ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αυξάνονται οι εγκλωβισμένοι σε όλη τη χώρα

Πρόσφυγες και μετανάστες στην πλ. Βικτωρίας

Phasma

Πρόσφυγες και μετανάστες στην πλ. Βικτωρίας
Αυξάνεται μέρα με τη μέρα ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται σε πολλές περιοχές της χώρας. Χτες, πάνω από 5.000 άνθρωποι συνωστίζονταν στο λιμάνι του Πειραιά στους χώρους υποδοχής επιβατών, όπου στεγάζονταν προσωρινά. Οι αλλοδαποί μένουν στους επιβατικούς σταθμούς, στις πύλες Ε1, Ε2, Ε3, Ε6 και Ε7, καθώς και στην πέτρινη αποθήκη του ΟΛΠ. Στο γήπεδο χόκεϊ στο Ελληνικό βρίσκονταν 3.200 άνθρωποι, στο Σχιστό 1.400, στον Ελαιώνα 700, στην πλατεία Βικτωρίας 200. Σε αυτά τα στοιχεία οι αρχές δεν υπολογίζουν τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται σε διάφορες πόλεις της χώρας και αυτούς που κινούνται κατά μήκος της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας.

Μετά από σύσκεψη, που έγινε χτες στο υπουργείο Εσωτερικών, αποφασίστηκε η συγκρότηση Συντονιστικής - Επιτελικής Επιτροπής για τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος. Αυτή η Επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανά θα έχει έδρα τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και θα επικοινωνεί με τα εμπλεκόμενα υπουργεία (Υγείας, Δημόσιας Τάξης, Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εθνικής Αμυνας, Ναυτιλίας), προκειμένου να έχει εικόνα σχετικά με τους χώρους όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες και όπου θα υπάρχει άτομο που θα έχει οριστεί για να συγκεντρώνει τις απαραίτητες πληροφορίες. Παράλληλα, ρόλο σε αυτό το όργανο, θα έχει και η Τοπική Διοίκηση Α' και Β' Βαθμού. Επίσης, στη σύσκεψη τονίστηκε η ανάγκη άμεσης εξεύρεσης προσωρινών χώρων, όπου θα φιλοξενηθούν πρόσφυγες και μετανάστες μέχρι να μεταφερθούν σε πιο μόνιμες εγκαταστάσεις, ούτως ώστε να «αλλάξει» και η εικόνα του κέντρου της Αθήνας. Σχετικά με τις πιο μόνιμες εγκαταστάσεις, πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, τόνιζαν πως έτσι κι αλλιώς θα γινόταν αν δεν είχε παραβιαστεί η Συνθήκη Σένγκεν.

Στο πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό

Eurokinissi

Στο πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό
Να συζητηθεί το θέμα των μεταναστευτικών - προσφυγικών ροών στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ζήτησε χτες από την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης για το ζήτημα. Στη σύσκεψη, η περιφερειάρχης πρότεινε τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής για το θέμα, γεγονός με το οποίο ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Μανουσογιαννάκης, εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», διαφώνησε, με το σκεπτικό πως η ευθύνη βαραίνει τη θέση του περιφερειάρχη, τονίζοντας ωστόσο πως για ορισμένα ζητήματα θα υπάρχει η απαραίτητη συνεννόηση και η επικοινωνία των δύο πλευρών.

Περιορισμός των μετακινήσεων

Δεμένα στα λιμάνια της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου παρέμεναν, για τέταρτη μέρα, χτες τα καράβια που εκτελούν δρομολόγια αποκλειστικά για πρόσφυγες. Ωστόσο, με τα πλοία της γραμμής εξακολουθούσαν να καταφθάνουν πρόσφυγες στον Πειραιά. Την ίδια ώρα, συνεχιζόταν η ροή προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία προς τα νησιά του Αιγαίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από την Παρασκευή που ξεκίνησε η επιχείρηση του ΝΑΤΟ, έως το πρωί της Δευτέρας, σε Λέσβο, Χίο, Σάμο και Αγαθονήσι έφτασαν 3.093 άτομα.

