ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΓΝΗΣΙΑ
"Θέρισε" το χαλάζι

Αμεση παρέμβαση του ΚΚΕ με την κατάθεση δύο Ερωτήσεων στη Βουλή

Πολύ μεγάλες καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες της Μαγνησίας προκάλεσε η σφοδρή χαλαζόπτωση του περασμένου Σαββάτου. Τα χαλάζι "πελέκισε" μήλα, αχλάδια, καλαμπόκι, βαμβάκι και βιομηχανική ντομάτα, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές στο Πήλιο και στον κάμπο της Μαγνησίας.

Χτες το απόγευμα έγινε σύσκεψη φορέων στον Κισσό Πηλίου, στη διάρκεια της οποίας ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής υπογράμμισε ότι, αφού η ζημιά έγινε στο τελευταίο στάδιο του καρπού, ο ΕΛ - ΓΑ πρέπει να υπολογίσει τη ζημιά με βάση την ηρτημένη παραγωγή, αλλά και με αντικειμενική εκτίμηση των ζημιών. Υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθούν αποζημιώσεις από τα ειδικά κονδύλια της ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών) για τα επιπλέον έξοδα που θα προκύψουν από την ανάγκη καταπολέμησης των βακτηριακών μολύνσεων, που θα δημιουργηθούν στις πληγές των δέντρων. Επισήμανε, τέλος, πως πρέπει να υπολογιστεί το γεγονός ότι η ζημιά έγινε έτσι ή αλλιώς στους βλαστοφόρους και καρποφόρους βλαστούς των δέντρων και γι' αυτό οι συνέπειες θα συνεχιστούν και την επόμενη χρονιά.

Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε για τους αγρότες της περιοχής, μετά τη χαλαζόπτωση, έφερε αμέσως στη Βουλή το ΚΚΕ, καταθέτοντας δύο Ερωτήσεις, που υπογράφουν οι βουλευτές Νίκος Γκατζής και Βαγγέλης Μπούτας,προς τον αρμόδιο υπουργό Γεωργίας.

Στην πρώτη Ερώτηση τονίζεται ότι στην περιοχή του Δήμου Βελεστίνου και των Κοινοτήτων Σέσκλου - Διμηνιού προκλήθηκαν ιδιαίτερα σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες καλαμποκιού, ενώ μικρότερης έκτασης, αλλά σοβαρές ζημιές, προκλήθηκαν στις καλλιέργειες βαμβακιού και βιομηχανικής τομάτας. Αίτημα όλων των αγροτών των παραπάνω περιοχών είναι η άμεση εκτίμηση, από τον ΕΛΓΑ, των ζημιών και η καταβολή σε σύντομο χρονικό διάστημα των αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες - παραγωγούς.

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας για το τι μέτρα θα πάρει για την άμεση ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων.

Στη δεύτερη Ερώτηση σημειώνεται ότι μετά τη χαλαζόπτωση του Σαββάτου οι αγρότες δεντροκαλλιεργητές του Πηλίου βρίσκονται σε απόγνωση από την ολική καταστροφή που υπέστησαν, εξαιτίας της έντονης χαλαζόπτωσης - μεγέθους καρυδιού - στις 29.8.98.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην Ερώτηση:

1) Στο Ανατολικό Πήλιο (Ζαγορά, Μακρυράχη) καταστράφηκε η παραγωγή μήλων και αχλαδιών, ως και 100%, 20 - 25 ημέρες πριν τη συγκομιδή.

2) Ολική καταστροφή υπέστησαν οι αγρότες δεντροκαλλιεργητές της περιοχής του νεοσύστατου Δήμου Μουρεσίου - από Ανήλιο έως Τσαγκαράδα - στις καλλιέργειες μήλων ντελήσιων, αχλαδιών κρυστάλλια, καστανιών, καρυδιών, ελιών, ανθοκομίας κ.ά.

3) Μέχρι και 100% η καταστροφή στα περισσότερα κτήματα με μηλιές που βρίσκονται πάνω από τη Δρακειά μέχρι τα Χάνια.

4) Στις δύο παραπάνω περιοχές σοβαρότατες ζημιές δημιουργήθηκαν επί του φυτικού κεφαλαίου των αγροτών, οι επιπτώσεις του οποίου θα συνεχιστούν και για την επόμενη χρονιά.

Επίσης, τονίζεται πως επιβάλλεται η άμεση αποστολή συνεργείων των ΕΛΓΑ προς εκτίμηση των ζημιών, όπως και το ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως το βάρος των καρπών είναι κατά ένα τρίτο μικρότερο του τελικού βάρους, που θα είχε κατά τη συγκομιδή.

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν το υπουργό Γεωργίας, αν θα προχωρήσουν άμεσα οι εκτιμητές των ΕΛΓΑ στην εκτίμηση των ζημιών και αν σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τις εκτιμήσεις θα σταλούν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς.

