ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Ιούλη 2000
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με στόχο την εθνική ανεξαρτησία και την ειρήνη

Απόστρατοι αξιωματικοί όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων προχώρησαν στη συγκρότηση Κίνησης για την Εθνική Αμυνα

«Η Εθνική Ανεξαρτησία της χώρας και η ειρήνη: ο πατριωτικός προσανατολισμός, το δυνάμωμα της ενότητας με το λαό και η αναγνώριση του έργου των Ενόπλων Δυνάμεων». Με αυτό, τον εξαιρετικής σπουδαιότητας στόχο, που προσλαμβάνει στις μέρες μας χαρακτήρα επιτακτικής ανάγκης, απόστρατοι αξιωματικοί όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων ανέλαβαν πρωτοβουλία και προχώρησαν στη συγκρότηση της «Κίνησης για την Εθνική Αμυνα».

Η πρωτοβουλία αυτή, στο βαθμό που θα προωθήσει τη δράση για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, αφού εκδηλώνεται σε μια περίοδο κατά την οποία πλήθος κινδύνων ελλοχεύει για την εθνική ανεξαρτησία και την ειρήνη, τόσο στα Βαλκάνια όσο και παγκόσμια. Αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα επιπλέον και για το γεγονός ότι εκδηλώνεται σε μια περίοδο κατά την οποία επιχειρείται η μετατροπή των Ενόπλων Δυνάμεων σε μισθοφορικές δυνάμεις στην υπηρεσία της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Σχέδια εφιαλτικά, μέσα από τα οποία αναδεικνύεται ως επιβεβλημένη ανάγκη ο πατριωτικός προσανατολισμός των ΕΔ και το δυνάμωμα της ενότητάς τους με το λαό.

Η σχετική αναγγελία έγινε στις 14/6 σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, όπου παρουσίασαν την κίνηση και το κείμενο αρχών της ο συνταγματάρχης ε.α. Δημήτρης Χατζόπουλος, ο επισμηναγός ε.α. Μανόλης Περακάκης, ο ταξίαρχος ε.α. Φώτης Κατσιούρας και ο αρχιπλοίαρχος ε.α. Αντώνης Κακαράς. Αρκετοί ήταν οι απόστρατοι που παραβρέθηκαν και υπέγραψαν το κείμενο, που είχαν ήδη στηρίξει με την υπογραφή τους δεκάδες συνάδελφοί τους από όλη την Ελλάδα.

Η Επιτροπή που συγκροτήθηκε στη συνέχεια για την προώθηση των επιδιώξεων της κίνησης αποτελείται από τους παρακάτω απόστρατους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων:

Ανδρεόπουλος Χρήστος Σμηναγός

Κακαράς Αντώνης Αρχιπλοίαρχος

Καλαπέτσος Κωνσταντίνος Σημαιοφόρος

Καπελούζος Ιωάννης Αντισμήναρχος

Κατσιούρας Φώτης Ταξίαρχος

Κυρίμης Γεώργιος Πλοίαρχος

Μπόγλου Παναγιώτης Συνταγματάρχης

Παπαναστάσης Νικόλαος Αντισυνταγματάρχης

Περακάκης Μανόλης Επισμηναγός

Ποταμιάνος Γεώργιος Υποναύαρχος

Σοφικίτης Μιχάλης Ταξίαρχος

Τζοβλάς Νίκος Ανθυποπλοίαρχος

Χατζόπουλος Δημήτριος Συνταγματάρχης.


ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
Επιθέσεις φιλίας και συνεργασίας στο ΠΑΣΟΚ

Απουσία  των περισσοτέρων συνέδρων, συνεχίστηκαν χτες οι εργασίες του συνεδρίου

Χωρίς εκπλήξεις κύλησε και η χτεσινή δεύτερη μέρα των εργασιών του τρίτου τακτικού Συνεδρίου του Συνασπισμού, στο Ολυμπιακό Στάδιο, πλην ίσως της έκπληξης που προκαλούσε η άδεια αίθουσα, αφού η πλειοψηφία των συνέδρων απουσίαζε. Κι αυτό παρά τον υπερτονισμό από όλους της κρισιμότητας αυτού του Συνεδρίου για την παραπέρα πορεία και την πολιτική φυσιογνωμία του ΣΥΝ.

