ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Συγκρούσεις, απαιτήσεις, απειλές...

ΜΠΕΛΑΣΕΒΑΤΣ.- Εν μέσω "συγκεχυμένων πληροφοριών", για τη σύγκρουση, οι σερβικές αρχές ανακοίνωσαν πως ανακατέλαβαν αυτήν της κρίσιμης σημασίας περιοχή, 20 χιλιόμετρα δυτικά της Πρίστινα, που βρισκόταν εδώ και μια βδομάδα στα χέρια του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" (UCK/KLA). Η συνέχιση των συγκρούσεων και άλλη μια αφορμή (η συζήτηση περί της ανάγκης συμμετοχής των εκφραζόντων αποσχιστικές θέσεις Αλβανών σε συνομιλίες για το Κόσσοβο) ενίσχυαν την εντύπωση ότι προωθείται περαιτέρω η επιλογή μιας "στρατιωτικού τύπου" λύσης - η επέμβαση...

Η σύγκρουση...

Κατά τις σερβικές πηγές, οι δυνάμεις ασφαλείας του Βελιγραδίου, που άρχισαν την επιχείρηση προχτές το πρωί, "εξουδετέρωσαν" στο χωριό Αντε, το οποίο βρίσκεται κοντά στο ορυχείο της περιοχής, ελεύθερους σκοπευτές και οχυρές θέσεις απ' όπου οι μαχητές του UCK άνοιγαν πυρ εναντίον των αστυνομικών.

Υπεύθυνοι της σερβικής επιχείρησης ηλεκτρισμού "Ελεκτροπριβρέντα" δήλωναν ότι η ανακατάληψη του ορυχείου θα επιτρέψει επανάληψη της εξόρυξης άνθρακα, που τροφοδοτεί το σταθμό ηλεκτρικής ενεργείας του Ομπιλιτς, από τον οποίο ηλεκτροδοτείται όλο το Κοσσυφοπέδιο.

Δεν έγιναν γνωστές απώλειες από καμία πλευρά.

Προσπάθεια "νομιμοποίησης"του UCK από ...τις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, και παρά τις ("χλιαρές", εξάλλου...) ευρωπαϊκές επικρίσεις, η Ουάσιγκτον υπεραμύνθηκε των συναντήσεων Αμερικανών "επώνυμων" διπλωματών με εκπροσώπους των ανταρτών του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου", υποστηρίζοντας ότι οι αυτονομιστές αντάρτες πρέπει να περιληφθούν στη διαδικασία εξεύρεσης ειρηνικής λύσης στη σερβική αυτή επαρχία (!).

"Πρόκειται για μια αναγνώριση της πραγματικότητας, της κατάστασης που επικρατεί επί σκηνής", έλεγε σχετικά χτες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Λι Μακ Κλίνι.

"Ο Απελευθερωτικός Στρατός έχει επιρροή στο Κοσσυφοπέδιο και συνομιλώντας μαζί τους, με τη συμμετοχή τους στην ειρηνευτική διαδικασία, πιστεύουμε ότι βελτιώνουμε τις δυνατότητες για την επιτυχία της διπλωματικής διαδικασίας", πρόσθεσε.

Ο Μακ Κλίνι σημείωσε, πάντως, ότι η Ουάσιγκτον δεν εγκαταλείπει τον Αλβανό ηγέτη Ιμπραήμ Ρουγκόβα. "Συνεργαζόμαστε στενά με την ηγεσία των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, της οποίας ηγείται ο δρ. Ρουγκόβα, για να φέρουμε τον Απελευθερωτικό Στρατό στην ειρηνευτική διαδικασία. Δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να αποκλειστεί ο ένας ή ο άλλος"...

Τη Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Ενωση συμφώνησε ότι "θα πρέπει" οι ένοπλοι του Κοσσυφοπεδίου να λάβουν μέρος στις διαπραγματεύσεις.

Από την άλλη, ο Σέρβος υπουργός Πληροφοριών, Αλεξάντερ Βούτσιτς, κατέστησε σαφές, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι το Βελιγράδι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με τον UCK, τον οποίο θεωρεί "τρομοκρατική οργάνωση". "Ο διάλογος θα γίνει μόνο με τους πολιτικούς εκπροσώπους της αλβανικής εθνικής μειονότητας", τόνισε.

Η Μαντλίν Ολμπράιτ

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Μαντλίν Ολμπράιτ καθ' οδόν προς την Κίνα, όπου θα λάβει μέρος στην αμερικανική αντιπροσωπεία υπό τον Μπιλ Κλίντον που πραγματοποιεί εκεί επίσκεψη, αποκάλεσε τη βία στο Κόσσοβο "απαράδεκτη" και απαίτησε ξανά απόσυρση των σερβικών ειδικών δυνάμεων από την επαρχία.

