ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 90 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αγκαλιάζουν όλη την Ελλάδα
  • Ολοκληρώνονται σήμερα οι τριήμερες εκδηλώσεις στο Μαίναλο
  • Σήμερα και η εκδήλωση στις φυλακές της Αίγινας

Η μαρμάρινη πλάκα που εντοίχισε η Επ. Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ
Η μαρμάρινη πλάκα που εντοίχισε η Επ. Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ
Πολύμορφες δραστηριότητες, για να τιμηθούν τα 90 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ, ξεδιπλώνονται, ήδη, σ' όλη την Ελλάδα. Σήμερα ολοκληρώνονται οι τριήμερες εκδηλώσεις, που διοργανώνουν στο Μαίναλο οι Κομματικές Οργανώσεις Πελοποννήσου του ΚΚΕ και η ΚΝΕ, προς τιμήν των 90 χρόνων ζωής και δράσης του Κόμματος. Το σημερινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:

-- 11 π.μ. Εξορμήσεις - συγκεντρώσεις:

  • Στη Δημητσάνα, με ομιλητή τον Νίκο Κουτουμάνο, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ.
  • Στη Στεμνίτσα, με ομιλητή τον Δημήτρη Τζαβάρα, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ.
  • Στο Λεβίδι, με ομιλητή τον Θοδωρή Ρούνη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ.
  • Στα Λαγκάδια, με ομιλητή τον Γιώργο Σιδέρη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Στη Βυτίνα, με ομιλητή τον Κώστα Μπάτσικα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- 5 μ.μ. Ημερίδα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης για την προστασία των δασών και των ορεινών όγκων. Ομιλητές:

  • Μ. Σκαρβέλης, διδάκτωρ, δασολόγος, ερευνητής.
  • Ν. Καραθανασόπουλος, βουλευτής του ΚΚΕ.
  • Χρ. Γιαννόπουλος, πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηλείας, στέλεχος της ΠΑΣΥ.

Κνίτες με τον αδελφό του Πέρδικα, Ηλία Γιαννακούρα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στο χωριό Βάγγο Μεγαλόπολης, τη γενέτειρα του αετού του Μοριά
Κνίτες με τον αδελφό του Πέρδικα, Ηλία Γιαννακούρα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στο χωριό Βάγγο Μεγαλόπολης, τη γενέτειρα του αετού του Μοριά
-- 7.30 μ.μ. Συγκέντρωση - διαδήλωση στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης. Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής, μέλος της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

Μεγάλη συγκίνηση προκάλεσαν οι εκδηλώσεις της πρώτης μέρας, της περασμένης Παρασκευής, αφιερωμένες στον αετό του Μοριά, τον άφθαστο εκτελεστή των ειδικών αποστολών του ΔΣΕ, τον Δημήτρη Γιαννακούρα ή Πέρδικα, ψευδώνυμο με το οποίο πέρασε στην Ιστορία.

Από του Βάγγου, τη γενέτειρα του ήρωα, που βρίσκεται στους πρόποδες του Μαινάλου, νέοι κομμουνιστές, μέλη και στελέχη του Κόμματος, συμπατριώτες του και απλός κόσμος τίμησαν τον ήρωα και έστειλαν βροντερό χαιρετισμό, στις απέναντι κορυφές, στα παλικάρια του Μαινάλου: «Οι μαχητές του Μαινάλου δε λύγισαν ποτέ, δόξα και τιμή στον ΔΣΕ», «Το δρόμο του Πέρδικα διαλέγει ο λαός, δε γίνεται καλύτερος ο καπιταλισμός».

Στο χωριό στήθηκε μαρμάρινη πλάκα, που ετοίμασε η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ, φόρο τιμής προς τον Πέρδικα, η οποία γράφει: «Σε τούτο το χωριό γεννήθηκε ο Δ. Γιαννακούρας ή Πέρδικας, ο αετός του Μοριά, ταγματάρχης της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ».

Η συνέχεια δόθηκε στη Μεγαλόπολη, με συγκέντρωση και πορεία, όπου, το 1947, η ΚΟ αποφάσισε να βγουν συγκροτημένα στο Μαίναλο οι πρώτοι αγωνιστές με επικεφαλής τον Πέρδικα.

Πλούσιο ήταν και το πρόγραμμα των χθεσινών εκδηλώσεων στο Μαίναλο με την επίσκεψη στο «πέρασμα» των μαχητών του ΔΣΕ, την παρουσίαση του βιβλίου του Α. Καμαρινού στο Μαίναλο από τον Δ. Τζαβάρα, μέλος του Γραφείου Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου, την εκδήλωση για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ και τη δράση του ΔΣΕ στο Μοριά, με προβολή DVD για τον ΔΣΕ, και την κεντρική ομιλία από τον Μ. Μαΐλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακολούθησε αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι και γλέντι με δημοτικό συγκρότημα.

Σήμερα στις φυλακές της Αίγινας

Η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ, στο πλαίσιο του γιορτασμού των 90 χρόνων του Κόμματος, 61 χρόνια μετά την πρώτη εκτέλεση κομμουνιστών στις φυλακές της Αίγινας, διοργανώνει εκδήλωση σήμερα Κυριακή.

Στην κεντρική συγκέντρωση στο λιμάνι της Αίγινας, στις 10 π.μ., θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφικού υλικού. Στις 11.30 π.μ. θα γίνει εκδήλωση στο κενοτάφιο και στις 12.30 μ.μ. επίσκεψη - εκδήλωση στις φυλακές της Αίγινας.

