ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Αυγούστου 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Στον πάτο οι μισθοί, θρύψαλα τα πανηγύρια περί «καλύτερων αμοιβών»

Πάνω από 1 στους 4 εργαζόμενους παίρνουν λιγότερα από τον κατώτατο μισθό!

Μισθοί στον πάτο, «ευέλικτη» δουλειά και ανυπαρξία Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας διαμορφώνουν την εφιαλτική πραγματικότητα για εκατομμύρια εργαζόμενους που καλούνται να τα βγάλουν πέρα με όλο και μικρότερες αμοιβές. Κι αυτά την ίδια περίοδο που η κυβέρνηση και οι επιχειρηματικοί όμιλοι διαφημίζουν την προσέγγιση της «επενδυτικής βαθμίδας», τις «καλές ειδήσεις» για τα κρατικά έσοδα και τα ελλείμματα που περιορίζονται κ.ο.κ.

Ετσι, μπορεί η κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι έρχεται περίοδος «αυξήσεων μισθών», όμως την ίδια στιγμή, ακόμα και με τις πολυδιαφημισμένες «αυξήσεις» στον κατώτατο μισθό, τα ίδια τα στοιχεία του ΕΦΚΑ φανερώνουν την πραγματική εικόνα για την πλειοψηφία των μισθωτών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ένα μεγάλο μέρος των μισθωτών, πάνω από 1 στους 4, αμείβονται με λιγότερα και από τον κατώτατο μισθό!

Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στα «Μηνιαία Στοιχεία Απασχόλησης» για την περίοδο Γενάρη - Νοέμβρη 2022 που αργοπορημένα δημοσιοποίησε ο ΕΦΚΑ και αφορούν τους εργαζόμενους στις λεγόμενες κοινές επιχειρήσεις, οι οποίοι ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με αυτά, λοιπόν, το 27% των μισθωτών στις κοινές επιχειρήσεις «αμείβεται με αποδοχές μικρότερες εκείνων του ανειδίκευτου εργάτη. Αυτό οφείλεται κυρίως στη μερική απασχόληση»! Δηλαδή, σχεδόν 700.000 εργαζόμενοι έπαιρναν λιγότερα από τον κατώτατο μισθό που το 2022 είχε διαμορφωθεί στα 713 ευρώ μεικτά!

Αντίστοιχα οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση αποτελούν περίπου το 27% των μισθωτών ή αλλιώς φθάνουν σε 685.000 ανά μήνα. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν οι εργαζόμενοι με εκ περιτροπής απασχόληση (πλήρες ωράριο αλλά λιγότερες μέρες τη βδομάδα) που είναι μορφή μερικής απασχόλησης αλλά ο ΕΦΚΑ τους συμπεριλαμβάνει στους εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση λόγω του τρόπου καταγραφής τους. Η εικόνα της βαρβαρότητας με την οποία αναμετρώνται οι μισθωτοί συμπληρώνεται από τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ που έδειχναν ότι το 2022 γίνονταν πάνω από 7.000 απολύσεις κάθε μέρα, λόγω της τεράστιας «ευελιξίας».

Μέσος μισθός πιο κάτω και από το 2011!

Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία για τον μέσο και διάμεσο μισθό.

Ο μέσος μισθός των εργαζομένων στις κοινές επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στα 1.000 ευρώ μεικτά τον μήνα (λιγότερο από 860 ευρώ καθαρά τον μήνα) και είναι μικρότερος κατά 21% από τον μέσο μεικτό μισθό πριν από 12 χρόνια (!), αφού το 2011 ήταν 1.264 ευρώ...

Ο μισθός του πρώτου 50% των εργαζομένων (διάμεσος) στις κοινές επιχειρήσεις φθάνει να είναι κάτω από 910 ευρώ μεικτά, λιγότερο από 770 ευρώ καθαρά. Και ο αριθμός των μισθωτών που παίρνει λιγότερα από αυτά τα χρήματα είναι περίπου 1.300.000!

Από την άλλη, τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα τις αρνητικές συνέπειες της αποσύνδεσης του κατώτατου μισθού από τα επόμενα μισθολογικά κλιμάκια λόγω της κατάργησης των τριετιών, οι οποίες μέχρι το 2012 που καταργήθηκαν τα αναπροσάρμοζαν αυτόματα σε κάθε αύξηση του κατώτατου μισθού.

