ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αντιδραστικές τομές σε βάρος του λαού

Η ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Οχι γιατί έχει αφεθεί, τάχα μου, στο «έλεος βίαιων μειοψηφιών», αλλά επειδή είναι στο ξεκίνημά της η εφαρμογή πλήθους αντιδραστικών τομών, που θα προσδέσουν στενότερα τα ιδρύματα στις απαιτήσεις του κεφαλαίου. Ολοι όσοι κόπτονται τάχα για την «εύρυθμη» και «δημοκρατική» λειτουργία των ΑΕΙ, στην πραγματικότητα αγωνιούν για την απρόσκοπτη εφαρμογή αυτών των αντιδραστικών τομών.

Οσοι μιλούν για «ανταγωνιστικά» Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, δε νοιάζονται για το πώς τα ιδρύματα θα υπηρετούν καλύτερα τις ανάγκες του λαού, αλλά για το πώς θα αξιοποιούνται καλύτερα στη δίνη του ανταγωνισμού των πολυεθνικών και των μονοπωλίων. Δηλαδή, το πώς θα αξιοποιούνται ενάντια στο λαό. Γιατί τα συμφέροντα αυτά είναι εξ' ορισμού αντίθετα, συγκρουόμενα. Και τα ΑΕΙ δε βρίσκονται σε «γυάλα», δεν είναι εκτός κοινωνίας. Οπότε, είναι αυταπάτη να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να μείνουν «ουδέτερα», ότι μπορεί δήθεν να κάνουν «μπίζνες» με τις επιχειρήσεις και ταυτόχρονα να αναπτύσσονται προς όφελος του λαού και της νεολαίας.

Οι αντιδραστικές τομές, που θα εμβαθύνουν την πρόσδεση των ΑΕΙ στα συμφέροντα του κεφαλαίου, έχουν όνομα και ταυτότητα: Νόμος - πλαίσιο, προσπάθεια αναγνώρισης των ΚΕΣ και ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, αξιολόγηση, πιστωτικές μονάδες, διά βίου ημιμάθεια... Εχουν συγκεκριμένη γνωστή προέλευση και διαδρομή μέχρι σήμερα που πάνε να επιβληθούν εκβιαστικά στα ιδρύματα: Είναι αναδιαρθρώσεις συναποφασισμένες στην ΕΕ. Εχουν τη βάση τους στη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη Λευκή Βίβλο για την Παιδεία, εξειδικεύτηκαν με τη λεγόμενη διαδικασία της Μπολόνια, επαναβεβαιώθηκαν με τις συνόδους της Λισαβόνας και όσες συνόδους ακολούθησαν στο πλαίσιο της διαδικασίας της Μπολόνια (Πράγα, Βερολίνο, Μπέργκεν, Λονδίνο). Φέρουν δε την υπογραφή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Εχουν έτσι και συγκεκριμένους υποστηρικτές στη χώρα μας: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, αλλά και ΣΥΝ, που στα λόγια μπορεί να διαφωνεί τάχα με κάποιες ευρωαποφάσεις, στην πράξη όμως καταθέτει ως «δικές του» τις ίδιες προτάσεις.

Οι ίδιες αυτές πολιτικές δυνάμεις έχουν τεράστιες ευθύνες και για τα σημερινά προβλήματα των ιδρυμάτων, που αποτελούν το γόνιμο έδαφος για την επιβολή των νέων αντιδραστικών τομών. Είναι μεγάλη η ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων, για το υπέρογκο οικονομικό κόστος που έχουν οι σπουδές σήμερα για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. Εχουν ευθύνη για τους νόμους που από τη δεκαετία του '80 και του '90 άνοιγαν σιγά - σιγά «παραθυράκια» και «πόρτες» για την είσοδο των επιχειρήσεων στα ιδρύματα, για τους νόμους που έδιναν τη δυνατότητα στα ίδια τα ιδρύματα να ιδρύουν τις δικές τους εταιρείες. Εχει ευθύνη όμως και ο ΣΥΝ, οι δυνάμεις του οποίου μέσα στα ιδρύματα δεν αντιτάχθηκαν σ' αυτές τις πρακτικές, δεν αντιτάσσονται στα ευρωπρογράμματα και τις ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις, στους ειδικούς λογαριασμούς κλπ.

Κι ενώ όλες οι παραπάνω πολιτικές δυνάμεις έστρωσαν το δρόμο με την πράξη και τη συναίνεσή τους, τώρα δίνουν «χείρα βοηθείας» για την επιδρομή του κεφαλαίου στην ανώτατη εκπαίδευση. Είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι αυτές οι δυνάμεις ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να αντιπαρατεθούν στη στρατηγική του κεφαλαίου στην ανώτατη εκπαίδευση. Και όταν μιλάμε για νόμο - πλαίσιο, αναφερόμαστε ακριβώς σ' αυτή τη στρατηγική του κεφαλαίου στην ανώτατη εκπαίδευση.