Χωρίς εκπλήξεις αναμένεται και η ολοκλήρωση των εργασιών την Κυριακή. Δε θα σημειωθεί καμία αποχώρηση λένε οι πληροφορίες, συμπληρώνοντας με νόημα πως οι διαφωνούντες κατανοούν ότι τυχόν αποχώρησή τους στην παρούσα φάση θα αποβεί σε βάρος τους, ενώ αναμενόμενη είναι η ανάδειξη του «ρεύματος» σε πλειοψηφούσα δύναμη, καθώς και η εκλογή του προέδρου απευθείας από το συνέδριο.

Ο Μπ. Σαραντίδης, μέλος της απερχόμενης ΚΠΕ, δήλωσε χτες πως δε θα συμμετάσχει στο Συνέδριο, εκφράζοντας κατ' αυτόν τον τρόπο τη διαμαρτυρία του για τον παραγκωνισμό της ΚΠΕ, η οποία - όπως δηλώνει - δε συγκλήθηκε πριν το Συνέδριο για να διαμορφώσει εισήγηση και απολογισμό προς το σώμα.

«Σιωπηλές αποστασιοποιήσεις και αποχωρήσεις κάποιων μελών, αν το αποτέλεσμα του συνεδρίου είναι αρνητικό ή αν διαμορφωθούν περίεργες πλειοψηφίες», προέβλεψε χτες ο Πέτρος Κουναλάκης, μιλώντας στον «Αθήνα 9,84».

Η παρέμβαση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδη, κατά την έναρξη των εργασιών την Πέμπτη, σχολιάστηκε χτες ποικιλοτρόπως στους διαδρόμους του Συνεδρίου. Μια παρέμβαση στη λογική του να «κρατήσουμε ζεστή τη σούπα (σ.σ. της κεντροαριστεράς) γιατί δεν ξέρουμε πότε θα χρειαστεί να τη σερβίρουμε» και αποδίδεται με τις εξής δύο φράσεις: «Δεν έχουμε διαφορές» και «αν μας ανοίξετε την πόρτα εμείς θα τη διαβούμε».

Ηταν ωστόσο η «πάσα» που περίμενε η Μαρία Δαμανάκη, η οποία, μιλώντας χτες στο συνέδριο, εγκωμίασε την «αριστερά που φιλοδοξεί να κυβερνήσει» και χαρακτήρισε τις προτάσεις Σκανδαλίδη «προτάσεις για διάλογο επί της ουσίας, που οφείλουμε να τις αντιμετωπίσουμε σοβαρά και με θετικό πνεύμα»! Ζήτησε ακόμα αποσαφήνιση της φυσιογνωμίας του ΣΥΝ, ώστε «να αποκτήσει πολιτική κουλτούρα κυβερνητικής ευθύνης, να συμφιλιώσει την αριστερά με τη διαχείριση της εξουσίας». «Εχουμε φιλοδοξία να κυβερνήσουμε», συμπλήρωσε επ' αυτού.

Υπερσκελίζοντας την εισήγηση του Ν. Κωνσταντόπουλου, ο οποίος ύμνησε την πολιτική ενοποίηση της ΕΕ, η Μ. Δαμανάκη ζήτησε «ομοσπονδιακή Ευρώπη», αλλά και προτάσεις για «τη διαμόρφωση ενός νέου θεσμικού ευρωπαϊκού πλαισίου με εκχώρηση και εθνικών αρμοδιοτήτων»!

Σε νεοφιλελεύθερο πνεύμα κινήθηκε η ομιλία του Μ. Παπαγιαννάκη, που έκανε λόγο για «πολιτική ρύθμιση των προβλημάτων της παγκοσμιοποίησης και πολιτική διακυβέρνησή της», πλασάροντας αυτό το μύθευμα και ως «βαρύτατο καθήκον για την αριστερά»!