Στο Κυπαρίσσι Γρεβενών

Την Κυριακή 8/6 πολιτική εκδήλωση, στο πλαίσιο των 90χρονων του ΚΚΕ, πραγματοποιεί η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στις 11 το πρωί, στο Κυπαρίσσι Γρεβενών. Στη διάρκειά της θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του υποστράτηγου του ΔΣΕ Νίκου Θεοχαρόπουλου (Σκοτίδα). Θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, ενώ θα χαιρετίσει ο Χρήστος Τσιντζιλώνης, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ. Στην εκδήλωση συμμετέχει η ΠΕΑΕΑ, που πραγματοποιεί εκδρομή στην περιοχή.

Στη Λυκόρραχη Ιωαννίνων

Πολιτική εκδήλωση για τα 90χρονα του ΚΚΕ πραγματοποιούν την Κυριακή 8 Ιούνη, στις 12 μ., στη Λυκόρραχη Ιωαννίνων (Γράμμος), η Επιτροπή Περιοχής ΒΔ Ελλάδας του ΚΚΕ και το Συμβούλιο Περιοχής ΒΔ Ελλάδας της ΚΝΕ. Ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.


ΚΝΕ - ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΑΧΤΙΔΕΣ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καθολική καταδίκη της τζάμπα και ανήλικης εργασίας

Συγκέντρωση την Τρίτη ενάντια στο πρόγραμμα που ανακοίνωσαν κυβέρνηση και ΟΑΕΔ. Συνέντευξη Τύπου αύριο από την ΚΝΕ

Πλατύ κάλεσμα στη νεολαία και τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την πολιτική που παραδίδει τους νέους βορά στο κεφάλαιο για τζάμπα εργασία και που νομιμοποιεί την ανήλικη εργασία, απευθύνουν η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας και οι Κλαδικές Αχτίδες της ΚΟΑ του ΚΚΕ. Σ' αυτή την κατεύθυνση διοργανώνουν συγκέντρωση μεθαύριο Τρίτη, στην πλατεία Ομόνοιας, στις 7 μ.μ., και πορεία προς το υπουργείο Απασχόλησης, με στόχο να εκφραστεί μαζικά η αντίθεση της εργατικής τάξης στο νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για τους νέους που δεν καταφέρνουν να τελειώσουν το σχολείο.

Για το ίδιο θέμα, η ΚΝΕ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αύριο Δευτέρα 2 Ιούνη, στις 12.00 μ., στην αίθουσα της ΚΟΑ (Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου). Στη συνέντευξη θα παραβρεθεί και ο Γιάννης Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ με τον τίτλο «Μια αρχή, μια ευκαιρία» παρουσιάστηκε την περασμένη Τρίτη με τυμπανοκρουσίες από την υπουργό Απασχόλησης. Αποτελεί ένα ακόμα δώρο στους μεγαλοεργοδότες, αντίστοιχο εκείνων με τα οποία τους... φιλοδωρούσε επί των κυβερνήσεών του το ΠΑΣΟΚ, και δίνει τη δυνατότητα στους βιομηχάνους να απασχολούν για πέντε μήνες νέους εργαζόμενους από 16 έως 25 ετών (στις διάφορες μορφές του το πρόγραμμα αφορά σε 40.000 νέους), που έχουν εγκαταλείψει το σχολείο. Κι αυτό θα γίνεται χωρίς οι εργοδότες να καταβάλλουν φράγκο για το μισθό και τις ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς καμία υποχρέωση ή δέσμευση για συνέχιση της εργασίας μετά το 5μηνο!

Το νέο πρόγραμμα - πρόκληση για τους εργαζόμενους καταδίκασαν από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ. Η ΚΝΕ με ανακοίνωσή της απευθύνει κάλεσμα στην εργατική τάξη να μη νομιμοποιήσει τα προγράμματα φτώχειας και κοροϊδίας, που προπαγανδίζουν η κυβέρνηση και ο ΟΑΕΔ. «Οι νέοι και οι νέες έχουν αναφαίρετο δικαίωμα στη μόρφωση, που πρέπει να είναι υποχρεωτική έως τα 18 τους χρόνια, σε μια ενιαία, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν 12χρονη εκπαίδευση. Εχουν δικαίωμα στη σταθερή εργασία με δικαιώματα και αξιοπρεπή μισθό, στην ουσιαστική προστασία τους από την ανεργία», σημειώνει η ΚΝΕ και καλεί σε πάλη για:

  • Επιδότηση των νέων ανέργων, χωρίς καμιά προϋπόθεση. Επίδομα στο 80% του κατώτερου μισθού (1.120 ευρώ), μέχρι να βρει ο άνεργος δουλειά.
  • Υποχρεωτική μόρφωση των νέων μέχρι τα 18. Κανένας νέος να μην αναγκάζεται να βγει στη δουλειά, πριν τελειώσει το σχολείο.
  • Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. 5ήμερο - 7ωρο - 35ωρο.
  • 1.400 ευρώ κατώτερο μισθό - κατώτερο μεροκάματο 56 ευρώ.
  • Επίδομα ανεργίας, 6ωρη εργασία με αποδοχές οχταώρου για τους εργαζόμενους σπουδαστές. Αδεια με αποδοχές την περίοδο των εξετάσεων.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