"Φέσι" 450 εκατομ. δρχ. σε καπνοπαραγωγούς

Με την ασυδοσία των καπνεμπόρων και την κοροϊδία της κυβέρνησης βρίσκονται αντιμέτωποι και φέτος πολλοί καπνοπαραγωγοί που περιμένουν ακόμα να πάρουν τα λεφτά τους για τη σοδειά του 1997.

Μετά το δρόμο του "φεσώματος", που άνοιξαν το προηγούμενο διάστημα οι καπνέμποροι Χαρδαλιάς και Πετρίδου για την παραγωγή του 1996, σειρά πήραν φέτος άλλες τρεις καπνεμπορικές εταιρίες. Οπως καταγγέλλουν καπνοπαραγωγοί από διάφορες περιοχές της χώρας, οι εταιρίες "Γιουνάιτεντ Ληφ","Ταμπάκο Μαρ" και "Κεράνης" χρωστούν περίπου 450 εκατομ. δραχμές για τη σοδειά του 1997. Οι περιοχές όπου υπάρχουν ακόμα απλήρωτοι καπνοπαραγωγοί είναι η Αιτωλοακαρνανία, η Βέροια, τα Γιαννιτσά και το Κιλκίς και πρόκειται για καπνά των ποικιλιών "βιρτζίνια" "τσεμπέλια", "Σ-79" "Κατερίνη" και "Μπέρλεϊ". Τα χρήματα αυτά έπρεπε να καταβληθούν το αργότερο μέχρι τις 15 Ιουνίου 1998, αλλά έχουν περάσει από τότε 2,5 μήνες και δεν έχει γίνει τίποτα.

Η κοροϊδία σχετικά με το θέμα του φεσώματος των καπνοπαραγωγών παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, αφού το υπουργείο Γεωργίας υποτίθεται ότι έφτιαξε επιτροπή κυρώσεων που θα παίρνει μέτρα και θα επιβάλλει κυρώσεις όταν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις. Ομως δεν έχει γίνει τίποτα σχετικά και η περιβόητη επιτροπή κυρώσεων από τη σύστασή της μέχρι τώρα συνεδρίασε μόνο μια φορά για εθιμοτυπικούς λόγους. Επίσης, αναφορικά με το ίδιο θέμα οι παραπάνω εταιρίες υποτίθεται ότι έχουν καταθέσει εγγυητικές επιστολές για τις ποσότητες καπνών που αγόρασαν, μετά τον περασμένο Μάρτη, όμως παρά το γεγονός ότι δεν έχουν πληρώσει τους καπνοπαραγωγούς στις προβλεπόμενες προθεσμίες, καμία εγγυητική επιστολή δεν έχει εκπέσει μέχρι τώρα, ώστε να πληρωθούν έτσι οι φεσωμένοι καπνοπαραγωγοί.

Τα φαινόμενα αυτά που "εκτρέφει" η κυβέρνηση και το υπουργείο Γεωργίας, ανοίγουν το όρεξη στους καπνεμπόρους, για να δράσουν εντελώς ασύδοτα στο επόμενο διάστημα. Δηλαδή, να πατήσουν στο σβέρκο τους καπνοπαραγωγούς και να δώσουν ακόμα πιο εξευτελιστικές εμπορικές τιμές, παρά το γεγονός ότι φέτος η ποιότητα καπνών είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με πέρσι, και στη συνέχεια να πληρώσουν όποτε τους βολεύει, αφού δεν πρόκειται να έχουν καμία κύρωση ή επίπτωση.

Διορίζονται 7.311 εκπαιδευτικοί

Σε σύσκεψη για την παιδεία καλεί η ΟΛΜΕ, την Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη

Το απόγευμα της Κυριακής ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας τα ονόματα των 7.311 εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που διορίζονται με βάση την επετηρίδα. Ο παραπάνω αριθμός αποτελεί το 80% των συνολικών διορισμών, που θα γίνουν φέτος, ενώ το υπόλοιπο 20% θα καλυφθεί από τους πίνακες επιτυχόντων στο διαγωνισμό και τα ονόματα θα ανακοινωθούν σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας εντός των προσεχών εβδομάδων (!), τη στιγμή που σε 11 μέρες ανοίγουν τα σχολεία.

Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση διορίζονται συνολικά 3.590 εκπαιδευτικοί από τους οποίους 3.120 είναι δάσκαλοι και 470 νηπιαγωγοί. Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση διορίζονται 2.965 καθηγητές στις περιοχές των Νομών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, 355 καθηγητές στα δυσπρόσιτα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και 401 καθηγητές ειδικοτήτων στους Νομούς για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Συνολικά πρόκειται για 3.721 καθηγητές.