Με τη σειρά του πρότεινε Ομοσπονδιακή Ευρώπη, με Σύνταγμα, κυβέρνηση και κοινοβουλευτική εξουσία και με «σαφή κριτήρια κατανομής αρμοδιοτήτων της ομοσπονδιακής και των εθνικών κρατικών εξουσιών». Ακόμα, υπερασπίστηκε τα σοσιαλιστικά, σοσιαλδημοκρατικά κ.ά. κόμματα, ως μελλοντικούς συμμάχους και συνεργάτες του Συνασπισμού.

Τέλος, συνέκρινε το κείμενο θέσεων που υπογράφει με 12 ακόμα στελέχη με αυτό της πλειοψηφίας, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται για εκ διαμέτρου αντίθετα κείμενα, και κατέληξε: «Διορθώστε το κείμενό σας στα σημεία που σας εξέθεσα και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνθέσεις. Αλλιώς κρατείστε τις ισορροπίες που στηρίζουν την επιφανειακά τεράστια συμμαχική πλειοψηφία που επικαλείστε συνεχώς και αναλάβετε τη διεύθυνση του κόμματος με τα όσα περιλαμβάνονται σ' αυτό το κείμενο».

Στον Μ. Παπαγιαννάκη ανέλαβε να απαντήσει ο Ν. Βούτσης από το «αριστερό ρεύμα», υπερασπίζοντας το κείμενο θέσεων της πλειοψηφίας και δηλώνοντας πως ο ΣΥΝ πρέπει να πει «όχι» και στους δύο πόλους του δικομματισμού. «Αλλιώς όποιος θέλει να πάει σπίτι του», κραύγασε! Σε ό,τι αφορά στα δύο κείμενα θέσεων, να σημειώσουμε πως αυτά κινούνται ακριβώς στην ίδια κατεύθυνση και μάλιστα και μέσω του ίδιου δρόμου, απλά το κείμενο του Μ. Παπαγιαννάκη βρίσκεται ένα - όχι παραπάνω - βήμα μπροστά.

«Προτείνω ένα γενναίο άνοιγμα προς το ΠΑΣΟΚ», τόνισε στο χαιρετισμό του ο Λ. Κύρκος, ο οποίος αν και επισήμανε τον «αυταρχισμό της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, την εμμονή στη μονοκομματική άσκηση της εξουσίας» κ.ά., συμπλήρωσε απευθυνόμενος προσωπικά στον Κ. Σημίτη: «Εμείς έχουμε διατυπώσει τις προτάσεις μας. Προχωρήστε. Μιλήσατε επανειλημμένα για την ανάγκη ενός νέου συνασπισμού πολιτικών κοινωνικών δυνάμεων, αν εννοείτε τη συγκρότηση ενός νέου και μεγάλου συνασπισμού προοδευτικών δυνάμεων είμαστε έτοιμοι για μια συνάντηση κορυφής».

Ο Λ. Κύρκος, υπερβαίνοντας τα εσκαμμένα, έφτασε στο σημείο να προβάλει τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ ως το κεντρικό θέμα της ελληνικής κοινωνίας και ως την απάντηση στις δυνάμεις της συντήρησης που ελλοχεύουν! Κάλεσε δε το ΣΥΝ όχι μόνο να ζητήσει τη συνεργασία, αλλά και να την «εκβιάσει» μέσα από τους καθημερινούς αγώνες του. Κατέληξε, άγνωστο πώς κατόπιν όλων των παραπάνω, μιλώντας για το «σοσιαλισμό που αποτελεί την ελπίδα των ανθρώπων και θα γίνει γρήγορα η σημαία των οραμάτων και ελπίδων τους»!!!


ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Από τον Οκτώβρη κοκορέτσι ... τέλος

Η Κομισιόν αποφάσισε χτες οριστικά και τελεσίδικα την απαγόρευση από την 1/10/2000 της κατανάλωσης σπλήνας, μυαλού και άλλων οργάνων αιγοπροβάτων και βοοειδών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), επικαλούμενη «προστασία της δημόσιας υγείας» εξαιτίας της ασθένειας των «τρελών αγελάδων», που πλήττει ορισμένα κράτη-μέλη, κυρίως τη Βρετανία και την Πορτογαλία.

