ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Ιούλη 2015
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΠΑΣΚΕΤ Κ-19
Αήττητη στους «16» η Εθνική εφήβων

Την πρωτιά στον όμιλο πανηγύρισε χτες η Εθνική κόντρα στη Σερβία
Την πρωτιά στον όμιλο πανηγύρισε χτες η Εθνική κόντρα στη Σερβία
Την επίτευξη του πρώτου στόχου που είχε θέσει στο φετινό παγκόσμιο πρωτάθλημα Κ-19 που διεξάγεται στο Ηράκλειο, πανηγυρίζει από χτες η Εθνική εφήβων, που κατέλαβε την πρώτη θέση στο Δ' όμιλο, μετά τη νίκη με 69-60 στο φινάλε της Α' φάσης. Ετσι, η ελληνική ομάδα θα αντιμετωπίσει σήμερα, για τη φάση των 16 της διοργάνωσης, την Τυνησία (20.30, ΕΡΤ2), που ήταν η 4η ομάδα του Γ' ομίλου. Αντίπαλος που θεωρείται σαφώς στα μέτρα της Ελλάδας, που είναι το απόλυτο φαβορί για το εισιτήριο στα προημιτελικά. Σημειώνεται πως από δω και πέρα, οι αγώνες είναι νοκ άουτ.

Το χτεσινό παιχνίδι μεταξύ των δύο καλύτερων ομάδων, όπως αποδείχτηκε, στις 3 αγωνιστικές του Δ' ομίλου, ήταν το απόλυτο ντέρμπι, αφού τόσο η ελληνική όσο και η σερβική ομάδα πάλεψαν στα ίσια για τη νίκη. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι εάν εξαιρεθεί το τελευταίο πεντάλεπτο, όπου η Ελλάδα έχοντας ως μπροστάρη σε εκείνο το σημείο τον Ντόρσεϊ, άρχισε να παίρνει μια διαφορά ασφαλείας στο σκορ, οι δύο αντίπαλοι βρίσκονταν στην κόψη του ξυραφιού στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα. Το κλειδί για την ελληνική νίκη αποτέλεσε η σημαντική βελτίωση στην 4η περίοδο στην άμυνα, που έγινε πιο πιεστική απέναντι στα ατού των Σέρβων και οδήγησε μάλιστα σε πιο γρήγορες επιθέσεις.

Μιλώντας για το παιχνίδι, ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Ηλίας Παπαθεοδώρου, εστίασε στη βελτίωση της άμυνας στην τελευταία περίοδο, ενώ ζήτησε προσοχή και αυτοσυγκέντρωση για σήμερα.

ΕΛΛΑΔΑ: Τολιόπουλος 11 (2), Λούντζης 7, Κώττας 3, Ντόρσεϊ 10 (1), Μήτογλου 9, Μουράτος 1, Σκουλίδας 9 (1), Τσαλμπούρης, Μπιλλής, Σταμάτης 9, Παπαγιάννης 10, Χαραλαμπόπουλος.

ΣΕΡΒΙΑ: Πένο 3 (1), Αρανίτοβιτς 3, Μαρίνκοβιτς 9 (2), Οστόιτς 5, Τζόκοβιτς 14, Στογιάνοβιτς 5 (1), Ντόκοβιτς 2, Λαζάρεβιτς 2, Σίμανιτς 5, Γκλίσιτς, Βούτσετιτς 9, Μιλαντίνοβιτς 2.

  • Τα άλλα χτεσινά αποτελέσματα: Α' ΟΜΙΛΟΣ: Κροατία - Ιράν 86-36, ΗΠΑ - Αίγυπτος 92-50. Β' ΟΜΙΛΟΣ: Αργεντινή - Ισπανία 51-75, Κίνα - Τουρκία 51-62. Γ' ΟΜΙΛΟΣ: Καναδάς - Ιταλία 78-54, Τυνησία - Αυστρία 64-93.

ΟΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ: Α' ΟΜΙΛΟΣ: ΗΠΑ 6, Κροατία 5, Αίγυπτος 4, Ιράν 3. Β' ΟΜΙΛΟΣ: Τουρκία 6, Ισπανία 5, Κίνα 4, Αργεντινή 3. Γ' ΟΜΙΛΟΣ: Καναδάς 6, Ιταλία 5, Αυστραλία 4, Τυνησία 3.

ΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΤΩΝ «16»: Αμερική - Αργεντινή, Τουρκία - Ιράν, Κροατία - Κίνα, Ισπανία - Αίγυπτος, Καναδάς - Κορέα, Ιταλία - Δομινικανή Δημοκρατία, Ελλάδα - Τυνησία, Σερβία - Αυστραλία. Οι αγώνες θα διεξαχθούν σήμερα.

ΜΠΑΣΚΕΤ
Και επίσημα «πράσινος» ο Τζόρτζεβιτς

Και επίσημα πλέον η εποχή Σάσα Τζόρτζεβιτς είναι η νέα πραγματικότητα στον Παναθηναϊκό αφού χτες η ΚΑΕ ανακοίνωσε την πρόσληψη του Σέρβου τεχνικού για τα επόμενα 2 χρόνια. Ο προπονητής της δευτεραθλήτριας κόσμου Εθνικής Σερβίας θα αντικαταστήσει τον Μαυροβούνιο Ντούσκο Ιβάνοβιτς, με τον οποίο οι «πράσινοι» ήρθαν σε διαζύγιο λίγο πριν από τους τελικούς του πρωταθλήματος. Σημειώνεται πως με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα ο Τζόρτζεβιτς θα συνεχίσει να βρίσκεται και στον πάγκο της Εθνικής Σερβίας καθώς δεν υπήρχε κάποιο θέμα ούτε από την ελληνική ομάδα ούτε από την Ομοσπονδία της χώρας του. Ο Σέρβος κόουτς θα εργαστεί για τρίτη φορά σε σύλλογο, αφού είχαν προηγηθεί η Αρμάνι Μιλάνο (2006-'07) και η Μπενετόν Τρεβίζο (2011-'12). Την ίδια ώρα, όπως ενημέρωσε ο μάνατζέρ του, ο Αμερικανός Σλότερ δεν θα συνεχίσει στους «πράσινους».

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Τουρκία, δεδομένη πλέον θα πρέπει να θεωρείται η συμφωνία του Ολυμπιακού με τον Ελληνα παίκτη της Φενερμπαχτσέ Νίκο Ζήση προκειμένου να καλύψει το κενό που προκλήθηκε με τη φυγή του Νίκου Σλούκα για την τουρκική ομάδα.

ΦΙΜΠΑ: Τα... πρώτα πυρά στον... αναμενόμενο πόλεμο με την Ευρωλίγκα σχετικά με τον έλεγχο των ευρωπαϊκών διοργανώσεων έριξε πλέον η ΦΙΜΠΑ Ευρώπης που ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας ευρωπαϊκής διοργάνωσης και μάλιστα από την προσεχή αγωνιστική σεζόν 2015-16. Αυτή θα είναι η αντικατάσταση του ιδιαίτερα χαμηλού προφίλ Eurochallenge με μια νέα διευρυμένη διοργάνωση, με αρκετά χρηματικά μπόνους για τις ομάδες που θα μετέχουν. Το νέο εγχείρημα της ΦΙΜΠΑ αποτελεί την απάντηση στο Eurocup της Ευρωλίγκας αλλά και μια... προθέρμανση για το μεγαλύτερο πείραμά της, τη δημιουργία μιας νέας Ευρωλίγκας.

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡ
Παρουσίασε Ζελιάσκοφ ο ΠΑΟΚ

Δουλειά έπιασε από χτες ο Βούλγαρος τεχνικός του ΠΑΟΚ και πρώην παίκτης με θητεία σε ελληνικές ομάδες, Νικολάι Ζελιάσκοφ, που παρουσιάστηκε επίσημα από την ομάδα. Ο συγκεκριμένος θα αντικαταστήσει στον πάγκο της ομάδας τον Γιάννη Καλμαδίζη, με τον οποίο λύθηκε η συνεργασία παρά το γεγονός ότι φέτος οι «ασπρόμαυροι» έφθασαν στην κατάκτηση του πρώτου νταμπλ στην ιστορία τους.

ΑΕΚ: Η γυναικεία ομάδα της ΑΕΚ ανακοίνωσε την απόκτηση της Σοφίας Κοσμά από τον Ολυμπιακό, με την οποία υπέγραψε συμβόλαιο ενός έτους. Ετσι, μαζί με την απόκτηση και της Ιβάνοβα η Ενωση παίρνει ακόμα μια παίκτρια για τα άκρα της ομάδας.

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: Την τέταρτη θέση στον τελικό των 200 μ. πεταλούδα του ουγγρικού πρωταθλήματος ΟΠΕΝ κατέλαβε ο Γιάννης Δρυμωνάκος με χρόνο 1.58.62.