Από το 2019 έως σήμερα οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πάρει τέσσερις αποφάσεις αύξησης του κατώτατου μισθού. Από τα 586 ευρώ μεικτά το 2018 έφθασε τα 780 ευρώ μεικτά τον Απρίλη του 2023. Ποσοστιαία, αυτή η αύξηση φτάνει το 33%, όμως στην πραγματικότητα έχει εξανεμιστεί στο σύνολό της αφού έχει καλύψει μόνο ψίχουλα των τεράστιων ανατιμήσεων στο κόστος ζωής λόγω του πληθωρισμού, των πολύ μεγάλων αυξήσεων στα ενοίκια, των λογαριασμών Ενέργειας κ.ο.κ.

Ομως, ούτε ακόμα κι αυτόν τον ρυθμό αύξησης δεν ακολούθησαν οι αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων με προϋπηρεσία. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο μέσος μισθός το 2018 - δηλαδή πριν εφαρμοστεί η πρώτη αύξηση στον κατώτατο μισθό το 2019 - ήταν 919 ευρώ και το 2022 ο μέσος μισθός είναι μόλις 1.000 ευρώ. Με άλλα λόγια, ο μέσος μισθός αυξήθηκε μόλις 81 ευρώ ή μόνο 9% (!), την ίδια στιγμή που ο πληθωρισμός στα είδη διατροφής κινείται διαρκώς σε διψήφια ποσοστά τα τελευταία δύο χρόνια (11 - 15%)!

Αποδεικνύεται δηλαδή ότι ο μηχανισμός καθορισμού του «κατώτατου μισθού» από την εκάστοτε κυβέρνηση, που ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζονται σαν κόρη οφθαλμού και ως μια «βέλτιστη ευρωπαϊκή πρακτική», αποτελεί στην ουσία μέσο προστασίας των κερδών της εργοδοσίας, αφού προσαρμόζει διαρκώς το «κόστος εργασίας» στους στόχους της ανταγωνιστικότητας των ομίλων, έτσι που το εργατικό εισόδημα να είναι διαρκώς στην πρέσα των «αντοχών» της οικονομίας.

Εκρηκτικό μείγμα ακρίβειας, φόρων και αυξήσεων στο ρεύμα

Σταθερά πάνω από 10% ο πληθωρισμός σε τρόφιμα και Ενέργεια, κοντά στα 2 ευρώ η βενζίνη, έρχονται νέες αυξήσεις στο ρεύμα

Ξανά στα 2 ευρώ το λίτρο η τιμή της βενζίνης

INTIME NEWS

Ξανά στα 2 ευρώ το λίτρο η τιμή της βενζίνης
Με τους μισθούς να μένουν στον πάτο, ο εφιάλτης της ακρίβειας γίνεται όλο και μεγαλύτερος για τα λαϊκά νοικοκυριά μήνα με τον μήνα, κάτι που επικυρώνουν και τα ίδια τα στοιχεία. Σύμφωνα λοιπόν με όσα ανακοίνωσε χτες η Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είχε σημαντική αύξηση τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο και έφτασε στο 3,4%. Βέβαια, ο «πληθωρισμός των φτωχών», δηλαδή στα τρόφιμα και την Ενέργεια, είναι σταθερά σε διψήφια νούμερα και συγκεκριμένα στο 10,8%. Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, τον Ιούλιο ο πληθωρισμός σημείωσε μικρή πτώση. Είναι στο 5,3% από 5,5%.

Τα λαϊκά νοικοκυριά έχουν φτάσει πλέον στο σημείο να δαπανούν για φαγητό και στέγαση το 60% του εισοδήματός τους, την ίδια στιγμή που οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι στα επίπεδα που ήταν πριν από 10 και 15 χρόνια. Συνολικά η αύξηση των τιμών των τροφίμων κατά 25% στη διετία Μάιος 2021 - Μάιος 2023 κοστίζει περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ τον μήνα στα ελληνικά νοικοκυριά!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μέσα σε έναν χρόνο (Μάιος 2022 - Μάιος 2023) οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ ήταν σε γαλακτοκομικά και αυγά (18%), λάδια και λίπη (15,8%), κρέατα (11,9%), ψωμί (11,1%), καφέ (13,2%), ζάχαρη, σοκολάτες και γλυκά (10,3%), μεταλλικό νερό, αναψυκτικά και χυμούς (12,9%) και 14,2% στα λοιπά τρόφιμα. Την ίδια στιγμή, ο λεγόμενος «δομικός» πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στο 5,5%, δηλαδή πολύ κοντά στο ιστορικό υψηλό του 5,7%.