Οι διοριζόμενοι εκπαιδευτικοί πρέπει να παρουσιαστούν στους Προϊσταμένους των αντίστοιχων διευθύνσεων εκπαίδευσης των περιοχών που τοποθετούνται, για να ορκιστούν και να λάβουν υπηρεσία από 2 έως και 7 Σεπτέμβρη έχοντας μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα, πρόσφατο πιστοποιητικό υγείας και αντίγραφο ποινικού μητρώου.

Η ΟΛΜΕ που επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι ο μεγάλος αριθμός διορισμών επιβλήθηκε κάτω από την ισχυρή πίεση του εκπαιδευτικού κινήματος κατά του διαγωνισμού παρωδία, έχει τονίσει ότι "θα χαθούν δυστυχώς και πάλι εκατοντάδες χιλιάδες διδακτικές ώρες, λόγω του μη επαρκούς αριθμού διορισμών, της χρονικής καθυστέρησης με την οποία πραγματοποιούνται και συνεπώς της ακόμη μεγαλύτερης καθυστέρησης στην πρόσληψη των αναπληρωτών". Ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς, το ΔΣ της ΟΛΜΕ απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε σύσκεψη, την Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη,στα γραφεία της ΟΛΜΕ με αντικείμενο "την από κοινού εξέταση τρόπων αγωνιστικής παρέμβασης για στήριξη και ενίσχυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, για μόρφωση για όλα τα παιδιά".

  • Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας έκαναν χτες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, διεκδικώντας τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών. Οι εκπαιδευτικοί εξήγγειλαν συλλαλητήριο στις 5 Σεπτέμβρη, στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.
Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Κορυφώνεται η προφεστιβαλική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα, ενώ οι προετοιμασίες για το 24ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" έχουν μπει στην τελική ευθεία. Ηδη, από το περασμένο Σάββατο, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ βρίσκονται στα Ιλίσια, στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης, και στήνουν την πολιτεία του 24ου Φεστιβάλ. Το πρόγραμμα για τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

Αύριο, Τετάρτη στην Ελασσόνα, με θέμα "Παιδεία"

  • Παρασκευή 4 και Σάββατο 5 Σεπτέμβρη:

- Αγρίνιο, με ομιλητή το Δημήτρη Παπαδημητρίου,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ (το Σάββατο) και τον Γ. Ποσοτίδη,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ (την Κυριακή)

- Στην Αρτα, με ομιλήτρια την Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ (Σάββατο) και τον Κώστα Αλυσσανδράκη,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

- Στο Βόλο, στο πάρκο Ρήγα Φεραίου, με ομιλητή τον Σωκράτη Παπαδόπουλο,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ (Σάββατο) και τον Δ. Κουτσούμπα,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

  • Σάββατο 5 Σεπτέμβρη:

- Στη Σπάρτη, με θέμα "Νέοι Αγρότες"

- Στην Αμφισσα, με ομιλητή τον Κύριλλο Παπασταύρου,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ

- Στη Λαμία, με ομιλητή τον Κώστα Μυτιληνιού,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

- Στο Μαντούδι

- Στη Φαλάνη Λάρισας, με θέμα "Παιδεία"

- Στην Καβάλα, στις 8 μ.μ., στο Πάρκο Φαλήρου, με θέμα "Παιδεία και Τοπική Αυτοδιοίκηση" και ομιλητή τον Δ. Μαϊκίδη,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ

- Στις Σέρρες, με θέμα "Τοπική Αυτοδιοίκηση και νεολαία" και ομιλήτρια τηνΘεανώ Καπέτη,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ

- Στη Θήβα

- Στον Κένταυρο Ξάνθης, στις 8.30 μ.μ. με θέμα "Δημοτικές Εκλογές" και ομιλητή το Γιώργο Χαρίτο,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

- Στην Κοζάνη, με θέμα "Νεολαία και Τοπική Αυτοδιοίκηση" και ομιλητή το Σωτήρη Αμαξόπουλο,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Πυρκαγιές στην Κεφαλονιά

Τέσσερις πυρκαγιές ξέσπασαν χτες το απόγευμα σε διάφορες περιοχές της Κεφαλονιάς, θέτοντας σε δοκιμασία τις λιγοστές πυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού. Οι φωτιές ξέσπασαν στον Αϊ - Γιώργη, στα Σβορονάτα, στον Παλεριάνο και στον Αβυθο, χωρίς να απειλούν κατοικημένες περιοχές. Μια άλλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Λυκόχια Μεγαλόπολης, ενώ οι φωτιές στα Γιάννενα και στο Γύθειο τέθηκαν υπό έλεγχο. Οι φωτιές αντιμετωπίζονταν με επίγειες δυνάμεις και έξι συνολικά πυροσβεστικά αεροπλάνα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