Η αντεπίθεση σ' αυτές τις αντιδραστικές τομές είναι υπόθεση συνολικά του λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος, στην πορεία της πάλης για την αλλαγή των συσχετισμών στην ίδια την κοινωνία. Αυτό σε καμιά περίπτωση δε σημαίνει περιφρόνηση της πάλης σήμερα ενάντια στο νόμο. Ισα - ίσα, η ισχυροποίηση της λαϊκής και νεολαιίστικης πάλης για να μπορέσει να ανατρέψει αυτή τη στρατηγική, χτίζεται από σήμερα, με την αντίσταση, την ανυπακοή, τη μη νομιμοποίηση του νόμου στο σύνολό του.

Σ' αυτή τη ρότα, οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έχουν δώσει τη μάχη μέχρι σήμερα, και συνεχίζουν να τη δίνουν, αποκαλύπτοντας το χαρακτήρα των αναδιαρθρώσεων και παλεύοντας να μην περάσουν.

Η πραγματικότητα και η ... «εικονική πραγματικότητα»

Την τελευταία βδομάδα κορυφώθηκαν οι προβοκατόρικες και τυχοδιωκτικές ενέργειες σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ που αξιοποιούνται στο έπακρο από την κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και την πλειοψηφία εκδοτών και καναλαρχών, προκειμένου να αμαυρωθούν οι φοιτητικές - σπουδαστικές κινητοποιήσεις. Ο στόχος τους γίνεται σήμερα περισσότερο φανερός από ποτέ: Θέλουν να μην κουνιέται φύλλο μέσα κι έξω από τα ΑΕΙ, να περάσουν χωρίς ενόχληση οι αναδιαρθρώσεις. Θέλουν να συκοφαντήσουν το φοιτητικό σπουδαστικό κίνημα, να το ακρωτηριάσουν, να κερδίσουν τις λαϊκές συνειδήσεις υπέρ των αναδιαρθρώσεων.

Αποκρύπτοντας έτσι την ουσία του νόμου, παρουσίαζαν κάποιες «βίαιες ομάδες» να παρεμποδίζουν την τάχα «ύψιστη δημοκρατική διαδικασία των εκλογών» (πρυτανικών/προεδρικών). Στην ουσία, καθόλου δημοκρατική δεν είναι αυτή η διαδικασία. Κάτω από τη θολούρα της «καθολικής ψηφοφορίας» επιδιώχτηκε να νομιμοποιηθεί η εκλογή των διοικήσεων που θα εφαρμόσουν τον αντιδραστικό νόμο.

Δεν τους νομιμοποίησαν

Το ΚΚΕ, η ΚΝΕ, η Πανσπουδαστική ΚΣ πήραν από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρη θέση και κάλεσαν σε αποχή, μη νομιμοποίηση των εκλογών, πολιτική καταδίκη των αντιδραστικών τομών που προωθούνται. Αυτό το κάλεσμα έπιασε τόπο. Στις πρυτανικές εκλογές που «περιφρουρούσε» με τους φουσκωτούς της και τα ματσούκια η ΔΑΠ στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, ψήφισαν μόλις 700 φοιτητές, ενώ στις φοιτητικές εκλογές ψηφίζουν 5.000 φοιτητές! Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ψήφισαν περίπου 500 φοιτητές, ενώ στις φοιτητικές εκλογές ψήφισαν 3.220 φοιτητές. Η ίδια εικόνα όμως παρουσιάζεται και στα ιδρύματα όπου οι εκλογές έγιναν «απρόσκοπτα», όπου διαφημίστηκε η εκλογική διαδικασία στο έπακρο: Στο ΤΕΙ Ηπείρου ψήφισαν οι μισοί σπουδαστές απ' όσους είχαν προσέλθει στις σπουδαστικές εκλογές, το ίδιο και στο ΤΕΙ Χαλκίδας, στο ΤΕΙ Καβάλας ψήφισαν μόλις 950 από τους 2.413 ψηφίσαντες των σπουδαστικών εκλογών, ενώ στο ΤΕΙ Αθήνας ο πρόεδρος έδωσε στοιχεία για 1.300 σπουδαστικές ψήφους (οι εκτιμήσεις μιλούν για ακόμα μικρότερη προσέλευση σπουδαστών) την ώρα που στις σπουδαστικές εκλογές ψήφισαν 10.873 σπουδαστές!

Στην ίδια ρότα κινήθηκε σε πολλές περιπτώσεις και το εκπαιδευτικό κι ερευνητικό προσωπικό των ιδρυμάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι εκλογές για κοσμήτορες στη Φιλοσοφική Σχολή και τη Σχολή Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου δε συμμετείχαν ούτε οι φοιτητές, ούτε το ΔΕΠ, δεν τις νομιμοποίησαν ως έκφραση του νόμου - πλαισίου και τελικά οι εκλογές ματαιώθηκαν. Και έχει σημασία ότι αυτή η ματαίωση έγινε και λόγω της στάσης των πανεπιστημιακών. Δεν είναι υπόθεση μόνο του φοιτητικού κινήματος η αντίσταση στο νόμο. Οι πανεπιστημιακοί έχουν ευθύνη να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να αγωνιστούν ενάντια στις αντιδραστικές τομές που προωθούνται. Κι ένα τέτοιο κάλεσμα έχει απευθύνει το ΚΚΕ προς το μέρος του ΔΕΠ εκείνο που δε διαπλέκεται με προγράμματα και ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις, που είναι αφιερωμένο στη διδασκαλία και την έρευνα, προσβλέποντας στην ανακούφιση του λαού.

