ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΘΗΝΑ - ΑΓΚΥΡΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με φόντο το Κυπριακό

Κλιμακώνεται η ελληνοτουρκική αντιπαράθεση, με φόντο το κυπριακό πρόβλημα, καθώς οι εξελίξεις γύρω από αυτήν την υπόθεση εκτιμάται πως θα υπαγορεύσουν και την πορεία των σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας.

Χτες ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Σερμέτ Ατάντζαλι,ανέβασε τους τόνους, χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ως "απόδειξη της συνεχιζόμενης επεκτατικής πολιτικής της Ελλάδας". "Στις δηλώσεις του Ελληνα Προέδρου δεν υπάρχει η σοβαρότητα και η μετριοπάθεια που επιβάλλεται από το αξίωμα που κατέχει", πρόσθεσε ο Τούρκος εκπρόσωπος.

Ο Τούρκος εκπρόσωπος σημείωσε ότι τα όσα είπε ο κ. Στεφανόπουλος για το ότι "η Κύπρος δεν είναι πιο κοντά στις τουρκικές ακτές", και ότι "η Ελλάδα είναι εδώ γιατί η Κύπρος είναι Ελλάδα", "αποκαλύπτουν την πραγματική πολιτική της Ελλάδος".

Τέλος, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κ. Στεφανόπουλος για το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου είπε ότι οι δηλώσεις αυτές δείχνουν ότι η Ελλάδα "στηρίζει τον εξοπλισμό των Ελληνοκυπρίων, πράγμα που θα αυξήσει την ένταση την προσεχή περίοδο".

Ο ΟΗΕ για την Κύπρο

Η κυπριακή κυβέρνηση ελπίζει όπως ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, που αναμένεται να φτάσει αύριο στην Κύπρο για επαφές, θα φέρει νέες ιδέες και προτάσεις για να "σπάσει" το αδιέξοδο. Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης,προσθέτοντας πως ελπίζει ότι γίνονται κάποιες παρασκηνιακές διεργασίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συναντηθεί με τον κ. Κόρντοβεζ, την Πέμπτη, παρ' όλο που το ταξίδι του δεν έχει οριστικοποιηθεί. Υπενθυμίζεται ότι ο Ραούφ Ντενκτάς έχει δηλώσει πως δεν έχει καμία έννοια να συναντηθεί με τον απεσταλμένο του Κόφι Ανάν, εάν υιοθετούνταν το προσχέδιο των ψηφισμάτων (το προσχέδιο υιοθετήθηκε τελικά χτες). Σχολιάζοντας τη δήλωση αυτή του Ρ. Ντενκτάς, ο εκπρόσωπος είπε πως ο κατοχικός ηγέτης είναι απρόβλεπτος και εξαιρετικά αδιάλλακτος. Ελπίζουμε, είπε, να αντιληφθεί τα μηνύματα της διεθνούς κοινότητας.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας θα επισκεφθεί τα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου, με πολυπληθή αντιπροσωπεία και θα συνοδεύεται κατά το ταξίδι του από πολεμικά αεροσκάφη, είπε ότι αυτό δείχνει την τουρκική προκλητικότητα. Πρόσθεσε, δε, ότι η Τουρκία βρίσκεται εκτός πραγματικότητας σε ό,τι αφορά τους διεθνείς κανόνες.

Εν τω μεταξύ στην Αθήνα ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας σχολίασε τα δύο ψηφίσματα του ΟΗΕ. Το ένα ψήφισμα εκδόθηκε, με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται για τις καλές υπηρεσίες που προσφέρει ο ΓΓ του ΟΗΕ, στην προσπάθεια για την αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα. "Είναι θετικό, δήλωσε ο Δ. Ρέππας, το ότι επαναλαμβάνεται στο ψήφισμα αυτό, η αναφορά στην ενιαία κυριαρχία, τη μια ιθαγένεια και τη μια διεθνή προσωπικότητα της Κύπρου, όπως επίσης επαναλαμβάνεται η αναφορά στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τα οποία αποτελούν τη βάση και το πλαίσιο για την αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό".

Το άλλο ψήφισμα, το οποίο εκδόθηκε, με αφορμή τη συζήτηση για την ανανέωση της παρουσίας στην Κύπρο της ειρηνευτικής στρατιωτικής δύναμης, περιλαμβάνει, μεταξύ των άλλων, τη θέση του Οργανισμού για την αποστρατικοποίηση στο νησί, τη μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων και των εξοπλισμών, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η ένταση και να αναζητηθεί το συντομότερο δυνατό μια ειρηνική λύση στο πολιτικό πρόβλημα. "Είναι θετικές αυτές οι επισημάνσεις, σημείωσε ο υπουργός, και πιστεύουμε ότι ο διεθνής παράγοντας, θα πρέπει να αντιμετωπίσει αναλόγως την Τουρκία και τους ηγέτες των Τουρκοκυπρίων, ώστε τα ψηφίσματα αυτά να μεταφερθούν και στην πράξη και να αποτελέσουν, πια, μια νέα σελίδα - θα έλεγα - στην προσπάθεια που γίνεται για λύση του κυπριακού προβλήματος".

