ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Ιούνη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Ντελάλης των αξιώσεων μερίδων του κεφαλαίου

Το μάτι στο ΠΑΣΟΚ για κυβερνητική συνεργασία έκλεισε χτες ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας σε οικονομολόγους στην Ισπανία

Σαν την πολιτική δύναμη που θέλει και μπορεί να επισπεύσει την έξοδο από την κρίση προς όφελος του κεφαλαίου, εφαρμόζοντας άλλο μείγμα διαχείρισης από το κυρίαρχο, εμφάνισε το κόμμα του ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας χτες σε ακροατήριο οικονομολόγων στην Ισπανία. Οι «ριζοσπαστικές» περικοκλάδες με τις οποίες «στόλισε» την ομιλία του, δεν κατόρθωσαν να κρύψουν ότι η πρότασή του είναι τόσο γερασμένη, όσο και το σύστημα που αποσκοπεί να διαχειριστεί.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε πως οι «συμμαχίες του Νότου» που επιδιώκει, δεν είναι παρά κολεγιές με συγκολλητική ουσία τις κοινές επιδιώξεις μερίδων της αστικής τάξης των καπιταλιστικών κρατών του ευρωπαϊκού Νότου, με στόχο να λειτουργήσουν σαν «αντίβαρο στην άτυπη, αλλά ενεργή συμμαχία του Βορρά». Ομολογεί δηλαδή ότι η ανισομετρία στην καπιταλιστική ΕΕ είναι δεδομένη, ότι οι ανταγωνισμοί είναι κυρίαρχοι και ότι καλεί το λαό να σηκώσει τις σημαίες των μονοπωλίων του «Νότου», για να βελτιώσουν τη θέση τους έναντι των ανταγωνιστριών οικονομιών της ΕΕ.

Το πώς θα γίνει αυτό, το είπε ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, παρουσιάζοντας το μείγμα της διαχείρισης που αντιπαραβάλει στο κυρίαρχο: «Ευρωπαϊκή διαχείριση του δημόσιου χρέους των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, και με την έκδοση Ευρωομολόγων» και «επαρκή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της ανάκαμψης των εθνικών οικονομιών». Χρήμα δηλαδή στα μονοπώλια να κάνουν επενδύσεις στα συντρίμμια των λαϊκών δικαιωμάτων, με μεγαλύτερη διάχυση της ζημιάς από την καταστροφή κεφαλαίου σε χώρες που δε βρίσκονται στη δίνη της κρίσης.

Ακόμα κι αν οι τράπεζες ή το κράτος ανοίξουν τις κάνουλες της χρηματοδότησης στις επιχειρήσεις, η ανάπτυξη που θα έρθει δε θα φέρει καλύτερους μισθούς για τους εργαζόμενους, δε θα μειώσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, δε θα κάνει αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν την Υγεία και την Παιδεία, όπως επιβάλλει σήμερα η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Κλείνει το μάτι στο ΠΑΣΟΚ

Για πρώτη φορά τόσο καθαρά, ο Αλ. Τσίπρας άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο της συνδιαχείρισης με τη σοσιαλδημοκρατία, παρότι κατήγγειλε το ΠΑΣΟΚ για τη συμμετοχή του σε κυβέρνηση με τη ΝΔ.