Είναι φανερό λοιπόν ότι η προπαγάνδα περί «δημοκρατικού» μέτρου (αναφορικά με την καθολική ψηφοφορία) που έκανε η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο ΣΥΝ δεν έπιασε στους φοιτητές και σπουδαστές. Είναι φανερό ότι τα όργανα που εκλέχτηκαν δεν έχουν τη νομιμοποίηση των φοιτητών και σπουδαστών.

Φούντωσαν οι προβοκάτσιες

Αυτή την εικόνα φρόντισαν να συσκοτίσουν τα ΜΜΕ, που κατά τα άλλα κόπτονται αυτές τις μέρες για την κατάσταση στην ανώτατη εκπαίδευση. Το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να διογκώσουν και να αξιοποιήσουν κατά το δοκούν τα ...επεισόδια. Αυτά τα επεισόδια που τα ίδια κέντρα «προμάντευαν» εδώ και ένα μήνα ότι θα ξεσπάσουν, δίνοντας στην ουσία ...γραμμή για να γίνουν.

Είναι ένα στημένο εδώ και καιρό παιχνίδι. Για παιχτεί όμως, έτσι όπως ήθελε η κυβέρνηση και οι συνοδοιπόροι της, χρειάζονταν και τα ανάλογα πατήματα. Αυτά τα πατήματα έδωσαν πρόθυμα οι δυνάμεις της ΕΑΑΚ και της ΑΡΕΝ (ΣΥΡΙΖΑ) στους φοιτητές, είτε με τυχοδιωκτικές κινήσεις σε συγκλήτους, είτε με το να επιδίδονται ή να νομιμοποιούν το γνωστό πια «κυνήγι της κάλπης». Και μπορεί να ισχυρίζεται ο πρόεδρος του ΣΥΝ ότι τα μέλη του στις σχολές ποτέ δεν πήραν καμιά κάλπη, έβαλαν όμως φαρδιά - πλατιά την υπογραφή τους σε αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων που έδιναν το σύνθημα για τέτοιου είδους τυχοδιωκτισμούς, ενώ στο Πανεπιστήμιο Πειραιά ήταν και μέλη της ΚΟΕ που έστησαν το σκηνικό απέναντι στους φουσκωτούς ΔΑΠίτες. Παράλληλα, όλες οι δυνάμεις της ΑΡΕΝ έδωσαν πλήρη κάλυψη στην ΕΑΑΚ που επιδίδεται συνεχώς σε τέτοιες ενέργειες, μαζί έκαναν το ...κίνημα της καφετιέρας.

Νέο αγωνιστικό ραντεβού στην Κρήτη

Η προσπάθεια κινητοποίησης των φοιτητών - σπουδαστών, η προσπάθεια να πάρουν ηχηρή απάντηση τα κόμματα του ευρωμονόδρομου που επιβάλλουν ή σιγοντάρουν τις αναδιαρθρώσεις, συνεχίζεται. Μετά τις διαδηλώσεις της προηγούμενης Παρασκευής σε δέκα πόλεις της Ελλάδας, το νέο αγωνιστικό ραντεβού φοιτητών και σπουδαστών ορίζεται για τις 14 Ιούνη στην Κρήτη, όπου θα διεξαχθεί η Σύνοδος πρυτάνεων.

Η Πανσπουδαστική ΚΣ καλεί σε παγκρήτια κινητοποίηση και συμμετοχή σε αυτή όλων των εκπροσώπων των ΔΣ των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων από όλη τη χώρα.

Παράλληλα, καλεί όλους τους συλλόγους το επόμενο διάστημα, με πρωτοβουλίες, συζητήσεις, ενημερώσεις, γενικές συνελεύσεις, εκδηλώσεις, συναντήσεις με τα ταξικά σωματεία, τοπικές κινητοποιήσεις να δώσουν τη μάχη. «Οποιαδήποτε προσπάθεια, να έρθει για εφαρμογή η οδηγία της ΕΕ για τα ΚΕΣ, πρέπει να βρει δεκάδες χιλιάδες φοιτητές στους δρόμους. Να μπουν όσο περισσότερα εμπόδια γίνεται στην εφαρμογή της», τονίζει στο κάλεσμά της η ΠΚΣ, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι «το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα θα αποκρούσει οποιαδήποτε προσπάθεια από την κυβέρνηση της ΝΔ να αξιοποιήσει προβοκατόρικες ενέργειες για να καταργήσει το πανεπιστημιακό άσυλο και να προωθήσει την πολιτική της ΕΕ και των βιομηχάνων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