Αντίδοτο στη "νέα τάξη"

Tην ώρα που οι ιμπεριαλιστές ξαναμοιράζουν τον κόσμο, που μετατρέπουν τα Βαλκάνια σε ένα απέραντο πεδίο εφαρμογής της "νέας τάξης", που προσπαθούν με τα όπλα να επιβάλουν την παγκόσμια κυριαρχία τους, την ώρα που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εγκλωβίζονται όλο και περισσότερο στην παγίδα του "διαίρει και βασίλευε", η πανελλαδική αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση, που διοργανώνει στη Χίο αυτό το Σαββατοκύριακο η ΚΝΕ για την ελληνοτουρκική φιλία, ενάντια στον κοινό εχθρό των λαών, τον ιμπεριαλισμό, αποκτά ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Η εκδήλωση αυτή με τη συμμετοχή και νέων από την Κύπρο, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι και από την Τουρκία, γίνεται βήμα συνάντησης και συμβολής στην κοινή νεολαιίστικη φιλειρηνική αντιιμπεριαλιστική επίθεση.

Την ίδια περίοδο που η ελληνική κυβέρνηση προσφέρει "γην και ύδωρ" στους Αμερικανούς, με βάσεις, αεροδρόμια και λιμάνια για τις πολεμικές τους εξορμήσεις, αλλά και μετατρέποντας ολόκληρη την Ελλάδα σε αναψυκτήριο των στρατευμάτων τους, η νεολαία στέλνει από τη Χίο το δικό της μήνυμα. Δηλώνει ότι δεν πέφτει στην παγίδα που της έχουν στήσει, δεν πολεμάει για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών. Και είναι πολύ σημαντικό αυτό. Δεν είναι τυχαίο πως οι ιμπεριαλιστές ανά τον κόσμο, είτε οι ίδιοι άμεσα, είτε μέσω των τοπικών τους "αντιπροσώπων", προσπαθούν να πείσουν τους λαούς για ό,τι απάνθρωπο και εγκληματικό κάνουν, να πείσουν ότι δεν υπάρχει δύναμη που μπορεί να αντισταθεί και να αποτρέψει τα σχέδιά τους. Η παγκόσμια ιμπεριαλιστική προπαγάνδα αποτελεί την εμπροσθοφυλακή των αεροπορικών επιδρομών και των υπόλοιπων επιθετικών ενεργειών τους.

Εκδηλώσεις σαν και αυτή της ΚΝΕ στη Χίο φέρνουν στην επιφάνεια αυτό που λέγεται αντίπαλο δέος στους ιμπεριαλιστές και όλους τους πολεμοκάπηλους. Οι φετινές εκδηλώσεις βάζουν στην ημερήσια διάταξη τη θέληση και την αποφασιστικότητα της νεολαίας της χώρα μας να αγωνιστεί ενάντια σε αυτούς που υποθηκεύουν το παρόν και το μέλλον της, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στα εγκληματικά του σχέδια για την περιοχή μας, αλλά και να καταγγείλει τους πραγματικούς δολοφόνους των λαών και τους συνενόχους τοποτηρητές τους, τις κυβερνήσεις των χωρών που χορεύουν στο ρυθμό της "νέας τάξης".

Η συνάντηση της Χίου φέρνει στο προσκήνιο τη βούληση της νεολαίας και των λαών για ειρηνική συνύπαρξη και για αγώνα ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Βρίσκεται στον αντίποδα των πολεμικών προετοιμασιών των αμερικανονατοϊκών δυνάμεων για επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο και δείχνει ότι μέσα από το μουντό τοπίο που έχουν στήσει για να καθυποτάξουν τους λαούς, υπάρχει διέξοδος. Είναι η ίδια η δύναμη της νέας γενιάς, η δύναμη των λαών που πρώτα απ' όλα αρνούνται την υποταγή σε αυτούς που υποθηκεύουν το μέλλον τους, σε αυτούς που τους αντιμετωπίζουν σαν αναλώσιμο υλικό για τα παιχνίδια τους και οργανώνουν την αντίστασή τους. Η προσέγγιση των λαών, σπάει τα τείχη που ανάμεσά τους έντεχνα και για τους δικούς τους σκοπούς στήνουν οι ιμπεριαλιστές. Η συνάντηση της Χίου είναι το αντίδοτο στο δηλητήριο του εθνικισμού που έντεχνα διοχετεύεται στους λαούς, ελληνικό και τουρκικό, και στις δύο όχθες του Αιγαίου, ώστε οι ιμπεριαλιστές να μπορούν πιο εύκολα να υλοποιούν τα σχέδιά τους για διχοτόμηση του Αιγαίου και της Κύπρου και να επιβάλουν την αμερικανική επικυριαρχία.