Καταρχήν, εξέφρασε νοσταλγία για «τη σοσιαλδημοκρατία του Φελίπε Γκονζάλες, του Μάριο Σοάρες και του Ανδρέα Παπανδρέου», τη διαχείριση δηλαδή που άσκησαν σε προηγούμενες φάσεις εξέλιξης του καπιταλισμού οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις, προσαρμοσμένη στις τότε ανάγκες των μονοπωλίων για οικοδόμηση ενός ισχυρού κρατικού τομέα στην οικονομία, που θα σταθεροποιούσε την αστική εξουσία, θα τους εξασφάλιζε έτοιμες υποδομές για ιδιωτικοποίηση και θα ενσωμάτωνε το εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Συμπληρωματικά στα παραπάνω, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε: «Μια σοσιαλδημοκρατία η οποία βρίσκεται μπροστά σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο, αλλά και σε ένα στρατηγικό δίλημμα. Θα συνεχίσει την ενσωμάτωση στη νεοφιλελεύθερη στρατηγική (...) ή θα αποφασίσει επιτέλους αλλαγή στρατηγικής; Αριστερή στροφή; (...) Το στρατηγικό δίλημμα λοιπόν, σήμερα της σοσιαλδημοκρατίας, είναι αν θα διεκδικήσει τη λαϊκή ψήφο για να συμμετέχει σε κυβερνήσεις με τη λαϊκή δεξιά (...) ή αν θα στρίψει ή αν θα αλλάξει κατεύθυνση και θα αναζητήσει συμμαχίες με τη ριζοσπαστική αριστερά»!

Αποκάλυψε μάλιστα ότι κατά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ισπανίας, τον συμβούλεψε να αποφασίσει το κόμμα του «όχι να κοιμίσει τους πολίτες για να ξεχάσουν, αλλά να πάρει κρίσιμες και ριζοσπαστικές επιλογές που θα αλλάζουν την ατζέντα, που θα στρέφουν το καράβι αριστερά».

Κάλεσε τέλος το λαό να συνδράμει με την ενεργό συμμετοχή του στο φτιασίδωμα των θεσμών της ιμπεριαλιστικής ΕΕ, διατηρώντας τα μονοπώλια ακλόνητα στην εξουσία και την οικονομία. Ζήτησε «αλλαγή κατεύθυνσης στις πολιτικές που ασκούνται και εισαγωγή νέων θεσμών (...) για το δημοκρατικό μετασχηματισμό των θεσμών και των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης» και κάλεσε «να κινητοποιήσουμε τους λαούς και τους εργαζόμενους σε κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες για την αλλαγή».


ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Πού στοχεύουν τα προγράμματα της ΕΕ για την ανεργία;

-- Γερμανία, Γαλλία και συνολικά η ΕΕ, δείχνουν να ανησυχούν για την ανεργία, κύρια των νέων και λένε ότι θα προωθήσουν προγράμματα για την ανάσχεσή της. Πού στοχεύουν;

Η ΕΕ εμφανίζεται να ανησυχεί τώρα για τη μεγάλη άνοδο της ανεργίας, κύρια στους νέους, και δηλώνει έτοιμη να διαφοροποιήσει το μείγμα της διαχείρισης της κρίσης, προκειμένου να έρθει ανάπτυξη και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Η υψηλή ανεργία είναι απόδειξη της σαπίλας του καπιταλιστικού συστήματος που την παράγει. Η ανεργία εκτοξεύεται σε συνθήκες κρίσης και δεν πρόκειται να επανέλθει στα ποσοστά πριν από αυτή, ακόμα κι αν έρθει ανάπτυξη. Αλλωστε, η ανάπτυξη έρχεται με επενδύσεις σε νέα μέσα παραγωγής που αυξάνουν την παραγωγικότητα της εργασίας, επομένως δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την ανεργία. Ακόμη και αν τη μειώσουν προσωρινά, η μείωση θα είναι ελάχιστη. Το ενδιαφέρον της ΕΕ και των μονοπωλίων της για τους άνεργους, είναι για το πώς θα τους πετάξουν ένα ξεροκόμματο, προκειμένου να αμβλύνουν τις οξύτατες ταξικές αντιθέσεις και τις όποιες προϋποθέσεις ένταξης ολοένα και μεγαλύτερων τμημάτων των εργαζομένων στους ταξικούς αγώνες. Τους απασχολεί πώς θα τους εντάξουν σε μια αγορά εργασίας, που θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο για τους εργαζόμενους, μετά τις απανωτές ανατροπές σε μισθούς, εργασιακά και ασφαλιστικό. Με άλλα λόγια, ο καημός τους είναι να αξιοποιηθεί ο στρατός των ανέργων με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο υπέρ των μονοπωλίων και της κερδοφορίας τους, με το νέο καθεστώς των μισθών και των εργασιακών σχέσεων. Αλλωστε, από τη ζωντανή εργασία βγαίνει η υπεραξία, δηλαδή το κέρδος. Η πρόθεσή τους αυτή, ούτε καινούρια είναι, ούτε πρωτότυπη. Εκφράζεται με συνέπεια στις στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ (με τελευταία τη Στρατηγική «Ευρώπη 2020») και επιβεβαιώνεται από Σύνοδο σε Σύνοδο. Για του λόγου το αληθές, αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά σε όσα αποφάσισαν για την «τόνωση της απασχόλησης» οι Σύνοδοι Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνη του 2012 και το Μάρτη του 2013.