"Ο (Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Σλόμπονταν) Μιλόσεβιτς θάβει τον εαυτό του όλο και βαθύτερα σε όρους αύξησης του επιπέδου της βίας, και η βία πρέπει να σταματήσει", είπε.

Η Γαλλία

Και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν εντάχθηκε στην ομάδα εκείνων που επισείουν την απειλή στρατιωτικής επέμβασης, λέγοντας χτες πως δεν μπορεί να παρακαμφθεί, "αν θεωρηθεί αναγκαία για την εξεύρεση λύσης": "Θα πρέπει να υπάρξει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (...). Μπορούμε να επέμβουμε στρατιωτικά. Είναι μια επιλογή στο τραπέζι", έφερε τον Βεντρίν ότι δήλωσε στο ραδιοσταθμό "Europe 1" το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Βεντρίν συντάχθηκε πλήρως με την αμερικανική θέση: Υπέρ της χορήγησης στο Κοσσυφοπέδιο ενός καθεστώτος "μεγαλύτερης δυνατής, ουσιαστικής και πραγματικής αυτονομίας", αλλά "κατά" της ιδέας της ανεξαρτησίας - σε φραστικό επίπεδο τουλάχιστον.

"Η ανεξαρτησία μπορεί να επαναφέρει ένα κίνημα αποσταθεροποίησης στην περιοχή αυτή των Βαλκανίων (...δεν αποτελεί σωστή λύση) η συνεχής διάσπαση της Βαλκανικής σε μικρά κρατίδια".

"Ανθρωπιστική βοήθεια"

Ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 429.000 δολαρίων θα προσφέρει η Ολλανδία στο Κοσσυφοπέδιο για τα θύματα των συγκρούσεων στην περιοχή, ανακοίνωσε χτες το ολλανδικό υπουργείο Ανάπτυξης και Συνεργασίας.

Τα χρήματα από διάφορες οργανώσεις θα δοθούν για τους πρόσφυγες που έφυγαν από το Κοσσυφοπέδιο με προορισμό τη βόρεια Αλβανία και για τους πρόσφυγες που παραμένουν στο Κοσσυφοπέδιο, στις γύρω πόλεις (συνολικά περίπου 8.000 ανθρώπων).

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Σποραδικές εκτονώσεις των πεινασμένων

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Αρκετές πόλεις της νησιωτικής χώρας έχουν γίνει και πάλι θέατρο ταραχών και συγκρούσεων διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων, αφού η πρόσφατη αλλαγή στην πολιτική ηγεσία της χώρας δεν έφερε και τίποτα σπουδαίο τελικά.

Ινδονήσιοι στρατιώτες άνοιξαν χτες πυρ με λαστιχένιες σφαίρες εναντίον εργατών που διαδήλωναν στην πόλη Μπεκάσι,με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 26 άνθρωποι και να συλληφθούν 104, όπως μετέδωσε ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός TVRI. Περίπου δύο χιλιάδες εργάτες του χαλυβουργείου "Π. Τ Γκουνούγκ Γκαρούντα" της πόλης Μπεκάσι, που βρίσκεται κοντά στην Τζακάρτα, διαδήλωσαν απαιτώντας υψηλότερους μισθούς, κατοχύρωση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων τους, καθώς και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Χτες άλλες δύο διαδηλώσεις των εργατών του υφαντουργικού εργοστασίου "Π. Τ Τουφοντέξ" στην Κεντρική Ιάβα είχαν ταραχώδη εξέλιξη, ευτυχώς όμως έληξαν χωρίς τραυματισμούς. Δε συνέβη όμως το ίδιο με τη διαδήλωση χιλιάδων φοιτητών και νεολαίας στην πόλη Μουαμέρε,στο νησί Φλόρες, όπου οι διαδηλωτές προχώρησαν στην κατάληψη του δημαρχείου της πόλης, με αποτέλεσμα να απωθηθούν βιαίως από τις αστυνομικές δυνάμεις. Ακόμα πιο βίαιη κατάληξη είχαν οι ταραχές που ξέσπασαν την Κυριακή σε μία κωμόπολη στην επαρχία της Κεντρικής Ιάβας, στην Ινδονησία, όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον ομάδας πολιτών που λεηλατούσαν αποθήκη, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνδρας και δύο να τραυματιστούν. Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων "Αντάρα" μεταδίδει ότι τα βίαια επεισόδια ξέσπασαν στην κωμόπολη Μπλόρα,350 χλμ. ανατολικώς της Τζακάρτα, όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον των πολιτών που είχαν εισβάλει σε αποθήκη της κρατικής εταιρίας "Περχουτάνι". Στη διάρκεια των ταραχών κάηκαν έξι σπίτια και αρκετά οχήματα. Η ηρεμία αποκαταστάθηκε στην κωμόπολη μόλις χτες.