ΣΤΙΒΟΣ: Στο διεθνές μίτινγκ Στάνισλας της Νανσί θα δώσουν το «παρών» σήμερα και δύο Ελληνες αθλητές, ο Κώστας Δουβαλίδης που θα μετάσχει στα 110 μ. εμπόδια και ο Λευτέρης Τσάκωνας στα 200 μ.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Αναβολή αγώνων το τριήμερο 4 - 6 Ιούλη

Oι τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα επηρεάζουν και τα αθλητικά δρώμενα και κατόπιν σχετικής απόφασης του Υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή αναβάλλονται όλες οι προγραμματισμένες αθλητικές δραστηριότητες για το τριήμερο από το Σάββατο 4 έως τη Δευτέρα 6 Ιούλη λόγω της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Από την αναστολή εξαιρούνται οι παρακάτω αθλητικές διοργανώσεις που ήδη διεξάγονται ή για τις οποίες έχουν αναληφθεί υποχρεώσεις από την Πολιτεία ή τις αντίστοιχες Εθνικές Αθλητικές Ομοσπονδίες. Οπως διευκρινίζεται από την απόφαση του Υφυπουργού για αναστολή εξαιρούνται το Παγκόσμιο πρωτάθλημα μπάσκετ εφήβων που διεξάγεται αυτήν την περίοδο στην Κρήτη το βαλκανικό πρωτάθλημα ποδηλασίας βουνού στη Νάουσα της Βέροιας και το Μεσογειακό κύπελλο κολύμβησης στην Αλεξανδρούπολη.

  • Μετά την απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού για αναβολή όλων των δραστηριοτήτων η Ομοσπονδία Αρσης Βαρών γνωστοποίησε την ματαίωση επ' αόριστων του πανελληνίου πρωταθλήματος που επρόκειτο να διεξαχθούν στην Πυλαία από τις 3 έως τις 5 Ιούλη. Σε πρώτη φάση δε γνωστοποιήθηκαν νέες ημερομηνίες διεξαγωγής.
SUPER LEAGUE
Θέλει περισσότερα η Λίγκα

Αρνητικοί ήταν οι επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου στην πρόταση του ΟΠΑΠ για το ποσό της χορηγίας που αφορά το νέο πρωτάθλημα της Super League 2015/16. Σύμφωνα με αυτή, ο οργανισμός προτίθεται να δώσει το ποσό των 16,5 εκατ. ευρώ για τη χορηγία του πρωταθλήματος και τη διαφήμιση στις φανέλες των ομάδων.

Ο ΟΠΑΠ πρότεινε τρεις κλίμακες. Στην 1η τοποθέτησε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, όπου έδινε 1,8 εκατ. ευρώ. Στη 2η κλίμακα συμπεριέλαβε Αστέρα Τρίπολης, Ατρόμητο, Ηρακλή, Παναιτωλικό, Ξάνθη και ΠΑΣ Γιάννινα (350.000 ευρώ έκαστος) και στην 3η όλους τους υπόλοιπους, ο καθένας από τους οποίους θα έπαιρνε 200.000 ευρώ.

Ωστόσο, τα μέλη της Super League φέρεται να ζητούν ένα ποσό που αγγίζει τα 20 εκατ. και για το λόγο αυτό η πρόταση δεν εγκρίθηκε.

Παράλληλα, το ΔΣ αποφάσισε να καλύψει η Λίγκα το κόστος για το κέντρο ηλεκτρονικού εισιτηρίου, το οποίο ανέρχεται στα 700.000 ευρώ, και συμφωνήθηκε να τεθεί αίτημα στον υφυπουργό Αθλητισμού ν' αναλάβει η ίδια η διοργανώτρια τη διαχείρισή του. Το συγκεκριμένο ζήτημα, σύμφωνα με το νέο αθλητικό νόμο του υφυπουργού Αθλητισμού, αποτελεί βασική προϋπόθεση για να ξεκινήσει το νέο πρωτάθλημα.

Αναφορικά με το νέο πρωτάθλημα, η Λίγκα αποφάσισε να ξεκινήσει στις 22 Αυγούστου και να ολοκληρωθεί στις 17 Απρίλη, ενώ τα πλέι οφ να διεξαχθούν από 4 έως 22 Μάη. Οι ημερομηνίες αυτές είναι υπό την έγκριση της Ομοσπονδίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