Για να ξορκίσουν την ανεργία, οι «27» κατέληξαν στις 28 και 29 Ιούνη 2012 στις Βρυξέλλες ότι η «αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανεργίας και των κοινωνικών επιπτώσεων της κρίσης» θα έρθει με «πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώσουν τα επίπεδα της απασχόλησης (...) δυνατότητα συνέχισης της εκπαίδευσης, μαθητεία ή πρακτική άσκηση, που μπορεί να στηριχθεί από το ΕΚΤ (...) τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση των αγορών εργασίας (...) Η κινητικότητα στην αγορά εργασίας πρέπει να διευκολυνθεί (...) πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα να επεκταθεί στις περιόδους μαθητείας και πρακτικής άσκησης (...) να μειωθεί ο αριθμός των κλειστών επαγγελμάτων και να ενισχυθεί η απόκτηση και η διατήρηση συνταξιοδοτικών και άλλων δικαιωμάτων της Κοινωνικής Ασφάλισης για τους εργαζόμενους στην ΕΕ. Θα πρέπει, επίσης, να προχωρήσουν οι εργασίες σχετικά με την πρόταση για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των αποσπασμένων εργαζομένων». Σε μια εποχή που υπάρχουν οι υλικές προϋποθέσεις να αναπτυχθούν όλοι οι κλάδοι της οικονομίας που σχετίζονται με την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, σε μια εποχή που η τεχνολογική εξέλιξη επιτρέπει μείωση του εργάσιμου χρόνου και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους, οι αστικές κυβερνήσεις της ΕΕ λένε ότι το «φάρμακο» για την ανεργία είναι η παραπέρα ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, δηλαδή η ανακύκλωση π.χ. των ανέργων σε πεντάμηνα προγράμματα μαθητείας, ή πρακτικής εξάσκησης, με μισθούς κατώτερους και από τον κατώτατο, με ζεστό χρήμα στις επιχειρήσεις για την εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων. Προβάλλουν σαν διέξοδο από την ανεργία την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων και όλες τις άλλες αναδιαρθρώσεις που συνοδεύουν την προσαρμογή της καπιταλιστικής οικονομίας στις σύγχρονες ανάγκες της ανταγωνιστικότητας. Πλαισιώνοντας αυτές τις κατευθύνσεις με τα ανάλογα κονδύλια, η ΕΕ αποφάσισε στη Σύνοδο Κορυφής στις 14 και 15 Μάρτη 2013 την εφαρμογή προγραμμάτων για «τις περιοχές της ΕΕ, στις οποίες το ποσοστό ανεργίας των νέων υπερέβαινε, το 2012, το 25%».