Είναι πολύ πρόσφατος ο κύκλος της βίας και της κοινωνικής αναταραχής που ξέσπασε το τελευταίο διάστημα στην Ινδονησία, μία χώρα που μαστίζεται από τη χειρότερη οικονομική κρίση της τριακονταετίας, με τον επίσημο πληθωρισμό να καλπάζει και να σκαρφαλώνει από το 46% που είναι τώρα στο 80%. Η κοινωνική αναταραχή που οδήγησε το Πρόεδρο Σουχάρτο στην παραίτηση μετά από 32 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας με τον "πέλεκυ", κόστισε σε περισσότερους από 1.200 ανθρώπους τη ζωή τους. Ο νέος Πρόεδρος Χαμπίμπι κατάφερε να αποσπάσει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την υπόσχεση για επανεκκίνηση του δανείου με εγγύηση ύψους 43 δισ. για να αναστυλώσει την τρικλιζόμενη οικονομία, αλλά το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο...

ΡΩΣΙΑ
Προωθείται η αποπομπή Γιέλτσιν

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Η Επιτροπή της Κρατικής Δούμας για την εξέταση και τεκμηρίωση των κατηγοριών κατά του Προέδρου Γιέλτσιν, σε σχέση με την πρόταση αποπομπής του από το προεδρικό αξίωμα, θα λειτουργήσει όλο το καλοκαίρι, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής κομμουνιστής Βαντίμ Φιλιμόνοφ.Η Επιτροπή απαρτίζεται από εκπροσώπους όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Δούμας. Οι εκπρόσωποι της φιλοκυβερνητικής παράταξης "Σπίτι μας - η Ρωσία" δήλωσαν ότι μπήκαν στην Επιτροπή για να τη διαβρώσουν από τα μέσα. Η εκπρόσωπος του "Γιάμπλοκο" Ελένα Μιζούλινα επισήμανε ότι θα είναι πολύ δύσκολο να αμφισβητηθεί μια από τις κατηγορίες κατά του Γιέλτσιν για το ρόλο του ως ανώτατου διοικητή στην εξαπόλυση του πολέμου στην Τσετσενία. Στο μεταξύ, η Τσετσενία, που ανήκει στη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά συμπεριφέρεται πλέον ως ανεξάρτητο κράτος, μη αναγνωρισμένο όμως από κανέναν, ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ότι θα υποβάλει αίτηση για να ενταχθεί στα Ηνωμένα Εθνη. Αναμένεται η έντονη αντίδραση της Ρωσίας. Ωστόσο, αυτή η ενέργεια της Τσετσενίας δε θα έχει κανένα αποτέλεσμα.

  • Η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) θα συνεδριάσει στις 15 και 16 Ιούλη για να συζητήσει το πακέτο οικονομικών μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση, η οποία ελπίζει ότι τελικώς θα εξασφαλίσει την υποστήριξή της για την προώθηση των μέτρων αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης. Για το σκοπό αυτό, ο υπουργός Οικονομικών Μιχαήλ Ζαντόρνοφ συναντήθηκε στις 30 Ιούνη με το Διοικητικό Συμβούλιο της Δούμας.

Μια μητέρα ταϊζει το τραυματισμένο παιδί της, ενώ ένας νοσοκόμος προσπαθεί να ηρεμήσει ένα άλλο σ' έναν καταυλισμό επιζώντων από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την περιοχή των Αδάνων το Σάββατο. Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο - χθεσινό - απολογισμό, οι νεκροί από το σεισμό των 6,1 Ρίχτερ στην Τουρκία έφθασαν τους 132, ενώ ανάλογα τρομακτικός είναι ο αριθμός των τραυματιών, που ξεπερνούν τους 1.500...

Σε εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της εμπλοκής της χώρας μας στο Κοσσυφοπέδιο καλεί τις γυναίκες του Λεκανοπεδίου η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.Σε ανακοίνωσή της τονίζει πως "ο κίνδυνος να γενικευτούν οι συγκρούσεις στα Βαλκάνια, να μακελευτούν οι λαοί και να γίνουν τα παιδιά του ελληνικού λαού βορά στα κανόνια των συμφερόντων, είναι άμεσος.

Καλούμε τις γυναίκες:

  • Να αντιδράσουν στην κυβερνητική απόφαση εμπλοκής της χώρας μας στη στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο.
  • Να συμμετέχουν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που οργανώνει η ΟΓΕ αύριο, Πέμπτη, μπροστά στο υπουργείο Εξωτερικών, στις 7.30 μ.μ.".Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org