Στο μεταξύ, μπορεί τα τρία πλοία να παραμένουν αγκυροβολημένα σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, μετά την εντολή της κυβέρνησης, ωστόσο οι πλοιοκτήτριες εταιρείες αρνούνταν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες μέσα σε αυτά. Παράλληλα, ξεκινά από σήμερα η λεγόμενη επαναπροώθηση μεταναστών στην Τουρκία. Συνολικά, 308 μετανάστες που κρατούνται στα κέντρα της Διεύθυνσης Αλλοδαπών σε Κόρινθο και Ταύρο θα μεταφερθούν με λεωφορεία στους Κήπους του Εβρου και θα παραδοθούν στις τουρκικές αρχές, ενώ ξεκινούν και οι διαδικασίες για fast track επαναπροωθήσεις της Frontex. Την ίδια ώρα, το μέτρο της κράτησης και της διοικητικής απέλασης θα επιβάλλεται και στους μετανάστες από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές.

Χτες, αποφασίστηκε η ίδρυση δύο νέων καταυλισμών, στο γήπεδο του μπέιζμπολ στο Ελληνικό που τμήμα του άρχισε να λειτουργεί χτες και στο Πάρκο Τρίτση, στο Ιλιον.

  • Τραυματισμένος από μαχαίρι διακομίστηκε Σύρος υπήκοος, χτες τις πρώτες πρωινές ώρες, στον «Ευαγγελισμό», μετά από επίθεση που δέχτηκε από δύο άτομα, στη συμβολή των οδών Σατωβριάνδου και Κουμουνδούρου, στην Ομόνοια. Οι δύο δράστες επιτέθηκαν στον Σύρο, ενώ αυτός περπατούσε μαζί με έναν Ιρακινό και έναν Παλαιστίνιο και αφού τον μαχαίρωσαν, του απέσπασαν όσα χρήματα είχε πάνω του και τράπηκαν σε φυγή.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Το Προσφυγικό αφορμή για την όξυνση της εσωτερικής διαπάλης

Το τεράστιο προσφυγικό και μεταναστευτικό ρεύμα που φτάνει στην Ευρώπη, δηλαδή τα εκατομμύρια που ξεσπίτωσαν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και την Ασία, η φτώχεια και η δυστυχία που βιώνουν οι λαοί, αποτελεί, όπως αποδεικνύεται καθημερινά, έναν επιπλέον παράγοντα που φέρνει στο προσκήνιο την πραγματική αντιπαράθεση στην ΕΕ. Αυτή είναι αρχικά στο πεδίο της οικονομίας, στις δυσκολίες αντιμετώπισης της καπιταλιστικής κρίσης για τη διασφάλιση μιας λεγόμενης σταθερής ανάκαμψης. Πάνω σε αυτήν τη βάση βλέπουμε την κόντρα Γερμανίας - Αυστρίας και άλλες διαφορετικές προσεγγίσεις, τη στάση της Βρετανίας, της Ιταλίας ή της Γαλλίας για χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, των χωρών του Βίσεγκραντ κ.λπ.

Ετσι, για παράδειγμα, με αφορμή τη συνέντευξη της καγκελαρίου της Γερμανίας, Α. Μέρκελ, στο πρώτο κανάλι της τηλεόρασης της χώρας, αυτή εμφανίζεται από πολλά αστικά ΜΜΕ ως «σύμμαχος της Ελλάδας» στο προσφυγικό ζήτημα και εκθειάζεται ο ρόλος της, ακόμα και αν είναι «αντιδημοφιλής μέσα στη Γερμανία». Τα περί «ευρωπαϊκής λύσης» και κριτικής στην Αυστρία και άλλες χώρες για «μονομερείς ενέργειες», με το κλείσιμο των συνόρων, έχουν σχέση με το ότι η Μέρκελ και πολλοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου βλέπουν στην ελεγχόμενη ροή των προσφύγων μια σημαντική ευκαιρία για την αξιοποίησή τους ως φτηνού εργατικού δυναμικού για την καπιταλιστική παραγωγή. Σε μια αποστροφή του λόγου της αναφορικά με την Ελλάδα σημειώνει: «Τα κράτη - μέλη του ευρώ τον τελευταίο χρόνο δεν πάλεψαν έως το τέλος - και σε αυτό εμείς ήμασταν οι πιο αυστηροί - ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη μόνο και μόνο για να την ρίξουμε στο χάος έναν χρόνο αργότερα». Και πρόσθεσε: «Η γερμανική ευθύνη πρέπει να είναι τέτοια που να μη λύνει το πρόβλημα σε βάρος μιας χώρας, αλλά με όλες τις χώρες. Ετσι κάναμε με την κρίση του ευρώ και έτσι πρέπει να κάνουμε και με την προσφυγική κρίση».