Στα συμπεράσματα εκείνης της Συνόδου, οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου εξέφραζαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι τα στοιχεία της ανεργίας «συνιστούν σοβαρή απειλή και για την κοινωνική συνοχή στην ΕΕ». Στο διά ταύτα, πρότειναν, μεταξύ άλλων, στις κυβερνήσεις των κρατών - μελών: «Να μειώσουν το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας». Να μειώσουν, δηλαδή, ακόμα περισσότερο τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες, ανάμεσα σε άλλα, θα προκαλέσουν τεράστιες απώλειες εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία. «Να αξιοποιήσουν στοχοθετημένες και σωστά σχεδιασμένες επιδοτήσεις μισθών και προσλήψεων για να ενθαρρύνονται οι εργοδότες να δημιουργούν νέες ευκαιρίες για τους νέους». Να επιδοτήσουν τους εργοδότες ακόμα και με την κάλυψη τμήματος του μισθού των εργαζομένων από τους κρατικούς προϋπολογισμούς, προκειμένου να δημιουργήσουν προσωρινές θέσεις εργασίας, μερικής απασχόλησης, μαθητείας κ.ά. «Να προωθήσουν την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού, μέσω υπηρεσιών και συστημάτων, όπως είναι το δίκτυο EURES, που ενθαρρύνουν τους πολίτες να μετακινούνται και να εργάζονται εντός της ΕΕ». Να δημιουργήσουν ουσιαστικά περιπλανώμενους εργαζόμενους, μέσα στα όρια της ΕΕ, οι οποίοι θα εργάζονται όπου και όπως τους χρειάζεται το κεφάλαιο. «Να διαθέσουν περισσότερες υπηρεσίες στήριξης της εκκίνησης νέων επιχειρήσεων, ειδικά στους τομείς της "κοινωνικής οικονομίας"». Με δεδομένη τη διάλυση των υποδομών Πρόνοιας σε μεγάλο τμήμα της ΕΕ, εξαιτίας των δημοσιονομικών περικοπών, προωθούν την παραπέρα εμπορευματοποίησή της, χρησιμοποιώντας τους ανέργους σαν όχημα για να απαλλαγεί το κράτος από την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών. Πρόκειται για κυνική ομολογία ότι η ΕΕ επιδιώκει στο όνομα της ανεργίας να εντείνει την εργασιακή εκμετάλλευση, κύρια για τους νέους, ασκώντας πίεση για νέες ανατροπές συνολικά σε βάρος της εργατικής τάξης.


ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Αντιδραστικό και επικίνδυνο για τους λαούς το ΝΑΤΟ

Με αντικείμενο την ακρόαση του Σ. Διάμεση, πρέσβη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, συνεδρίασε η Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής. Στην παρέμβασή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής στάθηκε στο ρόλο της λυκοσυμμαχίας, τονίζοντας ότι αυτή προσαρμόζεται στην όξυνση των αντιθέσεων μέσα στο ιμπεριαλιστικό σύστημα και αναγορεύει σε ζωτικό της χώρο όλο τον πλανήτη.

Προωθείται, είπε, η νέα στρατηγική που εγκρίθηκε το 2010 στη Λισαβόνα, με τη λεγόμενη «έξυπνη άμυνα». Το ΝΑΤΟ, πρόσθεσε, αναπροσαρμόζει τη δομή του, και σήμερα ενισχύει τις ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές επιχειρήσεις πέραν της ζώνης της «συμμαχίας», με νομιμοποίηση από τον ΟΗΕ, όπως έδειξε και ο πρόσφατος πόλεμος στη Λιβύη.

Με το δόγμα του ΝΑΤΟ, είπε σε άλλο σημείο, ανοίγει ο δρόμος για επεμβάσεις σε χώρες όπου ο λαός παλεύει να καθορίσει ο ίδιος το μέλλον του, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά και έξω από αυτό. Είναι χαρακτηριστικό, συμπλήρωσε, ότι και στη χώρα μας γίνονται γυμνάσια καταστολής λαϊκών κινητοποιήσεων από στρατιωτικές δυνάμεις.

Οι τελευταίες εξελίξεις είναι επικίνδυνες για τους λαούς, τόσο στα κράτη μέλη της λυκοσυμμαχίας, όσο και των εκτός του ΝΑΤΟ. Ως εκ τούτου, κατέληξε, είναι επιτακτικό και αναγκαίο το αίτημα για απεμπλοκή της Ελλάδας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, της επιστροφής των Ελλήνων στρατιωτικών από τις ιμπεριαλιστικές αποστολές, καθώς και της αποδέσμευσης της χώρας από το ΝΑΤΟ, με πάλη για άλλη εξουσία, όπου κουμάντο θα κάνει ο λαός.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