Στο συνέδριο του Νοτιοαφρικάνικου ΚΚ

Αναχώρησε για το Γιοχάνεσμπουργκ ο Μάκης Κοψίδης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, προκειμένου να παρευρεθεί στις εργασίες του 10ου Συνεδρίου του Νοτιοαφρικάνικου Κομμουνιστικού Κόμματος.

ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ

Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Ελευσίνας του ΚΚΕ, αύριο Πέμπτη, 2 Ιούλη και ώρα 8.30 μμ, στην πλατεία ηρώων Ελευσίνας,όπου θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, για τις πολιτικές εξελίξεις και για τις θέσεις του Κόμματος, ειδικότερα για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση - κάλεσμα προς το λαό της Ελευσίνας, αν και είμαστε λίγους μήνες πριν τις εκλογές, η κυβέρνηση προωθεί νέα αντιλαϊκά μέτρα κατακαλόκαιρο, που οδηγούν σε κατάργηση του 8ωρου, ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ και ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, "ξετίναγμα" ασφαλιστικών ταμείων και αύξηση ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση, συνέχιση της λιτότητας χωρίς ημερομηνία λήξης, αυταρχισμό, αστυνομοκρατία, ξυλοδαρμοί, προβοκάτσιες και αντικομμουνισμό.

Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του Οκτώβρη όμως, δίνουν τη δυνατότητα στο λαό, όχι μόνον με τους αγώνες αντίστασης, που πρέπει να ενταθούν στο επόμενο διάστημα, αλλά και με την ψήφο του σ' αυτές τις εκλογές, να καταδικάσει αυτή την πολιτική. Η ψήφος διαμαρτυρίας, αντίστασης και προοπτικής, υπογραμμίζεται, θα βρει αντίκρισμα μόνο στους συνδυασμούς που υποστηρίζει το ΚΚΕ.

Σε Αγρίνιο και Αρτα η Αλ. Παπαρήγα

Το Αγρίνιο και την Αρτα επισκέπτεται αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή, 2 και 3 Ιούλη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία θα μιλήσει σε πολιτικές συγκεντρώσεις, που πραγματοποιούν οι οργανώσεις του Κόμματος στους δύο νομούς, για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ.

Η Αλέκα Παπαρήγα, αύριο Πέμπτη, στις 21.30, θα μιλήσει σε συγκέντρωση που οργανώνει η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ στην πλατεία Δημοκρατίας στο Αγρίνιο.

Μεθαύριο Παρασκευή, στις 21.00,η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα μιλήσει σε συγκέντρωση που οργανώνει η ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Νομαρχίας) της πόλης της Αρτας.

ΚΚΕ
Δημόσια συζήτηση για την αμυντική βιομηχανία

Δημόσια συζήτηση με θέμα: "Η κατάσταση της Αμυντικής Βιομηχανίας στη χώρα και οι προτάσεις του ΚΚΕ",διοργανώνει η ΚΕ του Κόμματος το Σάββατο, 4 Ιούλη,στις 10 π.μ., στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ (οδός Πανεπιστημίου 52 - 54).

Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί να πάρουν μέρος η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, εκπρόσωποι των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, τα Διοικητικά Συμβούλια των επιχειρήσεων Αμυντικής Βιομηχανίας της χώρας, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργοστασίων, επιχειρήσεων στο χώρο της Αμυνας, καθώς και δεκάδες άλλοι φορείς και πρόσωπα.

Στη δημόσια συζήτηση για την Αμυντική Βιομηχανία, εκτός από την εισηγητική παρέμβαση του ΚΚΕ, θα υπάρξουν και παρεμβάσεις εκπροσώπων φορέων από το χώρο της Αμυνας. Μπορούν, επίσης, να πάρουν μέρος στη συζήτηση και οι προσκαλεσμένοι, συμβάλλοντας στον προβληματισμό.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ πιστεύει ότι η συζήτηση για την Αμυντική Βιομηχανία στην Ελλάδα αποκτά ξεχωριστή επικαιρότητα, λόγω των εξελίξεων που σημειώνονται - και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς - τόσο γενικότερα, όσο και στον ευαίσθητο χώρο της Αμυνας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