Να σημειώσουμε ότι η τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης έχει εκτοξευθεί, με την τιμή της αμόλυβδης να βρίσκεται ξανά κοντά στα επίπεδα των 2 ευρώ.

Το εκρηκτικό μείγμα για τα λαϊκά νοικοκυριά συμπληρώνει η νέα εκτόξευση των έμμεσων φόρων που πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτά, τα φορολογικά έσοδα έφτασαν τα 27,214 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,154 δισ. ευρώ ή 8,6% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2023. Από αυτά, το 95% πληρώνει ο λαός και μόλις το 5% αφορά την επιβάρυνση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Χαρακτηριστικό για την επιβάρυνση των νοικοκυριών είναι το ότι τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 11,042 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 571 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ) ανήλθαν σε 3,227 δισ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 62 εκατ. ευρώ, κάτι που αντανακλά τη μείωση της κατανάλωσης, καθώς η ακρίβεια «θερίζει».

Στο μεταξύ, προ των πυλών βρίσκονται και νέες μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα, κι ενώ ήδη τον μήνα αυτόν η χονδρεμπορική τιμή της κιλοβατώρας «τρέχει» πολύ πάνω από 100 ευρώ (ενδεικτικά την Πέμπτη ήταν 135 ευρώ/Mwh), επιβεβαιώνοντας ότι η στρατηγική της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης» έχει οδηγήσει ανεπίστρεπτα σε τεράστιες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος.

Η κυβέρνηση, με βάση και τις Οδηγίες της ΕΕ, ετοιμάζεται να κόψει εντελώς τις όποιες προσωρινές επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος βρίσκονται ακόμα σε ισχύ, ενώ το επόμενο διάστημα έρχονται η επαναφορά της περιβόητης «ρήτρας αναπροσαρμογής» στο πλαίσιο της «απελευθερωμένης» αγοράς ηλεκτρισμού και νέες αυξήσεις στις ΥΚΩ, με τις οποίες ο λαός θα πληρώσει από την άλλη τσέπη τα επιδόματα του προηγούμενου διαστήματος.

Στον αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις τα σωματεία

Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από αυτήν την πολιτική που «εξασφαλίζει» μόνο ανέχεια στους εργαζόμενους από τον οργανωμένο συλλογικό αγώνα, μέσα από τα σωματεία για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, για υπογραφή ΣΣΕ σε κλάδους και χώρους δουλειάς. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από τους κλάδους εκείνους που οι εργαζόμενοι κατάφεραν να υπογράψουν Συλλογική Σύμβαση με αυξήσεις, μετά από σκληρή αναμέτρηση με την εργοδοσία, με απεργιακές και άλλες μάχες, όπως οι οικοδόμοι, οι εργαζόμενοι του ΟΛΠ (COSCO), οι μεταλλεργάτες στο Πέραμα, οι ναυτεργάτες των ρυμουλκών κ.ά.

Το ΠΑΜΕ και εκατοντάδες εργατικά σωματεία έχουν παρουσιάσει τις θέσεις τους για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), που περιλαμβάνει το αίτημα για 825 ευρώ κατώτατο μεικτό μισθό, για κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, για τις ΣΣΕ και τους μισθούς. Επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Γενική μείωση του χρόνου εργασίας, με 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Επαναφορά κατακτήσεων, όπως τριετίες, αρχή της ευνοϊκότερης σύμβασης, κυριακάτικη αργία, πληρωμή υπερωριών και άλλες διεκδικήσεις που προστατεύουν ουσιαστικά το εισόδημα. Επίσης για επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στους εργαζόμενους του Δημοσίου όπως και της 13ης και 14ης σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