Πρόκειται για απόφαση που πλήττει αναίτια τόσο την ελληνική κτηνοτροφία όσο και την ελληνική παραδοσιακή διατροφή, αφού καταργεί διά «ευρωπαϊκού νόμου» το κοκορέτσι. Και μάλιστα, παρά τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, που στη συνεδρίαση της 19ης Ιούνη δήλωσε αδυναμία να υιοθετήσει την πρόταση της Κομισιόν, μην έχοντας την απαραίτητη πλειοψηφία ψήφων ώστε να εγκρίνει ή να απορρίψει.

Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας η Ελλάδα, η Ισπανία, η Αυστρία και η Φινλανδία καταψήφισαν την πρόταση απαγόρευσης της Κομισιόν, η Γερμανία απείχε και τα υπόλοιπα δέκα κράτη- μέλη υπερψήφισαν. Τα τέσσερα κράτη-μέλη διαμαρτυρήθηκαν με το σωστό επιχείρημα ότι η πρόταση απαγόρευσης της Κομισιόν για ολόκληρη την ΕΕ πλήττει αυστηρά χώρες που αποδεδειγμένα δεν έχουν κρούσματα της ασθένειας των «τρελών αγελάδων».

Παρ' όλα αυτά, ακριβώς επειδή το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας δεν κατάφερε ούτε να εγκρίνει ούτε να απορρίψει, η Κομισιόν, στη βάση της κοινοτικής νομοθεσίας, αποκτούσε αυτόματα το δικαίωμα να θεσμοθετήσει και αποφάσισε την οριστική απαγόρευση από την 1η Οκτώβρη 2000 για ολόκληρη την ΕΕ και όχι μόνο για τις χώρες στις οποίες αποδεδειγμένα έχουν κρούσματα της ασθένειας ESB.

Σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν και τα 15 κράτη-μέλη υποχρεούνται να επιβάλουν από τη 1η Οκτώβρη 2000 σ' όλα τα σφαγεία την αφαίρεση και την καταστροφή: 1) των σπληνών προβάτων και αιγών κάθε ηλικίας, 2) του κεφαλιού, συμπεριλαμβανομένων μυαλού και ματιών, των αμυγδαλών, του νωτιαίου μυελού και των ειλεών όλων των αιγοπροβάτων και βοοειδών ηλικίας άνω των δώδεκα μηνών.

Η Βρετανία και η Πορτογαλία, όπου έχουν παρατηρηθεί και τα περισσότερα κρούσματα της ασθένειας ESB, υποχρεούνται σε αυστηρότερες απαγορεύσεις, αφού τα σφαγεία τους θα πρέπει να καταστρέψουν ολόκληρο το κεφάλι, εκτός της γλώσσας, για ζώα ηλικίας άνω των έξι μηνών, καθώς και ολόκληρη τη σπονδυλική στήλη και τα έντερα για ζώα ηλικίας άνω των τριάντα μηνών. Γι' αυτές τις δυο χώρες προβλέπονται και ειδικές ρήτρες απαγόρευσης σε σχέση με τον κίνδυνο μετάδοσης της ασθένειας από το αίμα των ζώων. Και για τα 15 κράτη-μέλη προβλέπονται δεσμευτικές διαδικασίες καταστροφής των ζωικών οργάνων, τα οποία θα χρωματίζονται μετά από αφαίρεση και θα αποτεφρώνονται σε ειδικούς χώρους που θα πρέπει να υπάρχουν σ' όλα τα σφαγεία είτε σε συγκεκριμένα μέρη.

Η απόφαση της Κομισιόν περιέχει και απαγόρευση εισαγωγής οργάνων από τρίτες χώρες, η οποία θα ισχύσει από την 1η Απρίλη 2001. Το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας υποχρεούται, πλέον, να εγκρίνει χωρίς συζήτηση την απόφαση της Κομισιόν στην επόμενη συνεδρίασή του (17 Ιούλη) και η «κοινή θέση» πρέπει να έχει υιοθετηθεί μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