενέργειες ενημερώνοντας και την υπηρεσία μας για το εάν έχει εκδοθεί σχετική άδεια».

Εύλογα λοιπόν δημιουργούνται πολλά ερωτήματα από το γεγονός ότι η Αστυνομία μεταβιβάζει την καταγγελία στο δήμο μόλις 4 μέρες από τότε που αυτή έγινε και μάλιστα ανήμερα της συγκέντρωσης. Ισως κάποιοι να ενοχλήθηκαν από την ανταπόκριση του κόσμου...

Τιμούν τον ΕΛΑΣ στον Ξερόλακκα

Εκδήλωση στον Ξερόλακκα Καρυάς Ολύμπου, για να τιμήσουν την επέτειο της ορκωμοσίας των πρώτων αντάρτικων ομάδων του ΕΛΑΣ, οργανώνουν τα παραρτήματα Λάρισας και Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την Κυριακή 2 Σεπτέμβρη, στις 11 π.μ. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 2410.252.611 και 697.3311.663, καθημερινά από τις 8.30 π.μ μέχρι 12 μ., πλην Κυριακής.

Η αναχώρηση των λεωφορείων από τη Λάρισα θα γίνει από την πλατεία Εβραίων Μαρτύρων στις 9 π.μ.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org