Πάντως, ο Αυστριακός υπουργός Αμυνας, Χανς - Πέτερ Ντόσκοτσιλ, απαντώντας στην Μέρκελ είπε: «Μπορεί η Γερμανία να μην έχει θεσπίσει τυπικά κάποια ανώτερα όρια στον αριθμό των προσφύγων, ωστόσο εδώ και μήνες εφαρμόζει ημερήσιες ποσοστώσεις και επωφελείται αυτή τη στιγμή μαζικά από τα μέτρα συνοριακών ελέγχων της Αυστρίας και των κρατών κατά μήκος της διαδρομής των Βαλκανίων».

Υπεράσπιση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Η Μέρκελ υπεραμύνθηκε επίσης του ρόλου του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, που έχει συναποφασιστεί από Ελλάδα και Τουρκία, το οποίο δήθεν θα εξασφαλίσει «μεγαλύτερη διαφάνεια και μπορεί να περιορίσει τις ροές», και με έμφαση δήλωσε ότι δεν διαθέτει «Σχέδιο Β' για εθνικές λύσεις». Αναφερόμενη στη Σύνοδο με την Τουρκία στις 7 Μάρτη και «φωτογραφίζοντας» το σκληρό παζάρι που γίνεται, σημείωσε με νόημα: «Αν τη Δευτέρα δεν πετύχουμε τότε έχουμε τη 18η, την επόμενη. Και τη Δευτέρα δεν θα έχουμε ακόμη την τέλεια επιχείρηση του ΝΑΤΟ και την τέλεια συνεργασία με την τουρκική Ακτοφυλακή, αλλά το πολύ τις πρώτες εντυπώσεις. Ούτε θα έχει μηδενιστεί ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα. Αλλά πιστεύω σε έναν δρόμο και αγωνίζομαι γι' αυτόν».

Η στάση της Μέρκελ και της κυρίαρχης μερίδας του κεφαλαίου μέσα από τη Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) έχει τη στήριξη του εταίρου στην κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) μιας και στελέχη του ζητάνε από τον υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, να αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες για την ενσωμάτωση των προσφύγων (ώστε επί της ουσίας γρήγορα να μπουν στην παραγωγή). Από την άλλη, στελέχη της Ενωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), του άλλου εταίρου στη συγκυβέρνηση, όπου ανήκει και ο Σόιμπλε, ζητάνε επιβολή ορίου στον αριθμό των προσφύγων που θα υποδέχεται η Γερμανία, ακριβώς όπως συνέβη στην Αυστρία και προωθούν και άλλες χώρες.

Στη διαπάλη που γίνεται, ο εθνικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, για άλλη μια φορά κατέκρινε τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ ισχυριζόμενος ότι δεν θέλει να γίνει «εισαγωγή εγκληματικότητας, τρομοκρατίας, ομοφοβίας ή αντισημιτισμού στην Ουγγαρία» και συμπληρώνοντας ότι «το σύστημα των ποσοστώσεων μπορεί να προκαλέσει τη διάλυση της Ευρώπης».

Σχέδια έκτακτης ανάγκης

Σε στάδιο εκπόνησης των σχεδίων έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα και άλλες χώρες του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου, βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χτες η εκπρόσωπος Τύπου, Μίνα Αντρέεβα. Σύμφωνα με την Μίνα Αντρέεβα, η εκπόνηση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το Προσφυγικό στην Ελλάδα ήταν αίτημα του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες στις 17 Φλεβάρη.

Συνεχίζοντας, η Μ. Αντρέεβα τόνισε ότι η καταγραφή των αναγκών για τους πρόσφυγες έχει ήδη ολοκληρωθεί από τις ελληνικές αρχές, με τη βοήθεια και τη συνεργασία της Επιτροπής. Οπως είπε, αυτή τη στιγμή η Επιτροπή παρακολουθεί στενά την κατάσταση και προετοιμάζει σχέδια έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες του βαλκανικού διαδρόμου. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εξετάζει για τις χώρες αυτές τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες υποδοχής των προσφύγων, ανθρώπινου δυναμικού, χρηματοδότησης και υλικής υποστήριξης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